Uradni list

Številka 43
Uradni list RS, št. 43/2004 z dne 26. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 43/2004 z dne 26. 4. 2004

Kazalo

1944. Navodilo za izpolnjevanje poročila o tokovih tolarske likvidnosti bank, stran 5409.

Na podlagi tretjega odstavka 29. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 58/02 in 85/02) in 6. točke sklepa o dnevnem načrtovanju tolarske likvidnosti in spremljanju koncentracije deponentov (Uradni list RS, št. 82/01) izdaja guverner Banke Slovenije
N A V O D I L O
za izpolnjevanje poročila o tokovih tolarske likvidnosti bank
I. SPLOŠNE OPREDELITVE
1. Navodilo predpisuje vsebino in obliko ter način izpolnjevanja in pošiljanja poročila o tokovih tolarske likvidnosti bank.
Banka poroča Banki Slovenije o predvidenih tokovih tolarske likvidnosti v obliki obrazca TTL, ki je sestavni del tega navodila.
II. VSEBINA POROČILA
2. Banka v obrazec TTL vnese podatke o predvidenih pritokih in odtokih tekočega ter naslednjega delovnega dne in sicer tako, da v vsakem naslednjem poročilu doda nov zadnji dan z oceno likvidnostnih tokov, izprazni pa tekoči dan iz predhodnega poročila. Banka kot začetno stanje tolarskih likvidnih sredstev tekočega dne vnese končno stanje obdelav prejšnjega dne, za pritoke in odtoke pa vnese oceno bruto tokov tekočega dne. Za naslednji delovni dan se vnese projekcija po ocenah banke. Sobota se ne šteje kot delovni dan.
V obrazec TTL se vnesejo naslednji podatki:
1. Začetno stanje tolarskih likvidnih sredstev
Kot začetno stanje tolarskih likvidnih sredstev tekočega dne banka vnese stanje po zaključeni obdelavi plačilnega prometa prejšnjega dne, medtem ko za naslednji delovni dan vnese končno stanje likvidnih sredstev tekočega dne.
2. Tolarski pritoki
2.1. Vračilo kreditov
Banka vnese predvidene pritoke kratkoročnih in dolgoročnih kreditov iz naslova vračil glavnice in plačanih obveznosti.
2.2. Prodaja vrednostnih papirjev
Banka vnese predvidene pritoke iz prodaj tolarskih vrednostnih papirjev, brez prodaj Banki Slovenije. Če je znesek postavke visok, naj banka postavko v opombi na kratko obrazloži.
2.3. Prodaja deviz
Banka vnese predvidene pritoke iz prodaje deviz, brez prodaj Banki Slovenije.
2.4. Vloge
Banka vnese predvidene dejanske pritoke iz naslova vlog posameznih sektorjev v skladu s standardno klasifikacijo institucionalnih sektorjev. Med dejanske predvidene pritoke ne smejo biti vključeni obračunski pritoki, ki pomenijo samo spremembo statusa že obstoječih vlog v banki (npr. sprememba vezanih vlog v vloge na vpogled).
2.5. Instrumenti BS
Banka vnese predvidene pritoke iz naslova instrumentov BS.
2.6. Drugo
Banka vnese podatke o drugih predvidenih pritokih, ki niso vključeni v katerokoli od točk 2.1. do 2.5. (npr. pritoki iz naslova medbančnega trga, zunajbilančni pritoki...). Če je znesek postavke Ostalo visok, naj banka postavko v opombi ustrezno obrazloži.
3. Tolarski odtoki
3.1. Črpanje kreditov
Banka vnese pričakovane dnevne odtoke iz naslova črpanih kreditov.
3.2. Nakup vrednostnih papirjev
Banka vnese pričakovane dnevne odtoke iz naslova nakupov tolarskih vrednostnih papirjev brez nakupov pri Banki Slovenije. Če je znesek postavke velik, naj banka postavko v opombi na kratko obrazloži.
3.3. Nakup deviz
Banka vnese pričakovane dnevne odtoke iz naslova nakupa deviz, brez nakupov pri Banki Slovenije.
3.4. Vloge
Banka vnese pričakovane dnevne odtoke iz naslova vlog, po sektorjih v skladu s standardno klasifikacijo institucionalnih sektorjev.
3.5. Instrumenti BS
Banka vnese predvidene dnevne odtoke iz naslova instrumentov BS.
3.6. Drugo
Banka vnese podatke o drugih predvidenih odtokih, ki niso vključeni v katerokoli od točk 3.1. do 3.5. (npr. odtoki iz naslova medbančnega trga, zunajbilančni odtoki, plačilo obresti, provizij, splošnih upravnih stroškov...). Če je znesek postavke Ostalo visok, naj banka postavko v opombi ustrezno obrazloži.
4. Končno stanje tolarskih likvidnih sredstev
Končno stanje tolarskih likvidnih sredstev je enako začetnemu stanju likvidnih sredstev, povečanemu za predvidene pritoke in zmanjšanemu za predvidene odtoke posameznega dne.
3. Banka mora pri sestavljanju poročila o tokovih tolarske likvidnosti upoštevati načelo previdnosti, kar pomeni, da mora med pritoke vključiti samo tiste, za katere obstoji največja možna verjetnost, da se bodo realizirali, med odtoke pa vse tiste odtoke, za katere obstoji vsaj najmanjša možnost njihove realizacije.
III. POROČANJE IN ROK PREDLOŽITVE POROČILA
4. Banka posreduje Banki Slovenije, Oddelku za nadzor bančnega poslovanja, poročilo o tokovih tolarske likvidnosti dnevno, in sicer najkasneje do 12. ure po telefaksu ali na elektronski način.
5. S tem navodilom preneha veljati navodilo za izpolnjevanje poročila o tokovih tolarske likvidnosti z dne 19. 12. 2001.
6. Navodilo začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije..
Ljubljana, dne 21. aprila 2004.
Mitja Gaspari l. r.
Guverner

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti