Uradni list

Številka 135
Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003

Kazalo

5873. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za ureditveno območje Črnomlja in naselij Vojna vas, Svibnik, Kanižarica in Blatnik, stran 20015.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 35/03 – uradno prečiščeno besedilo) ter v povezavi s 175. členom zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) je Občinski svet občine Črnomelj na 10. redni seji dne 16. 12. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za ureditveno območje Črnomlja in naselij Vojna vas, Svibnik, Kanižarica in Blatnik
1. člen
Ta odlok ureja spremembe in dopolnitve odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za ureditveno območje Črnomlja in naselij Vojna vas, Svibnik, Kanižarica in Blatnik (SDL, št. 14/90 in Uradni list RS, št. 57/98 in 69/00 – v nadaljnjem besedilu: odlok), nastale zaradi uskladitve z odlokom o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Črnomelj za obdobje od leta 1986 do 2000 in družbenega plana Občine Črnomelj za obdobje od leta 1986 do 1990 – dopolnjene 2002/3 (Uradni list RS, št. 119/03) ter ob upoštevanju strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve le-teh (izdelovalec Acer Novo mesto, d.o.o., februar 2003).
2. člen
Glede na določbe zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) se v odloku uporabljeni pojem “poseg v prostor” nadomesti s pojmom “gradnje ter druge ureditve”.
3. člen
V 2. členu odloka se besedilo:
– druge alinee nadomesti z naslednjim besedilom:
“– grafične prikaze, ki določajo razmejitve ter merila in pogoje za gradnje ter druge ureditve na digitalnih katastrskih načrtih v merilu 1:5000;”
– dopolni v novih alineah:
“– naravovarstvene smernice, ki jih je izdelal Zavod RS za varstvo narave, OE Novo mesto v novembru 2002,
– strokovne zasnove varstva kulturne dediščine, ki jih je izdelal Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Novo mesto v septembru 2002,
– pogoje in soglasja pristojnih organov in organizacij,
– seznam obveznih dejavnosti na območju občinskega lokacijskega načrta mestno jedro (v nadaljevanju “OLN”.
4. člen
V 3. členu odloka se v peti alinei črta besedilo: “in funkcionalnih zemljišč”.
Besedilo osme alinee nadomesti z novim besedilom: “usmeritve in pogoje za ohranjanje narave in varstvo kulturne dediščine”.
5. člen
Spremeni se meja ureditvenega območja Črnomlja in naselij Kanižarica, Svibnik in Blatnik ter naslednjih območij urejanja, določenih v 4. členu odloka in v grafični prilogi, izdelani na katastrskem načrtu v M 1: 2500 in 1: 5000 tako, da vključuje s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin planskih aktov občine povečana območja za gradnje in druge ureditve. Povečana območja so prikazana v kartografskem delu k odloku, izdelanem na digitalnem katastrskem načrtu v M 1: 5000; ta območja so:
– S 2/9 – Čardak – družinska gradnja,
– S 5/5 – Pod gozdom,
– P 5/7 – IMV Zora,
– Sk 7/1 – Zadružna cesta,
– S 8/6 – Drage,
– S 9/1 – Grajska cesta,
– Cd 9/4 – Šolski center,
– S 9/5 – Rdeči hrib,
– T 10/1 – Vojna vas,
– S 12/2 – Kočevje,
– Cm 12/4 – bencinski servis,
– S 12/5 – Kočevje (nasproti Belsada),
– S 13/1 – Kanižarica,
– S 14 – Blatnik,
– P, Cm, Cd, S 15 – Majer.
Zmanjšana območja:
– S 14 – Blatnik,
– T 10/2 – Pokopališče.
Ukinjena območja:
– P 6/6 – Obrtna cona.
6. člen
V 4. členu se besedilo nadomesti v naslednjih točkah:
– v 2. točki tretja alinea: “novi center (ZN)” z besedilom: “Starihov hrib”,
– v 3. točki: “Belt, Gorenje” z besedilom: “Belt, Danfoss” in druga alinea: “Gorenje” z besedilom “Danfoss”,
– v 7. točki osma alinea: “Cm 7/8 – Dom JLA” z besedilom: “Sm 7/8 – Pri Badovincu”,
– v 8. točki prva alinea: “Klavnica” z besedilom: “Poslovna cona EVI”.
V 6. točki se črta peta alinea.
Doda se nova točka z besedilom:
“15. Prostorska celota 15 – Majer”
ter ena alinea z besedilom:
“ – P, Cm, Cd, S 15 – Majer.”.
7. člen
V 5. členu odloka se črta besedilo tretje alinee. Doda se novi alinei: – “P 3/2 ZN Danfoss,
– S2/10 ZN Štorov hrib.”
8. člen
V 10. členu odloka se pod naslov “Oblikovanje posegov” doda nova oznaka: “c – športna igrišča, zelenice.”.
9. člen
V 11. členu odloka se doda nov odstavek:
“V območjih za poselitev niso dopustni naslednji posegi:
– v vseh območjih, razen na območju OLN mestno jedro, niso dovoljene dejavnosti, ki so na seznamu najbolj primernih dejavnosti v mestnem jedru Črnomlja.”
10. člen
V 14. členu odloka se v prvi alinei doda naslednje besedilo: “…gradnja stanovanjskih objektov, dozidave in nadzidave objektov.”.
11. člen
V 15. členu odloka se v prvi alinei doda naslednje besedilo: “… gradnja stanovanjskih objektov, dozidave in nadzidave objektov” ter črta besedilo prve alinee drugega odstavka.
12. člen
V 28. členu se črta besedilo: “Na območju Majerja je do sprejetja prostorskega izvedbenega akta dopustno vzdrževati, adaptirati in rekonstruirati obstoječe objekte tako, da se velikost bistveno ne spreminja. Dopustna je dograditev objektov za potrebe mestnih in družbenih dejavnosti.”
Doda se nov odstavek:
“V območjih za poselitev niso dopustni naslednji posegi:
– v vseh območjih, razen na območju OLN mestno jedro, niso dovoljene dejavnosti, ki so na seznamu obveznih dejavnosti v mestnem jedru Črnomlja do zapolnitve ustreznih lokacij.”
13. člen
V 29. členu se črtata besedi “varstva naravne” in se nadomestita z besedilom “ohranjanja narave”.
14. člen
V 31. členu odloka se na koncu besedila doda nov odstavek, ki glasi:
“Presoje tovrstnih odstopanj pripravi občinski urbanist kot pisno stališče, ki je priloga k lokacijski informaciji.”.
15. člen
V 33. členu se doda nov odstavek, ki se glasi:
“Gradnja pomožnih objektov med javno potjo in gradbeno linijo oziroma glavnim objektom na parceli ni dovoljena. Pomožni objekti morajo po naklonu, strešni kritini in orientaciji slemena povzemati značilnosti osnovnega objekta. Dopustna je izvedba ravnih streh pomožnih objektov s skladno s presojo občinskega urbanista.”
16. člen
V naslovu tretjega poglavja se črta besedilo: “… in funkcionalnih zemljišč”.
V 39. členu odloka se v prvem stavku črta besedilo: “… in funkcionalnega zemljišča”.
V 40. členu odloka se črta prvi odstavek, v prvem stavku drugega odstavka pa naslednje besedilo: “… in funkcionalnega zemljišča”.
41. člen se v celoti črta.
17. člen
Besedilo 44. člena se nadomesti z naslednjim besedilom:
“Za gradnjo v območju varovalnih pasov državnih in občinskih cest je potrebno pridobiti soglasje upravljavca ceste.
Glede na kategorijo državnih cest na območju Občine Črnomelj je pri gradnji objektov potrebno, skladno z določbo 47. člena zakona o cestah (Uradni list RS, št. 19/97), upoštevati 15 m varovalni pas regionalnih cest, merjeno od zunanjega roba cestnega sveta ter 5 m varovalni pas pri državnih kolesarskih poteh.
Glede na kategorijo ceste so širine varovalnih pasov, merjeno od zunanjega roba cestnega sveta na obe strani po odloku o občinskih cestah v Občini Črnomelj (Uradni list RS, št. 60/01):
– LC lokalne ceste 8 m,
– LZ zbirne mestne ceste 10 m,
– LK mestne ceste 8 m,
– JP javne poti 6 m,
– KJ javna pot za kolesarje 3 m.”
18. člen
Naslov 6. poglavja se nadomesti z naslednjim besedilom: “USMERITVE IN POGOJI ZA OHRANJANJE NARAVE IN VARSTVO KULTURNE DEDIŠČINE”.
19. člen
Besedilo 50. člena odloka se nadomesti z naslednjim besedilom: “Za vse posege v prostor, ki bi lahko ogrozili biotsko raznovrstnost, naravne vrednote in zavarovana območja podana v Naravovarstvenih smernicah (Zavod RS za varstvo narave, OE Novo mesto, november 2002), je po 104. in 105. členu zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 22/03 – prečiščeno besedilo) potrebno pridobiti pozitivno mnenje Zavoda RS za varstvo narave, dovoljenje za poseg v naravo, oziroma naravovarstvene pogoje in naravovarstveno soglasje, ki ju izda MOPE, na območju kulturne dediščine pa kulturnovarstvene pogoje oziroma mnenje pristojne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.”.
20. člen
V 51. členu odloka se na koncu besedila doda nov odstavek, ki se glasi:
“V smislu uredbe o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95 in 66/96) se v II. stopnjo varstva pred hrupom uvrščajo območja namenske rabe S, Cd, Z in R, v III. stopnjo varstva pred hrupom območja namenske rabe Sk, Sm in Cm ter v IV. stopnjo varstva pred hrupom območja namenske rabe T in P iz 9. člena tega odloka.
21. člen
V točki 55., 56., 87., 89. 91. in 93. člena odloka se doda besedilo v novem odstavku:
“Na območju mestnega jedra, za katerega je predvidena izdelava občinskega lokacijskega načrta, so do njegovega sprejetja dovoljena le vzdrževalna dela, adaptacije in rekonstrukcije objektov v soglasju s pristojno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.”
22. člen
Črta se 57.a člen.
23. člen
V naslovu 3. prostorske celote se beseda “Gorenje” zamenja z besedo “Danfoss”.
V 60. členu odloka se stavek: “Vsi gradbeni posegi ne smejo presegati višinskega gabarita nove livarne.” dopolni z naslednjim besedilom: “… razen dimnikov in delov objektov, katerih višino pogojuje tehnologija.”.
24. člen
V 61. členu odloka se beseda “Gorenje” nadomesti z besedo “Danfoss”.
25. člen
V 66.a členu odloka se črta besedilo prvega in drugega odstavka, na koncu pa doda še naslednje besedilo: “Do sprejetja urbanistične zasnove mesta posegi, razen posegov iz prejšnjega odstavka, na tem območju niso dovoljeni”.
26. člen
V 73. členu odloka se doda besedilo: “… dopustna je sprememba namembnosti, dozidava in nadzidava objektov za poslovne in trgovske namene.”.
27. člen
V 74. členu odloka poimenovanje območja “Območje urejanja T 6/3 – Integral” nadomesti z: “Območje urejanja T 6/2 – Viator, Komunala.”.
28. člen
V 75. členu odloka se šifra v poimenovanju območja “Območje urejanja Cm 6/4 – Dolenjka” nadomesti s šifro “… Cm 6/3…” ter doda naslednje besedilo: “Dopustna je gradnja objektov za proizvodnjo, promet, komunalne in servisne dejavnosti.”
29. člen
V 76. členu odloka se šifra v poimenovanju območja “Območje urejanja P 6/5 – Begrad, Kovinar” nadomesti s šifro “…P 6/4…”.
30. člen
77. člen odloka se v celoti črta.
31. člen
V 78. členu odloka se šifra v poimenovanju območja “Območje urejanja Sk 7/1 – Zadružna cesta” nadomesti s šifro “…S 7/1…”.
32. člen
V 79. členu se besedilo: “Ureditvena enota – 2a/1,2,3” nadomesti z “Ureditvena enota – 2a” ter črta besedilo: “b) Ureditvena enota – 2a/2”.
33. člen
V 84. členu odloka se poimenovanje območja nadomesti z “Območje urejanja Sm 7/8 – Pri Badovincu.”. V zadnjem odstavku se črta besedi “…naravne in …”
V 89. členu odloka se poimenovanje območja nadomesti z “Območje urejanja Cm 8/1 – Poslovna cona EVI”.
Besedilo prvega odstavka se črta ter doda novo besedilo, ki glasi: “Na območju mestnega jedra, za katerega je predvidena izdelava občinskega lokacijskega načrta, so do njegovega sprejetja dovoljena le vzdrževalna dela, adaptacije in rekonstrukcije objektov v soglasju s pristojno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.”
34. člen
V 91. členu odloka se v prvi, a) točki beseda “garaž” nadomesti z “nadstreškov za avtomobile”.
Besedilo prve b) točke se nadomesti z naslednjim besedilom: “Na območju mestnega jedra, za katerega je predvidena izdelava občinskega lokacijskega načrta, so do njegovega sprejetja dovoljena le vzdrževalna dela, adaptacije in rekonstrukcije objektov v soglasju s pristojno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.”
35. člen
Za 103. členom se:
– doda nov naslov z besedilom: “15. UREDITVENA CELOTA 15 – MAJER”;
– doda nov 103.a člen ter besedilo novega člena: “15. Prostorska celota 15 – Majer” v odstavku: “– P, Cm, Cd, S – Majer.” Nov odstavek: “Merila in pogoji za posege v prostor” ter besedilo – do sprejetja občinskega lokacijskega načrta za mestno jedro so v delu območja, ki ga bo obravnaval lokacijski načrt dopustna vzdrževalna dela, adaptacije in rekonstrukcije objektov v soglasju s pristojnim zavodom za varstvo kulturne dediščine.” Nov odstavek: “Do sprejetja prostorsko izvedbenega akta za območje Majerja, je dopustno vzdrževati, adaptirati in rekonstruirati obstoječe objekte tako, da se velikost bistveno ne spremeni. Dopustna je dograditev objektov za potrebe mestnih in družbenih dejavnosti.”
36. člen
Ta odlok o spremembah in dopolnitvah odloka začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 35003-17/2002
Črnomelj, dne 16. decembra 2003.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti