Uradni list

Številka 135
Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003

Kazalo

5951. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrta industrijska cona II, Unior KI Zreče, stran 20083.

Občinski svet občine Zreče je na podlagi 12., 23., 174. in 175. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) ter na podlagi 16. člena statuta Občine Zreče (Uradni list RS, št. 28/99, 11/01 in 81/02) na seji dne 15. 12. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu industrijska cona II, Unior KI Zreče
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom Občinski svet občine Zreče sprejema odlok o ZN Spremembe in dopolnitve ZN industrijska cona II, Unior KI Zreče- GKN Atras, Unior, ki ga je izdelal Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje, pod št. projekta 670/02. Odlok je sprememba in dopolnitev odloka o ZN industrijska cona II., Unior KI Zreče.
2. člen
ZN iz prejšnjega člena vsebuje tekstualne opise, grafične priloge in pogoje ter mnenja organov, organizacij in skupnosti, ki se nanašajo na mejo obravnave sprememb in dopolnitev ZN in določajo pogoje za razširitev industrijske cone, prostorske ureditve v zvezi z varovanjem in urejanjem dobrin splošnega pomena, rešitve v zvezi z varovanjem in izboljšanjem delovnega in bivalnega okolja in ureditev zelenih površin, ter pogoje za ureditev prometne, komunalne in energetske infrastrukture.
II. MEJA IN VELIKOST OBRAVNAVANEGA OBMOČJA
3. člen
Predmet obravnave so tri sklenjena območja (A, B in C), vsa v mejah ZN industrijska cona II, Unior KI Zreče (Uradni list RS, št. 16/87).
Seznam obravnavanih parcel po območjih:
Vse parcele znotraj predvidenih meja sprememb in dopolnitev ZN so v katastrski občini Zreče.
A) Območje prizidkov in manjših objektov za GKN Atras zajema naslednje parcele št.: del 58/1 in del 21/5.
B) Območje prizidkov za Unior Zreče zajema parcele št.: del 21/4 in del 24/2.
C) Območje parkirišča zajema parcele št.: del 13/1, 64/2, del 62, del 58/2 in del 21/4.
Velikost obravnavanih območij:
Območje A meri 6976 m2.
Območje B meri 3125 m2.
Območje C meri 5522 m2.
III. FUNKCIJA OBMOČJA UREJANJA
4. člen
Vsa tri območja so namenjena industriji.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO, ARHITEKTONSKO IN KRAJINSKO UREJANJE OBMOČJA
5. člen
Zasnova:
Novi objekti in prizidki so smiselno vključeni v obstoječe stanje.
Pogoji za oblikovanje objektov:
Objekti bodo orientirani vzporedno z obstoječimi objekti. Smeri (glavnih) slemen bodo v smeri severozahod-jugovzhod. Arhitektura mora biti po zasnovi, detajlih in materialu času in okolju primerna, lahko je drugačna od obstoječe, vendar po gabaritih ustrezno prilagojena obstoječi. Kritina bo pločevina, prilagojena sosednjim obstoječim objektom. Fasada bo iz različnih materialov (kovina, plastika, les, steklo) v pastelnih barvah.
 
Območje A:
Predvidena je gradnja štirih objektov označenih s številkami od 1 do 4.
 
Objekt št. 1 - prizidek:
V predvidenem prizidku bodo pisarne za upravne službe podjetja.
Tlorisne dimenzije objekta bodo 7x40 m, maks. višine 8 m.
Streha bo ravna (v minimalnem naklonu).
Objekt bo imel pritličje in etažo.
 
Objekt št. 2 - prizidek.
Objekt bo namenjen za proizvodnjo delov za avtomobilsko industrijo in za skladiščenje surovin in končnih proizvodov.
Tlorisne dimenzije objekta bodo 20x72 m, maks. višine 8 m. Objekt je možno povečati za 7 m v smeri proti severo-zahodu.
Streha bo dvokapnica z naklonom 12%.
 
Objekt št. 3
V objektu bodo nameščeni kompresorji, ki jih bo investitor potreboval za pokrivanje potreb po komprimiranem zraku
Tlorisne dimenzije bodo 5x15m, maks. višine 7 m. Maks. širina objekta je 8 m.
Streha bo simetrična dvokapnica z naklonom 12%.
Poleg objekta je predviden temelj dim. 3x3m za namestitev pokončnega rezervoarja za komprimiran zrak.
 
Objekt št. 4
Objekt bo nadstrešnica za zbiranje odpadkov (ostružki, karton, brusni mulj…).
Tlorisne dimenzije bodo 6x20 m, maks. višine 7 m. Max. širina objekta je 8 m.
Streha bo enokapnica, naklon strehe bo prilagojen sosednjim objektom.
Tolerance:
Predvideni objekti morajo upoštevati gradbeno linijo, ki je enaka gradbeni liniji objektov v osnovnem ZN. Možne so tolerance tlorisnih gabaritov do 2 m znotraj gradbenih linij.
 
Območje B:
Predvidena je gradnja prizidka in veznega objekta, označenih s številkami 5 in 6.
 
Objekt št. 5
Med novim in obstoječim objektom je predviden vezni objekt, tlorisnih dimenzij 6x72 m, višinsko prilagojen obstoječemu in predvidenemu objektu, vendar ne višji od njih.
 
Objekt št. 6
Objekt bo namenjen za montažo strojev. Tlorisne dimenzije bodo 22x97,5 m, max. višine 11m. Streha je lahko oblikovana polkrožno, kot eno- ali dvokapnica z naklonom prilagojenim obstoječemu objektu.
 
Območje C:
Pri vstopu v industrijsko cono bo izgrajeno parkirišče velikosti ca. 90x41 m, ki bo imelo max. 153 parkirnih mest. Parkirišče bo asfaltirano in zasajeno z drevjem v obliki drevoreda.
Pogoji za urejanje prostih in zelenih površin:
Ureditev novih prostih in zelenih površin se navezuje na obstoječo ureditev dovozov, parkirnih površin in zelenih površin. Omrežje obstoječih internih in dovoznih cest bo ostalo nespremenjeno.
Do območja A bo na novo izveden dovozni priključek s severo-zahodne strani od obstoječih manipulativnih površin do predvidenih objektov. Vhod v objekt št. 1 bo z obstoječih manipulativnih površin na severozahodni strani.
Dostop do objektov v območju B bo preko obstoječih manipulativnih površin s severozahodne strani in jugozahodne strani.
Parkirišča so zagotovljena na obstoječih manipulativnih površinah in na predvidenem parkirišču (območje C). Dostop do predvidenega parkirišča bo preko obstoječe dovozne ceste pred vhodom v industrijsko cono.
Zunanja ureditev bo določena z načrtom zunanje ureditve (PGD), v zunanji ureditvi bodo določene natančne višine objektov in ureditev med objekti in dovozno potjo.
Parcele je možno ograditi z zimzeleno živo mejo (gaber, tisa) in žično ograjo do višine 1,80 m. Okolice objektov bodo zatravljene, zasajene z okrasnimi grmovnicami in nizkim drevjem.
V. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA
6. člen
Predvidena ureditev upošteva obstoječe gradbene linije ter ne spreminja predvidene prometne in komunalne infrastrukture ter omrežja zvez.
Prometno omrežje:
Dostop do predvidenih objektov v območju A bo urejen z dovoznim priključkom na obstoječo dovozno cesto na severozahodni strani obstoječega objekta. Priključek bo speljan do predvidenih objektov št. 2, 3 in 4. Dovoz do objekta št. 1 bo iz obstoječih manipulativnih površin na severozahodni strani. Nasproti uvoza v objekt št. 2. bo urejeno asfaltirano obračališče za tovornjake. Parkiranje bo možno v sklopu obstoječih funkcionalnih površin.
Prizidek v območju B bo dostopen preko obstoječih dovoznih poti s severozahodne in jugovzhodne strani.
Predvideno parkirišče (območje C), ki bo locirano severozahodno od obstoječega skladišča bo namenjeno za parkiranje osebnih vozil (153 p.m.). Dostop do parkirišča bo urejen s priključkom na dovozno cesto pred vstopom v industrijsko cono (pred vratarnico). Del parkirišča (35 p.m.) bo dostopen preko obstoječih dovoznih poti znotraj industrijske cone.
 
Kanalizacija:
Odpadne in padavinske vode se bodo preko kanalizacije zbirale v obstoječi biološki čistilni napravi jugovzhodno od predvidenega objekta št. 2.
 
Preskrba z vodo:
Na območju industrijske cone je zgrajeno hidrantno omrežje v obliki zanke, ki se veže na obstoječe vodovodno omrežje severovzhodno od industrijske cone. Objekti bodo priključeni na obstoječe hidrantno omrežje. Zaradi izgradnje veznega objekta (št. 5) in objekta za montažo strojev (št. 6), bo potrebno skladno s pogoji soglasodajalca prestaviti del obstoječega hidrantnega omrežja v smeri proti zahodu okoli predvidenega objekta in obstoječega objekta plinarne.
 
Električno omrežje:
Za napajanje predvidenih objektov z električno energijo bodo na območju industrijske cone izvedeni posegi v elektro omrežje skladno z idejno zasnovo at. 197/03-SB, ki jo je izdelal Elektro Maribor d.d.
Na območju industrijske cone bosta izgrajena novi 20 kV kablovod TP Zreče –TP Unior 3 in novi 20 kV kablovod TP Unior 3 - daljnovod Gračič, pri čemer bo del obstoječega daljnovoda demontiran. Obstoječa TP 20/0,4 kV Unior bo preurejena.
Za vključitev nove nadomestne TP 20 /0,4 kV Zreče 3, tip TPR-E1, 1x1000 kVA v 20 kV omrežje bo iz RTP Slovenske Konjice izveden nov 20 kV kablovod RTP Slovenske Konjice –TP Zreče 3
 
Telefonsko omrežje:
TK kabel poteka znotraj industrijske cone ca. 5m vzporedno ob levem bregu reke Dravinje. Od TK kabla je izveden priključek na industrijsko cono pravokotno v smeri obstoječega industrijskega objekta. Predvideni objekti bodo priključeni na obstoječe telekomunikacijsko omrežje iz obstoječega objekta. Obstoječi TK priključek poteka preko zemljišča, kjer bo izgrajen objekt upravne stavbe (št. 1), zato je treba na tem mestu TK kabel prestaviti okoli objekta skladno s pogoji soglasodajalca. Pri izgradnji objektov je potrebno upoštevati tudi predvideno optično TK omrežje. Novi priključki bodo izvedeni po pogojih upravljalca.
 
Ogrevanje:
Ogrevanje bo na zemeljski plin. Predvideni objekti bodo priključeni na obstoječe plinovodno omrežje iz obstoječega objekta.
 
Odpadki:
Komunalne odpadke bo investitor zbirali v zabojnikih in odvažal na komunalno deponijo skladno z odlokom o ravnanju s komunalnimi odpadki na območju Občine Zreče (Uradni list RS, št. 52/97, 17/98).
VI. VODNOGOSPODARSKE USMERITVE IN POGOJI UREJANJA
7. člen
Pri gradnji objektov ob vodotokih je potrebno upoštevati zakon o vodah (Uradni list RS, št. 67/02). Predvideni objekti morajo biti odmaknjeni 15 m od meje vodnega zemljišča vodotoka 1. reda.
VII. DRUGI POGOJI, POMEMBNI ZA UREJANJE IN IZVEDBO UREDITVENEGA NAČRTA
8. člen
Požarna varnost:
Zazidalni načrt upošteva določila 22. člena zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93).
Dovozi omogočajo dovoz intervencijskih vozil in izpolnjujejo pogoje za varen umik.
Odmiki med objekti preprečujejo širjenje požara. Viri za zadostno oskrbo vode za gašenje bodo zagotovljeni iz vodovoda preko hidrantnega omrežja. Upoštevati je potrebno pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov (Uradni list SFRJ, št. 30/91).
Na podlagi izračuna požarne obremenitve je pri projektiranju in izvedbi novih objektov potrebno upoštevati takšne materiale in njih zaščite, ki so varni pred požarom in širjenjem požara.
9. člen
Varovanje okolja:
Izgradnja predvidenih objektov je znotraj obstoječe industrijske cone in ne bo vplivala na poslabšanje delovnih pogojev in kvaliteto naravnega okolja.
 
Vode:
Odpadne in meteorne vode se bodo odvajale v javno kanalizacijsko (ločen sistem) omrežje in dalje v čistilno napravo.
 
Zrak:
Za zagotovitev nižje stopnje onesnaženosti zraka, je kot energetski vir predviden zemeljski plin.
 
Hrup:
V skladu z uredbo o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95) sodi območje zazidalnega načrta v IV. območje varstva pred hrupom.
 
IV. območje
nočna raven dBA
dnevna raven dBA
mejne ravni
70
70
kritične ravni
70
80
mejne ravni za vire hrupa
68
68
Predvidena dozidava ne sme obremenjevati okolja s hrupom, ki bi presegal zakonsko dovoljene ravni. Investitor je dolžan zagotoviti bistveno zmanjšanje hrupa na celotnem vplivnem območju industrijske cone, še posebej v delu proti sosednjim stanovanjskim objektom. Investitor mora poleg tega še posebej protihrupno zaščititi prostor, kjer se nahajajo kompresorji in ventilatorji.
10. člen
Drugi pogoji
Pri gradnji objektov in naprav ter pri urejanju zunanjih površin na območju ZN je obvezno upoštevati naslednje pogoje:
– površine se smejo uporabljati le za namen, ki jih določa lokacijski načrt,
– vsi objekti morajo biti priključeni na vse komunalne naprave, ki so oziroma bodo zgrajene za potrebe območja ZN,
– pred začetkom obratovanja objektov ali naprav je potrebno zgraditi predvidene komunalne objekte.
Pred začetkom gradnje je obvezno izdelati geološke preiskave terena in določiti pogoje temeljenja in gradnje objektov.
11. člen
Tolerance:
Dovoljene so tolerance v:
– tlorisnih gabaritih za ± 2 m in
– višinskih gabaritih za ± 1 m.
Vse stacionaže in dimenzije prometnih površin in objektov, navedene v tem zazidalnem načrtu in tem odloku, se morajo natančno določiti v projektni dokumentaciji za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Odstopanja od oblikovalskih in tehničnih rešitev, določenih s tem lokacijskim načrtom ne smejo biti v nasprotju z javnimi interesi in z njimi morajo soglašati organi in organizacije, ki jih ta odstopanja zadevajo.
VIII. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
12. člen
Osnovna obveznost investitorja in izvajalca je, da prepreči negativne vplive na okolje, ki lahko nastanejo pri gradnji novih objektov in naprav. To velja predvsem za odpadne vode, onesnaženje zraka, tal in povečanje hrupa.
Pri izdelavi investicijsko tehnične dokumentacije morajo biti upoštevane vse zahteve soglasodajalcev.
IX. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta iz 1. člena tega odloka so stalno na vpogled vsem zainteresiranim pri pristojnem upravnem organu.
14. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcija.
15. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 305-05-09/2002-2
Zreče, dne 15. decembra 2003.
Župan
Občine Zreče
Jože Košir l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti