Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2004 z dne 26. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2004 z dne 26. 4. 2004

Kazalo

1994. Tarifni pravilnik za oblikovanje cen oskrbe s pitno vodo, stran 5480.

Na podlagi 4. člena odloka o oskrbi z vodo na območju občine Velika Polana (Uradni list RS, št. 24/03) je Občinski svet občine Velika Polana na 12. redni seji dne 12. 2. 2004 sprejel
T A R I F N I P R A V I L N I K
za oblikovanje cen oskrbe s pitno vodo
I. OBRAČUN OSKRBE Z VODO
1. člen
Količina porabljene vode iz javnega vodovoda se meri v kubičnih metrih po odčitku obračunskega vodomera na priključek.
2. člen
Če upravljavec ali uporabnik ugotovita, da je obračunski vodomer v okvari ali je ugotovljen nedovoljen način rabe ali če iz drugega razloga ni mogoče odčitati obračunskega vodomera, je osnova za obračun povprečna dnevna poraba v zadnjem obračunskem obdobju. Če še ni bilo nobenega obračuna se določi pavšalna poraba vode. Pavšalna poraba vode se obračuna v naslednjih primerih:
– če priključek ni opremljen z vodomerom, se upošteva poraba vode v višini 4 m3 na osebo na mesec ter 0,8 m3 po GVŽ na mesec,
– za vzdrževanje in čiščenje javnih površin. V tem primeru skleneta upravljavec in izvajalec vzdrževanja in čiščenja javnih površin predhodni dogovor o stroških,
– če je obračunski vodomer v okvari in še ni bilo obračunskega obdobja, se upošteva poraba vode v višini 4 m3 na osebo na mesec ter 0,8 m3 po GVŽ na mesec.
3. člen
Osnova za plačilo vodarine je m3 porabljene vode. Vodarina za porabljeno vodo po odčitku iz vodomera znaša:
– za gospodinjstva 100 SIT na m3 porabljene vode,
– za gospodarske subjekte 100 SIT na m3 porabljene vode,
– za javne zavode 100 SIT na m3 porabljene vode.
4. člen
Oprostitev plačila porabljene vode je možna samo s sklepom Občinskega sveta občine Velika Polana. Iz vodarine se pokrivajo stroški kontrole vodomerov, popravila, zamenjava vodomerov, analize vode, čiščenje in dezinfekcija rezervoarjev in porabljena električna energija.
II. IZSTAVLJANJE IN PLAČEVANJE RAČUNOV
5. člen
Količina porabljene vode iz javnega vodovoda se obračunava v kubičnih metrih po odčitku vsakega obračunskega vodomera na vodovodni priključek posebej.
6. člen
Pri porabnikih, fizičnih in pravnih osebah, ter javnih zavodih odčita upravljavec stanje na obračunskem vodomeru polletno. Stanje na vodomeru odčitava pooblaščeni delavec upravljavca, katerega imenuje župan občine Velika Polana in ki se mora ob vstopu v objekt izkazati s pisnim pooblastilom.
7. člen
Pravne in fizične osebe, ter javni zavodi plačujejo porabljeno vodo na podlagi izstavljenih računov za obračunsko obdobje. Znesek za plačilo se izračuna po tarifi iz 3. člena. Vodarina se plačuje polletno.
8. člen
Višina vodarine se usklajuje vsaj enkrat letno, v skladu z rastjo cen. Sklep o spremembi višine vodarine sprejme Občinski svet občine Velika Polana.
9. člen
Upravljavec je dolžan objaviti spremembo cene vode v sredstvih javnega obveščanja oziroma na krajevno običajen način.
Če se spremeni cena vode, upravljavec začne po novi ceni obračunavati vodarino v naslednjem obračunskem obdobju.
10. člen
V primerih, ko je na internem vodovodu več porabnikov, ki se oskrbujejo z vodo iz istega priključka, na katerem se meri poraba z enim obračunskim vodomerom, izda upravljavec položnico pooblaščenemu upravljavcu internega vodovoda, ki porabo porazdeli na porabnike v dogovorjenem razmerju med porabniki. Razmerje dogovorijo uporabniki sami.
Upravljavec javnega in internega vodovoda se lahko s posebno pogodbo dogovorita o izdaji položnic posameznim porabnikom na osnovi med porabniki dogovorjenih razmerij, katerih osnova so lahko odčitki v internem vodovodu vgrajenih vodomerov.
11. člen
Položnico mora porabnik plačati v roku, ki je naveden na položnici. Porabnik lahko sporoči upravljavcu pisni ugovor na obračun najkasneje v osmih dneh po prejetju položnice. Pisni ugovor porabnika obravnava Odbor za gospodarstvo, ki o stvari tudi odloči. Odločitev odbora za gospodarstvo je dokončna.
Upravljavec je dolžan pisno odgovoriti na ugovor porabnika in v tem času ne sme prekiniti dobavo vode.
III. PRIKLJUČNA TAKSA
12. člen
Na obstoječe in izgrajeno javno vodovodno omrežje v Občini Velika Polana, se lahko na to omrežje, ob plačilu priključne takse, priključijo gospodinjstva, organizacije s storitveno in drugo dejavnostjo, stanovanjske enote v bloku, družbene dejavnosti, industrijski in drugi obrati in vsi drugi zainteresirani za priključitev.
13. člen
Priključne takse za priključitev na javno vodovodno omrežje so:
– stanovanjska hiša                             100.000 SIT
– storitvena dejavnost (gostilne, trgovine...)  170.000 SIT
– enota dvojčka in vrstne
   hiše (posamezno)                             100.000 SIT
– stanovanjska enota v bloku                    100.000 SIT
– industrija, podjetja                          250.000 SIT
– počitniška hiša, zidanica in vikendi          100.000 SIT
– obrtne delavnice                              150.000 SIT
Šole, zavodi, vrtci, gasilski domovi, vaške dvorane, mrliške veže in cerkvena skupnost so oproščeni plačila priključne takse v Občini Velika Polana.
Za novogradnje ostanejo zneski priključne takse enaki kot navaja ta člen.
14. člen
Občinski svet ima pravico do sprememb vseh taks za priključitev na javno vodovodno omrežje. Občinski svet spremembe priključnih taks določi s svojim sklepom.
15. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 1-2/04
Velika Polana, dne 12. februarja 2004.
Župan
Občine Velika Polana
Andrej Lebar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti