Vaše trenutno stanje
- Zahtevano
- Analitika
- Oglaševanje
Prikaži podrobnosti
---------------------------------------------------------------------
E številka Specifično ime NDV
konzervansa na kg citrusov
(cel sadež)
---------------------------------------------------------------------
E 230 Bifenil (difenil) 70 mg/kg
E 231 Ortofenil fenol 12 mg/kg izraženo
E 232 Na ortofenil fenol kot
ortofenil fenol(1)
---------------------------------------------------------------------
Priloga 1
POSTOPEK VZORČENJA CITRUSOV ZA NAMENE DOLOČANJA NDV KONZERVANSOV
A) Vzorčenje
1. Vzorčenje citrusov se izvaja z znanstvenimi metodami, ki zagotavljajo, da
so vzorci značilni za serijo (lot), ki se analizira.
2. Najmanjše število vzorcev na pošiljko:
a) pakirano blago (zaboji, kartonske škatle in podobne enote pakiranja)
--------------------------------------------------------------------------
Število embalažnih enot do 20 od 21 od 501 nad 1000
v seriji (lotu) do 500 do 1000
--------------------------------------------------------------------------
Minimalno število enot
pakiranja za vzorčenje 1 2 3 4
Masa plodov za vzorčenje
na enoto pakiranja, izražena v kg 2 2 2 2
--------------------------------------------------------------------------
b) blago v razsutem stanju
---------------------------------------------------------------------------
Masa serije (lota) v kg do 20 od 21 do 500 nad 500
Masa sadja za vzorčenje v kg 2 4 8
---------------------------------------------------------------------------
3. »Serija (lot)« pomeni del pošiljke, ki je bila dostavljena istočasno in za
katero vzorčevalec ve ali domneva, da ima enake značilnosti, kot so: sorta oziroma
vrsta, stopnja zrelosti, vrsta enote pakiranja.
B) Enota pakiranja in dostava vzorcev
a) Vzorce je treba dati v nepredušne posode;
b) Enote pakiranja je treba zapečatiti na mestu vzorčenja in označiti v skladu
s postopkom izvajanja uradnega nadzora;
c) Tako pakirane vzorce je treba nemudoma dostaviti v preskusne laboratorije.
Priloga 2
KVALITATIVNA ANALIZA OSTANKOV KONZERVANSOV V LUPINI CITRUSOV
1. Namen in obseg
V nadaljevanju opisana metoda omogoča zaznavanje prisotnosti ostankov
bifenila, ortofenil fenola (OFF) ali natrijevega ortofenil fenola v lupini
cirusov. Meja občutljivosti te metode, v absolutni vrednosti, je približno 5 (g za
bifenil in 1 miligram za OFF ali natrijev ortofenil fenol, kar ustreza 5(g
bifenila (5 ppm) in 1 miligramu OFF (1 ppm) v lupini 1 kilograma citrusov.
Po obdelavi citrusov z zgoraj navedenimi konzervansi se naloženi ostanki
najdejo predvsem v lupini sadeža. Kvantitativna analiza teh ostankov v celotnem
sadežu je zato potrebna samo, če jih je mogoče najti v lupini.
2. Princip
Lupina se ekstrahira s pomočjo diklormetana v kisli sredini. Ekstrakt se
koncentrira in loči s tankoplastno kromatografijo na silikagelu. Prisotnost
bifenila, ortofenil fenola ali natrijevega ortofenil fenola se opazuje s
fluorescenco in barvo.
3. Reagenti
– cikloheksan p.a.;
– diklormetan p.a.;
– klorovodikova kislina 25% (m/v);
– silikagel GF 254, Merck ali enakovreden;
– 0,5% raztopina 2,4,7-trinitrofluorenona (Fluka, B.D.H ali enakovreden) (TNF)
v acetonu;
– 0,1% raztopina 2,6-dibromo-benzokinon-4-kloroimida v etanolu (stabilen do
enega tedna pri hranjenju v hladilniku);
– koncentrirana raztopina amonijaka, gostota.: 0, 9;
– standardna 1% raztopina čistega bifenila v cikloheksanu;
– standardna 1% raztopina čistega ortofenil fenola v cikloheksanu.
4. Oprema
– mešalec;
– 250 ml steklenica z brušenim steklenim spojem in hlajenim povratnim
hladilnikom
uparjalnik pod znižanim tlakom;
– mikropipete;
– naprava za tankoplastno kromatografijo s ploščami 20 x 20 cm;
– U.V. ultravijolična svetilka (254 nm); intenziteta mora biti taka, da je
viden madež 5 (g bifenila;
– oprema za uprašenje reagentov;
– sušilnik.
5. Metoda
a) Priprava vzorca in ekstrakcija
Vse sadeže iz vzorca za preskušanje se prereže na polovico. Polovico vsakega
kosa sadeža se shrani za kvanitativno določanje ostankov bifenila in/ali ortofenil
fenola. Iz drugih polovic se vzame kose lupin, tako da se dobi približno 80 gramov
vzorca. Te kose se seseklja in zdrobi v mešalcu ter prenese v 250 ml bučko; doda
se 1 ml 25% klorovodikove kisline in 100 ml diklormetana. Mešanico se deset minut
segreva pod povratnim hladilnikom. Po ohladitvi in spiranju hladilnika s približno
5 ml diklormetana se mešanico filtrira skozi naguban filter. Raztopino se prenese
v uparjalnik in doda nekaj poroznih zrn. Raztopino se koncentrira pri znižanem
tlaku pri temperaturi 60 oC do končnega volumna približno 10 ml. Če se uporablja
rotacijski uparjalnik, mora biti steklenica pritrjena, da se izognemo izgubi
bifenila z nastankom tanke plasti izdelka na zgornji steni bučke.
b) Kromatografija
30 gramov silikagela in 60 ml vode se prenese v mešalec in meša eno minuto.
Mešanico se zatem vlije na 5 kromatografskih plošč in razprostre, da se dobi
približno 0,250 mm debelo plast. Plošče, prekrite s to plastjo, se za 15 minut
izpostavi toku vročega zraka in nato postavi v sušilnik, kjer se jih segreva
trideset minut pri temperaturi 110 oC.
Po ohladitvi se vsako ploščo z vzporednimi črtami, ki prodirajo skozi plast do
površine plošče, razdeli na 2 cm široke trakove. Na vsak trak se kane 50 (l
ekstrakta za analizo kot vrsto kapljic blizu skupaj, približno 1,5 cm od roba.
Najmanj en trak se ohrani za kontrole, ki se sestojijo iz nanosa 1(l (to je 10 (g)
standardnih raztopin bifenila in ortofenil fenola.
Kromatografske plošče se razvijejo v mešanici cikloheksana in diklormetana
(25:95) v posodah, predhodno obloženih s filtrirnim papirjem.
c) Zaznavanje in identifikacija
Prisotnost bifenila in ortofenila se pokaže kot pojav madežev v ultravijolični
svetlobi (254 nm). Natrijev ortofenil fenol se med ekstrakcijo v kislem mediju
pretvori v ortofenil fenol in njegove prisotnosti se zato ne more razlikovati od
prisotnosti ortofenil fenola. Izdelki se identificirajo na naslednji način:
– bifenil daje rumen madež pri dnevni svetlobi, če se ga poškropi z raztopino
TNF;
– Ortofenil fenol daje moder madež, če se ga poškropi z raztopino 2,6-
dibromobentokinon-4-kloramida, hitro prevede skozi tok vročega zraka in izpostavi
z amonijakom nasičeni atmosferi.
Priloga 3
KVANTITATIVNA ANALIZA OSTANKOV BIFENILA V CITRUSIH
1. Namen in obseg
Spodaj opisana metoda daje kvantitativno analizo ostankov bifenila v citrusih
(cel sadež). Točnost metode je (10% vsebnosti bifenila, ki je višja od 10
miligramov na kilogram sadja (10 ppm).
2. Princip
Po destilaciji v kislem mediju in ekstrakciji s cikloheksanom ekstrakt
kromatografiramo na tenki plasti na silikagelu. Kromatogram se razvije, bifenil se
eluira in določi spektrofotometrično pri 248 nm.
3. Reagenti
– raztopina koncentrirane žveplove kisline;
– emulzija proti penjenju na podlagi silikona;
– cikloheksan p.a.;
– heksan p.a.;
– etanol p.a.;
– brezvodni natrijev sulfat;
– silikagel GF 254, Merck ali enakovreden;
– standardna 1% raztopina čistega bifenila v cikloheksanu: razredči se s
cikloheksanom, da se dobijo naslednje tri raztopine:
a) 0,6 (g/(l;
b) 1(g/(l;
c) 1,4 (g/(l.
4. Oprema
– mešalnik (kapaciteta 1 l);
– 2-litrska bučka za destilacijo z modificiranim separatorjem vrste
Clevenger(**) in hlajenim povratnim hladilnikom;
– 10 ml merilna bučka;
– 50 (l mikropipete;
– naprava za tankoslojno kromatografijo s ploščami 20 x 20 cm;
– sušilnik;
– centrifuga s 15 ml konusnimi epruvetami;
– UV spektrofotometer.
5. Metoda
a) Priprava vzorca in ekstrakcija
Vse sadje v vzorcu za preskušanje se prereže na polovico.
Polovico vsakega sadeža se shrani za kvalitativno analizo na ostanke bifenila,
OFF ali natrijevega ortofenil fenola. Druge polovice se skupaj razreže v mlinu ali
zdrobi, dokler se ne dobi homogene mešanice. Od tega se vzame najmanj dva 200
gramska podvzorca za analizo na naslednji način. Vsak podvzorec se prenese v
mešalec s 100 ml vode in nekaj sekund meša pri majhni hitrosti. Doda se vodo,
dokler volumen mešanice ne doseže treh četrtin kapacitete mešalnika, nato se
mešanico pet minut meša pri polni hitrosti. Tako dobljeni pire se prenese v 2-
litrsko bučko za destilacijo. Mešalnik se spere z vodo in vodo od spiranja doda
vsebini bučke. (Skupna količina vode, ki se uporabi za mešanje in spiranje, je 1
l). Mešanici se doda 2 ml žveplove kisline, 1 ml emulzije proti penjenju in nekaj
poroznih zrn. Bučko se spoji s separatorjem in povratnim hladilnikom. V separator
se doliva destilirano vodo, dokler nivo vode ni precej nad spodnjo ročico stranske
povratne cevi, nato se doda 7 ml cikloheksana. Destilira se približno dve uri.
Vsebino iz separatorja se lovi v 10 ml merilno bučko, separator se spere s
približno 1,5 ml cikloheksana in spirine doda k vsebini bučke, ki se jo nato
dopolni s cikloheksanom. Nazadnje se doda malo brezvodnega natrijevega sulfata in
mešanico pretresemo.
b) Kromatografija
V mešalnik se prenese 30 gramov silikagela in 60 ml vode ter meša eno minuto.
Mešanico se nato vlije na 5 kromatografskih plošč in razprostre, da se dobi
približno 0,250 mm debelo plast. Plošče, prekrite s to plastjo, se za petnajst
minut izpostavi toku vročega zraka in nato postavi v sušilnik, kjer se jih segreva
trideset minut pri temperaturi 110 oC. Vsako ploščo se po hlajenju z vzporednimi
črtami, ki prodirajo skozi plast do površine plošče, razdeli na 4,5 cm široke
trakove. Na vsak trak se kane 50 (l ekstrakta za analizo kot vrsto kapljic blizu
skupaj, približno 1,5 cm od roba plošče. Na vsakega od ostalih treh trakov se na
enak način nanese 50 (l standardnih raztopin iz a), b) in c) točk, ki ustrezajo
vrednostim 30, 50 in 70 (l bifenila.
Če se izvajajo analizo v seriji, ni potrebno na vsako ploščo dodati
standardnih raztopin, standardno krivuljo pa se lahko pripravi iz povprečja
vrednosti, dobljenih iz najmanj petih plošč z enakimi standardnimi množinami.
c) Razvijanje kromatogramov in eluiranje
Kromatograme se razvije s heksanom do višine 17 cm v posodah, ki se jih
predhodno obložili s filtrirnim papirjem. Plošče se posušijo na zraku. Področja,
na katerih je lokaliziran bifenil, se opazijo v ultravijolični svetlobi (254 nm)
in se jih označi kot pravokotnike enakih površin.
Tako označena področja se z lopatico takoj postrga do čistega, skozi vso
debelino nosilne plasti. Iz te postrgane plasti se ekstrahira bifenil z 10 ml
etanola deset minut, ob večkratnem stresanju. Mešanico se prenese v epruvete za
centirfugiranje in pet minut centrifugira pri 2500 obratih na minuto.
Z enako metodo se vzame področje kontrolnega vzorca. Če se analize izvaja
serijsko, se kontrolno področje vzame iz neuporabljenega traku plošče; če se
analize opravljajo posamično, se vzame iz enega od trakov, ki vsebuje standardno
raztopino, ki se nahaja pod področjem, ki vsebuje bifenil.
d) Spektrofotometrično določanje
Tekočino, ki plava na površju, se dekantira v kivete spektrofotometra in pri
248 določi ekstinkcijo ter primerja s kontrolnim ekstraktom iz kromatografskega
področja, ki ne vsebuje bifenila.
6. Izračun rezultatov
Standardno krivuljo se pripravi tako, da v diagram nanaša vrednosti bifenila
30, 50 in 70 (g v odvisnosti od ekstincije, določene na spektrofotometru. Dobi se
premico, ki poteka skozi izhodišče. Ta diagram omogoča odčitavanje vsebnosti
bifenila v vzorcih v ppm neposredno iz vrednosti ekstinkcij njihovih ekstraktov.
Priloga 4
KVANTITATIVNA ANALIZA OSTANKOV ORTOFENIL FENOLA
IN NATRIJEVEGA ORTOFENIL FENOLA V CITRUSIH
1. Namen in obseg
Spodaj opisana metoda omogoča kvantitativno analizo ostankov ortofenil fenola
(OFF) in natrijevega ortofenil fenola v citrusih (celi sadeži). Metoda daje
rezultate, ki so za vsebnost OFF ali natrijevega ortofenil fenola reda velikosti
12 ppm prenizki za približno 10 in 20%.
2. Princip
Po destilaciji v kislem mediju in ekstrakciji z di-izopentil etrom se ekstrakt
prečisti in obdela z raztopino 4-amino-2,3-dimetil-1-fenil-3-pirazolin5-ena (= 4-
aminoantipirin). Razvije se rdeča barva, katere intenziteto se meri s
spektrofotometrijo pri 510 nm.
3. Reagenti
– 70% ortofosforjeva kislina;
– emulzija proti penjenju na podlagi silikona;
– di-izopentil eter p.a.;
– prečiščeni cikloheksan; trikrat se strese s 4% raztopino natrijevega
hidroksida in trikrat spere z destilirano vodo;
– 4% raztopina natrijevega hidroksida;
– puferna raztopina, pH 10,4: v 2-litrsko merilno bučko se prenese 6,64 grama
borove kisline, 8,00 gramov kalijevega klorida in 93,1 ml raztopine M natrijevega
hidroksida: premeša se in napolni z destilirano vodo do oznake;
– reagent I: 1 gram 4-amino-2,3-dimetil-1-fenil-3-pirazolin5-ena (= 4-
aminoantitipirin) se raztopi v 100 ml destilirane vode;
– reagent II: 2 grama kalijevega ferocianida se raztopi v 100 ml destilirane
vode;
Reaganta I in II se mora hraniti v rjavih stekleničkah, stabilna pa sta samo
približno štirinajst dni;
– silikagel;
– standardna raztopina: 10 miligramov čiste OFF raztopimo v 1 ml 0,1 M NaOH;
razredčimo na 100 ml z 0,2 M raztopino natrijevega borata (1 ml = 100 (g). Za
standardno raztopino razredčimo v razmerju 1: 10 s puferno raztopino.
4. Oprema
– mlin za sekljanje ali drobljenje;
– mešalnik;
–1-litrska bučka za destilacijo z modificiranim separatorjem vrste
Clevenger(**) in povratnim hladilnikom;
– infra-rdeča kopel;
– 200 ml lij ločnik;
– graduirani valji 25 in 100 ml;
– merilne bučke 25 in 100 ml;
– 1 do 10 ml pipete;
– 0,5 ml graduirane pipete;
– spektrofotometer s 5 cm kivetami.
5. Metoda
Vse sadje v vzorcu se prereže na polovico. Polovico vsakega sadeža se shrani
za kvalitativno analizo na ostanke bifenila, OFF ali natrijevega ortofenil fenola.
Druge polovice se združi in razreže v mlinu ali zdrobi, dokler se ne dobi homogene
mešanice. Od te mešanice se odvzame najmanj dva 250 gramska podvzorca za analizo
na naslednji način.
Vsak podvzorec se prenese v mešalnik skupaj s 500 ml vode in meša, dokler se
ne dobi zelo fine homogene mešanice, v kateri ni več mogoče zaznati mastnih
delcev. 150 do 300 gramov vzorca pireja, odvisno od domnevne vsebnosti OFF, se
prenese v 1-litrsko bučko za destilacijo s količino vode, ki zadošča, da se
mešanico v bučki razredči do 500 gramov. Potem, ko se je dodalo 10 ml 70%
ortofosforne kisline, nekaj poroznih zrn in 0,5 ml emulzije proti penjenju, se
spoji bučko s separatorjem in povratnim hladilnikom. V separator se doda 10 ml di-
isopentil etra in zmerno segreva na infra-rdeči kopeli, pri čemer pire ne sme
zavreti ali se peniti. Po destilaciji, ki traja približno šest ur, se vsebina
separatorja prelije v 200 ml lij ločnik ter spere separator in hladilnik s 60 ml
cikloheksana ter nato še s 60 ml vode.Tekočine od spiranja se združi z vsebino v
liju ločniku. Mešanico se močno stresa in, ko se fazi ločita, se vodno fazo
zavrže.
Za ekstrakcijo OFF, se organsko fazo močno petkrat pretrese, vsakokrat po tri
minute, z 10 ml 4% natrijevega hidroksida. Alkalne raztopine se združi,
nevtralizira do pH 9-10 z otorfosforjevo kislino v prisotnosti fenolftaleinskega
papirja in razredči do 100 ml z destilirano vodo. Doda se ščepec silikagela, da se
razbistri raztopina, ki je videti nekoliko motna. Raztopino se nato pretrese in
filtrira skozi suh, fino-zrnat filter. Ker se obarvanje razvije z maksimalno
točnostjo in natančnostjo pri količin OFF med 10 in 70 (g, se odpipetira alikvot
vzorca med 0,5 do 10 ml raztopine, ob upoštevanju količin OFF, ki se jih lahko
pričakuje. Vzorec se prenese v 25 ml merilno bučko; doda se 0,5 ml reagenta I, 10
ml puferne raztopine in nato 0,5 ml reagenta II. Mešanici se doda puferno
raztopino do oznake in močno pretrese.
Po petih minutah s spektrofotometrom se izmeri ekstinkcijo rdečega obarvanja
pri 510 nm proti raztopini, ki ne vsebuje ekstrakta. Barva v tridesetih minutah ne
izgubi intenzitete. Ovrednoti se iz standardne krivulje, ki se jo pripravi pod
enakimi pogoji z uporabo standardne raztopine OFF.
6. Opažanja
Za vsako analizo se priporoča, da se spektrofotometrično določanje opravi z
dvakratno ponovitvijo z različnimi volumni nevtraliziranega alkalnega ekstrakta.
Neobdelani citrusi dajejo s to metodo »slepo« vrednost: do 0,5 ppm za
pomaranče in 0,8 ppm za limone.
(**)slika modificiranega separatorja vrste CLEVENGER