Uradni list

Številka 10
Uradni list RS, št. 10/2004 z dne 5. 2. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 10/2004 z dne 5. 2. 2004

Kazalo

438. Pravilnik o integrirani pridelavi poljščin, stran 1086.

Na podlagi tretjega odstavka 42. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00, 52/02 – ZDU-1 in 58/02 – ZMR-1) izdaja minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
P R A V I L N I K
o integrirani pridelavi poljščin
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa tehnološke zahteve in omejitve pri integrirani pridelavi poljščin, način kontrole nad to pridelavo ter označevanje integrirano pridelanih poljščin.
2. člen
(pomen izrazov)
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo naslednji pomen:
a) »integrirana pridelava« je integriran način kmetijske dejavnosti, ki pomeni uravnoteženo uporabo agrotehničnih ukrepov ob skladnem upoštevanju gospodarskih, ekoloških in toksikoloških dejavnikov; pri tem imajo pri enakem gospodarskem učinku naravni ukrepi prednost pred fitofarmacevtskimi in biotehnološkimi ukrepi, kjer se upošteva integrirano varstvo rastlin, znotraj tega tudi biotično varstvo rastlin,
b) »poljščine« so kmetijske rastline, ki se pridelujejo na njivskih površinah,
c) »integrirano varstvo rastlin« je optimalna kombinacija biotičnih, biotehnoloških, kemijskih, obdelovalnih ali gojitvenih ukrepov pri pridelavi poljščin, pri čemer se uporaba kemijskih sredstev za varstvo rastlin omeji na najnujnejšo količino fitofarmacevtskih sredstev iz tehnoloških navodil, ki vsebujejo tehnološke zahteve oziroma omejitve pri integrirani pridelavi poljščin (v nadaljnjem besedilu: tehnološka navodila), ki so potrebne za zadrževanje populacije škodljivih organizmov pod mejo, ki povzroča gospodarsko nesprejemljivo škodo ali izgubo (prag škodljivosti),
d) »pridelovalec« je pravna ali fizična oseba, ki prideluje poljščine v skladu s tem pravilnikom,
e) »organizacija pridelovalcev« je gospodarska družba, ki jo ustanovijo pridelovalci – člani organizacije pridelovalcev s skupnim ciljem organiziranja pridelave in skupnega trženja integrirano pridelanih poljščin,
f) »združenje pridelovalcev« je pravna oseba zasebnega prava, ki jo ustanovijo pridelovalci – člani organizacije pridelovalcev s skupnim ciljem organiziranja pridelave, kontrole in promocije integrirane pridelave v skladu s predpisi, ki urejajo društva,
g) »gensko spremenjeni organizmi« (v nadaljnjem besedilu: GSO) so organizmi, katerih genski material je spremenjen drugače kot bi bil v naravnih razmerah s križanjem ali naravnimi rekombinacijami ali drugimi običajnimi tehnikami gojenja.
II. INTEGRIRANA PRIDELAVA POLJŠČIN
3. člen
(način pridelave)
Pridelovalec mora pri pridelavi upoštevati tehnološka navodila.
4. člen
(obvezna vključitev vseh površin, na katerih se pridelujejo poljščine)
(1) Pridelovalec mora vključiti v integrirano pridelavo poljščin vse površine (enote rabe oziroma parcele), na katerih prideluje poljščine v tekočem letu in so v njegovi lasti, zakupu ali najemu, razen površin, ki so v preusmerjanju v ekološke ali so ekološke v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko pridelavo.
(2) Za površine, vključene v integrirano pridelavo poljščin, se štejejo površine, na katerih se najmanj enkrat letno pridelujejo poljščine v skladu z določili tega pravilnika in tehnološkimi navodili.
(3) Na površinah iz prvega in drugega odstavka tega člena so lahko poljščine v kolobarju z večletnimi metuljnicami oziroma mešanicami z več kot 50% metuljnic, ki so sestavni del kolobarja integrirane pridelave poljščin, ali v kolobarju z integrirano pridelavo zelenjadnic.
5. člen
(sledenje napovedim opazovalno napovedovalne službe)
Za določitev ustreznih ukrepov zdravstvenega varstva poljščin, navedenih v tehnoloških navodilih, mora pridelovalec slediti napovedim opazovalno napovedovalne službe in upoštevati dejansko stanje posevka. Dejansko stanje posevka se določa s pregledom posevka in uporabo ustreznih pripomočkov.
6. člen
(kemični ukrepi oziroma uporaba fitofarmacevtskih sredstev)
(1) Če je pridelovalec mehanske, biološke in biotehnične ukrepe pri zatiranju škodljivih organizmov že izčrpal, lahko prične s kemičnimi ukrepi in uporabi izključno fitofarmacevtska sredstva (v nadaljnjem besedilu: FFS) iz tehnoloških navodil ali pa FFS in druge pripravke za varstvo rastlin, ki so dovoljeni v ekološki pridelavi, v skladu s predpisi, ki urejajo ekološko pridelavo.
(2) V skladu s 14. členom tega pravilnika mora pridelovalec za kemično zatiranje škodljivih organizmov, za katere je v tehnoloških navodilih določen prag škodljivosti, voditi evidenco o prisotnosti škodljivega organizma (vrsta) in preseženem pragu njegove škodljivosti za določeno vrsto poljščine, da opraviči uporabo FFS.
7. člen
(prepoved uporabe GSO in izdelkov, pridobljenih iz njih)
Pridelovalec pri pridelavi poljščin ne sme uporabljati GSO in izdelkov, pridobljenih iz njih.
8. člen
(uporaba gnojil)
(1) Pridelovalec mora imeti gnojilni načrt, izdelan na podlagi analize tal, ki jo obnovi vsakih pet let ter načrt kolobarja.
(2) Pridelovalec mora ob morebitni prekoračitvi mejnih vrednosti mineralnega dušika v tleh opustiti gnojenje z dušičnimi gnojili za naslednjo kulturo oziroma mora v kolobar vključiti vmesni posevek, ki porablja dušik, da se le-ta ne izpira v podtalje.
III. TEHNOLOŠKA NAVODILA
9. člen
(strokovna delovna skupina za integrirano pridelavo poljščin)
(1) Strokovno delovno skupino za integrirano pridelavo poljščin (v nadaljnjem besedilu: strokovna delovna skupina) imenuje minister, pristojen za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: minister).
(2) Strokovna delovna skupina je sestavljena iz najmanj sedmih članov. Strokovno delovno skupino vodi predstavnik ministrstva, pristojnega za kmetijstvo (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo). V strokovno delovno skupino se poleg strokovnjakov s področja tehnologije pridelave in varstva rastlin vključijo tudi predstavniki pridelovalcev.
(3) Vodja strokovne delovne skupine sklicuje delovne sestanke na lastno pobudo ali na pobudo kateregakoli člana delovne skupine.
10. člen
(revizijska delovna skupina)
(1) Revizijsko delovno skupino za integrirano pridelavo poljščin (v nadaljnjem besedilu: revizijska delovna skupina) imenuje minister.
(2) Revizijsko delovno skupino sestavljajo trije predstavniki ministrstva, izmed katerih je eden predstavnik Fitosanitarne uprave Republike Slovenije. V revizijsko delovno skupino se ne sme vključiti predstavnik ministrstva, ki je vodja strokovne delovne skupine.
11. člen
(tehnološka navodila)
(1) Strokovna delovna skupina v tekočem letu pripravi tehnološka navodila za naslednje leto ter jih predloži revizijski delovni skupini v elektronski obliki najpozneje do 20. oktobra v tekočem letu. Strokovna delovna skupina pri pripravi tehnoloških navodil upošteva morebitna priporočila o vsebini tehnoloških navodil, ki jih predloži ministrstvo v pisni obliki.
(2) Revizijska delovna skupina tehnološka navodila pregleda in jih v primeru, da so skladna z zahtevami tega pravilnika, predloži ministru v potrditev. Minister tehnološka navodila za naslednje leto potrdi najpozneje do 1. novembra tekočega leta.
(3) Tehnološka navodila v obliki brošure objavi ministrstvo enkrat letno, najpozneje do 15. decembra za naslednje leto in morajo biti pridelovalcu na voljo pri organizaciji za kontrolo.
(4) Ministrstvo s tehnološkimi navodili seznani tudi Inšpektorat Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo in Inšpektorat Republike Slovenije za kontrolo kakovosti kmetijskih pridelkov in živil (v nadaljnjem besedilu: pristojne inšpekcije).
(5) Seznam FFS iz tehnoloških navodil lahko po potrebi ministrstvo objavi v obliki brošure ločeno od tehnoloških navodil tudi večkrat letno in o tem pisno obvesti organizacijo za kontrolo, organizacijo pridelovalcev ali združenje pridelovalcev in pristojne inšpekcije.
(6) Tehnološka navodila morajo biti usklajena z določbami tega pravilnika, s predpisi o FFS, s predpisi o varstvu rastlin, s predpisi o ohranjanju narave, s predpisi o dobri kmetijski praksi ter s predpisi, ki urejajo kakovost poljščin.
IV. POSTOPKI KONTROLE, KADAR SE PRIDELOVALEC VKLJUČI V KONTROLO ORGANIZACIJI ZA KONTROLO NEPOSREDNO
12. člen
(prijava pridelovalca v kontrolo)
(1) Pridelovalec se prijavi v kontrolo organizaciji za kontrolo integrirane pridelave poljščin, imenovani na podlagi predpisa, ki ureja tehnične in organizacijske pogoje, ki jih morajo izpolnjevati organizacije za kontrolo integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil (v nadaljnjem besedilu: organizacija za kontrolo) najpozneje do 31. decembra tekočega leta za kontrolo v naslednjem letu.
(2) Organizacija za kontrolo izvaja kontrolo na podlagi pisnih prijav iz prejšnjega odstavka. Pridelovalec organizaciji za kontrolo posreduje naslednje podatke na obrazcih, ki jih izdela organizacija za kontrolo:
– firmo oziroma ime in priimek ter sedež oziroma naslov s hišno številko,
– telefonsko številko,
– davčno številko,
– enotno matično številko občana oziroma matično številko poslovnega subjekta,
– za pravne osebe pravno organizacijsko obliko in vrsto dejavnosti,
– identifikacijsko številko kmetijskega gospodarstva – KMG-MID,
– naslov oziroma sedež kmetijskega gospodarstva,
– mesto pridelave (ime in priimek fizične osebe oziroma firma in sedež pravne osebe, ki ji pripadajo zemljišča, na katerih bo potekala integrirana pridelava poljščin), podatke o kmetijskih zemljiščih v uporabi, po parcelah in vrstah rabe s šiframi in imeni katastrskih občin ter številkami parcel, na katerih bo potekala integrirana pridelava poljščin,
– načrt pridelave za naslednje leto za vsako parcelo posebej in ocene pridelkov poljščin, ločene po botaničnih vrstah,
– izjavo, da bo upošteval določbe tega pravilnika in tehnološka navodila ter izvedel ukrepe, ki mu jih odredi organizacija za kontrolo.
(3) Organizacija za kontrolo obvesti ministrstvo o prejetih prijavah najpozneje do 1. marca za tekoče leto.
13. člen
(izvajanje kontrole)
(1) Na podlagi prijave iz prejšnjega člena organizacija za kontrolo izvaja kontrolo integrirane pridelave poljščin v skladu s tem pravilnikom.
(2) Organizacija za kontrolo ne izvaja kontrole v naslednjih primerih:
– če prijava iz prejšnjega člena ni bila vložena pravočasno,
– če je bila prijava nepopolna in pridelovalec ni dopolnil vloge v roku, ki ga določajo predpisi o upravnem postopku,
– če niso izpolnjeni pogoji iz 4. člena tega pravilnika.
(3) Organizacija za kontrolo izvede vsaj en kontrolni pregled pri vsakem pridelovalcu najmanj enkrat letno, izmed teh je najmanj 10% pregledov nenapovedanih.
14. člen
(vodenje in hranjenje evidenc in dokumentacije)
(1) Pridelovalec, ki prideluje poljščine v skladu s tem pravilnikom, je dolžan voditi evidence najmanj o vrsti, količini in uporabi semena, FFS in gnojil ter vrsti in količini prodanih poljščin in hraniti dokumentacijo, ki omogočajo organizaciji za kontrolo preverjanje vrste, količine in uporabo nabavljenega materiala (FFS, gnojila, seme) ter preverjanje vrste in količine prodanih poljščin, pridelanih na integriran način.
(2) Evidence iz prejšnjega odstavka hrani pridelovalec najmanj pet let, dokumentacijo iz prejšnjega odstavka pa najmanj eno leto.
(3) Evidence in dokumentacijo mora pridelovalec na zahtevo organizacije za kontrolo ali pristojnih inšpekcij dati na vpogled.
15. člen
(terenski kontrolni pregledi)
(1) Organizacija za kontrolo pri izvajanju kontrole s terenskimi kontrolnimi pregledi ugotavlja, ali so izpolnjene zahteve, predpisane s tem pravilnikom oziroma tehnološkimi navodili.
(2) Organizacija za kontrolo lahko postopke pri posameznem kontrolnem pregledu in število nadaljnjih kontrolnih pregledov prilagodi glede na ugotovitve pri posameznem kontrolnem pregledu.
(3) Organizacija za kontrolo izvaja terenske kontrolne preglede na površinah, ki so v lasti, najemu ali zakupu pridelovalca, ki prideluje poljščine v skladu z določili tega pravilnika, v času rastne sezone, lahko pa izvaja tudi dodatni kontrolni pregled izven rastne sezone, če presodi, da je takšen pregled upravičen.
(4) Kontrolni pregled sestoji tudi iz pregleda evidenc in dokumentacije iz prejšnjega člena.
16. člen
(določitev ukrepov in zapisnik o opravljenem kontrolnem pregledu)
(1) Organizacija za kontrolo sestavi zapisnik o vsakem opravljenem kontrolnem pregledu z opisom vseh neskladnosti glede na zahteve, določene s tem pravilnikom in tehnološkimi navodili; zapisnik vsebuje tudi opis ukrepov, ki jih določi pridelovalcu.
(2) Zapisnik iz prejšnjega odstavka, ki ga podpiše tudi pridelovalec, organizacija za kontrolo izda v dveh izvodih, od katerih prejme en izvod pridelovalec.
17. člen
(odvzem vzorcev za analizo)
(1) Organizacija za kontrolo izvaja postopek vzorčenja v skladu z navodili ministrstva.
(2) Organizacija za kontrolo odvzema vzorce za analizo ostankov FFS in mineralnega dušika pri terenskih kontrolnih pregledih iz 15. člena tega pravilnika oziroma pri pregledih v skladiščnih prostorih in hladilnicah pri najmanj 5% pridelovalcev.
(3) Organizacija za kontrolo izvaja postopke pri ugotavljanju prisotnosti FFS v skladu s predpisi o sledenju pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih ter predpisi o mejnih vrednostih pesticidov v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora.
(4) Pri vzorčenju mora biti navzoč pridelovalec ali njegov pooblaščenec. Organizacija za kontrolo sestavi zapisnik o odvzetem vzorcu, ki ga podpiše tudi pridelovalec ali njegov pooblaščenec.
(5) Organizacija za kontrolo vzorcev iz drugega odstavka tega člena pošlje v testiranje preskusnim laboratorijem, imenovanim na podlagi predpisov o monitoringu pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih (v nadaljnjem besedilu: imenovani preskusni laboratorij), oziroma laboratorijem, ki določajo mineralni dušik.
(6) Vzorci za analizo, ki jih odvzema organizacija za kontrolo, se štejejo za uradne vzorce.
(7) Imenovani preskusni laboratorij opravi analizo in izda analizni izvid v roku, ki organizaciji za kontrolo omogoča pravočasno pridobiti informacije, potrebne za izdajo certifikata iz 18. člena tega pravilnika.
(8) Organizacija za kontrolo obvesti pristojne inšpekcije in pridelovalce o morebitnih preseženih mejnih vrednostih FFS v poljščinah.
(9) Če je iz analiznega izvida razvidno, da je mejna vrednost FFS, katerega uporaba je po tem pravilniku sicer dovoljena, vendar je v poljščinah pridelovalca prekoračena, je to razlog, zaradi katerega pridelovalcu organizacija za kontrolo certifikata ne izda oziroma ga razveljavi v skladu z 19. členom tega pravilnika.
(10) Če pristojne inšpekcije ugotovijo kršitev predpisov s področja FFS in za tovrstno kršitev izdajo odločbo, morajo o tem obvestiti organizacijo za kontrolo.
(11) Organizacija za kontrolo pošlje ministrstvu najpozneje do 31. decembra tekočega leta letno poročilo o analiznih izvidih.
18. člen
(izdaja certifikata)
(1) Certifikat izda organizacija za kontrolo v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, če so bile poljščine pridelane v skladu z določbami tega pravilnika oziroma tehnološkimi navodili in velja za eno leto oziroma do izdaje certifikata v naslednjem letu.
(2) Certifikat vsebuje naslednje podatke: ime in priimek oziroma firmo ter naslov oziroma sedež pridelovalca, ime oziroma naziv organizacije za kontrolo, vrste poljščin in datum izdaje certifikata.
19. člen
(razveljavitev certifikata)
(1) Če organizacija za kontrolo ali pristojne inšpekcije v naknadnih postopkih, predvsem po analizi vzorcev na prisotnost FFS, ugotovijo vpisovanje neresničnih podatkov v evidence iz 14. člena tega pravilnika, organizacija za kontrolo pa je certifikat že izdala, organizacija za kontrolo certifikat za tekoče leto razveljavi.
(2) O razveljavitvi certifikata v tekočem letu organizacija za kontrolo takoj obvesti ministrstvo, pristojne inšpekcije in Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.
(3) Z razveljavitvijo certifikata pridelovalec izgubi tudi pravico do označevanja pridelanih poljščin kot integriranih v skladu s 35. členom tega pravilnika. Ministrstvo pridelovalca izbriše iz evidence pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
20. člen
(zavrnitev izdaje certifikata)
Če pridelovalec ne izpolnjuje določb iz 3., 5., 6., 7., 8. in 14. člena tega pravilnika, mu organizacija za kontrolo ne izda certifikata in o tem obvesti ministrstvo.
21. člen
(dvoletna zaporedna razveljavitev ali zavrnitev izdaje certifikata)
Če se pridelovalcu dve zaporedni leti razveljavi certifikat v skladu z 19. členom tega pravilnika ali zavrne izdaja certifikata v skladu s prejšnjim členom, ga organizacija za kontrolo lahko sprejme v kontrolo le na podlagi dovoljenja ministrstva.
22. člen
(vodenje in posredovanje evidenc pridelovalcev integrirano pridelanih poljščin)
Organizacija za kontrolo vodi evidenco pridelovalcev integrirano pridelanih poljščin, katerim v tekočem letu izda certifikat iz 18. člena tega pravilnika in te evidence takoj po izdaji certifikatov posreduje ministrstvu in pristojnim inšpekcijam. Evidence pridelovalcev integrirano pridelanih poljščin morajo vsebovati podatke iz drugega odstavka 12. člena tega pravilnika in podatke o vrstah pridelanih poljščin, ki so navedene na certifikatu iz 18. člena tega pravilnika.
V. POSTOPKI KONTROLE V PRIMERU PRIJAVE ORGANIZACIJE PRIDELOVALCEV ALI ZDRUŽENJA PRIDELOVALCEV
23. člen
(pogoji, ki jih mora izpolnjevati organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev)
Če želita organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev pridobiti certifikat v skladu s tem pravilnikom, morata izpolnjevati naslednje pogoje:
– zagotoviti morata notranjo kontrolo vseh svojih članov – pridelovalcev najmanj enkrat letno in pri vsakem pridelovalcu preveriti vse kontrolne točke, ki jih določi organizacija za kontrolo,
– z vsakim svojim članom – pridelovalcem morata skleniti pogodbo, s katero uredita medsebojna razmerja,
– svojim članom morata določiti podrobnejše zahteve, ki jih morajo izpolnjevati pri integrirani pridelavi poljščin v skladu s tem pravilnikom ter jim v primeru neizpolnjevanja teh zahtev določiti s statutom predpisane sankcije; najstrožja sankcija mora biti izključitev člana iz organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev,
– imeti morata priročnik o postopkih notranje kontrole,
– notranja kontrola mora biti centralizirana in imeti enotno vodstvo,
– imenovati morata odgovorno osebo za izvajanje notranje kontrole.
24. člen
(prijava organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev v kontrolo)
(1) Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev se prijavi v kontrolo organizaciji za kontrolo najpozneje do 31. decembra tekočega leta za kontrolo v naslednjem letu.
(2) V postopku ocenjevanja primernosti notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev organizacija za kontrolo upošteva splošna merila za delovanje različnih organov, ki izvajajo kontrolo, določena v standardu SIST EN 45004, ki je dostopen pri Slovenskem inštitutu za standardizacijo.
(3) Organizacija za kontrolo obvesti ministrstvo o prejetih prijavah najpozneje do 1. marca vsako leto.
25. člen
(obveznosti člana organizacije pridelovalcev ali člana združenja pridelovalcev)
(1) Član organizacije pridelovalcev ali član združenja pridelovalcev vodi evidence najmanj o vrsti, količini in uporabi semena, FFS in gnojil ter vrsti in količini prodanih poljščin in hrani dokumentacijo, kar omogoča organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev oziroma organizaciji za kontrolo preverjanje vrste, količine in uporabe nabavljenega materiala (FFS, gnojila) ter preverjanje vrste in količine pridelkov poljščin, pridelanih na integriran način.
(2) Evidence iz prejšnjega odstavka hrani član organizacije pridelovalcev ali član združenja pridelovalcev najmanj pet let, dokumentacijo iz prejšnjega odstavka pa najmanj eno leto.
(3) Evidence in dokumentacijo mora član organizacije pridelovalcev ali član združenja pridelovalcev na zahtevo organizacije pridelovalcev, katere član je, ali združenja pridelovalcev, katerega član je, organizacije za kontrolo ali pristojnih inšpekcij dati na vpogled.
26. člen
(posredovanje podatkov o članih organizacije pridelovalcev oziroma članih združenja pridelovalcev)
Organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev posreduje organizaciji za kontrolo in pristojnim inšpekcijam podatke o članih organizacije pridelovalcev oziroma članih združenja pridelovalcev iz drugega odstavka 12. člena tega pravilnika, ki jih potrebujejo za izvajanje nalog, ki so v njihovi pristojnosti.
27. člen
(izvajanje notranje kontrole)
(1) Če organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev izpolnjujeta pogoje iz 23. člena tega pravilnika in sta prijavljena pri organizaciji za kontrolo za pridobitev certifikata iz 29. člena tega pravilnika, izvajata notranjo kontrolo.
(2) Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev pri izvajanju notranje kontrole ugotavljata, ali so izpolnjene zahteve, predpisane s tem pravilnikom oziroma tehnološkimi navodili. Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev lahko postopke pri posameznem kontrolnem pregledu in število nadaljnjih kontrolnih pregledov prilagodita glede na ugotovitve pri posameznem kontrolnem pregledu.
(3) Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev izvajata terenske kontrolne preglede na površinah, ki so v lasti, najemu ali zakupu člana organizacije pridelovalcev ali člana združenja pridelovalcev, ki prideluje poljščine v skladu s tem pravilnikom, v času rastne sezone, lahko pa izvedeta tudi dodatni kontrolni pregled izven rastne sezone, če presodita, da je takšen pregled upravičen.
(4) Kontrolni pregled sestoji tudi iz pregleda evidenc in dokumentacije iz 25. člena tega pravilnika.
(5) Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev sestavi zapisnik o vsakem opravljenem kontrolnem pregledu ter članu organizacije pridelovalcev ali članu združenja pridelovalcev določi ukrepe, kadar je to potrebno. Zapisnik podpiše tudi član organizacije pridelovalcev ali član združenja pridelovalcev. Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev izda zapisnik v dveh izvodih, od katerih prejme en izvod član organizacije pridelovalcev ali član združenja pridelovalcev.
(6) Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev zagotovita, da se pri terenskih kontrolnih pregledih oziroma pri pregledih v skladiščnih prostorih in hladilnicah odvzame vzorce za analizo na prisotnost FFS pri najmanj 5% članov organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev in jih pošlje v testiranje imenovanim preskusnim laboratorijem. Pri vzorčenju mora biti navzoč član organizacije pridelovalcev ali član združenja pridelovalcev ali njegov pooblaščenec. Izvajalec notranje kontrole pri organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev zagotovi, da se sestavi zapisnik o odvzetem vzorcu, ki ga podpiše tudi član organizacije pridelovalcev oziroma član združenja pridelovalcev ali njegov pooblaščenec.
(7) Imenovani preskusni laboratorij zagotovi, da se postopki pri analiziranju prisotnosti FFS izvajajo v skladu s predpisi o monitoringu pesticidov v živilih in kmetijskih proizvodih ter predpisi o mejnih vrednostih pesticidov v oziroma na rastlinah oziroma živilih rastlinskega izvora ter opravi analizo in izda analizni izvid organizaciji pridelovalcev oziroma združenju pridelovalcev.
(8) Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev obveščata organizacijo za kontrolo o morebitnih preseženih mejnih vrednostih FFS v poljščinah.
(9) Če član organizacije pridelovalcev ali član združenja pridelovalcev ne izpolnjuje določb iz petega odstavka tega člena ter določb 3., 5., 6., 7., 8. in 25. člena tega pravilnika, ga organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev izključi iz notranje kontrole.
(10) Izključeni član organizacije proizvajalcev ali združenja pridelovalcev ne more označevati pridelanih poljščin kot integrirane v skladu s 35. členom tega pravilnika. Podatke o izključenih članih organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev posredujeta organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev najpozneje v roku 8 dni od izključitve ministrstvu, pristojnim inšpekcijam in organizaciji za kontrolo.
(11) Organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev po končani notranji kontroli obvestita organizacijo za kontrolo in pristojne inšpekcije in jim posredujeta podatke, ki jih le-te zahtevajo.
28. člen
(postopek pregleda ustreznosti notranje kontrole znotraj organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev)
(1) Organizacija za kontrolo najmanj enkrat letno pregleda ustreznost sistema notranje kontrole organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev s preveritvijo postopkov notranje kontrole, oziroma če so pogoji iz 23. člena tega pravilnika v celoti izpolnjeni.
(2) Organizacija za kontrolo v primeru manjših pomanjkljivosti v postopkih notranje kontrole določi organizaciji pridelovalcev ali združenju pridelovalcev ukrepe za odpravo pomanjkljivosti.
(3) Organizacija za kontrolo vsako leto po metodologiji, ki jo določi ministrstvo, izbere člane organizacije pridelovalcev oziroma člane združenja pridelovalcev, pri katerih izvede terenski kontrolni pregled iz 15. člena tega pravilnika, določi ukrepe in sestavi zapisnik o opravljenih kontrolnih pregledih iz 16. člena tega pravilnika ter po lastni presoji odvzame vzorce za analizo iz 17. člena tega pravilnika.
29. člen
(izdaja certifikata)
(1) Organizacija za kontrolo izda organizaciji pridelovalcev oziroma združenju pridelovalcev certifikat v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, če v postopku iz prejšnjega člena ugotovi, da je bila notranja kontrola iz 27. člena tega pravilnika ustrezna in da so bili izpolnjeni pogoji iz 23. člena tega pravilnika.
(2) Certifikat velja za obdobje enega leta oziroma do izdaje certifikata v naslednjem letu.
(3) Certifikat vsebuje naslednje podatke: ime oziroma naziv organizacije za kontrolo, naziv in naslov organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev, ime in priimek oziroma firmo in naslov oziroma sedež članov organizacije pridelovalcev ali članov združenja pridelovalcev, pri katerih v postopku notranje kontrole iz 27. člena tega pravilnika ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, vrsto poljščine ter datum izdaje certifikata.
30. člen
(razveljavitev certifikata)
(1) Če organizacija za kontrolo ali pristojne inšpekcije v naknadnih postopkih, predvsem po analizi vzorcev na prisotnost FFS, ugotovijo neučinkovitost notranje kontrole iz 27. člena tega pravilnika oziroma neizvajanje ukrepov posameznega člana organizacije pridelovalcev ali člana združenja pridelovalcev, ki sta jih organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev odredila v postopku notranje kontrole v skladu s petim odstavkom 27. člena tega pravilnika in je organizacija za kontrolo certifikat že izdala, organizacija za kontrolo certifikat razveljavi.
(2) O razveljavitvi certifikata organizacija za kontrolo takoj obvesti ministrstvo, pristojne inšpekcije in Agencijo Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja.
(3) Z razveljavitvijo certifikata organizacija pridelovalcev in člani organizacije pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev in člani združenja pridelovalcev izgubijo pravico do označevanja pridelanih poljščin kot integriranih v skladu s 35. členom tega pravilnika. Ministrstvo organizacijo pridelovalcev in člane organizacije pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev in člane združenja pridelovalcev izbriše iz evidence pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil.
31. člen
(zavrnitev izdaje certifikata)
Če organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev ne izpolnjujeta določb iz 23., 25., 26. in 27. člena tega pravilnika, jima organizacija za kontrolo ne izda certifikata in o tem obvesti ministrstvo.
32. člen
(dvoletna zaporedna razveljavitev ali zavrnitev izdaje certifikata)
Če se članu organizacije pridelovalcev ali članu združenja pridelovalcev dve zaporedni leti razveljavi certifikat v skladu s 30. členom tega pravilnika ali zavrne izdaja certifikata v skladu s prejšnjim členom, ga organizacija za kontrolo lahko sprejme v notranjo kontrolo iz 24. člena tega pravilnika le na podlagi dovoljenja ministrstva.
33. člen
(vodenje in posredovanje evidenc organizacij pridelovalcev oziroma združenj pridelovalcev integrirano pridelanih poljščin)
Organizacija za kontrolo vodi evidenco organizacij pridelovalcev oziroma združenj pridelovalcev integrirano pridelanih poljščin, katerim je v tekočem letu izdala certifikat iz 29. člena tega pravilnika in te evidence takoj po izdaji certifikatov posreduje ministrstvu. Evidence pridelovalcev integrirano pridelanih poljščin morajo poleg podatkov iz drugega odstavka 12. člena tega pravilnika vsebovati tudi podatke o vrstah pridelanih poljščin, ki so navedene na certifikatu iz 29. člena tega pravilnika.
VI. NADZOR NAD ORGANIZACIJAMI ZA KONTROLO
34. člen
(nadzor nad organizacijami za kontrolo)
Nadzor nad organizacijami za kontrolo oziroma postopki integrirane pridelave poljščin izvaja kmetijska inšpekcija Inšpektorata Republike Slovenije za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Organizacija za kontrolo nudi pristojnemu inšpektorju potrebne informacije, ki jih potrebuje za nadzor.
VII. OZNAČEVANJE IN PROMET INTEGRIRANO PRIDELANIH POLJŠČIN
35. člen
(označevanje integrirano pridelanih poljščin)
(1) Pridelovalec, organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev se s pridobitvijo certifikata iz 18. oziroma 29. člena tega pravilnika vpiše v zbirno evidenco pridelovalcev integriranih kmetijskih pridelkov oziroma živil, ki se vodi v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, pri ministrstvu.
(2) Pridelovalec, organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev s pridobitvijo certifikata iz 18. oziroma 29. člena tega pravilnika pridobi pravico do uporabe znaka 'integrirani', ki ga na podlagi vloge pridelovalca, organizacije pridelovalcev ali združenja pridelovalcev podeli ministrstvo.
36. člen
(sporočanje količin integrirano pridelanih poljščin)
Pridelovalec ali organizacija pridelovalcev oziroma združenje pridelovalcev mora ministrstvu vsakih šest mesecev sporočiti vrste in količine integrirano pridelanih poljščin, pridelane v zadnjem šestmesečju, v petnajstih dneh po preteku zadnjega šestmesečja.
37. člen
(promet integrirano pridelanih poljščin in zagotavljanje sledljivosti)
(1) Integrirano pridelane poljščine so v prometu označene v skladu s 35. členom tega pravilnika.
(2) Pridelovalec, organizacija pridelovalcev, združenje pridelovalcev oziroma člani organizacije pridelovalcev ali člani združenja pridelovalcev in vse druge fizične in pravne osebe morajo zagotavljati sledljivost integrirano pridelanih poljščin v prometu. Sledljivost pomeni, da je mogoče kadarkoli ugotoviti izvor in način pridelave integrirano pridelanih poljščin.
(3) Integrirano pridelane poljščine mora v prometu spremljati certifikat iz 18. oziroma 29. člena tega pravilnika, ki zagotavlja sledljivost.
(4) Nadzor nad označevanjem integrirano pridelanih poljščin v prometu izvaja Inšpektorat Republike Slovenije za kontrolo kakovosti.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
38. člen
(prehodne določbe)
(1) Strokovno delovno skupino iz 9. člena tega pravilnika in revizijsko delovno skupino iz 10. člena tega pravilnika imenuje minister v enem mesecu od uveljavitve tega pravilnika.
(2) Ne glede na tretji odstavek 13. člena tega pravilnika v letu 2004 organizacija za kontrolo izvede kontrolne preglede pri najmanj 50% pridelovalcev (izmed tega pri najmanj 5% naključno izbranih pridelovalcev vzame vzorce na analizo FFS in mineralnega dušika iz 17. člena tega pravilnika).
(3) Ne glede na določbe tretjega odstavka 11. člena tega pravilnika, ministrstvo objavi tehnološka navodila za leto 2004 najpozneje do 31. marca 2004.
(4) Ne glede na določbe prvega odstavka 12. člena in prvega odstavka 24. člena tega pravilnika se pridelovalec, organizacija pridelovalcev ali združenje pridelovalcev za leto pridelave 2004, prijavi v kontrolo organizaciji za kontrolo integrirane pridelave poljščin najpozneje do roka za oddajo zbirne vloge kot ga določa predpis, ki ureja izvedbo ukrepov kmetijske politike za leto 2004.
(5) Določbe 23. do 33. člena tega pravilnika se začnejo uporabljati 1. januarja 2005.
39. člen
(končna določba)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-205/2003-13
Ljubljana, dne 26. januarja 2004.
EVA 2002-2311-0255
Minister
za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
mag. Franc But l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti