Uradni list

Številka 1
Uradni list RS, št. 1/2004 z dne 9. 1. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 1/2004 z dne 9. 1. 2004

Kazalo

23. Pravilnik o programu obratovalnega monitoringa za naprave za pranje in kemično čiščenje tekstilij ter naprave za regeneracijo adsorbentov, stran 87.

Na podlagi 39. člena uredbe o emisiji halogeniranih hlapnih organskih spojin v zrak iz naprav, ki uporabljajo organska topila (Uradni list RS, št. 46/02) in drugega odstavka 7. člena uredbe o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz objektov in naprav za pranje in kemično čiščenje tekstilij (Uradni list RS, št. 46/02) minister za okolje, prostor in energijo izdaja
P R A V I L N I K
o programu obratovalnega monitoringa
za naprave za pranje in kemično čiščenje tekstilij ter naprave za regeneracijo adsorbentov*
1. člen
S tem pravilnikom se določa:
– vsebina, obseg in način izvajanja programa obratovalnega monitoringa odpadnih vod in emisij snovi v zrak za naprave za pranje in kemično čiščenje tekstilij ter naprave za regeneriranje adsorbentov (v nadaljnjem besedilu: program monitoringa),
– naloge in obveznosti upravljavcev naprav ter izvajalcev programa monitoringa in
– naloge Agencije Republike Slovenije za okolje.
2. člen
(1) Program monitoringa določa za naprave za kemično čiščenje tekstilij način izvajanja monitoringa emisij snovi v zrak in monitoringa odpadnih vod, če se odpadne vode odvajajo v okolje.
(2) Program monitoringa določa tudi način izvajanja monitoringa odpadnih vod za naprave za pranje tekstilij, če te naprave obratujejo v stavbi z isto hišno številko kot naprave za kemično čiščenje tekstilij in jih upravlja ista oseba, njihova zmogljivost pranja pa presega 100 kg tekstilij.
(3) Program monitoringa določa tudi način in obseg monitoringa odpadnih vod za naprave za regeneriranje adsorbentov, če te naprave obratujejo v stavbi z isto hišno številko kot naprave za kemično čiščenje tekstilij in jih upravlja ista oseba.
(4) če je v okviru programa monitoringa na podlagi določb prejšnjih odstavkov tega člena treba izvajati monitoring odpadnih vod, mora izvajalec programa monitoringa zagotoviti, da se ga izvaja v skladu s predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring odpadnih vod.
3. člen
(1) Izvajanje monitoringa emisij v zrak in odpadnih vod na način in v obsegu, kot ga določa program monitoringa, mora zagotoviti upravljavec naprav iz prejšnjega člena.
(2) Upravljavec naprav za pranje tekstilij, ki v stavbi z isto hišno številko nima naprav za kemično čiščenje tekstilij, mora zagotavljati izvajanje obratovalnega monitoringa odpadnih vod iz teh naprav v skladu s predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring odpadnih vod, če je monitoring odpadnih vod za te naprave obvezen v skladu z merili iz predpisa, ki ureja emisije snovi pri odvajanju odpadnih vod iz objektov in naprav za pranje in kemično čiščenje tekstilij.
4. člen
(1) Upravljavec naprav iz 2. člena tega pravilnika mora:
– do 31. decembra v tekočem letu dogovoriti izvajanje monitoringa po programu monitoringa z izvajalci programa monitoringa, ki jih določi Agencija RS za okolje (v nadaljnjem besedilu: agencija),
– vpisati v poslovnik splošne podatke o stavbi, v katerih so naprave, (v nadaljnjem besedilu: obrat) in upravljavcu naprav,
– pridobiti tehnične podatke o napravah in z njimi seznaniti izvajalca programa monitoringa na njegovo zahtevo,
– voditi obratovalni dnevnik, ki je sestavni del poslovnika, za vsako napravo posebej,
– na podlagi podatkov iz obratovalnega dnevnika izdelati letno poročilo upravljavca naprav, ki je sestavni del poslovnika, in do 31. januarja tekočega leta posredovati izvajalcu programa en izvod letnega poročila za preteklo koledarsko leto;
– najmanj pet let hraniti poslovnik, evidenčne liste o oddani kontaktni vodi in trdnih odpadkih ter dokazila o nabavljenih topilih.
(2) Poslovnik iz prejšnjega odstavka je poslovnik uporabe organskih topil v obratu za kemično čiščenje tekstilij (v nadaljnjem besedilu: poslovnik), ki ga sestavljajo naslednja poglavja:
– splošni podatki o obratu in upravljavcu naprav (poglavje I),
– tehnični podatki o napravah (poglavje II),
– obratovalni dnevnik (poglavje III),
– letno poročilo upravljavca naprav (poglavje IV).
(3) Oblika in vsebina poslovnika sta določeni v prilogi 1, ki je sestavni del tega pravilnika.
5. člen
(1) Izvajalec programa monitoringa mora:
– na pobudo upravljavca naprav iz 2. člena tega pravilnika dogovoriti izvajanje monitoringa po programu monitoringa,
– izdelati načrt izvajanja del v okviru programa monitoringa za tekoče leto in ga posredovati vsakemu upravljavcu naprav, s katerim je dogovoril izvajanje monitoringa,
– v skladu z načrtom izvajanja del iz prejšnje alinee izvesti letni pregled naprav in vpisati v poslovnik tehnične podatke o napravah,
– v skladu z načrtom izvajanja del iz druge alinee tega odstavka izvesti meritve emisij z odvajanjem odpadnih vod, če upravljavec naprav upravlja tudi napravo za pranje tekstilij ali napravo za regeneracijo adsorbentov, za katero je treba v skladu s predpisom, ki ureja emisije snovi pri odvajanju odpadnih vod iz objektov in naprav za pranje in kemično čiščenje tekstilij, izvajati monitoring odpadnih vod z meritvami parametrov odpadne vode,
– seznaniti upravljavca naprav z načinom vodenja obratovalnega dnevnika in izdelave letnega poročila,
– na podlagi letnega poročila upravljavca naprav do 31. marca tekočega leta posredovati upravljavcem naprav in agenciji ovrednoteno letno poročilo o posameznem obratu;
– na podlagi ovrednotenih letnih poročil upravljavcev naprav do 31. marca tekočega leta posredovati agenciji skupno letno poročilo o pregledanih obratih v preteklem letu.
(2) če izvajalec monitoringa v skladu z določbami četrte alinee prejšnjega odstavka izvaja za posameznega upravljavca tudi monitoring odpadnih vod iz naprav za pranje tekstilij ali naprav za regeneracijo adsorbentov, mora priložiti k ovrednotenemu letnemu poročilu tudi poročilo o monitoringu odpadnih vod, ki ga izdela skladu s predpisom, ki ureja prve meritve in obratovalni monitoring odpadnih vod.
(3) V okviru izvajanja programa monitoringa je treba za naprave za kemično čiščenje tekstilij ovrednotiti emisije v zrak neposredno na podlagi meritev, če izvedba naprave ne omogoča zadovoljivega zajema emisij organskih topil, in emisije organskih topil iz prostora, v katerih se izvaja kemično čiščenje tekstilij, v sosednje prostore, če izvajalec monitoringa ugotovi, da te emisije niso zanemarljive.
6. člen
(1) Ovrednoteno letno poročilo iz prvega odstavka prejšnjega člena vsebuje povzetek podatkov iz tretje in četrte alinee 4. člena tega pravilnika, oceno skladnosti emisij hlapnih organskih snovi glede na tip naprave za kemično čiščenje tekstilij, oceno ravnanja s kontaktno vodo in trdnimi odpadki, letno poročilo o monitoringu odpadnih voda in oceno obremenjevanja voda zaradi odvajanja odpadnih vod.
(2) Podatki iz ovrednotenega letnega poročila za posamezen obrat so osnova za skupno letno poročilo pregledanih obratov.
(3) Oblika in vsebina ovrednotenega letnega poročila za naprave za kemično čiščenje tekstilij posameznega upravljavca sta v zvezi z oceno skladnosti emisij hlapnih organskih snovi ter oceno ravnanja s kontaktno vodo in trdnimi odpadki določeni v prilogi 2, ki je sestavni del tega pravilnika, oblika in način ovrednotenega letnega poročila v zvezi z monitoringom odpadnih voda in oceno obremenjevanja voda zaradi odvajanja odpadnih vod pa mora biti v skladu s predpisom, ki ureja monitoring emisij snovi pri odvajanju odpadnih vod.
7. člen
(1) Skupno letno poročilo o pregledanih obratih izdela izvajalec programa monitoringa na podlagi vseh podatkov o tehničnem stanju naprav za pranje in kemično čiščenje tekstilij, ki jih je v okviru izvajanja programa monitoringa pridobil, njihovih emisijah ter ravnanju z odpadki.
(2) Oblika in vsebina skupnega letnega poročila o pregledanih napravah za kemično čiščenje tekstilij sta določeni v prilogi 3, ki je sestavni del tega pravilnika.
(3) Izvajalec programa monitoringa mora k skupnemu letnemu poročilu priložiti tudi poročila o monitoringu odpadnih vod za vse naprave za regeneracijo adsorbentov in pranje tekstilij, ki obratujejo pri upravljavcih naprav, za katere izvaja program monitoringa, če je za te naprave monitoring odpadnih vod predpisan v skladu s predpisom, ki ureja emisije snovi pri odvajanju odpadnih vod iz objektov in naprav za pranje in kemično čiščenje tekstilij.
8. člen
(1) Agencija najkasneje do 30. septembra tekočega leta izbere za prihodnje eno ali večletno obdobje izvajanja programa monitoringa izvajalce programa monitoringa v skladu s predpisi o javnih naročilih.
(2) Agencija pred postopkom izbora izvajalcev programa monitoringa objavi seznam upravljavcev naprav za pranje in kemično čiščenje tekstilij, za katere se po merilih iz 2. člena tega pravilnika ugotovi, da morajo izvajati monitoring emisij v zrak in monitoring odpadnih vod po programu monitoringa.
(3) Pri izboru izvajalca programa monitoringa agencija upošteva, da mora izvajalec programa monitoringa imeti pooblastilo za izvajanje obratovalnega monitoringa odpadnih vod in obratovalnega monitoringa emisij snovi v zrak ter za izvajanje kemičnih analiz odpadkov.
9. člen
(1) Agencija objavi prvič seznam upravljavcev obstoječih naprav za pranje in kemično čiščenje tekstilij, za katere se upravičeno domneva, da morajo izvajati monitoring emisij v zrak in monitoring odpadnih vod po programu monitoringa, najkasneje do 31. decembra 2003 in izbere za prvo obdobje izvajanja monitoringa od 1. julija 2004 do 31. decembra 2005 izvajalce programa monitoringa najkasneje do 31. marca 2004.
(2) Upravljavec obstoječih naprav iz 2. člena tega pravilnika mora prvič dogovoriti izvajanje programa monitoringa z izvajalcem programa monitoringa za obdobje iz prejšnjega odstavka najkasneje do 30. junija 2004.
10. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 354-01-53/2003
Ljubljana, dne 23. decembra 2003.
EVA 2003-2511-0201
Minister
za okolje, prostor in energijo
mag. Janez Kopač l. r.
* Ta pravilnik vsebinsko povzema Direktivo Sveta 1999/13/ES o emisijah hlapnih organskih spojin zaradi uporabe organskih topil in Direktivo Sveta 86/280/ES o mejnih vrednostih pri odvajanju nevarnih snovi, ki so vključene v seznam 1 iz Direktive Sveta 76/464/ES.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti