Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2004 z dne 15. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2004 z dne 15. 3. 2004

Kazalo

1049. Program priprave izdelave spremembe zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, Ulico arhitekta Novaka in Slovensko ulico, stran 2799.

Na podlagi 12. člena in 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02; 8/03; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1) ter 31. člena statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je župan Mestne občine Murska Sobota sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
izdelave spremembe zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med Ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, Ulico arhitekta Novaka in Slovensko ulico
1. člen
OCENA STANJA, RAZLOGI IN PRAVNA PODLAGA ZA PRIPRAVO IZDELAVE SPREMEMBE ZAZIDALNEGA NAČRTA
S prostorskimi sestavinami dolgoročnega plana občine Murska Sobota za obdobje 1986–2000 dopolnjenega v letu 1990 (Uradne objave pomurskih občin, št. 24/86, 10/90 ter Uradni list RS, št. 57/99, 9/00 in 14/02) ter družbenega plana občine Murska Sobota za obdobje 1986–1990, dopolnjenega v letu 1987 (Uradne objave pomurskih občin, št. 24/86 in 7/87 ter Uradni list RS, št. 57/99, 9/00 in 14/02) je predmetno območje opredeljeno kot zazidljivo.
Območje obdelave je opredeljeno v veljavnem odloku o sprejetju zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Titovo ulico (Uradne objave pomurskih občin, št. 10/90) ter odloku o sprejetju spremembe zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico (Uradni list RS, št. 56/00, objavljen dne 22. 6. 2000).
Veljavni prostorski izvedbeni akt je delno že realiziran, za del nepozidanega območja na katerem je predvidena gradnja trgovskega centra, pa je z menjavo lastnika zemljišča bila podana pobuda, da se vnese nova vsebina. To je gradnja treh stanovanjskih stolpičev in gradnja objekta glasbene šole.
S tem programom priprave se opredelijo vsebina in obseg izdelave spremembe zazidalnega načrta, postopek in roki priprave, seznam pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku načrtovanja predvidene prostorske ureditve, pripravljavci in nosilci upravno-strokovnih aktivnosti ter zagotovitev potrebnih finančnih sredstev za izvedbo naloge.
2. člen
PREDMET IN PROGRAMSKA IZHODIŠČA IZDELAVE SPREMEMBE ZAZIDALNEGA NAČRTA
Predmet izdelave spremembe zazidalnega načrta je vnesti novo vsebinsko ureditev za nepozidano območje v središču mesta Murska Sobota, natančneje na parcelah, ki so bile predvidene za izgradnjo objektov Tuš centra. Trgovski center Tuš se je dejansko zgradil na drugi lokaciji, predmetno zemljišče pa se je odprodalo drugemu lastniku. Novi lastnik je podal pobudo za izgradnjo treh stanovanjskih stolpičev in objekta glasbene šole. Zaradi umestitve novih objektov se morajo preveriti in uskladiti vsa določila veljavnega odloka.
Kolikor se v postopku sprejemanja prostorsko izvedbenega načrta in na obravnavah izkaže, da zasnova ni povsem ustrezna, se predlagana vsebina mora prilagoditi novim zahtevam.
Sprememba zazidalnega načrta mora zajemati vse sestavine in priloge, ki so navedena v določilih ZUreP-1, 73. člen. Občinski prostorski akt mora vsebovati tudi priloge, ki so natančno definirane v 73. členu, 44. členu, 24. členu in 139. členu ZUreP-1. Obvezna priloga je program opremljanja zemljišč s komunalno infrastrukturo.
Načrtovalec predmetne spremembe zazidalnega načrta bo moral predati pripravljavcu, to je Mestna občina Murska Sobota šest izvodov akta. Po en izvod sprejete spremembe zazidalnega načrta bo predan krajevno pristojni Upravni enoti in pristojnim inšpekcijskim službam, dva izvoda pa bosta shranjena na Oddelku za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe Mestne občine Murska Sobota, kjer bo akt na vpogled dostopen javnosti.
Obenem je potrebno celotno spremembo zazidalnega načrta s prilogami predati v digitalni obliki – CD, tako tekstualni kot grafični del. Grafični del v programu AutoCAD (dwg).
3. člen
OKVIRNO UREDITVENO OBMOČJE
Območje spremembe zazidalnega načrta zavzema v glavnem nepozidano zemljišče jugovzhodno od Cvetkove ulice v Murski Soboti. Zaradi umestitve novih vsebin pa je potrebno preveriti in uskladiti vsa določila, ki jih obravnava veljaven zazidalni načrt. Po določilih veljavnega odloka so nekateri objekti že zgrajeni tako, da so izvzeti iz obdelave. Lastniki parcel v območju veljavnega zazidalnega načrta so zasebni, del zemljišča pa je v lasti Mestne občine Murska Sobota. V času sprejemanja tega prostorskega akta se za začasno tekstilno tržnico, ki stoji na obravnavanem območju, naj najde nadomestna lokacija.
4. člen
NOSILCI UREJANJA PROSTORA, KI DAJEJO SMERNICE IN MNENJA TER DRUGI UDELEŽENCI, KI BODO SODELOVALI PRI PRIPRAVI IZDELAVE SPREMEMBE ZAZIDALNEGA NAČRTA
Pripravljavec spremembe zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico je Mestna občina Murska Sobota, Oddelek za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe Murska Sobota, Kardoševa 2. Po sprejemu programa priprave se pozove pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve. Nosilci urejanja prostora dobijo ob pozivu tudi sprejeti program priprave.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh ne bodo podali smernic, se bo v skladu z 29. členom ZUreP-1 štelo, da nimajo smernic.
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic za izdelavo spremembe zazidalnega načrta za območje med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico v Murski Soboti, so:
– Elektro Maribor, PE Murska Sobota, Lendavska 31/A, 9000 Murska Sobota,
– Telekom Slovenije, PE Murska Sobota, Trg zmage 6, 9000 Murska Sobota,
– Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Murska Sobota, Cankarjeva 75, 9000 Murska Sobota,
– Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Murska Sobota, 9000 Murska Sobota,
– Mestna občina Murska Sobota, Kardoševa 2, 9000 Murska Sobota,
– Mestni plinovodi, d.o.o., Slomškova ul. 33, 9000 Murska Sobota,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Murska Sobota, Grajska ul. 1/c, 9000 Murska Sobota,
– Komunala, Javno podjetje d.o.o., Kopališka 2, 9000 Murska Sobota,
– Direkcija RS za ceste, izpostava Murska Sobota, Lendavska 64, 9000 Murska Sobota,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor.
Kolikor se izkaže, da se predvideni posegi na predmetnem območju dotikajo tudi morebitnih drugih področij kot jih pokrivajo zgoraj navedeni nosilci urejanja prostora, se jih mora vključiti in od njih pridobiti smernice in mnenja. Pobudnika za izdelavo predmetne spremembe zazidalnega načrta za območje med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico v Murski Soboti sta lastnik parcele in Mestna občina Murska Sobota.
5. člen
SEZNAM POTREBNIH STROKOVNIH PODLAG IN NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
Pri izdelavi spremembe zazidalnega načrta je potrebno upoštevati, obstoječe veljavne občinske prostorske akte, ki obravnavajo predmetno območje in območja v neposredni bližini, to so: veljaven odlok o sprejetju zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Titovo ulico (Uradne objave pomurskih občin, št. 10/90) ter odlok o sprejetju spremembe zazidalnega načrta za območje mesta Murska Sobota med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico (Uradni list RS, št. 56/00), odlok o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 83/03). Upoštevati je potrebno vso dokumentacijo in dejansko stanje komunalnih vodov na tem območju.
6. člen
PRIDOBITEV GEODETSKIH PODLAG
Geodetske podlage za izdelavo spremembe zazidalnega načrta za območje med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico v Murski Soboti, si je izdelovalec dolžan pridobiti na Geodetski upravi RS, Območna geodetska uprava in izpostava, Murska Sobota, Slomškova ulica 19, 9000 Murska Sobota.
7. člen
ROKI ZA PRIPRAVO IZDELAVE SPREMEMBE ZAZIDALNEGA NAČRTA
Izdelovalec spremembe zazidalnega načrta za območje med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico v Murski Soboti mora biti strokovna organizacija, ki je registrirana za opravljanje strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem v skladu z veljavno zakonodajo. Izvajalca bo izbral pobudnik spremembe zazidalnega načrta. Izdelovalec mora posredovati osnutek z odlokom Mestni občini Murska Sobota in v postopku sprejemanja akta sodelovati pri obravnavah.
Pridobitev smernic za načrtovanje
Upoštevajo se priporočila pridobljena na prostorski konferenci, katera je bila izvedena 18. 2. 2004. Po sprejetju programa priprave se pozove pristojne nosilce urejanja prostora, kot so navedeni v 4. členu tega programa, da v roku 30 dni podajo svoje smernice za načrtovanje predvidene strokovne rešitve. K pozivu se priloži ta program priprave in osnutek.
Javna razgrnitev in javna obravnava
Po sprejetju sklepa o javni razgrnitvi na Mestnem svetu mestne občine Murska Sobota in objavi sklepa v Uradnem listu RS se osnutek spremembe zazidalnega načrta za območje med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico v Murski Soboti javno razgrne za obdobje najmanj 30 dni.
V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava osnutka. Objava datuma, ure in kraja javne obravnave bo v lokalnih medijih. Občani, organi in organizacije, krajevne skupnosti ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko v času trajanja javne razgrnitve in na javni obravnavi podajo pisne in ustne pripombe. Predlog stališč in odgovorov na pripombe pripravi izdelovalec v sodelovanju s strokovnimi službami Mestne občine Murska Sobota in pristojnimi institucijami.
Izdelava dopolnjenega predloga izdelave prostorskega izvedbenega akta in pridobitev mnenj in 1. obravnava
Izdelovalec izdela dopolnitve predloga spremembe zazidalnega načrta, če so bile podane take zahteve. Pozove se nosilce urejanja prostora, določene v 4. členu tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu, mnenja se morajo podati najkasneje 30 dni od dneva poziva. Mestni svet mestne občine Murska Sobota se v prvi obravnavi opredeli do pripomb in sprejme pripravljen predlog spremembe zazidalnega načrta. V primeru ponovnih zahtev za korekcijo predloga spremembe zazidalnega načrta na Mestnem svetu, izdelovalec dopolni predlog. Osnutek spremembe zazidalnega načrta mora pred 2. obravnavo imeti vsa pozitivna mnenja vseh nosilcev urejanja prostora.
Sprejetje odloka o izdelavi prostorskega izvedbenega akta – 2. obravnava
Na predlog župana Mestni svet mestne občine Murska Sobota sprejme v 2. obravnavi usklajen dopolnjen predlog spremembe zazidalnega načrta z odlokom. Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
8. člen
OBVEZNOSTI V ZVEZI S FINANCIRANJEM IZDELAVE SPREMEMBE ZAZIDALNEGA NAČRTA
Finančna sredstva za izdelavo spremembe veljavnega zazidalnega načrta za območje med ulico Staneta Rozmana, Gregorčičevo ulico, ulico Arhitekta Novaka in Slovensko ulico v Murski Soboti, zagotovi pobudnik, ki je delni lastnik zemljišč na območju obdelave in ne obremenjuje proračunskih sredstev Mestne občine Murska Sobota.
9. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 35005-0001/2004
Murska Sobota, dne 27. februarja 2004.
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Slavic l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti