Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2004 z dne 15. 1. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2004 z dne 15. 1. 2004

Kazalo

106. Program priprave odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Laško za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega plana Občine Laško od leta 1986 do leta 1990 - dopolnitev v letu 2003 in sprememb in dopoln, stran 304.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanja prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) in 36. člena statuta Občine Laško (Uradni list RS, št. 8/00, 88/02) Občina Laško, Mestna ulica 2, Laško objavlja
P R O G R A M P R I P R A V E
odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Laško za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega plana Občine Laško od leta 1986 do leta 1990 – dopolnitev v letu 2003 in sprememb in dopolnitev prostorsko ureditvenih pogojev za Občino Laško
1. člen
(obrazložitev)
V prehodnem obdobju priprave strategije prostorskega razvoja Slovenije (v nadaljevanju SPRS) ter Regionalne zasnove prostorskega razvoja (RZPR) in z uveljavitvijo nove zakonodaje je Občina Laško, v skladu s 171. členom ZUreP–1, sprejela odločitev za začetek aktivnosti v zvezi s sprejetjem prostorskega akta – spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planske dokumentacije Občine Laško ter spremembe in dopolnitve odloka o PUP za Občino Laško za tekoče obdobje.
Ta program priprave predvideva določene spremembe prostorske dokumentacije na območju Občine Laško, potrebne za razvoj, obenem pa v grobi obliki ponuja osnovo za pripravo prostorskega razvoja občine. To slednje je povezano s skupnimi izhodišči savinjske regije, katere postopki za pripravo izhodišč ter za sprejem so še v začetni fazi. Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin, ki jih ta program priprave določa, bodo ob kasnejšem sprejemu SPRS in RZPR skušale že predhodno oblikovati izhodišča za splošna načela, ki jih oblikujeta tako SPRS kot RZPR.
Program priprave natančneje opredeljuje območja in posamezne posege na območju Občine Laško v okviru potreb po zagotavljanju novih površin za razne namembnosti.
2. člen
(Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo prostorskega akta)
Občina Laško kot izrazito hribovita občina ponuja le malo prostora za širitve naselij, s tem pa se vedno znova pojavljajo zahteve za pridobivanje novih površin, namenjenih za razne dejavnosti. Predvsem manjka površin namenjenih industriji, poslovnim dejavnostim in turizmu. V preteklem obdobju je bilo sprejetih nekaj izvedbenih prostorskih aktov, vendar je bil prisoten problem pridobivanja lastništva.
Iz vsega tega izhajajo vedno nove potrebe po zagotavljanju novih območij za razne dejavnosti od industrije, poslovnih dejavnosti in nenazadnje tudi zagotavljanje zemljišč za individualne posege, predvsem na območju razpršene pozidave. Individualni posegi predstavljajo manjšo širitev naselij v neposredni bližini ureditvenih območjih, velikosti teh posegov pa naj ne bi obsegale več kot 1000 m2 za posamezni individualni poseg.
Zgoraj navedene postavke so tudi izhodišče za pripravo strokovnih podlag za spremembe planskih aktov. Zakonska podlaga za sprejemanje planskih aktov je ZUreP-1.
3. člen
(Predmet in programska izhodišča prostorskega akta)
Predmet obravnave tega prostorskega akta je industrijsko območje v Zidanem Mostu, širitev območja UN Zdravilišča Laško, sanacije kamnolomov na več lokacijah ter individualni izjemni posegi na kmetijskih zemljiščih. Za ta območja pripravljene strokovne podlage naj bi bile v navezavi na hierarhično višji prostorski akt – Regionalna zasnova prostorskega razvoja savinjske statistične regije in bodo v teh okvirih tudi zasnovane, predvsem kot izogibanje kasnejšim težavam pri usklajevanju s Strategijo prostorskega razvoja občine, ki jo bomo začeli pripravljati po sprejetju SPRS.
3. Okvirno ureditveno območje prostorskega akta, če gre za pripravo regionalnih zasnov prostorskega razvoja, lokacijskega načrta ali dopolnitev občinskega prostorskega reda s podrobnejšimi pogoji iz 66. člena tega zakona
Strokovne podlage za omenjena območja narekujejo groba merila in pogoje, predvsem pa izhodišča za kasnejšo pripravo izvedbenih aktov za te cone in območja. Predvsem se strokovne podlage ravnajo po izhodiščih nosilcev urejanja prostora, medtem, ko se usklajevanje z ostalimi prostorskimi akti načrtuje v postopku sprejemanja le teh. Območje za industrijsko cono zajema cono v Zidanem Mostu v obsegu ca. 30000m2, ostali posegi, torej manjši kamnolomi in individualni posegi so razpršeni na območju celotne občine. Poleg navedenega spremembe zajemajo tudi širitev Zdravilišča Laško za namene apartmajskega naselja v okviru ureditvenega načrta Zdravilišča Laško.
4. člen
(Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi prostorskega akta)
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana, Sektor za vodno gospodarstvo,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana, Sektor za varstvo okolja,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Vojkova 1b, Ljubljana, Sektor za varstvo narave,
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 56, Ljubljana, Sektor za kmetijstvo,
– Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Dunajska 56, Ljubljana, Sektor za gozdarstvo,
– Zavod za gozdove RS, Večna pot 2, Ljubljana,
– Zavod za gozdove RS, OE Celje, Ljubljanska 13, Celje,
– Zavod RS za varstvo narave, OE Celje, Glavni trg 1, Celje,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna enota Celje, Lava 11, Celje,
– MOPE, UPP, Dunajska 48, Ljubljana, Uprava za rudarstvo,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Celje, Glavni trg 1, Celje,
– Javni zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Cankarjeva 4/II, p.p. 1571 Ljubljana,
– Ministrstvo za kulturo, Uprava RS za kulturno dediščino, Beethovnova 2, Ljubljana,
– MOPE, UPP, Dunajska 21, Ljubljana,
– Ministrstvo za promet, DRSC, Tržaška 19 a, Ljubljana,
– Ministrstvo za promet, Javna agencija za železniški promet RS, Kopitarjeva 5, 2000 Maribor,
– Ministrstvo za promet, Urad za ceste, Urad za železnice, Urad za letalstvo, Langusova 4, Ljubljana,
– Ministrstvo za promet, Agencija za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto, Kotnikova 19a, Ljubljana,
– ELES Elektro Slovenija d.o.o., Hajdrihova 2, Ljubljana,
– Geoplin d.o.o., Ljubljana, C. Ljubljanske brigade 11,1117 Ljubljana,
– Ministrstvo za obrambo, Urad za obrambne zadeve, Sektor za civilno obrambo, Kardeljeva ploščad 25, Ljubljana,
– Ministrstvo za gospodarstvo, Področje notranjega trga, Kotnikova 5, Ljubljana,
– JP Komunala Laško, Podšmihel 1/e, Laško,
– Pivovarna Laško d.d., Trubarjeva 28, Laško.
5. člen
(Seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve)
Strokovne podlage za omenjena območja:
1. Strokovne podlage za industrijsko cono Zidani Most (za obrtno storitveno dejavnost), širitev UN Zdravilišča Laško (apartmajsko naselje).
2. Strokovne podlage za prostorsko opredelitev manjših kamnolomov v Občini Laško (Pojerje, Gorelce, Lipni dol, Žigon, Govce, Jesenova ravan, Sadeko) in ostali.
Za individualne posege bodo strokovne podlage pripravljene po potrebi, torej za posege, kjer je zaradi narave posega takšna podlaga potrebna.
6. člen
(Način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne podlage je izdelala pristojna institucija v skladu z Zakonom o javnih naročilih – ZJN – 1 in ZUreP–1, na podlagi izbora najbolj ugodne ponudbe.
7. člen
(Navedba in način pridobitve geodetskih podlag)
Vse geodetske podlage so bile pridobljene s strani GURS, Območna enota Celje, Izpostava Laško.
8. člen
(Rok za pripravo prostorskega akta oziroma njegovih posameznih faz)
– objava programa priprave v uradnem listu RS – januar 2004,
– izbor izdelovalca za pripravo prostorske planske dokumentacije in dokumentacije za PUP območje za Občino Laško – predvidoma februar 2004,
– pridobivanje smernic nosilcev prostora – 30 dni po izboru izdelovalca – predvidoma marec 2004,
– priprava strokovnih podlag in predloga sprememb in dopolnitev planskih dokumentov in sprememb in dopolnitev odloka o PUP – 60 dni od pridobitve vseh smernic – predvidoma maj 2004,
– javna razgrnitev – 30 dni – v tem času javna obravnava – predvidoma maj 2004,
– uskladitev predloga in pripomb iz javne razgrnitve in javne obravnave – 15 dni – predvidoma junij 2004,
– pridobitev mnenj nosilcev prostora – 30 dni – predvidoma julij 2004,
– sprejem predloga prostorske dokumentacije na občinskem svetu – predvidoma september 2004,
– sklep vlade in objava v Uradnem listu RS – predvidoma september 2004.
9. člen
(Obveznosti v zvezi s financiranjem prostorskega akta)
Občina Laško bo v celoti financirala izdelavo prostorskega akta, torej izdelavo strokovnih podlag za vse omenjene posege, do sprejetja prostorskega akta.
10. člen
Ta program priprave začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35003-12/2003
Laško, dne 5. januarja 2004.
Župan
Občine Laško
Jožef Rajh l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti