Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
PRILOGA
A) IMENA IZDELKOV IN OPREDELITVE POJMOV
1. Polbeli sladkor
Prečiščena in kristalizirana saharoza, ustrezne in primerne tržne kakovosti,
z naslednjimi značilnostmi:
+--------------------+-----------------+
|a) polarizacija |najmanj 99,5 °Z |
+--------------------+-----------------+
|b) vsebnost |največ 0,1% |
|invertnega sladkorja|(m/m) |
+--------------------+-----------------+
|c) izguba pri |največ 0,1% |
|sušenju |(m/m) |
+--------------------+-----------------+
2. Sladkor ali beli sladkor
Prečiščena in kristalizirana saharoza, ustrezne in primerne tržne kakovosti,
z naslednjimi značilnostmi:
+--------------------+-----------------+
|a) polarizacija |najmanj 99,7 °Z |
+--------------------+-----------------+
|b) vsebnost |največ 0,04% |
|invertnega |(m/m) |
|sladkorja | |
+--------------------+-----------------+
|c) izguba pri |največ 0,06% |
|sušenju |(m/m) |
+--------------------+-----------------+
|d) tip barve |največ devet |
| |točk, določeno v |
| |skladu s točko |
| |a), točke B |
+--------------------+-----------------+
3. Ekstra beli sladkor
Proizvod, ki po značilnostih ustreza 2. točki, vrstici a), b) in c) in
katerega skupno število točk, določenih v skladu z določbami iz dela B, ni večje
od osem in ni večje od:
– 4 za tip barve,
– 6 za vsebnost pepela,
– 3 za barvo v raztopini.
4. Raztopina sladkorja 1)
Vodna raztopina saharoze z naslednjimi značilnostmi:
+----------------------+---------------+
|a) suha snov |najmanj 62% |
| |(m/m) |
+----------------------+---------------+
|b) vsebnost |največ 3% (m/m)|
|invertnega sladkorja |računano na |
|(razmerje med |suho snov |
|fruktozo in dekstrozo | |
| | |
|1,0 ± 0,2) | |
+----------------------+---------------+
|c) konduktometrično |največ 0,1% |
|določeni pepel |(m/m)na suho |
| |snov, določeno |
| |v skladu s |
| |točko b), točka|
| |B |
+----------------------+---------------+
|d) barva raztopine |največ 45 enot |
| |ICUMSA |
+----------------------+---------------+
5. Raztopina invertnega sladkorja 1)
Vodna raztopina saharoze, delno invertirana s hidrolizo, v kateri delež
invertnega sladkorja ne prevladuje, z naslednjimi značilnostmi:
+----------------------+---------------+
|a) suha snov |najmanj 62% |
| |(m/m) |
+----------------------+---------------+
|b) vsebnost |več kot 3% |
|invertnega sladkorja |vendar največ |
|razmerje med fruktozo |50% (m/m) |
|in dekstrozo (1,0 ± |računano na |
|0,2) |suho snov |
+----------------------+---------------+
|c) konduktometrično |največ 0,4% |
|določen pepel |utežno na suho |
| |snov, določeno |
| |v skladu s |
| |točko b), točke|
| |B |
+----------------------+---------------+
6. Sirup iz invertnega sladkorja 1)
Vodna po možnosti kristalizirana razstopina saharoze delno invertirana s
hidrolizo, v kateri vsebnost invertnega sladkorja (kvocient fruktoza/dekstroza
1,0 ± 0,1) presega 50% (m/m) računano na suho snov, vendar sicer ustreza
zahtevam iz točke 5 a) in c).
7. Glukozni sirup
Prečiščena in koncentrirana vodna raztopina hranljivih saharidov, dobljenih
iz škroba in/ali inulina, z naslednjimi značilnostmi:
+-------------------+------------------+
|a) suha snov |najmanj 70% (m/m) |
+-------------------+------------------+
|b) ekvivalent |najmanj 20% (m/m) |
|dekstroze |računano na suho |
| |snov in izraženo |
| |kot D-glukoza |
+-------------------+------------------+
|c) sulfatni pepel |največ 1% na suho |
| |snov |
+-------------------+------------------+
8. Sušeni glukozni sirup
Delno sušen glukozni sirup z najmanj 93% (m/m) suhe snovi ki sicer ustreza
zahtevam iz 7. točke, vrstice b) in c).
9. Dekstroza ali monohidrat dekstroze
Prečiščena in kristalizirana D-glukoza, ki vsebuje eno molekulo kristalne
vode in ima naslednje značilnosti:
+-------------------+------------------+
|a) dekstroza (D- |najmanj 99,5% |
|glukoza |utežno na suho |
| |snov |
+-------------------+------------------+
|b) suha snov |najmanj 90% |
| |utežno |
+-------------------+------------------+
|c) sulfatni pepel |največ 0,25% |
| |utežno na suho |
| |snov |
+-------------------+------------------+
10. Dekstroza ali brezvodna dekstroza
Prečiščena in kristalizirana D-glukoza, ki ne vsebuje kristalne vode, ima
najmanj 98% (m/m) računano na suho snov vendar sicer ustreza zahtevam iz 9.
točke, vrstice a) in c).
11. Fruktoza
Prečiščena, kristalizirana D-fruktoza, z naslednjimi značilnostmi:
+---------------------+----------------+
|vsebnost fruktoze |minimalno 98% |
+---------------------+----------------+
|vsebnost glukoze |maksimalno 0,5% |
+---------------------+----------------+
|izguba pri sušenju |največ 0,5% |
| |(m/m) |
+---------------------+----------------+
|konduktometrično |največ 0,1% |
|določen pepel |(m/m), določeno |
| |v skladu s točko|
| |b), točke B |
+---------------------+----------------+
B) METODA ZA DOLOČANJE TIPA BARVE, KONDUKTOMETRIČNO DOLOČANJE PEPELA IN
BARVE RAZTOPINE BELEGA IN EKSTRA BELEGA SLADKORJA, OPREDELJENEGA V 2. in 3.
TOČKI DELA A
Ena "točka" ustreza:
a) pri tipu barve do 0,5 enote, izračunano po metodi Braunswick Institut for
Agricultural and Sugar Industry Tehnology, kot je določeno v odstavku 2 poglavja
A Priloge k Uredbi Komisije (EGS) št. 1265/69 z dne 1. julija 1969 (UL L 163, 4.
7. 1969) o metodah za določanje kakovosti sladkorja, ki ga odkupujejo
intervencijske agencije1;
b) pri vsebnosti pepela do 0,0018%, določeno po metodi Inernational
Commssion uniform Methods of Sugar and analysis (ICUMSA), kot je opredeljeno v
odstavku 1 poglavja A Priloge k Uredbi (EGS) št. 1265/69;
c) pri barvi raztopine do 7,5 enote, določeno po metodi Inernational
Commssion uniform Methods of Sugar and analysis (ICUMSA), kot je opredeljeno v
odstavku 3 poglavja A Priloge k Uredbi (EGS) št. 1265/69.
-------------------------------------------------
1) Izraz "beli" se uporablja za:
a) raztopino sladkorja, kadar barva raztopine ne presega 25 enot ICUMSA,
določenih v skladu z metodo iz vrstice c), dela B.
b) raztopino invertnega sladkorja in sirup iz invertnega sladkorja, katerih:
– konduktometrično določen pepel ne presega 0,1%;
– barva raztopine ne presega 25 enot ICUMSA, določenih v skladu z metodo iz
točke c), dela B.