Uradni list

Številka 11
Uradni list RS, št. 11/2004 z dne 6. 2. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 11/2004 z dne 6. 2. 2004

Kazalo

476. Pravilnik o vrednotenju programov športa v Občini Gorenja vas-Poljane, ki se sofinancirajo iz proračunskih sredstev, stran 1201.

Na podlagi zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 51/02), 9. člena zakona o športu (Uradni list RS, št. 22/98), določil nacionalnega programa športa v Republiki Sloveniji (Uradni list RS, št. 24/00, 31/00) in 7. člena statuta Občine Gorenja vas–Poljane je Občinski svet občine Gorenja vas–Poljane na 9. redni seji dne 18. 12. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o vrednotenju programov športa
v Občini Gorenja vas–Poljane, ki se sofinancirajo iz proračunskih sredstev
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(namen pravilnika)
S tem pravilnikom se določa vsebino, pripravljanje in postopke sprejemanja letnega programa športa, določajo se pogoji, merila, normativi ter postopki za vrednotenje in razdelitev sredstev, namenjenih za sofinanciranje programov športa v Občini Gorenja vas–Poljane.
2. člen
(pravica do sofinanciranja)
Pravico do sofinanciranja športnih programov imajo nosilci in izvajalci športne dejavnosti, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
– da so registrirani v skladu z zakonom o društvih, oziroma da imajo organizacije v svoji dejavnosti registrirano športno dejavnost in s svojim dosedanjim delom izkazujejo pričakovano kakovost,
– da imajo sedež v Občini Gorenja vas–Poljane,
– da imajo društva urejeno evidenco o članstvu in dokumentacijo kot to določa zakon o društvih,
– da imajo za določene športne programe zagotovljeno organizirano vadbo, v katero je vključenih odgovarjajoče število športnikov,
– da imajo zagotovljene materialne, kadrovske, organizacijske in prostorske pogoje za realizacijo načrtovanih športnih aktivnosti,
– da vsako leto redno dostavijo občinski upravi poročila o članstvu, realizaciji programov in doseženih rezultatih, planu aktivnosti za prihodnje leto.
3. člen
(izvajalci)
Za sofinanciranje športnih programov iz občinskega proračuna lahko ob upoštevanju pogojev iz 2. člena pravilnika, kandidirajo naslednji izvajalci športnih programov:
– športna društva in klubi,
– zveze športnih društev, ki jih ustanovijo športna društva za posamezna področja oziroma športne panoge,
– zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge organizacije, ki so na podlagi zakonskih predpisov registrirane za opravljanje dejavnosti na področju športa,
– javni zavodi s področja športa, vzgoje in izobraževanja iz Občine Gorenja vas–Poljane,
– ustanove, ki so ustanovljene za opravljanje dejavnosti v športu in so splošno koristne in neprofitne.
Športna društva in njihova združenja imajo pod enakimi pogoji prednost pred drugimi izvajalci programov športa.
II.VSEBINSKE DOLOČBE
4. člen
(programi financiranja)
Sofinancira se naslednja vsebina programov športa:
I. Športna vzgoja otrok in mladine:
– interesna športna vzgoja otrok in mladine,
– športna vzgoja otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport,
– športna vzgoja otrok in mladine s posebnimi potrebami (z motnjami v razvoju),
II. Športna dejavnost študentov,
III. Kakovostni šport,
IV. Vrhunski šport,
V. Športna rekreacija,
VI. Šport invalidov,
VII. Šolanje in izpopolnjevanje strokovnih kadrov,
VIII. Športne prireditve,
IX. Informacijski sistem na področju športa,
X. Delovanje športnih društev in zvez.
5. člen
(javni razpis, komisija)
Občinska proračunska sredstva, namenjena športnim programom, lahko izvajalci pridobijo le na podlagi kandidature na javnem razpisu.
Župan Občine Gorenja vas-Poljane vsako leto objavi javni razpis za sofinanciranje programov športa v občini.
Župan imenuje 4-člansko strokovno komisijo za šport (1 predstavnik občinske uprave, 3 predstavniki dejavnosti športa v občini), katere mandat traja štiri leta. Predsednik komisije za šport je koordinator športa v občini.
Komisija za šport pripravi letni program športa, izvede postopek razpisa in izbiro izvajalcev programov športa. Predlog razdelitve sredstev posreduje županu, ki o delitvi sredstev odloči s sklepom. Komisija opravlja tudi druge naloge, ki jih določi župan.
6. člen
(vrednotenje programov)
Vrednost sofinanciranih športnih programov je odvisna od vsakoletnih razpoložljivih sredstev v občinskem proračunu za področje športne dejavnosti. Vrednost programov po pogojih in merilih, ki so opredeljeni v prilogi tega pravilnika, je izražena v točkah. Vrednost točke se določi po sprejetem proračunu in po ovrednotenih športnih programih izvajalcev za vsako leto posebej.
7. člen
(pogodbe)
Župan za vsako proračunsko leto sklene z izvajalci programov športa pogodbe o sofinanciranju izvedbe programov športa v občini (v nadaljevanju: pogodba).
Pogodba mora vsebovati naslednje elemente:
– vsebino, obseg in čas realizacije programov,
– pričakovani dosežki in rezultati,
– obseg sredstev, ki se zagotavljajo iz občinskega proračuna,
– rok in način izplačila sredstev,
– roke in načine predložitve poročil in dokazil o izvajanju programov in o namenski porabi sredstev,
– druge medsebojne pravice in obveznosti,
– način nadzora nad realizacijo programa in namensko porabo sredstev,
– posledice morebitnega kršenja pogodbenih obveznosti.
8. člen
(poročila)
Izvajalci programov morajo po opravljenih nalogah oziroma v časovnih razdobjih, določenih s pogodbo, občinski upravi predložiti dokazila o izpolnitvi prevzetih obveznosti. Če izvajalec do rokov, navedenih v pogodbi, ne odda poročila, se smatra, da programov ni izvajal in je dolžan vsa realizirana proračunska sredstva, vključno z zamudnimi obrestmi, vrniti v občinski proračun.
V primeru, da strokovna komisija po pregledu poročil ugotovi, da izvajalec ne izpolnjuje vseh obveznosti, določenih s pogodbo, se mu za ta del programa ustrezno zmanjšajo ali ukinejo finančna sredstva, dodeljena s pogodbo.
Če strokovna komisija ugotovi, da je izvajalec prejel, oziroma so mu bila odobrena proračunska sredstva za namen znotraj vsebine, za katerega stroški dejansko ne obstajajo, mora izvajalec neupravičena sredstva, vključno z zamudnimi obrestmi, vrniti v občinski proračun.
Strokovna komisija v zvezi z določili tega člena županu predlaga ustrezne ukrepe. Na podlagi predlogov strokovne komisije izda župan ustrezne sklepe.
Župan lahko na predlog strokovne komisije, na podlagi zadržanih ali vrnjenih sredstev, razpoložljiva sredstva s posebnim sklepom razporedi izvajalcem, katerih dejanski obseg dela presega obseg, določen v pogodbah o sofinanciranju športnih programov, oziroma katerih rezultati opravičujejo povečan obseg sredstev.
9. člen
(kontrola izvajanja programov)
Strokovna komisija za šport do konca proračunskega obdobja spremlja izvajanje s pogodbo določenih športnih programov in izvaja nadzor nad namembnostjo in smotrnostjo poslovanja izvajalcev letnega programa športa v občini ter porabe dodeljenih sredstev.
10. člen
(letni program športa)
Letni program športa v Občini Gorenja vas–Poljane določa programe športa, vrsto dejavnosti in obseg sredstev, ki se zagotavljajo v proračunu občine.
Letni program športa zajema tiste programe športa in dejavnosti, ki so pomembne in perspektivne za občino ter predstavljajo že uveljavljeno tradicijo športnih panog v Občini Gorenja vas–Poljane.
Z letnim programom se določi prednostne športne programe, vsebine, dejavnosti, ki se bodo sofinancirale, in sicer z upoštevanjem v prejšnjem odstavku navedenih kriterijev.
Z letnim programom športa se občina opredeli, katere vsebine oziroma programe iz 4. člena pravilnika bo občina sofinancirala v naslednjem proračunskem letu.
Letni program športa pripravi strokovna komisija za šport, sprejme ga občinski svet in predstavlja osnovo za javni razpis.
IV. PREHODNE IN KONČNA DOLOČBA
11. člen
(veljavnost pravilnika)
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o vrednotenju športnih dejavnosti v Občini Gorenja vas–Poljane (UVG, št. 3/99).
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0200–650–16/03
Gorenja vas–Poljane, dne 18. decembra 2003.
Župan
Občine Gorenja vas–Poljane
Jože Bogataj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti