Uradni list

Številka 135
Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003

Kazalo

5870. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Črna na Koroškem, stran 20012.

Na podlagi 56., 60. in 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97, 18/84, 32/85, 33/86), 22. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/97 in 56/98), 16. člena statuta Občine Črna na Koroškem (Uradni list RS, št. 34/99), 1. člena dogovora o usklajevanju meril za določanje območij, na katerih se plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča in meril za odmero tega nadomestila (Uradni list RS, št. 19/86), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list RS, št. 25/83, 36/83, 42/85 in 47/87) ter 218. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02) je Občinski svet občine Črna na Koroškem na 5. izredni seji dne 17. 12. 2003 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Črna na Koroškem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V Občini Črna na Koroškem se za uporabo stavbnega zemljišča na območjih, ki jih določa ta odlok, plačuje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljnjem besedilu: nadomestilo).
II. OBMOČJA, KJER SE PLAČUJE NADOMESTILO
2. člen
Območja, kjer se plačuje nadomestilo:
I. A območje      –    centralni del naselja Črna na Koroškem
I. območje        –    del naselja Črna na Koroškem
II. območje       –    del naselja Črna na Koroškem, del naselja Pristava,
                       Lampreče, del naselja Žerjav
III. območje      –    del naselja Črna na Koroškem, del naselja Koprivna, del
                       naselja Podpeca, del naselja Žerjav, del naselja Pristava,
                       del naselja Javorje, Jazbina, Ludranski Vrh
IV. območje       –    vsa ostala območja stavbnih zemljišč v občini in zemljišča,
                       ki bodo z urbanističnimi akti določena kot stavbna zemljišča
I.O. C. območje   –    obstoječe in predvidene industrijske in obrtne cone
Območja so detajlno razvidna iz grafične priloge Območje stavbnih zemljišč v Občini Črna na Koroškem. Meje posameznih naselij so vrisane v PKN – 5.
III. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA
3. člen
Nadomestilo se plačuje za:
1. Zazidano stavbno zemljišče:
Za zazidana stavbna zemljišča se po tem odloku štejejo tista zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inžinirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tista zemljišča, na katerih je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inžinirskih objektov, ki niso objekti javne infrastrukture.
Osnova za izračun nadomestila za zazidano stavbno zemljišče je površina zazidanega stavbnega zemljišča (funkcionalne enote), ki je lahko v zgradbi ali izven nje in se uporablja za stanovanjske, počitniške in poslovne namene.
Za določitev površine za odmero nadomestila za zazidano stavbno zemljišče se šteje:
A) pri stanovanjskih in počitniških prostorih čista tlorisna površina vseh prostorov: sob, predsob, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugi zaprti prostori (kleti, kotlarne, delavnice za prosti čas, kabineti ipd.), ki so funkcionalno povezani ter čista tlorisna površina garaž.
B) pri poslovnih prostorih etažna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom (sanitarije, umivalnice, skladišča, garderobe, pisarne, hodniki ipd.) ter parkirišča in dvorišča, v katero spadajo utrjene površine (asfalt, tlakovci, beton).
Poleg zgoraj navedenih površin se štejejo za določitev nadomestila kot zazidana stavbna zemljišča tudi:
– površine nepokritih skladišč, internih parkirišč,
– površine namenjene začasnim in trajnim odlagališčem odpadkov, trdih odpadkov in nasipov zemlje,
– kamnolomi, peskokopi in glinokopi,
– površine namenjene delavnicam na prostem, garaže,
– letni vrtovi, kioski,
– odprte športno-rekreativne površine namenjene pridobitni dejavnosti, igrišča,
– telekomunikacijske centrale,
– površine za obratovanje bencinskih servisov,
– druge površine, ki so namenjene za opravljanje poslovne dejavnosti.
Od površin pod A se nadomestilo plačuje od dneva vselitve v stanovanjski objekt oziroma od dneva pričetka uporabe počitniškega objekta.
Od površin pod B se nadomestilo plačuje od dneva pričetka poslovanja v poslovnih prostorih.
Če določena stavba gradbene parcele še nima določene, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji takšna stavba (fundus), pomnožena s faktorjem 1,5; preostali del površine takšne zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče.
Za preostanek površine zemljiške parcele, kot je opredeljena v prejšnjem odstavku tega člena, se nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča odmeri samo v primeru, če je površina zazidljive parcele najmanj 600 m2 in je s prostorskim izvedbenim aktom določeno, da jo je mogoče opredeliti kot samostojno gradbeno parcelo, na kateri je mogoče graditi stanovanjske oziroma poslovne stavbe.
Šteje se, da ima že določeno gradbeno parcelo vsaka stavba, ki je bila zgrajena v skladu z zakonom o graditvi objektov in zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor.
2. Nezazidano stavbno zemljišče:
Za nezazidana stavbna zemljišča se štejejo tista zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave ter da je na njih dopustna gradnja gradbenih inžinirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti športa in javne uprave.
Nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od površine nezazidanega stavbnega zemljišča znotraj ureditvenih območij, ki so opredeljena v 2. členu tega odloka.
4. člen
Glede na namen uporabe se stavbna zemljišča delijo v 5 skupin:
1. skupina za stanovanjske namene, kamor prištevamo stanovanja in stanovanjske hiše, garaže za osebne avtomobile v objektu ali izven njega;
2. skupina za počitniške namene;
3. skupina za poslovne, proizvodne in skladiščne namene, kamor prištevamo vse poslovne prostore proizvodnih in storitvenih dejavnosti s skladišči, parkirne prostore, prometne površine, energetske objekte ter garaže za vozila, s katerimi se izvaja poslovna dejavnost;
4. skupina za družbene in neprofitne dejavnosti, kamor štejemo šole, vrtce, zdravstvene ustanove (javne in privatne), prostore za kulturo, telesnokulturno in društveno dejavnost, politične stranke ter državne organe in institucije;
5. skupina nepozidanih stavbnih zemljišč.
5. člen
Višina nadomestila za funkcionalno enoto se določi tako, da se pomnožijo elementi, površina, število točk po merilih iz tega odloka in vrednost točke, ki jo vsako leto določi občinski svet do 31. 12. in velja od 1. 1. naslednjega leta.
Sredstva, zbrana iz plačil nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč, so prihodek proračuna Občine Črna na Koroškem in se namensko uporabljajo za pripravo in opremljanje stavbnih zemljišč ter za investicije in vzdrževanje komunalne infrastrukture na območju vseh naselij v občini.
IV. OPROSTITEV PLAČILA NADOMESTILA
6. člen
Nadomestilo se ne odmerja:
– za stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za potrebe ljudske obrambe,
– za objekte mednarodnih in meddržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije ali v njih stanuje njihovo osebje, če ni v mednarodnem sporazumu drugače določeno,
– za stavbna zemljišča, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo versko dejavnost in bivanje ter za sakralne objekte,
– za nezazidana stavbna zemljišča namenjena za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave,
– za stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za potrebe Rdečega križa, Karitasa in drugih humanitarnih organizacij, ki imajo sedež na območju občine,
– za stavbna zemljišča, ki se uporabljajo za potrebe dejavnosti društev, ki so financirana iz občinskega proračuna,
– za zemljišča, ki so s prostorsko izvedbenimi akti predvidena za gradnjo, dokler jih kmetje uporabljajo za kmetijsko dejavnost,
– za zemljišča, ki se po dejanski funkciji uporabljajo kot gospodarska javna infrastruktura,
– za stavbna zemljišča in funkcionalne enote, ki se uporabljajo za kmetijske dejavnosti v zasebnem kmetijstvu (gospodarska poslopja, hlevi, strojne lope...), razen za površine, namenjene za opravljanje dopolnilne dejavnosti in za stanovanjski namen, če stavbno zemljišče leži v ureditvenem območju.
7. člen
Plačevanja nadomestila so oproščeni občani:
– ki prejemajo denarni dodatek ali denarno pomoč, kot edini vir preživljanja, pri čemer se upoštevajo merila in pogoji, ki jih določa zakon o socialnem varstvu,
– ki so kupili novo stanovanje, kot posamezen del stavbe ali zgradili, dozidali ali nadzidali družinsko stanovanjsko hišo, če so v ceni ali neposredno plačali stroške za urejanje stavbnega zemljišča. Oprostitev lahko traja največ 5 let in se uvede na zahtevo občana,
– v drugih opravičenih primerih, ko bi plačevanje nadomestila ogrožalo preživljanje zavezanca ter njegove družine (elementarne nesreče, požari ipd.).
Pisno zahtevo za oprostitev plačila, skupaj z dokazili o dejanskem stanju in uradnimi dokumenti, lahko zavezanec vloži najkasneje do 31. 1. za tekoče leto na Občino Črna na Koroškem.
O oprostitvi plačila nadomestila odloči Občinska uprava občine Črna na Koroškem.
V. MERILA ZA DOLOČITEV ŠTEVILA TOČK
8. člen
Za določitev števila točk se upoštevajo naslednja merila:
1. lega in namembnost,
2. stopnja komunalne opremljenosti,
3. vrsta dejavnosti.
9. člen
Točke glede na lego in namembnost zemljišča:
------------------------------------------------------------------------------
Lega       Stanovanjski   Počitniški   Poslovni     Družbene        Nepozidana
zemljišča         namen        namen      namen   dejavnosti    stavbna zemlj.
------------------------------------------------------------------------------
I. A) območje        40          300        300          100                70
I. območje           40          250        250           75                65
II. območje          30          200        200           50                40
III. območje         20          100        100           50                40
IV. območje          10           40         50           30
I.O.C. območje       10                     100                             30
------------------------------------------------------------------------------
Nepokrita skladišča, parkirni prostori gospodarskih subjektov, pravnih oseb in društev, ki se ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo, delavnice na prostem, teniška igrišča, odprti bazeni, so po tem odloku poslovne površine in se jih točkuje po vrsti dejavnosti, kot določa 11. člen tega odloka. Za navedene površine se plačuje 30% skupne vrednosti točk iz 9., 10. in 11. člena odloka.
10. člen
Merilo stopnje komunalne opremljenosti pomeni dejansko opremljenost s komunalnimi objekti in napravami individualne in kolektivne rabe, oziroma možnost priključitve na te objekte in naprave.
Za objekte in naprave individualne rabe (IKR) štejemo:
I. kategorija: vodovod, kanalizacija, elektrika, telefon;
II. kategorija: vodovod, kanalizacija, elektrika;
III. kategorija: vodovod, elektrika.
Za objekte in naprave kolektivne rabe (KKR) štejemo:
I. kategorija: ceste, parkingi, javna razsvetljava, odvodnjavanje;
II. kategorija: ceste, javna razsvetljava, odvodnjavanje;
III. kategorija: ceste, odvodnjavanje.
Šteje se, da ima stavbno zemljišče možnost:
– priključka na javno cestno, vodovodno, kanalizacijsko, električno, telefonsko in kabelsko televizijo, če je omrežje na katerega se je možno priključiti, oddaljeno od meje stavbnega zemljišča največ 60 m in obstaja tudi dejanska možnost priključitve,
– uporaba javne razsvetljave, parkirišč, pločnikov, če je objekt oddaljen od meje stavbnega zemljišča največ 60 m.
Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi objekti in napravami individualne (IKR) in kolektivne (KKR) rabe se ovrednoti z naslednjimi točkami:
----------------------------------------
Kategorija       Točke-IKR     Točke-KKR
----------------------------------------
I.                      30            30
II.                     25            25
III.                    20            20
----------------------------------------
V primeru nekompletne opremljenosti se upošteva nižja kategorija oziroma kategorija z ustreznimi elementi.
11. člen
Glede na vrsto dejavnosti se upošteva naslednje število točk:
------------------------------------------------------------------------
Dejavnost                                                          Točke
------------------------------------------------------------------------
– finančno posredništvo, pošta in telekomunikacije,
  oskrba z električno energijo, trgovina na drobno
  z motornimi gorivi, in druge poslovne dejavnosti                   600
– proizvodnja in prodaja farmacevtskih preparatov,
  zdravil in medicinskih pripomočkov                                 300
– gradbeništvo                                                       300
– prodaja, vzdrževanje in popravila motornih vozil
  ter prodaja rezervnih delov za motorna vozila                      300
– gostinstvo, trgovina                                               200
– rudarstvo                                                          200
– osebne storitve, promet, založniške in tiskarske
  storitve                                                           200
– kmetijstvo, gozdarstvo, obdelava in predelava lesa                 200
– proizvodnja kovinskih izdelkov, strojev in naprav,
  električne in optične opreme, električnih strojev
  in naprav, reciklaža kovinskih in nekovinskih ostankov
  in odpadkov, proizvodnja izdelkov iz gume
  in plastičnih mas                                                  200
– deficitarne obrtne dejavnosti na območju občine
  (mizarstvo, čevljarstvo, urarstvo, rezbarstvo)                     100
– javna uprava, vzgoja in izobraževanje, zdravstvo
  in socialno varstvo                                                100
------------------------------------------------------------------------
Število točk po merilih iz členov 9, 10, in 11 se sešteva.
VI. POSTOPEK ZA ODMERO IN PLAČILO
NADOMESTILA
12. člen
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča mora plačati neposredni uporabnik zemljišča oziroma stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oziroma lastnik, najemnik stanovanja ali poslovnega prostora). V primeru neplačila nadomestila vodi izterjavo pristojni davčni organ oziroma pristojno sodišče. Odločbo o odmeri nadomestila izda zavezancu na podlagi podatkov Občine Črna na Koroškem pristojni davčni organ do 30. 3. za tekoče leto in se plačujejo v dveh polletnih obrokih.
Če letno nadomestilo presega 50.000 SIT, se plačuje v mesečnih obrokih in če nadomestilo za tekoče leto še ni bilo odmerjeno, ga zavezanci plačujejo na podlagi odločbe iz preteklega leta.
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se obračunava ne glede na to, ali je stavbno zemljišče v uporabi ali ne, pri čemer se pri obračunu nadomestila upošteva zadnja namembnost, ki se je odvijala na stavbnem zemljišču.
Glede postopka za odmero in pobiranje ter vračanje nadomestila, prisilne izterjave, odpisa zaradi neizterljivosti, zastaranja in plačila obresti od nadomestila, ki ga zavezanec ni plačal v predpisanem roku, se uporabljajo določila zakona o davčnem postopku.
13. člen
Zavezanci za plačilo nadomestila so dolžni Občini Črna na Koroškem posredovati vse potrebne pravilne in resnične podatke za izračun nadomestila in sodelovati pri nastavitvi evidence.
Zavezanci morajo prijaviti Občini Črna na Koroškem tudi vse spremembe v zvezi z uporabo stavbnega zemljišča oziroma vse spremembe, ki bi utegnile vplivati na višino nadomestila, in sicer v 30 dneh po nastali spremembi, upoštevajo pa se pri prvi novi odmeri.
Nadzor nad izvajanjem določil iz prejšnjih odstavkov tega člena opravlja strokovna služba Občine Črna na Koroškem.
V primeru, da zavezanci ne prijavijo podatkov za odmero nadomestila, se jim odmeri nadomestilo na podlagi razpoložljivih evidenc in predhodnih ugotovitvenih postopkov.
Če občinska uprava ugotovi, da je podan razlog za izračun nadomestila, za katerega pa ni dobila prijave, prične postopek po uradni dolžnosti.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
14. člen
Pravna oseba, ki ne vloži prijave za nadomestilo ali ne prijavi pravilnih površin oziroma sprememb (13. člen odloka), se kaznuje z denarno kaznijo od 200.000 do 1,000.000 SIT.
Z denarno kaznijo od 20.000 do 120.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo od 20.000 do 120.000 SIT se kaznuje tudi občan, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
15. člen
Osnova za nastavitev evidence za nadomestilo po tem odloku so obstoječe evidence, s katerimi razpolaga občinska uprava, davčni organ in uradne državne evidence.
Kjer obstoječih podatkov ni, jih pridobi občinska uprava tako, da pozove zavezance, da potrebne podatke pisno sporočijo.
Občinska uprava lahko zahteva, ko obstaja utemeljen sum, da so sporočeni podatki nepravilni, da zavezanec dokaže pravilnost podatkov.
16. člen
Ko se začne uporabljati ta odlok, preneha veljati odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Črna na Koroškem, z dne 17. 6. 2000 (Uradni list RS, št. 54/00) in spremembe in dopolnitve odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Črna na Koroškem z dne 28. 10. 2000 (Uradni list RS, št. 94/00).
17. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS in se uporablja od 1. 1. 2004 dalje.
Št. 420-08-01/03
Črna na Koroškem, dne 17. decembra 2003.
Župan
Občine Črna na Koroškem
Janez Švab, inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti