Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2004 z dne 9. 1. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2004 z dne 9. 1. 2004

Kazalo

38. Tarifa nadomestil za storitve, ki jih Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve opravlja po javnem pooblastilu, razen storitev po 55. členu zakona o gospodarskih družbah, stran 129.

Na podlagi 1., 2. in 5. točke prvega odstavka 71. in četrtega odstavka 84. člena zakona o plačilnem prometu (Uradni list RS, št. 45/03 – uradno prečiščeno besedilo) in 3. točke 15. člena sklepa o ustanovitvi Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (Uradni list RS, št. 53/02 in 87/02) ter v skladu s soglasjem Vlade Republike Slovenije (št. 389-16/2002-3, z dne 24. 12. 2003) Svet Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve sprejema
T A R I F O
nadomestil za storitve, ki jih Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve opravlja po javnem pooblastilu, razen storitev
po 55. členu zakona o gospodarskih družbah
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S to tarifo se določajo nadomestila za storitve, ki jih opravlja Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (v nadaljevanju: AJPES) v zvezi z izvajanjem nalog iz 1., 2. in 5. točke prvega odstavka 71. člena in iz četrtega odstavka 84. člena zakona o plačilnem prometu.
S to tarifo se določajo nadomestila za naslednje storitve:
- zagotavljanje podatkov iz Poslovnega registra Slovenije,
- izpis podatkov iz podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov,
- zagotavljanje podatkov iz dokumentarnega gradiva plačilnega prometa Agencije Republike Slovenije za plačilni promet (v nadaljevanju: APP).
II. TARIFA NADOMESTIL
2. člen
AJPES za opravljene storitve iz 1. člena te tarife zaračuna naslednja nadomestila:
III. NAČIN ZARAČUNAVANJA IN PLAČEVANJA STORITEV
3. člen
AJPES zaračuna naročnikom računalniške izpise standardnih ožjih in širših izpisov podatkov iz Poslovnega registra Slovenije (zap. št. 1.1.1 in 1.1.2 iz 2. člena tarife). Višina nadomestila je odvisna od vrste izpisa in od števila enot Poslovnega registra Slovenije (poslovni subjekti in njihovi deli), za katere naročniki zahtevajo podatke.
Redni naročniki računalniških izpisov podatkov iz Poslovnega registra Slovenije lahko z AJPES sklenejo posebni dogovor. AJPES naročnikom ob prvem prevzemu izpisa podatkov zaračuna prevzem podatkov vseh enot (zap. št. 1.1.3.a in 1.1.4.a iz 2. člena tarife), ob vsakem nadaljnjem prevzemu (tedenskemu ali mesečnemu) pa zaračunava samo prevzem sprememb podatkov (zap. št. 1.1.3.b, 1.1.3.c, 1.1.4.b in 1.1.4.c iz 2. člena tarife).
4. člen
AJPES naročnikom omogoča vpoglede v podatke Poslovnega registra Slovenije na spletnem portalu brez plačila nadomestila.
5. člen
AJPES zaračuna naročnikom ponovne izpise obvestil o identifikaciji in razvrstitvi enote po dejavnosti (PRS 3 in PRS 4, zap. št. 1.2.1 iz 2. člena tarife).
AJPES zaračuna naročnikom fotokopiranje dokumentov Poslovnega registra Slovenije (zap. št. 1.2.2 iz 2. člena tarife).
6. člen
AJPES zaračuna naročnikom izpise vseh podatkov iz letnih poročil posameznih gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov, predloženih na poenotenih obrazcih, na papirju (zap. št. 2.1.1 in 2.2.1 iz 2. člena tarife).
AJPES zaračuna naročnikom izpise podatkov iz letnih poročil pravnih oseb javnega prava, pravnih oseb zasebnega prava in društev (zap. št. 2.3.1 iz 2. člena tarife).
7. člen
AJPES državnim organom in članom Ekonomsko socialnega sveta posreduje standardne izpise podatkov iz podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov brez plačila nadomestila (zap. št. 2.1.2, 2.2.2, 2.3.2 in 2.4 iz 2. člena tarife).
AJPES drugim pravnim osebam, ki so pooblaščene za pridobivanje podatkov iz letnih poročil poslovnih subjektov za evidenčne, analitsko-informativne in raziskovalne namene (naročniki po zakonu), za standardne izpise podatkov iz podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov zaračuna nadomestilo v višini dela neposrednih stroškov priprave in posredovanja podatkovnih baz (zap. št. 2.1.2.1, 2.2.2.1, 2.3.2.1, 2.3.2.4 in 2.3.2.7 iz 2. člena tarife). AJPES tem naročnikom za izpise zbirnih podatkov po dejavnostih poslovnih subjektov zaračuna 50 % cene, določene pod zap. št. 2.4.1, 2.4.2 in 2.4.3 iz 2. člena tarife.
AJPES drugim naročnikom za standardne izpise podatkov iz podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov zaračuna nadomestilo v višini, ki je odvisna od namena uporabe podatkov. Nadomestilo je za uporabo podatkov v nekomercialne namene nižje od nadomestila za uporabo podatkov v komercialne namene.
– AJPES drugim naročnikom za uporabo podatkov iz zoženih podatkovnih baz letnih poročil gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov v nekomercialne namene zaračuna nadomestilo v višini neposrednih stroškov priprave in posredovanja podatkovnih baz (zap. št. 2.1.2.2 in 2.2.2.2 iz 2. člena tarife). AJPES drugim naročnikom za uporabo tovrstnih podatkov v komercialne namene zaračuna nadomestilo v višini stroškov izdelave, priprave in posredovanja podatkovnih baz (zap. št. 2.1.2.3 in 2.2.2.3 iz 2. člena tarife).
AJPES drugim naročnikom v skladu z zakonom o javnih agencijah zaračuna za standardne izpise podatkov iz podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov, po katerih je povpraševanje majhno (podatkovne baze letnih poročil pravnih oseb javnega prava in društev), le del stroškov izdelave, priprave in posredovanja podatkovnih baz (zap. št. 2.3.2.2, 2.3.2.3, 2.3.2.8 in 2.3.2.9 iz 2. člena tarife).
AJPES drugim naročnikom za standardne izpise podatkov iz podatkovne baze letnih poročil pravnih oseb zasebnega prava – nepridobitnih organizacij za uporabo v nekomercialne namene zaračuna nadomestilo v višini neposrednih stroškov priprave in posredovanja podatkovne baze (zap. št. 2.3.2.5 iz 2. člena tarife).
AJPES drugim naročnikom za standardne izpise podatkov iz podatkovne baze letnih poročil pravnih oseb zasebnega prava – nepridobitnih organizacij za uporabo v komercialne namene zaračuna nadomestilo v višini stroškov izdelave, priprave in posredovanja podatkovne baze (zap. št. 2.3.2.6 iz 2. člena tarife).
AJPES drugim naročnikom zaračuna standardne izpise podatkov po dejavnostih posameznih vrst poslovnih subjektov. Višina nadomestil je odvisna od vrste podatkovne baze (zap. št. 2.4 iz 2. člena tarife).
8. člen
AJPES državnim organom in članom Ekonomsko socialnega sveta za nestandardne izpise podatkov iz podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov (zap. št. 2.1.3, 2.2.3, 2.3.3 in 2.5 iz 2. člena tarife) zaračuna le dodatne stroške dela in dodatne stroške računalniških ur v zvezi s pripravo nestandardnih izpisov.
AJPES drugim pravnim osebam, ki so pooblaščene za pridobivanje podatkov iz letnih poročil poslovnih subjektov za evidenčne, analitsko-informativne in raziskovalne namene (naročniki po zakonu), za nestandardne izpise podatkov iz podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov zaračuna nadomestilo v višini dela neposrednih stroškov priprave in posredovanja podatkovnih baz, povečanih za dodatne stroške dela in za dodatne stroške računalniških ur (zap. št. 2.1.3.1, 2.2.3.1, 2.3.3.1 in 2.5 iz 2. člena tarife).
AJPES drugim naročnikom za nestandardne izpise podatkov iz podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov, razen nestandardnih izpisov zbirnih podatkov po dejavnostih poslovnih subjektov, zaračuna nadomestilo v višini, ki je odvisna od obsega izpisa in od namena uporabe podatkov. Za uporabo podatkov v nekomercialne namene je višina nadomestila nižja (zap. št. 2.1.3.2, 2.2.3.2 in 2.3.3.2 iz 2. člena tarife) kot za uporabo podatkov v komercialne namene (zap. št. 2.1.3.3, 2.2.3.3 in 2.3.3.3 iz 2. člena tarife).
AJPES drugim naročnikom zaračuna nestandardne izpise podatkov po dejavnostih posameznih vrst poslovnih subjektov. Višina nadomestil je odvisna od vrste podatkovne baze (zap. št. 2.5 iz 2. člena tarife).
Najmanjša časovna enota za obračun dodatnih stroškov dela za pripravo nestandardnih izpisov podatkov iz podatkovnih baz je 30 minut, najmanjša časovna enota za obračun dodatnih stroškov računalniških ur pa 15 minut.
Višina nadomestil za nestandardne izpise podatkov iz podatkovnih baz (zap. št. 2.1.3 ali zap. št. 2.2.3 ali zap. št. 2.3.3 ali zap. št. 2.5 iz 2. člena tarife) ne sme za več kot za 50 % presegati višine nadomestil za standardne izpise podatkov iz podatkovnih baz poslovnih subjektov (zap. št. 2.1.2 ali zap. št. 2.2.2 ali zap. št. 2.3.2 ali zap. št. 2.4 iz 2. člena tarife).
9. člen
AJPES zaračuna naročnikom izpis zbirnih podatkov iz posameznih podatkovnih baz letnih poročil poslovnih subjektov. Višina nadomestila je odvisna od stroškov dela, stroškov računalniških ur in števila izpisanih podatkov (zap. št. 2.6 iz 2. člena tarife).
10. člen
AJPES zaračuna naročnikom poizvedbe o podatkih na dokumentih plačilnega prometa APP (zap. št. 3.1 tarife), fotokopiranje dokumentov plačilnega prometa APP (zap. št. 3.2 tarife), izpis podatkov iz evidenc plačilnega prometa APP (zap. št. 3.3 tarife) in izpis podatkov iz registra imetnikov računov APP (zap. št. 3.4 tarife).
Nadomestilo za izpis podatkov iz evidenc plačilnega prometa APP za enega imetnika računov oziroma za en podatek je 141,67 SIT (brez DDV). Najnižje nadomestilo za to storitev je 425,00 SIT (brez DDV), tudi za izpis podatkov samo enega ali dveh imetnikov računov oziroma za izpis samo enega ali dveh podatkov.
Nadomestilo za izpis podatkov iz registra imetnikov računov APP za enega imetnika računov oziroma za en podatek je 141,67 SIT (brez DDV). Najnižje nadomestilo za to storitev je 425,00 SIT (brez DDV), tudi za izpis podatkov samo enega ali dveh imetnikov računov oziroma za izpis samo enega ali dveh podatkov.
11. člen
Naročniki plačajo AJPES zaračunane storitve pod zap. št. 1., 2.1.1, 2.2.1, 2.3.1 in 3. iz 2. člena tarife v 8 dneh po izstavitvi računa, neposredni proračunski uporabniki pa v 30 dneh po prejemu izstavljenega računa.
Zaračunane storitve pod zap. št. 2. iz 2. člena tarife (razen zap. št. 2.1.1, 2.2.1 in 2.3.1) plačajo naročniki AJPES v skladu s pogodbo oziroma dogovorom.
12. člen
AJPES tujim osebam zaračuna nadomestila za storitve pod zap. št. 1. in 2. iz 2. člena tarife v tujih valutah, preračunana iz SIT po srednjem tečaju Banke Slovenije na dan obračuna storitev.
13. člen
AJPES zavrne izvedbo storitev iz te tarife naročnikom, ki AJPES niso poravnali vseh dospelih finančnih obveznosti.
IV. KONČNA DOLOČBA
14. člen
Ta tarifa začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporablja pa se od 1. januarja 2004 dalje.
Št. 512-9/2003-11
Ljubljana, dne 4. decembra 2003.
Predsednica
Sveta AJPES
Andreja Kert l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti