Uradni list

Številka 135
Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003

Kazalo

5869. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega zavoda Gasilsko reševalni center Ajdovščina, stran 20008.

Na podlagi 6. in 12. člena zakona o gasilstvu (Uradni list RS, št. 71/93, 28/00), 33. člena statuta Občine Ajdovščina (Uradno glasilo, št. 7/99, Uradni list RS, št. 2/02) in v zvezi z določili zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96), je svet Občine Ajdovščina na seji dne 23. 12. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o ustanovitvi javnega zavoda Gasilsko reševalni center Ajdovščina uvodna določba
1. člen
Javni zavod Gasilsko reševalni center Ajdovščina je bil ustanovljen z odlokom o ustanovitvi javnega zavoda Gasilsko reševalni center (Uradno glasilo, št. 11/93). Po delitvi bivše Občine Ajdovščina na Občino Ajdovščina in Občino Vipava v letu 1995, sta postali Občina Ajdovščina in Občina Vipava soustanoviteljici tega javnega zavoda. Občina Vipava se je s sklepom občinskega sveta z dne 18. 12. 2003, odpovedala soustanoviteljstvu v tem javnem zavodu.
Javni zavod iz prejšnjega odstavka, katerega edini ustanovitelj ostaja Občina Ajdovščina, nadaljuje s svojo dejavnostjo v nespremenjeni statusni obliki.
Zaradi velikega števila sprememb in dopolnitev besedila odloka o ustanovitvi javnega zavoda Gasilsko reševalni center (Uradno glasilo, št. 11/93), se besedilo navedenega odloka ne sprejme v obliki sprememb in dopolnitev njegovih posameznih členov, ampak kot novo besedilo v celoti.
S tem odlokom se v javnem zavodu Gasilsko reševalni center Ajdovščina uskladi ustanoviteljstvo zaradi izstopa Občine Vipava, uskladi in dopolni se dejavnost zavoda, uredi se sestavo in način imenovanja oziroma volitev organov zavoda, določi se sredstva za delo, pravice, obveznosti in odgovornosti zavoda v pravnem prometu, razmerja med ustanoviteljem in zavodom ter splošne akte zavoda.
I. SPLOŠNA DOLOČBA
2. člen
S tem odlokom se ustanavlja javni zavod Gasilsko reševalni center Ajdovščina (v nadaljevanju: zavod) za opravljanje obvezne lokalne javne službe gasilstva na območju Občine Ajdovščina.
II. IME IN SEDEŽ ZAVODA
3. člen
Ime zavoda je: Gasilsko reševalni center Ajdovščina.
Sedež zavoda je: Tovarniška 3h, Ajdovščina.
III. USTANOVITELJ
4. člen
Ustanovitelj zavoda je Občina Ajdovščina, Cesta 5. maja 6a, Ajdovščina.
Ustanoviteljske pravice in obveznosti izvršuje svet Občine Ajdovščina.
IV. DEJAVNOST ZAVODA
5. člen
Zavod opravlja obvezno lokalno javno službo gasilstva na območju Občine Ajdovščina in druge dejavnosti, ki so povezane z njegovo osnovno dejavnostjo.
Dejavnost zavoda po standardni klasifikaciji je:
E 41.00 – Zbiranje, čiščenje in distribucija vode
G 51.90 – Druga trgovina na debelo
G 52.48 – Trgovina na drobno v drugih specializiranih prodajalnah
I 60.24 – Cestni tovorni promet
I 63.1 – Prekladanje, skladiščenje
I 63.21 – Druge pomožne dejavnosti v kopenskem prometu
K 70.20 – Dajanje lastnih nepremičnin v najem
K 74.204 – Drugo projektiranje in tehnično svetovanje
K 74.30 – Tehnično preizkušanje in analiziranje
K 74.70 – Čiščenje objektov in opreme
L 75.24 – Javna varnost, zakonitost in red
L 75.25 – Zaščita in reševanje pri požarih in nesrečah
M 80.422 – Drugo izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, d.n.
O 90.03 – Čiščenje okolja in druge dejavnosti javne higiene
Zavod lahko opravlja dejavnost iz tega člena tudi na območjih drugih občin, če ima o tem v soglasju z ustanoviteljem sklenjene ustrezne pogodbe, v katerih so opredeljene pravice in obveznosti zavoda in zagotovljeno financiranje izvajanja dogovorjenih nalog.
V. ORGANI ZAVODA
6. člen
Organi zavoda so:
– svet zavoda,
– direktor zavoda,
– strokovni svet zavoda.
Svet zavoda
7. člen
Zavod upravlja svet zavoda, ki šteje pet članov:
– trije predstavniki ustanovitelja, ki jih imenuje svet Občine Ajdovščina,
– en predstavnik delavcev zavoda, ki ga izvolijo delavci zavoda na neposrednih in tajnih volitvah,
– en predstavnik uporabnikov oziroma zainteresirane javnosti, ki ga imenuje svet Občine Ajdovščina.
Mandat članov sveta traja štiri leta in začne teči z dnem konstituiranja sveta. Po preteku mandata so lahko člani sveta ponovno izvoljeni, vendar največ še za eno mandatno obdobje.
8. člen
Svet zavoda razpiše volitve predstavnika delavcev v svet zavoda s sklepom, najkasneje v 60 dneh pred iztekom mandatne dobe. Volitve se opravijo najkasneje 15 dni pred potekom mandata svetu zavoda.
S sklepom o razpisu volitev mora biti določen dan volitev, število članov sveta zavoda, ki se volijo, in imenovana volilna komisija. Volilna komisija ima tri člane, člani volilne komisije so lahko tudi osebe, ki v zavodu niso zaposlene.
9. člen
Kandidate predlagajo delavci na zboru delavcev.
Predlogi kandidatov za svet zavoda, ki se predložijo volilni komisiji najkasneje 21. dan po dnevu razpisa volitev, morajo biti pisni, s podpisi vseh predlagateljev in s priloženimi pisnimi soglasji h kandidaturi vseh predlaganih kandidatov.
10. člen
Volitve morajo biti organizirane tako, da je zagotovljena tajnost glasovanja. Voli se z glasovnicami osebno. Na glasovnici se navedejo imena kandidatov po abecednem redu priimkov in navodilo, da se lahko glasuje za največ enega kandidata. Volitve so veljavne, če se jih udeleži več kot polovica delavcev zavoda.
Izvoljen je tisti kandidat, ki dobi največje število glasov. Če dva kandidata dobita enako število glasov, je izvoljen tisti, ki ima daljšo delovno dobo v zavodu.
Volilna komisija izdela poročilo o rezultatih volitev, ki ga objavi v roku 5 dni od dneva izvedbe glasovanja.
11. člen
Prvo sejo sveta zavoda skliče dosedanji predsednik sveta najkasneje v roku 15 dni po izvolitvi oziroma imenovanju vseh članov sveta in vodi sejo do izvolitve predsednika sveta.
Predsednik predstavlja in zastopa svet zavoda, podpisuje zapisnike in sklepe sveta, sklicuje in vodi seje sveta in opravlja druge naloge, potrebne za delovanje sveta. Predsednik sveta zavoda skliče sejo sveta na lastno pobudo, ali če to zahteva ustanovitelj. Če predsednik sveta ne skliče seje sveta v osmih dneh po prejemu zahteve ustanovitelja, lahko ustanovitelj skliče sejo v nadaljnjih osmih dneh sam ali preko svojih predstavnikov v svetu zavoda.
V odsotnosti predsednika sveta zavoda opravlja naloge iz prejšnjega odstavka njegov namestnik, ki ga izvoli svet na prvi seji izmed svojih članov.
Svet zavoda odloča z večino glasov svojih članov.
12. člen
Svet zavoda ima naslednje pristojnosti:
– sprejema statut in druge splošne akte zavoda,
– imenuje in razrešuje direktorja, v soglasju z ustanoviteljem,
– sprejema programe razvoja zavoda, letne delovne načrte in spremlja njihovo uresničevanje,
– določa finančni načrt in sprejema zaključni račun zavoda,
– predlaga ustanovitelju spremembo ali razširitev dejavnosti,
– daje ustanovitelju in direktorju zavoda predloge in mnenja o posameznih vprašanjih,
– razpisuje volitve za predstavnika delavcev za člana sveta zavoda,
– opravlja druge zadeve, določene z zakonom, s tem odlokom ali s statutom zavoda.
Direktor zavoda
13. člen
Direktor zavoda je poslovodni organ in strokovni vodja zavoda.
Direktor organizira in vodi delo in poslovanje zavoda, predstavlja in zastopa zavod ter je odgovoren za strokovnost in zakonitost dela.
Direktor zastopa zavod neomejeno, z izjemo omejitev, določenih z zakonom in tem odlokom.
Direktor opravlja zlasti naslednje naloge:
– pripravlja letni delovni načrt in odgovarja za njegovo izvedbo,
– oblikuje predloge novih programov,
– vodi delo strokovnega sveta,
– skrbi za strokovno izobraževanje in izpopolnjevanje delavcev,
– določa sistemizacijo delovnih mest in odloča o sklepanju delovnih razmerij, o pravicah, obveznostih in odgovornostih delavcev,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom in drugimi predpisi.
Natančneje so naloge direktorja določene s statutom zavoda.
14. člen
Direktor mora poleg splošnih pogojev, določenih z zakonom, izpolnjevati še naslednje posebne pogoje:
1. končana VII. stopnja izobrazbe tehnične, družboslovne, ali druge ustrezne smeri,
2. najmanj 3 leta delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih,
3. izpit iz varstva pred požarom
ali
1. končana VI. stopnja izobrazbe tehnične, družboslovne, ali druge ustrezne smeri,
2. najmanj 5 let delovnih izkušenj na vodstvenih delovnih mestih,
3. izpit iz varstva pred požarom.
V primeru, da kandidat nima opravljenega izpita iz varstva pred požarom, ga mora opraviti v roku enega leta po sklenitvi delovnega razmerja.
15. člen
Direktorja imenuje in razrešuje svet zavoda na podlagi javnega razpisa, s soglasjem ustanovitelja. Mandat direktorja traja štiri leta in je po preteku mandata lahko ponovno imenovan. Po imenovanju na svetu zavoda, začne teči mandat direktorja naslednji dan po preteku prejšnjega mandata, če je bilo soglasje ustanovitelja dano pred pretekom mandata. Če je bilo soglasje ustanovitelja dano po preteku mandata, začne teči mandat direktorja z dnem, ko da ustanovitelj soglasje k njegovemu imenovanju.
Direktor je lahko razrešen pred potekom časa, za katerega je imenovan, v primerih, določenih z zakonom. Postopek razrešitve podrobneje ureja statut zavoda.
16. člen
Če direktorju predčasno preneha mandat, če se nihče ni prijavil na razpis oziroma če nihče izmed prijavljenih kandidatov ni bil izbran, svet zavoda imenuje vršilca dolžnosti direktorja izmed strokovnih delavcev zavoda oziroma izmed prijavljenih kandidatov, za čas do imenovanja direktorja, vendar največ za eno leto.
Strokovni svet
17. člen
Strokovni svet je strokovni posvetovalni organ zavoda, ki ga sklicuje direktor. Sestavljajo ga direktor in člani, ki jih imenuje svet zavoda izmed strokovnih delavcev zavoda. Sestavo, način oblikovanja, njegove naloge in trajanje mandata članov, se natančneje določi v statutu zavoda, v skladu z zakonom in tem odlokom.
VI. SREDSTVA ZA DELO ZAVODA
18. člen
Zavod upravlja s sredstvi in premoženjem, s katerim je zavod razpolagal pred izstopom Občine Vipava kot njegove ustanoviteljice.
To premoženje je last ustanovitelja in služi zavodu za opravljanje dejavnosti, za katero je ustanovljen. Zavod s premoženjem upravlja kot dober gospodar, v soglasju z ustanoviteljem.
Za upravljanje s premoženjem je zavod odgovoren ustanovitelju.
Morebitno premoženje, za katero se ugotovi, da med ustanoviteljem in Občino Vipava po že opravljeni razdelitvi skupnega premoženja bivše skupne občine še ni bilo razdeljeno, in Občini Vipava še ni bilo poplačano v okviru delovanja skupnega zavoda ali na kakršen koli drugačen način, se naknadno razdeli skladno s pravili in usmeritvami, ki veljajo za izvedbo delitvenih bilanc bivših skupnih občin.
19. člen
Sredstva za delo zavoda so poleg premoženja iz prejšnjega člena še:
– sredstva ustanovitelja,
– plačila od prodaje blaga in storitev,
– drugi viri, v skladu z zakonom in drugimi predpisi.
Z odlokom o proračunu in letno pogodbo o financiranju določi ustanovitelj višino sredstev za sofinanciranje dejavnosti zavoda, na podlagi dogovorjenih in finančno ovrednotenih nalog iz letnega delovnega načrta zavoda.
20. člen
Presežke prihodkov nad odhodki zavod uporablja le za opravljanje in razvoj svoje dejavnosti.
O načinu razpolaganja s presežkom prihodkov nad odhodki odloča na predlog direktorja svet zavoda, v soglasju z ustanoviteljem.
VII. PRAVICE, OBVEZNOSTI IN ODGOVORNOSTI ZAVODA V PRAVNEM PROMETU
21. člen
Zavod je pravna oseba in nastopa v pravnem prometu samostojno, z vsemi pravicami in obveznostmi, v svojem imenu in za svoj račun, v okviru dejavnosti, za katero je ustanovljen.
Promet z nepremičninami zavod lahko opravlja le s soglasjem ustanovitelja.
Zavod odgovarja za svoje obveznosti z vsemi sredstvi, s katerimi razpolaga.
Organi zavoda zagotavljajo poslovanje v skladu z veljavnimi predpisi in odgovarjajo za zakonitost poslovanja.
Zavod je dolžan obveščati ustanovitelja o rezultatih poslovanja ter dajati druge podatke o poslovanju, v skladu z zakonom.
VIII. MEDSEBOJNE PRAVICE IN OBVEZNOSTI USTANOVITELJA IN ZAVODA
22. člen
Ustanovitelj je odgovoren za obveznosti javnega zavoda omejeno subsidiarno, do višine sredstev, ki jih javnemu zavodu za tekoče leto zagotavlja za njegovo delo iz občinskega proračuna.
Primanjkljaj prihodkov, ki v zavodu nastane pri izvajanju medsebojno dogovorjenega programa, upoštevajoč dogovorjena merila in kriterije za sofinanciranje, krije ustanovitelj.
Ustanovitelj krije primanjkljaj sredstev iz prejšnjega odstavka le, če zavod dokaže, ustanovitelj pa ugotovi, da je primanjkljaj nastal iz naslova programov, ki jih po zakonu in po sprejetem letnem programu financira ustanovitelj. Pri tem mora zavod dokazati tudi, da je ravnal gospodarno in v skladu s sprejetimi programi.
Ustanovitelj bo zavodu zagotavljal sredstva iz proračuna z letno pogodbo o financiranju, na podlagi usklajenega letnega programa in finančnega načrta.
23. člen
Ustanovitelj ima do zavoda naslednje pravice in obveznosti:
– daje soglasje k statutu,
– daje soglasje k spremembi ali razširitvi dejavnosti,
– daje soglasje k aktu o sistemizaciji delovnih mest,
– daje soglasje k imenovanju in razrešitvi direktorja,
– daje soglasje k spremembi imena in sedeža zavoda,
– imenuje predstavnike ustanovitelja in predstavnike zainteresirane javnosti v svet zavoda,
– zagotavlja sredstva za delo in razvoj zavoda v okviru dogovorjenih programov,
– spremlja in usklajuje dejavnost zavoda s programi in finančnimi načrti občine,
– spremlja skladnost porabe sredstev z letnim programom in finančnim načrtom,
– sprejema občinski program in načrt varstva pred požarom,
– daje soglasje k razpolaganju s premoženjem,
– ima druge pravice in obveznosti, določene z zakoni, drugimi predpisi in tem odlokom.
24. člen
Zavod je dolžan predložiti ustanovitelju najkasneje do 15. novembra tekočega leta za naslednje leto naslednje akte: program dela, finančni načrt ter letni program investicij in upravljanja s premoženjem.
Zavod je dolžan predložiti ustanovitelju poročilo o doseženih ciljih in rezultatih s področja svoje dejavnosti z zaključnim računom za preteklo leto, do 28. februarja tekočega leta.
Zavod pripravi enkrat letno vsebinsko poročilo o izvajanju dejavnosti.
Zavod je dolžan dajati ustanovitelju tudi druge podatke o izvajanju dejavnosti, potrebne za spremljanje poslovanja in podatke za statistične namene.
IX. SPLOŠNI AKTI JAVNEGA ZAVODA
25. člen
Zavod ima statut. S statutom zavod ureja zlasti: organizacijo dejavnosti in poslovanja, določa sestavo, način imenovanja, mandat in naloge organov zavoda, pooblastila za zastopanje in druge zadeve, pomembne za organizacijo in delovanje zavoda.
Zavod ima lahko tudi druge splošne akte, s katerimi ureja druge zadeve, če tako določa zakon. Statut in splošne akte sprejme svet zavoda, razen tistih, ki so po zakonu in statutu v pristojnosti direktorja.
X. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
26. člen
Svet zavoda se v skladu s tem odlokom konstituira v roku enega meseca po uveljavitvi tega odloka. Za izvedbo volitev za predstavnika delavcev zavoda v tem svetu, ne veljajo roki iz tega odloka, ampak ustrezno krajši roki. Do konstituiranja novega sveta opravlja naloge sveta dosedanji svet zavoda. Njegov predsednik skliče sejo sveta takoj po uveljavitvi tega odloka in razpiše volitve predstavnika delavcev v svet zavoda, skladno z drugim odstavkom 8. člena tega odloka ter določi roke za izvedbo volilnih opravil. Svet zavoda na konstitutivni seji, ki jo skliče dosedanji predsednik sveta, sprejme sklep o izvedbi javnega razpisa za direktorja zavoda. Z dnem konstituiranja novega sveta zavoda, preneha mandat sedanjemu svetu zavoda.
Do imenovanja strokovnega sveta v skladu s tem odlokom in statutom zavoda, opravlja naloge tega organa dosedanji strokovni svet zavoda.
27. člen
Sedanji vršilec dolžnosti direktorja opravlja naloge direktorja do poteka obdobja njegovega imenovanja. Vršilec dolžnosti je dolžan v tem obdobju poleg nalog, za katere je pristojen po zakonu in tem odloku, opraviti vse potrebno, da se registrira sprememba ustanoviteljev, uskladi organizacija dela, sprejme statut, izvede javni razpis za imenovanje direktorja ter oblikujejo in imenujejo organi v skladu s tem odlokom.
28. člen
Do sprejema statuta zavoda in drugih splošnih aktov v skladu s tem odlokom, velja statut in drugi splošni akti zavoda, ki so veljali na dan sprejema tega odloka, razen določil, ki so v nasprotju z zakonom in tem odlokom.
29. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o ustanovitvi javnega zavoda Gasilsko reševalni center (Uradno glasilo, št. 11/93).
30. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 026-3/2003
Ajdovščina, dne 23. decembra 2003.
Župan
Občine Ajdovščina
Marjan Poljšak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti