Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2004 z dne 15. 1. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2004 z dne 15. 1. 2004

Kazalo

85. Pravilnik o posebnih pogojih za promet z nevarnimi kemikalijami , stran 265.

Na podlagi drugega odstavka 6. člena, 45. člena in za izvajanje 47. člena zakona o kemikalijah (Uradni list RS, št. 110/03 - prečiščeno besedilo) izdaja minister za zdravje
P R A V I L N I K
o posebnih pogojih za promet z nevarnimi kemikalijami
1. člen
Ta pravilnik določa vsebino in način obveščanja uporabnikov o nevarnih kemikalijah, posebne pogoje za promet z nevarnimi kemikalijami in obrazec za vodenje evidenc izdaje nevarnih kemikalij, ki so označene kot zelo strupene (T+) ali strupene (T) .
2. člen
Izrazi, uporabljeni v tem pravilniku, imajo enak pomen kot izrazi, uporabljeni v zakonu o kemikalijah (Uradni list RS, št. 110/03 – prečiščeno besedilo).
3. člen
(1) Nevarne kemikalije, ki so označene kot zelo strupene (T+), strupene (T) ali razvrščene kot rakotvorne, mutagene in/ali strupene za razmnoževanje in označene kot zdravju škodljive (Xn), se smejo dajati v promet le v specializiranih prodajalnah za kemikalije.
(2) Nevarne kemikalije, ki niso navedene v prejšnjem odstavku, se smejo dajati v promet v trgovinah z mešanim blagom, pri čemer morajo biti ločene od ostalega blaga ter zaščitene tako, da ni mogoč njihov vpliv na ostalo blago.
4. člen
Pravne in fizične osebe, ki opravljajo promet z nevarnimi kemikalijami, ki so označene kot zelo strupene (T+) ali strupene (T) morajo voditi evidenco o izdaji teh nevarnih kemikalij uporabnikom, ki niso pravne ali fizične osebe v smislu 19. točke prvega odstavka 2. člena zakona o kemikalijah. Obrazec za vodenje evidence o izdaji je v prilogi I, ki je sestavni del tega pravilnika.
5.člen
(1) Pravne in fizične osebe, ki opravljajo promet z nevarnimi kemikalijami, ki so označene kot zelo strupene (T+), strupene (T), zdravju škodljive (Xn), jedke (C) ali dražilne (Xi), morajo imeti na mestu prodaje teh kemikalij na vidnem mestu napotilo uporabnikom.
(2) Oblika in vsebina napotila iz prejšnjega odstavka je v prilogi II, ki je sestavni del tega pravilnika. Napotilo je velikosti formata A3 (420 x 297 mm), na beli podlagi. Grafični simboli za nevarnost so črne barve na oranžno rumenem ozadju. Črkovni znaki nad grafičnimi simboli in napisi pod njimi so črne barve. Besedilo v pravokotniku nad grafičnimi simboli je v črni barvi na belem ozadju. Besedilo v ovalnem delu je črne barve, na svetlo sivem ozadju, razen besedila: “zahtevajte informacije pri prodajalcu“, ki je rdeče barve. Besedilo v pravokotniku pod ovalnim delom je v črni barvi na svetlo rumenem ozadju.
(3) Pravne in fizične osebe, ki opravljajo promet z nevarnimi kemikalijami, morajo kupcu na njegovo zahtevo dati dodatne informacije o pomenu oznak na embalaži, o opozorilnih in obvestilnih stavkih, informacije z varnostnega lista, ali druge splošne napotke o varni uporabi in ravnanju s kemikalijami.
6. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o posebnih pogojih za promet z nevarnimi kemikalijami (Uradni list RS, št. 73/99 in 17/00).
7. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0220-3/2003
Ljubljana, dne 24. decembra 2003.
EVA 2001-2711-0082
Minister
za zdravje
dr. Dušan Keber l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti