Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2004 z dne 31. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2004 z dne 31. 3. 2004

Kazalo

1373. Odlok o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Dobje, stran 3770.

Na podlagi 6. člena zakona o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje (Uradni list RS, št. 58/02, 55/03) in 12. člena statuta Občine Dobje (Uradni list RS, št. 12/99, 102/01) je Občinski svet občine Dobje na 7. redni seji dne 12. 3. 2004 sprejel
O D L O K
o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Dobje
1. člen
S tem odlokom se določajo načini in postopki vračanj vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Dobje.
Občina Dobje (v nadaljevanju: občina) po določbah tega odloka nastopa, kot zavezanec za vračila vlaganj fizičnim oziroma pravnim osebam, kot dejanskim upravičencem do vračila teh vlaganj.
Za vračilo vlaganj je zavezanec Republika Slovenija. Ta bo preko sklada za vračanje vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje Občini Dobje nakazale sredstva, za katera bo ugotovljeno, da jih je potrebno vrniti. Občina je zavezanka do višine sredstev, ki jih prejme od sklada za vračanje vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje.
2. člen
Dejanski končni upravičenci za vračilo vlaganj so fizične in pravne osebe (v nadaljevanju: upravičenci), ki so same, preko občine ali krajevne skupnosti sklepale pogodbe o investicijah v telekomunikacijsko omrežje na območju občine, in sicer s pravnimi predniki Telekoma Slovenije d.d. in Samoupravnimi interesnimi skupnostmi za poštni, telegrafski in telefonski promet (SIS).
3. člen
Za sestavo seznamov upravičencev do vračila vlaganj imenuje župan v roku 15 dni od uveljavitve tega odloka posebno komisijo. Komisija šteje tri člane.
Komisija pripravi seznam upravičencev do vračila vlaganj na osnovi evidenc in podatkov iz arhivov, s katerimi razpolaga in na podlagi evidenc in podatkov, s katerimi razpolagajo druge pravne in fizične osebe.
Telekom Slovenije d.d. je dolžan upravičencem, ki izkažejo pravni interes, predložiti vse podatke, s katerimi razpolaga in omogočiti vpogled v dokumentacijo, ki se nanaša na vračila vlaganj. Občinska komisija pripravi in objavi predlog seznama dejanskih upravičencev do vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje, iz katerega mora biti razvidno najmanj: ime in priimek upravičenca in njegovo stalno prebivališče, čas oziroma leto sklenitve pogodbe, priznana višina vlaganj.
4. člen
Na podlagi končnega seznama upravičencev, občina kot upravičenec po 2. členu zakona vloži zahtevek za vračanje z vsemi potrebnimi dokazili pri krajevno pristojnemu državnemu pravobranilstvu.
5. člen
Seznam fizičnih in pravnih oseb, ki nastopajo, kot dejanski končni upravičenci, se objavi na oglasni deski občine, prav tako pa je na vpogled v prostorih občinske uprave, v roku dveh mesecev po sklenitvi pisne poravnave med občino in pristojnim pravobranilcem ali po pravnomočnem končanem sodnem postopku za določitev odškodnine.
Fizične in pravne osebe, ki niso objavljene v seznamu, pa menijo, da so upravičene do vračila, morajo v roku enega meseca od objave seznama pri komisiji zahtevati, da se jih uvrsti v seznam in ji priložiti vso potrebno dokumentacijo, s katero dokažejo, da so upravičeni do vračila, sicer se jih pri vračilu ne upošteva.
6. člen
Sorazmerni delež vlaganj, ki v skladu z zakonom pripada upravičencu na podlagi sklenjene poravnave, se ugotavlja na podlagi sklenjenih pogodb in dokazil posameznih upravičencev v izgradnjo omrežja ter v višini določeni z zakonom.
Če je v pogodbi določeno, da naročniki telefonskih priključkov opravijo gradbena dela v lastni režiji, se količina dela obračuna po takratnih normativih PTT organizacij, kolikor obstajajo, oziroma po sedanjih normativih Telekoma Slovenije d.d. Kot dokazilo za število opravljenih ur lahko služi takratno zaključno poročilo ali kak drug dokument s številom opravljenih ur dela, izstavljenem po končani izgradnji omrežja.
7. člen
Sorazmerni del vračila, ki pripada Občini Dobje kot upravičencu, iz naslova morebitnih namenskih sredstev samoprispevka, mora občina nameniti izključno za investicije na območju, na katerem so bila zbrana sredstva samoprispevka.
8. člen
Pogoj za dokazovanje pravice do vračila vlaganj je sklenjena pogodba upravičenca.
Pogodbe, izjave o pristopu, obračuni in ostali dokumenti, ki so jih posamezniki sklenili oziroma so bili izdani s strani ustreznih gradbenih odborov, v zvezi s pridobitvijo telefonskega priključka ali vlaganj v gradnjo javnega telefonskega omrežja, se štejejo kot ustrezna pogodba v skladu z zakonom. Če ti dokazi ne obstajajo več, se lahko upošteva kot dokazilo o obstoju pogodbe tudi seznam vlagateljev iz zapisnikov ali arhivske dokumentacije lokalne skupnosti oziroma bivše krajevne skupnosti.
Pravni nasledniki oseb iz drugega člena tega odloka morajo dokazati obstoj pravnega nasledstva. Dediči upravičenca morajo za sprejem vračila pooblastiti skupnega pooblaščenca.
9. člen
Sredstva se bodo posameznim upravičencem vračala na podlagi njihove vloge. Komisija bo na krajevno običajen način objavila poziv upravičencem, kdaj in kje morajo podati vloge. Na sedežu občine bo na voljo enoten obrazec zahtevka za vračilo vlaganj, h kateremu bo moral upravičenec priložiti poleg pogodbe, računov in drugih verodostojnih listin in dokazil, še dokaz, da je dejanski upravičenec, številko računa, kamor naj se vračilo nakaže, v primeru smrti fizične osebe ali prenehanja pravne osebe pa izkazati pravno nasledstvo.
V primeru, da bo občina prejemala sredstva od sklada v več obrokih, se v sorazmernih deležih glede na razpoložljiva sredstva, vračajo sredstva v obrokih tudi dejanskim upravičencem.
Občina bo pričela vračati vračila vlaganj v roku 30 dni od prejema vračila iz republiškega sklada za vračanje vlaganj v omrežje, v sorazmernih deležih.
10. člen
Z dnem veljavnosti tega odloka, preneha veljati odlok o vračanju vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje na območju Občine Dobje (Uradni list RS, št. 98/02).
11. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 032-01/04-1
Dobje, dne 12. marca 2004.
Župan
Občine Dobje
Franc Salobir l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti