Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2004 z dne 28. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2004 z dne 28. 4. 2004

Kazalo

2012. Pravilnik o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati Nacionalni veterinarski inštitut in pooblaščeni laboratoriji ter o postopku ugotavljanja izpolnjevanja pogojev, stran 5602.

Na podlagi petega odstavka 57. člena in prvega odstavka 77. člena za izvedbo 53. člena zakona o veterinarstvu (Uradni list RS, št. 33/01 in 110/02 – ZGO-1) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati Nacionalni veterinarski inštitut in pooblaščeni laboratoriji ter o postopku ugotavljanja izpolnjevanja pogojev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(1) Ta pravilnik določa pogoje glede prostorov, opreme in kadrov, ki jih morajo izpolnjevati Nacionalni veterinarski inštitut (v nadaljnjem besedilu: NVI) in pooblaščeni laboratoriji ter o postopku ugotavljanja izpolnjevanja pogojev.
(2) Pooblaščeni laboratorij je laboratorij, ki ga za opravljanje preskušanja uradnih vzorcev pooblasti generalni direktor Veterinarske uprave Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: VURS) po postopku ugotavljanja izpolnjevanja pogojev po tem pravilniku.
II. POGOJI
A) Splošni pogoji
a) Prostori
2. člen
(1) Na zgradbi, kjer je laboratorij, mora biti viden napis z imenom organizacije, na vhodnih vratih mora biti zvonec in obvestilo o delovnem času ter številka dežurnega telefona za primere, ko je to potrebno zaradi zagotavljanja neprekinjenega opravljanja dejavnosti.
(2) Dvorišče in poti na funkcionalnem zemljišču okoli zgradbe morajo biti tlakovane ali asfaltirane.
(3) Prostori, razen pisarn, morajo biti urejeni tako, da se lahko vzdržujejo v higienskem stanju in razkužujejo.
(4) Tla in stene do stropa vseh delovnih in pomožnih prostorov, razen pisarn, morajo biti iz materiala, ki se lahko čisti.
(5) Prostori morajo biti, glede na vsebino in obseg dela, primerno veliki, svetli, zračni in suhi ter primerno temperirani.
(6) Vsi delovni prostori morajo biti osvetljeni in sicer na mestu pregleda živali, materiala ipd. najmanj 550 lux, v drugih delovnih prostorih najmanj 300 lux, v pomožnih prostorih pa najmanj 110 lux.
(7) Prostori in druge površine, iz katerih bi se lahko prenesli povzročitelji kužnih bolezni in druge snovi, ki lahko ogrožajo okolje, morajo biti urejeni v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo okolja.
3. člen
(1) NVI oziroma pooblaščeni laboratorij mora imeti prostore za:
– sprejem strank in materiala;
– vodenje evidenc in arhiv dokumentacije;
– strokovno knjižnico;
– administracijo;
– kabinete za strokovno osebje;
– počitek zaposlenih.
(2) NVI oziroma pooblaščeni laboratorij mora imeti, glede na obseg storitev in število zaposlenih:
– sanitarne prostore (umivalnico in prho, garderobo z omarami za dnevno in delovno obleko in stranišče), ločene na čisti in nečisti del na način, kadar to zahteva narava dela, ki onemogoča prenašanje kužnega materiala;
– prostor za pomivalnico in sterilizacijo;
– prostor za pripravo materiala;
– prostore za skladiščenje kemikalij, gojišč in drugega potrošnega materiala;
– prostore za opravljanje posameznih dejavnosti.
b) Oprema
4. člen
(1) Oprema v vseh prostorih iz tega pravilnika mora biti primerna za strokovno delo, kateremu je namenjena, in iz materiala, ki se lahko čisti in razkužuje.
(2) Oprema v delovnih prostorih, v katerih imajo delavci opravka s kužnim materialom, mora biti takšna, da je omogočeno delo brez nevarnosti za zdravje in življenje delavca in onemogočeno raznašanje povzročiteljev kužnih bolezni in zdravju škodljivih snovi.
(3) Na delovnih mestih za delo s kemikalijami morajo biti delovne površine iz materiala, odpornega proti kemikalijam, laboratoriji morajo imeti digestorije za delo s kislinami, bazami oziroma organskimi topili.
(4) V prostoru za osebje mora biti številu zaposlenih primerna oprema ter oprema za vodenje dokumentacije in njeno arhiviranje.
(5) V bližini vseh delovnih mest, razen v pisarnah, mora biti umivalnik s priključki za hladno in toplo vodo ter s priborom za umivanje in razkuževanje rok.
(6) NVI oziroma pooblaščeni laboratoriji, ki morajo obratovati neprekinjeno v rednih in izrednih razmerah, morajo imeti poleg zanesljivega priključka na javno električno omrežje tudi lasten pomožen vir energije, če to zahteva dejavnost.
(7) Na ustreznih mestih morajo biti nameščene omarice za prvo pomoč in oprema za osebno zaščito in reševanje.
(8) Oprema mora biti primerna potrebam in dejavnostim NVI oziroma pooblaščenega laboratorija. Vsak laboratorij mora biti opremljen za izvajanje testov in metod z njegovega področja dela v skladu s standardi, priznanimi v Evropski uniji, oziroma z načeli stroke. V NVI oziroma pooblaščenem laboratoriju mora biti na voljo seznam vse opreme in njena specifikacija.
(9) NVI oziroma pooblaščeni laboratorij mora zagotoviti redno vzdrževanje, preskušanje in kalibracijo opreme ter o tem voditi evidenco, ki jo je treba hraniti najmanj 3 leta.
5. člen
(1) Laboratoriji NVI in pooblaščeni laboratoriji morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– uveden morajo imeti sistem zagotavljanja kakovosti delovanja, ki je usklajen s splošnimi merili za delo preskusnih laboratorijev, določenih v standardu SIST EN ISO/IEC 17025 ali v drugih veljavnih standardih za preskusne laboratorije;
– imeti morajo ureditev dela, ki zagotavlja, da na osebje ne vplivajo notranji ali zunanji poslovni, finančni ali drugi pritiski in vplivi, ki bi lahko škodljivo delovali na rezultate preskušanja;
– imeti morajo poslovnik kakovosti, iz katerega mora biti razviden sistem kakovosti laboratorija ter dokumenti, vezani na izvajanje preskusov;
– uporabljati morajo mednarodno priznane (standardne, referenčne itd.) oziroma ustrezne lastne validirane metode z znanimi lastnostmi (glede na značilnosti metode morajo biti določeni vsi ali nekateri od naslednjih parametrov: selektivnost, specifičnost, območje merjenja, linearnost, meja zaznavnosti, meja določevanja, merilna negotovost, ponovljivost, obnovljivost, točnost);
– vpeljani morajo imeti najmanj dve različni liniji kontrole preskušanja.
(2) Izpolnjevanje pogojev iz prejšnjega odstavka se dokazuje:
– z akreditacijsko listino nacionalne ali druge evropsko priznane akreditacijske službe, kjer je ta predpisana z evropsko ali nacionalno zakonodajo ali
– z najmanj dvakratno zaporedno uspešno udeležbo v nacionalno ali mednarodno priznanih medlaboratorijskih preskušanjih, kjer so ta predpisana z evropsko ali nacionalno zakonodajo ali
– s pozitivno oceno neodvisnega strokovnjaka s področja delovanja.
B) Posebni pogoji za NVI
6. člen
Za opravljanje dejavnosti na področju veterinarsko-higienske službe morajo biti v NVI izpolnjeni pogoji iz pravilnika, ki ureja stranske proizvode, ki niso namenjeni prehrani ljudi.
III. KADRI IN NJIHOVA USPOSOBLJENOST
7. člen
(1) NVI mora imeti za opravljanje strokovnih nalog naslednje kadre:
– predstojnika inštituta: veterinar z doktoratom znanosti in najmanj 15 leti delovnih izkušenj s področja dejavnosti inštituta;
– vodje, ki odgovarjajo za določena področja delovanja: veterinar z doktoratom znanosti in najmanj 8 leti delovnih izkušenj na tem področju;
– vodje laboratorijev, ki poleg presejalnih opravljajo tudi potrditvene teste: doktorji znanosti smeri s področja delovanja laboratorija z najmanj 5 leti delovnih izkušenj na tem področju ali magistri smeri s področja delovanja laboratorija z najmanj 8 leti delovnih izkušenj na tem področju;
– vodje laboratorijev, ki opravljajo presejalne teste: magister smeri s področja delovanja laboratorija z najmanj 5 leti delovnih izkušenj na tem področju;
– ustrezno število usposobljenega kadra za posamezna področja delovanja;
– v laboratoriju mora biti najmanj en veterinar.
(2) Pooblaščeni laboratorij mora imeti glede na vsebino in obseg dela naslednje kadre:
– vodje laboratorijev, ki poleg presejalnih opravljajo tudi potrditvene teste: doktorji znanosti smeri s področja delovanja laboratorija z najmanj 5 leti delovnih izkušenj na tem področju ali magistri smeri s področja delovanja laboratorija z najmanj 8 leti delovnih izkušenj na tem področju;
– vodje laboratorijev, ki opravljajo presejalne teste: magister smeri s področja delovanja laboratorija z najmanj 5 leti delovnih izkušenj na tem področju;
– ustrezno število usposobljenega kadra za posamezna področja delovanja;
– v laboratoriju mora biti najmanj en veterinar.
IV. POSTOPEK UGOTAVLJANJA IZPOLNJEVANJA POGOJEV TER NAČIN IN ROKI NJIHOVEGA PREVERJANJA
8. člen
(1) Postopek ugotavljanja izpolnjevanja pogojev se začne na podlagi zahtevka NVI oziroma laboratorija.
(2) Za ugotovitev izpolnjevanja pogojev iz tega pravilnika imenuje generalni direktor VURS s sklepom tričlansko komisijo.
(3) Komisija iz prejšnjega odstavka opravi ogled objekta, prostorov, opreme in dokumentacije iz tega pravilnika ter pripravi mnenje glede vloženega zahtevka, kar je podlaga za izdajo odločbe generalnega direktorja VURS o izpolnjevanju predpisanih pogojev in pooblastitvi laboratorijev.
9. člen
VURS preverja izpolnjevanje predpisanih pogojev NVI in pooblaščenih laboratorijev vsakih 5 let po uradni dolžnosti v skladu s postopkom iz prejšnjega člena.
10. člen
NVI lahko za izvajanje določenih preskusov sklene pogodbo s pooblaščenim laboratorijem ali laboratorijem druge države, ki izpolnjuje pogoje iz 5. člena tega pravilnika.
V. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
11. člen
NVI in laboratoriji, ki na podlagi pogodbe izvajajo preskušanje uradnih vzorcev za NVI, so se dolžni uskladiti z določbami tega pravilnika in vložiti zahtevek iz 8. člena tega pravilnika najpozneje do 31. julija 2004.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, določba šestega odstavka 4. člena tega pravilnika pa se začne uporabljati 1. maja 2005.
Št. 323-169/2004
Ljubljana, dne 20. aprila 2004.
EVA 2004-2311-0262
dr. Milan Pogačnik l. r.
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti