Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2004 z dne 15. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2004 z dne 15. 3. 2004

Kazalo

1060. Odlok o ustanovitvi skupnega organa občinske uprave, stran 2811.

Na podlagi 49.a člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 51/02 in 108/03) sta Občinski svet občine Rogaška Slatina na podlagi 16. člena statuta Občine Rogaška Slatina (Uradni list RS, št. 109/03 – UPB1) na 12. redni seji dne 25. 2. 2004 in Občinski svet občine Rogatec na podlagi 16. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99, 55/01) na 9. redni seji dne 4. 2. 2004 sprejela
O D L O K
o ustanovitvi skupnega organa občinske uprave
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom občini Rogaška Slatina in Rogatec (v nadaljevanju: občini ustanoviteljici) ustanavljata skupni organ občinske uprave (v nadaljevanju: uprava), kot organ za izvrševanje upravnih nalog na področju komunalnega nadzora in občinskega redarstva.
2. člen
Uprava ima status samostojnega skupnega upravnega organa občin ustanoviteljic iz 1. člena tega odloka. Sedež uprave je v Rogaški Slatini, Izletniška ulica 2.
Uprava ima pečat okrogle oblike, ob zgornjem robu krožnice je v dveh vrsticah napis »Skupna občinska uprava« v zunanji vrstici ter »Občinsko redarstvo« v notranji vrstici. Na spodnjem robu krožnice pa napis »Občin« v notranji vrstici ter »Rogaška Slatina in Rogatec« v zunanji vrstici.
II. ORGANIZACIJA IN DELOVNO PODROČJE ORGANA SKUPNE OBČINSKE UPRAVE
3. člen
Organ skupne občinske uprave opravlja upravne, tehnične in druge naloge s področja komunalnega nadzorstva in občinskega redarstva, ki so opredeljene z zakoni in občinskimi predpisi občin ustanoviteljic.
4. člen
Skupna občinska uprava za komunalni nadzor in občinsko redarstvo je organizirana v okviru oddelka za okolje in prostor Občine Rogaška Slatina. Sistemizacijo delovnih mest v organu skupne občinske uprave sprejmeta na predlog predstojnika župana občin ustanoviteljic soglasno. Administrativna in finančna opravila za skupni organ občinske uprave se izvajajo v Občinski upravi občine Rogaška Slatina.
5. člen
Pri izvrševanju nalog nastopa organ skupne občinske uprave kot organ tiste občine, v katere krajevno pristojnost sodi zadeva.
Organi skupne občinske uprave se mora pri izvrševanju nalog ravnati po usmeritvah župana in nalogih tajnika občine, v katere krajevno pristojnost zadeva spada. Glede splošnih vprašanj organiziranja in delovanja organa skupne občinske uprave pa po skupnih usmeritvah županov obeh občin.
6. člen
Upravni akti, ki jih izdaja organ skupne občinske uprave, imajo v glavi naziv, »Skupna občinska uprava, Občinsko redarstvo, Občin Rogaška Slatina in Rogatec«, izdajajo pa se v imenu krajevno pristojne občine ustanoviteljice.
7. člen
Pri opravljanju nalog organ skupne občinske uprave sodeluje z občinskima upravama občin ustanoviteljic, v okviru pooblastil pa tudi z občinskimi upravami in organi drugih občin, nosilci javnih pooblastil, državnimi organi, zavodi, podjetji ter drugimi organizacijami.
8. člen
Javnost dela organa skupne občinske uprave se zagotavlja z uradnimi sporočili, z novinarskimi konferencami, z udeležbo na konferencah, okroglih mizah in drugih oblikah sodelovanja, s predstavniki sredstev javnega obveščanja, oziroma na drug ustrezen način, ki omogoča javnosti, da se seznani z delom organa skupne občinske uprave.
Uradna sporočila za javnost, informacije, obvestila, pojasnila in druge podatke v smislu prejšnjega odstavka dajeta predstavnikom sredstev javnega obveščanja župana občin ustanoviteljic, po njunem izrecnem pooblastilu pa tudi predstojnik organa skupne občinske uprave ali drug delavec občine ustanoviteljic.
III. NAČIN DELA, POOBLASTILA IN ODGOVORNOST DELAVCEV
9. člen
Predstojnik organa skupne občinske uprave je vodja oddelka za okolje in prostor Občine Rogaška Slatina, ki predstavlja organ skupne občinske uprave, organizira opravljanje njegovih nalog, skrbi za izdelavo in realizacijo programa dela ter opravlja vse druge organizacijske naloge, ki so potrebne za:
– strokovno, učinkovito in racionalno izvrševanje nalog organa skupne občinske uprave,
– zakonito, pravočasno in učinkovito uresničevanje pravic, interesov in obveznosti strank in drugih udeležencev v postopkih,
– učinkovito sodelovanje z drugimi organi in institucijami.
10. člen
Predstojnik odloča v upravnih, strokovnih in drugih zadevah, za katere je organiziran organ skupne občinske uprave, v skladu s svojimi pooblastili in pristojnostmi. Pri reševanju skupnih zadev sodeluje z občinskima upravama občin ustanoviteljic. V okviru svoje pristojnosti sodeluje tudi z državnimi in drugimi organi.
Pri izvajanju nalog delavcev v organu skupne občinske uprave, se je predstojnik dolžan posvetovati in upoštevati mnenja in priporočila županov obeh občin ustanoviteljic.
11. člen
Predstojnik organa skupne občinske uprave je za izvrševanje nalog, ki spadajo v krajevno pristojnost posamezne občine, odgovoren županu in tajniku oziroma direktorju občinske uprave te občine. Za delo organa skupne občinske uprave v celoti je predstojnik odgovoren županoma občin ustanoviteljic.
Predstojnik organa skupne občinske uprave mora imeti univerzitetno izobrazbo ali visoko strokovno izobrazbo ustrezne smeri.
12. člen
Predstojnik organa skupne občinske uprave v roku enega meseca po sprejetju tega odloka izda pravilnik o sistemizaciji delovnih mest v organu skupne občinske uprave, ki je podlaga za razporeditev delavcev na ustrezna delovna mesta.
13. člen
Delavci skupnega organa občinske uprave opravljajo naloge, določene z zakoni in drugimi predpisi, ter v skladu s pristojnostmi in pooblastili, ki jih za opravljanje posameznih nalog določajo zakoni in drugi predpisi, ter po navodilih predstojnika. Za svoje delo so odgovorni predstojniku. Delavci za kršitve delovnih obveznosti odgovarjajo tudi disciplinsko ter odškodninsko, po splošnih pravilih delovnega in civilnega prava.
14. člen
O izločitvi zaposlenega v organu skupne občinske uprave odloča župan občine ustanoviteljice, v katere krajevno pristojnost zadeva spada, ki v primeru izločitve zaposlenega o stvari tudi odloči.
IV. FINANCIRANJE
15. člen
Sredstva za redno delo organa skupne občinske uprave zagotavljata občini Rogaška Slatina in Rogatec v svojih proračunih. Stroške dela zaposlenih delavcev in materialne stroške financirata občini v razmerju, ki izhaja iz obsega dela komunalnega nadzora in občinskega redarstva za posamezno občino. Razmerje stroškov, ki je sorazmerno obsegu dela za posamezno občino ustanoviteljico, se deli v razmerju 80% Občini Rogaška Slatina ter 20% Občini Rogatec.
Stroški dela vodje oddelka za okolje in prostor Občine Rogaška Slatina, kot predstojnika organa skupne občinske uprave, predstavljajo 10% dela vodje oddelka za okolje in prostor. Tako opredeljene stroške dela predstojnika financirata občini v razmerju, kot je določeno v prvem odstavku tega člena.
16. člen
Vsaka občina pokriva materialne stroške, ki nastanejo na njenem območju. Posebni materialni stroški delavcev (delovna oprema, delovna zaščitna sredstva delavcev, prevozna sredstva ipd.), se financirajo v razmerju in po kriterijih, ki veljajo za delitev stroškov dela.
17. člen
Župana občin ustanoviteljic skleneta pisni sporazum, s katerim se podrobneje določijo pravice in obveznosti do organa skupne občinske uprave, načrtovanje dela, način poročanja, način financiranja, opravljanje administrativno-strokovnih, pomožnih in drugih del za organ skupne občinske uprave ter druge, za nemoteno delo organa pomembne zadeve.
Za pričetek dela organa skupne občinske uprave zagotovi opremo in prostor Občina Rogaška Slatina. Podrobnejše obveznosti občin ustanoviteljic iz naslova uporabe premoženja dogovorita župana s sporazumom iz prvega odstavka tega člena.
IV. PRENEHANJE ORGANA SKUPNE OBČINSKE UPRAVE
18. člen
Organ skupne občinske uprave lahko občini ustanoviteljici ukineta s soglasno odločitvijo. Sporazum o prenehanju organa skupne občinske uprave mora vsebovati dolžnosti občin do delavcev zaposlenega v tem organu.
V primeru da nobena od občine ne prevzema delavca skupnega občinskega organa, sta mu občini dolžni zagotoviti pravice, ki jih določa zakonodaja glede presežnih delavcev. Finančne obveznosti, ki izhajajo iz prejšnjega odstavka sta občini dolžni zagotoviti po kriteriju, ki izhaja iz razmerja dela skupnega organa občinske uprave za posamezno občino v preteklem obdobju.
19. člen
Če katera od občin začne opravljati naloge za katere je ustanovljen organ skupne občinske uprave še pred sprejemom sporazuma o prenehanju skupnega organa občinske uprave, je dolžna vse do njegovega prenehanja financirati delovanje tega organa.
Kljub določilu prejšnjega odstavka je možen izstop posamezne občine, če druga občina ustanoviteljica z izstopom soglaša in se sporazumeta, da bo sama financirala delovanje skupnega organa občinske uprave.
Kolikor med občinama soustanoviteljicama ne pride do soglasja glede izstopa iz skupnega organa občinske uprave, lahko posamezna občina enostransko izstopi. Najmanj 60 dni pred izstopom mora o nameri pisno obvestiti občino soustanoviteljico. Občina, ki izstopa, mora do preteka 60-dnevnega roka pokrivati sorazmeren delež stroškov iz 15. in 16. člena tega odloka. V primeru, da nobena od občin soustanoviteljic ne prevzema delavcev skupnega organa občinske uprave, se glede finančnih obveznosti, ki jih določa zakonodaja, upošteva določilo drugega odstavka 18. člena tega odloka.
Prostori, delovna in druga oprema v Izletniški ulici 2, v Rogaški Slatini ter delovna zaščitna sredstva delavcev in prevozna sredstva, ki jih je ob ustanovitvi skupnega organa občinske uprave dala v uporabo Občina Rogaška Slatina, niso predmet delitve ob sprejemu sporazuma o prenehanju skupnega organa občinske uprave.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
20. člen
Ta odlok je sprejet, ko ga sprejmeta občinska sveta obeh občin ustanoviteljic v enakem besedilu. Spremembe in dopolnitve, ter postopek prenehanja veljavnosti tega odloka, se izvedejo po enakem postopku kot njegov sprejem.
21. člen
Organ skupne občinske uprave začne z opravljanjem nalog na področju obeh občin v desetih dneh po začetku veljavnosti odloka.
22. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 06202-001-02/2004
Rogaška Slatina, dne 25. februarja 2004.
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič,
univ. dipl. inž. stro. l. r.
 
Župan
Občine Rogaška Slatina
mag. Branko Kidrič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti