Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/2004 z dne 6. 2. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/2004 z dne 6. 2. 2004

Kazalo

490. Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mesto, stran 1226.

Na podlagi 15., 15.a, 16., 17. in 18. člena Zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/1998, 33/2000 – Odločba US, Uradni list RS, št. 39/2000 – popravek odločbe US, Uradni list RS, št. 49/2000, 61/2000, 100/2000 – Odločba US, Uradni list RS, 21/2002, 54/2002) in na podlagi 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/2001 in 44/2002) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 9. seji dne 18. 12. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mesto
1. člen
2. člen Odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Novo mesto (Uradni list RS, št. 84/2001, 94/2002, 75/2003 in 87/2003 – v nadaljevanju: odlok), se spremeni in dopolni tako, da se glasi:
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
– Pristojni organ je organ občinske uprave Mestne občine Novo mesto, pristojen za področje prometa.
– Ožje mestno središče je območje, ki ga obkroža na levem bregu reke Krke Seidlova cesta do vključno križišča s Koštialovo ulico (vključno s parkirnimi prostori ob Prisojni poti, Kettejevem drevoredu, Mestne občine Novo mesto) in do vključno križišča z Ljubljansko cesto in Šmihelskim mostom. Na desnem bregu reke Krke pa ga določa Topliška cesta do križišča Šmihelskega mostu s Kandijsko cesto (vključno s parkirnimi prostori nasproti avtobusne postaje), Kandijska cesta od Šmihelskega mostu do kompleksa Revoz, vključno z delom Ressleve in Trdinove ulice (vključno s parkirnimi prostori med Zdravstvenim domom in železniško progo, parkirnimi prostori ob potoku Težka voda in parkirnimi prostori pri Novi Ljubljanski banki v Trdinovi ulici, ob stanovanjskih blokih na Trdinovi oziroma Kandijski cesti in vključno z Agencijo za plačilni promet).
Območje ožjega mestnega središča je razvidno iz grafične priloge, ki je sestavni del tega odloka.
– Prometna konica je čas najgostejšega prometa, ki se pojavlja ob delavnikih zaradi dnevnih migracij in traja praviloma od 6.30 ure do 8.00 ure zjutraj in od 13.30 ure do 15. 30 ure popoldan, pristojni organ pa lahko iz utemeljenih razlogov spremeni čas in trajanje prometne konice.
– Dostavni čas je čas med 6.00 in 9.30 uro, ki je predviden za opravljanje vsakodnevne dostave, razen če je s prometno signalizacijo določeno drugače.
– Dostavni čas v ožje mestno središče je čas med 19.00 uro zvečer in 6.00 uro zjutraj in predstavlja dovoljen čas neomejene dostave blaga in ljudi na območje ožjega mestnega središča, razen če je s prometno signalizacijo določeno drugače.
– Lisice so posebna naprava, s katero se vozniku prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo.
– Pajek je posebno vozilo z dvigalom za odvoz nepravilno parkiranih vozil.
– Parkirnina je denarno nadomestilo za uporabo javnega parkirnega prostora.
– Parkirni listek Mestne občine Novo mesto je predpisan obrazec za označitev časa parkiranja, ki ga izda Mestna občina Novo mesto.
– Parkirna ura je naprava za označitev časa prihoda in trajanja parkiranja.
– Glavne mestne vpadnice so naslednje ceste: Topliška, Šmihelska in Ljubenska, Ljubljanska, Belokranjska, Seidlova, Šentjernejska, Straška, Mirnopeška, Kandijska, Šmarješka, Andrijaničeva in Levičnikova cesta.
– Intervencijska vozila so vozila organov in organizacij, ki opravljajo intervencijske naloge skladno z zakonskimi pooblastili, ter vozila, ki opravljajo intervencijsko dejavnost na področju gospodarskih javnih služb.
– Posebna prevozna sredstva so bolniški vozički, otroška prevozna sredstva in športni pripomočki ali naprave (skiro, kotalke, rolke, rolerji, drsalke, smuči, sanke, otroško kolo, motorne sani in po namenu uporabe podobna prevozna sredstva in pripomočki), ki omogočajo gibanje hitrejše od hoje pešca, a se ne štejejo za vozila.
– Javne površine, ki niso namenjene prometu vozil, so javne površine v lasti Mestne občine Novo mesto, ki ležijo v varovalnem pasu javne ceste in so zelene, asfaltirane, tlakovane ali drugače utrjene javne površine.
Drugi uporabljeni izrazi imajo enak pomen kot ga imajo v Zakonu o varnosti cestnega prometa oziroma v Zakonu o javnih cestah.
2. člen
V tretjem odstavku 12. člena odloka se pred besedo parkiranja doda beseda neprekinjenega.
3. člen
Tretji odstavek 16. člena odloka se spremeni tako, da se glasi:
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
Četrti odstavek 16. člena odloka se spremeni tako, da se glasi:
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe ali samostojni podjetnik – posameznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
4. člen
Tretji odstavek 18. člena odloka se spremeni tako, da se glasi:
Za parkiranje na parkirnih površinah iz prvega odstavka tega člena, ki se nahajajo v ožjem mestnem središču se plačuje parkirnina, razen če je v izvedbenem aktu določeno drugače.
Peti odstavek 18. člena odloka se črta.
5. člen
Doda se nov 21. člen odloka, ki se glasi:
Pristojni organ lahko določi, da se posamezne parkirne površine uporabljajo izključno za potrebe parkiranja vozil:
– strank upravnih organov in drugih organizacij, ki izvajajo javna pooblastila,
– obiskovalcev zdravstvenih zavodov,
– staršev, ki oddajajo in prevzemajo otroke v vzgojno-varstvene ustanove in osnovne šole.
Parkirne površine iz prvega odstavka tega člena se lahko določijo le za kratkotrajno parkiranje, ki glede na vrsto opravka praviloma traja do 30 minut.
6. člen
24. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
Intervencijska vozila in vozila javnih gospodarskih služb, vozila vzdrževalcev (redno vzdrževanje cest in opravljanje komunalnih del), vozila inšpekcijskih služb, vozila služb za varovanje premoženja in oseb, kadar opravljajo naloge skladno s pooblastili, smejo ustaviti in parkirati vozila na urejenih parkirnih mestih ter krajih, kjer to sicer ni dovoljeno, če tako parkirano vozilo ne ogroža drugih udeležencev v prometu. V takih primerih je uporaba parkirnega mesta brezplačna. Taka vozila morajo biti obvezno označena v skladu s predpisi in imeti na vidnem mestu napis INTERVENCIJA.
Na označenem parkirnem prostoru mora voznik parkirati znotraj enega označenega parkirnega prostora.
Parkiranje je prepovedano na vseh javnih površinah v lasti ali v upravljanju Mestne občine Novo mesto, ki niso namenjene parkiranju.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe ali samostojni podjetnik – posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek odgovorna oseba pravne osebe ali samostojni podjetnik – posameznik, ki ravna v nasprotju s tretjim odstavkom tega člena.
7. člen
Drugi odstavek 45. člena odloka se črta.
8. člen
48. člen odloka se spremeni tako, da se glasi:
Občinski redar odredi odvoz nepravilno parkiranega vozila (47. člen Zakona o varnosti cestnega prometa) s pajkom, če ugotovi, da parkirano vozilo ogroža druge udeležence ali predstavlja oviro v cestnem prometu.
Občinski redar lahko odredi odvoz parkiranega vozila s pajkom tudi v primerih:
– kadar vozilo onemogoča dovoz do javne garaže, dvorišča, skladišča in podobno ali onemogoča dovoz do zasebnega objekta ali zemljišča,
– kadar je parkirano na posebej označenem delu ceste, kjer sta parkiranje in ustavitev izrecno prepovedana s predpisano označbo na vozišču in prometnim znakom z dopolnilno tablo, na kateri je simbol pajka,
– kadar je parkirano na območju razvrstilnih pasov pred križiščem,
– kadar je parkirano na mestu, kjer onemogoča dostop do hidranta,
– kadar je parkirano tako, da preprečuje normalno funkcioniranje ali onemogoča vzdrževanje prometne opreme in signalizacije,
– kadar je parkirano na območju, kjer je uporaba ceste, njenega dela ali javnih parkirnih in drugih površin omejena z javnim pozivom zaradi zimske službe, rednih vzdrževalnih del, čiščenja, prireditev in podobno,
– kadar so na vozilu priklenjene lisice, če ga voznik ni odstranil v roku, ki je določen s tem odlokom.
9. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije
Št. 015-05-11/2001
Novo mesto, dne 18. decembra 2003.
Župan
Mestne občine Novo mesto
mag. Boštjan Kovačič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti