Uradni list

Številka 135
Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003

Kazalo

5915. Odlok o razglasitvi Donšove hiše v Noršincih 8 za kulturni spomenik lokalnega pomena, stran 20047.

Na podlagi 5., 6., 9. in 12. člena zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99) in 16. člena statuta Občine Moravske Toplice (Uradni list RS, št. 11/99, 2/01, 24/01, 69/02 in 28/03) je Občinski svet občine Moravske Toplice na 8. redni seji dne 16. 12. 2003 sprejel
O D L O K
o razglasitvi Donšove hiše v Noršincih 8 za kulturni spomenik lokalnega pomena
1. člen
Za kulturni spomenik lokalnega pomena se razglasi enota dediščine:
Noršinci – Donšova hiša v Noršincih št. 8 (predlog za vpis v RKD 620046).
Enota dediščine Donšova hiša v Noršincih (predlog za vpis v RKD 620046) ima zaradi etnološko-arhitekturnih in drugih lastnosti poseben pomen za Občino Moravske Toplice, zato ga razglašamo za kulturni spomenik lokalnega pomena z lastnostmi etnološkega spomenika.
2. člen
Lastnosti, ki utemeljujejo razglasitev Donšove hiše v Noršincih 8 za kulturni spomenik lokalnega pomena:
V središču vasi stoji izredno kvaliteten kompleks z zidano stanovanjsko hišo, zgrajeno 1905 in novejšim gospodarskim objektom. Stavbi in vrt obdaja s cestne strani visoka lesena ograja z vmesnimi, oblikovanimi betonskimi stebri.
Posebnega pomena je visoko pritlična hiša, tlorisno oblikovana »na ključ« – iz podolžne osnovne zgradbe izhajata pravokotno na obeh straneh dva enaka trakta, s pravokotno slemenitvijo streh. Kritina je opečna (zareznik). Ostrešje v čelnih zatrepih in pod napušči plemenitijo izrezljani leseni zaključni elementi, na strehi pa najdemo vrsto izjemnih kleparskih detajlov. Objekt ima bogato fasadno profilacijo ter originalno stavbno pohištvo. V osrednjem delu vhodne fasade se med obema izstopajočima krakoma nahaja vhodno stopnišče, pokrito z odprto, leseno lopo, ki ima prav tako poudarjene lesene figuralne elemente. Tudi glavna vhodna vrata so dekorativno izrezljana. Hiša ima v notranjosti ohranjen svoj prvotni tloris in vrsto primarnih, oblikovnih detajlov.
Izjemno ohranjena stavba nam nazorno predstavlja enotno zgrajeno in ambiciozno zastavljeno prekmursko podeželsko hišo z začetka 20. stoletja. Pričujoča, ahitekturna oblika ni tipična v svojem okolju, spogleduje se z mestnimi vplivi ter kaže na nekmečki status lastnika in graditelja. Kot taka je pomemben ahitekturni poudarek v vasi, ki bogati njeno kulturno podobo.
3. člen
Kulturni spomenik iz 1. člena stoji na parc. št. 2 (delno) k.o. Noršinci. Lastnica spomenika je Kodila Ružič Jožefa, Murska Sobota, Tomšičeva ul. 6.
4. člen
Za kulturni spomenik velja naslednji varstveni režim:
Hišo z okolico varujemo v celoti, izvirnosti in pričevalnosti. Možni sanacijski in obnovitveni posegi za ohranjanje obstoječega stanja in valorizacijo spomeniških lastnosti objekta, v soglasju ter pod strokovnim nadzorom pristojne spomeniške službe.
5. člen
Način uporabe kulturnega spomenika:
Hiša služi stanovanjskemu namenu, kar je v skladu z njenim spomeniškim značajem.
6. člen
Za vse posege na kulturnem spomeniku iz 1. člena mora lastnik objekta pridobiti pisno soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območne enote Maribor.
7. člen
Pristojni organ občine izda na podlagi tega odloka o razglasitvi lastnici odločbo o varstvu spomenika na podlagi 13. člena zakona o varstvu kulturne dediščine.
8. člen
Na podlagi tega odloka pristojni organ lokalne skupnosti v 30 dneh od njegove uveljavitve predlaga zaznambo spomenika v zemljiški knjigi.
9. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja Inšpektorat RS za področje kulturne dediščine.
10. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 66/03-1
Moravske Toplice, dne 16. decembra 2003.
Župan
Občine Moravske Toplice
Franc Cipot, univ. dipl. org., ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti