Uradni list

Številka 24
Uradni list RS, št. 24/2004 z dne 15. 3. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 24/2004 z dne 15. 3. 2004

Kazalo

1029. Program priprave spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Šentlenart, stran 2782.

Na podlagi 12. in 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr.; v nadaljnem besedilu: ZUreP-l), in 30. člena statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99 in 86/99) je župan Občine Brežice dne 20. 2. 2004 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Šentlenart
1. člen
(predmet sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart)
Predmet sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta (v nadaljevanju: sprememb in dopolnitev ZN) Šentlenart je:
(A) Sprememba strukture in gostote stanovanjske zazidave ter dopolnitev obstoječe dejavnosti – kare D.
(B) Sprememba za potrebe gradnje poslovno-skladiščnega objekta ter manjših dozidav (skladišč) k obstoječim objektom.
2. člen
(vsebina programa priprave)
S tem programom se določi:
1. vsebina in obseg sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart;
2. nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart ter roki za njihovo vključevanje in sodelovanje;
3. organizacija priprave sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart;
4. terminski plan priprave in sprejemanje sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart;
5. sredstva za izvedbo sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart.
3. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev UN Staro mestno jedro Brežice)
Ocena stanja:
Na podlagi dolgoročnega in srednjeročnega plana občine Brežice za obdobje 1986-2000 (Uradni list SRS, št. 41/87, 8/88, Uradni list RS, št. 13/91, 37/94, 29/96, 77/97, 79/97, 47/98, 61/98, 10/99, 59/00, 27/01, 50/01, 4/02, 59/03) sta območji, ki sta predmet sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart, opredeljeni kot:
(A, B) obstoječa stavbna zemljišča, predvidena za urejanje z ZN Šentlenart.
 
Razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart:
(A) Sprememba ZN Šentlenart – kare D
Zazidalna situacija je toga (nefleksibilna, netransparentna) in ne dovoljuje nikakršnih odstopanj. Na obravnavanem območju naročnik predvideva individualno stanovanjsko gradnjo, kot je predvideno že v veljavnem zazidalnem načrtu. Spremeniti želi predvsem strukturo in gostoto pozidanosti in dopolniti obstoječo stanovanjsko dejavnost z možnostjo mirne poslovno-služnostne vsebine (poslovni prostor, lokal, trgovina, mirna obrt).
Z novim urbanističnim oblikovanjem sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta želimo ponuditi kvalitetno bivanje in zasnovati stanovanjske hiše po željah, možnostih in potrebah prebivalcev. Ter kljub omejitvam tovrstnega načrta dopuščati zmerna odstopanja, ki so potrebna, da si posameznik ustvari najboljše pogoje za bivanje. Seveda pa bo nova prostorska zasnova in oblikovanje objektov izhajalo iz analize obstoječega stanja (obstoječa okoliška tipologija, smer slemen, gabariti objektov, itn).
 
(B) Sprememba ZN Šentlenart ob Milavčevi cesti
Nova zasnova sprememb in dopolnitev ne predvideva večjih oblikovnih in vsebinskih sprememb. Gre za gradnjo poslovno skladiščnega objekta in manjše dozidave k že obstoječim trgovskim in skladiščnim objektom, ter za spremembo položaja parkirnih mest. Z novo urbanistično zasnovo želimo zadostiti uporabnikom prostora. Nova ureditev bo sledila obstoječi zazidavi (obstoječa okoliška tipologija, smer slemen, gabariti objektov, itd.) na tem območju.
Ker obstoječi ZN Šentlenart ne dopušča želenih odstopanj od veljavnega zazidalnega načrta (struktura pozidave, dozidave, pristopamo k spremembam in dopolnitvam ZN Šentlenart.
 
Pravna podlaga:
Priprava sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart poteka po predpisanem postopku, skladno z določili ZUreP-l (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03) in skladno z navodili o vsebini in metodologiji izdelave strokovnih podlag in prostorskih sestavin planskih aktov občin (Uradni list SRS, št. 14/85). Pri izdelavi sprememb in dopolnitev je potrebno upoštevati tudi obstoječo dokumentacijo:
– zazidalni načrt stanovanjske soseske Šentlenart v Brežicah (Skupščinski Dolenjski list, št. 23/69),
– spremembe zazidalnega načrta za Šentlenart (Uradni list SRS, št. 24/81),
– spremembe zazidalnega načrta Šentlenart I. – sprememba II (Uradni list SRS, 27/84).
3. člen
(predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart)
Na podlagi izdelanih sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart mora biti možna priprava občinskih lokacijskih načrtov in v ta namen izdaja lokacijske informacije za:
– (A) spremembo zasnove (struktura, gostota) stanovanjske pozidave in infrastrukture ter delno spremembo oziroma dopolnitev obstoječe dejavnosti
– (B) dozidavo poslovno-skladiščnega objekta in dozidave obstoječih objektov ter spremembo položaja parkirnih mest na podlagi katere bo investitor oziroma projektant pridobil pogoje za izdelavo projektne dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki se nanašajo na skladnost posegov s prostorskim aktom.
Programska izhodišča so podana in zastavljena v analizah in idejnih zasnovah za obravnavana območja (A in B).
4. člen
(okvirno ureditveno območje sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart)
Spremembe in dopolnitve ZN se pripravijo za območji, ki segata na parcele:
– (A) 2/2, 4/1, 7/1
– (B) 13/1, 14/1.
V primeru, da se v nadaljnjem postopku pokaže potreba po razširitvi območja sprememb in dopolnitev ZN, se le-to smiselno upošteva.
5. člen
(nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart)
Koordinator postopka priprave in sprejemanja zazidalnega načrta ZN bo župan Občine Brežice, strokovna služba občine, Oddelek za prostorsko načrtovanje in razvoj ter Odbor za urbanizem in okolje občinskega sveta.
Po sprejemu programa priprave pripravljalec pozove pristojne nosilce urejanje prostora da podajo v roku 30 dni smernice (pogoji in usmeritve) za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh po prejemu poziva ne bodo podali smernic, se bo v skladu z določili 29. člena ZUreP-l štelo, da smernic nimajo. V primeru, da smernice nekaterih nosilcev urejanja prostora ne bodo podane, mora načrtovalec sprememb in dopolnitev ZN kljub temu upoštevati vse veljavne predpise in druge pravne akte.
Pristojni nosilci urejanje prostora za izdajo smernic, za pripravo sprememb in dopolnitev ZN:
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Krško,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Novo mesto,
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Novo mesto,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Novo mesto,
– Komunalno obrtno podjetje Brežice,
– Adriaplin d.o.o. Brežice,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
– Elektro Celje, PE Krško,
– KS Šentlenart,
– Občina Brežice.
Kolikor se v postopku priprave sprememb in dopolnitev ZN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice, pogoje in mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, se le-te pridobijo v istem postopku.
6. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve so izdelane na podlagi analiz obstoječega stanja v prostoru in so osnova za izdelavo sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart.
7. člen
(pridobitev geodetskih podlag)
Geodetske podlage za izdelavo sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart si je izdelovalec dolžan pridobiti na RS Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Geodetska uprava RS,Območna geodetska uprava Sevnica – izpostava Brežice.
8. člen
(terminski plan priprave in sprejemanje sprememb in dopolnitev ZN)
1. Objava programa priprave v Uradnem listu Republike Slovenije.
2. Izdelava gradiva za pridobivanje pogojev in usmeritev – 30 dni po objavi programa priprave.
3. Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora iz 5. člena – 30 dni po izdelavi gradiva.
4. Uskladitev s smernicami in izdelava gradiva za javno razgrnitev sprememb in dopolnitev ZN – 20 dni po sprejetju pridobljenih smernic.
5. Obvestilo o javni razgrnitvi in javni obravnavi.
6. Javna razgrnitev in javna obravnava se izvede na sedežu Občine Brežice in KS Šentlenart – 30 dni od objave v Uradnem listu RS.
7. Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani lahko podajo svoje pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga sprememb in dopolnitev ZN.
8. Zavzemanje stališče do pripomb ob javni razgrnitvi in priprava predloga za sprejem na občinskem svetu – 10 dni po končani javni razgrnitvi.
9. Obrazložitev predloga sprememb in dopolnitev ZN na občinskem svetu – 10 dni po pripravi stališč do pripomb oziroma ob sklicu občinskega sveta.
10. Po sprejetju stališč do pripomb na občinskem svetu se uskladijo stališča in se izdela dopolnjeni predlog sprememb in dopolnitev ZN oziroma dopolnitve in popravki tistih njegovih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe ter se ga posreduje v mnenja nosilcem urejanja prostora 5. člena tega programa priprave – 10 dni po obravnavi na občinskem svetu.
11. Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora iz 5. člena tega programa priprave – 30 dni po izdelavi dopolnjenega predloga.
12. Po uskladitvi z mnenji se izdela usklajeni predlog sprememb in dopolnitev ZN za obravnavo in sprejem na občinskem svetu – 10 dni po pridobitvi vseh mnenj.
13. Župan posreduje usklajeni predlog sprememb in dopolnitev ZN v obravnavo in sprejem občinskemu svetu (odlok, obrazložitve, grafični del).
14. Občinski svet občine Brežice sprejme odlok sprememb in dopolnitev ZN na seji občinskega sveta.
15. Izdelava končnega dokumenta v petih izvodih – 5 dni po sprejetju odloka na seji Občinskega sveta občine Brežice.
16. Objava v Uradnem listu RS.
9. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem prostorskega akta)
Za pripravo sprememb in dopolnitev ZN Šentlenart ter za organizacijske in druge stroške potrebna sredstva zagotovi investitor.
10. člen
(končna določba)
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 352-57/04
Brežice, dne 20. februarja 2004.
Župan
Občine Brežice
mag. Andrej Vizjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti