Uradni list

Številka 135
Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 135/2003 z dne 31. 12. 2003

Kazalo

5865. Razlaga kolektivne pogodbe za dejavnosti pridobivanja in predelave nekovinskih rudnin, stran 20005.

Komisija za razlago kolektivne pogodbe za dejavnosti pridobivanja in predelave nekovinskih rudnin Slovenije je na podlagi 79. člena kolektivne pogodbe za dejavnosti pridobivanja in predelave nekovinskih rudnin Slovenije (Uradni list RS, št. 44/98) in 79. člena poslovnika o delu komisije za razlago kolektivne pogodbe za dejavnosti pridobivanja in predelave nekovinskih rudnin Slovenije, na seji 10. 12. 2003 soglasno sprejela
R A Z L A G O K O L E K T I V N E P O G O D B E
za dejavnosti pridobivanja in predelave nekovinskih rudnin
Jubilejne nagrade – delovna doba pri zadnjem delodajalcu; 2. točka 64. člena in 82. člen kolektivne pogodbe za dejavnosti pridobivanja in predelave nekovinskih rudnin (v nadaljevanju: KPD-n)
1. Po določbah veljavne KPD-n delavcu pripada jubilejna nagrada za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu in sicer za 10, 20 in 30 let delovne dobe. Pogodba določa tudi višino nagrade.
2. KPD-n izraza “delovna doba pri zadnjem delodajalcu” podrobneje ne opredeljuje, zato je ni možno interpretirati z omejitvami zgolj na neprekinjeno delovno dobo. Iz podobnega tolmačenja določb Splošne kolektivne pogodbe za gospodarstvo izhaja, da se za delovno dobo pri zadnjem delodajalcu šteje neprekinjena in prekinjena delovna doba pri zadnjem delodajalcu in njegovih pravnih prednikih ter pri delodajalcih, ki so kapitalsko povezani z večinskim deležem, ne glede na to, ali je do prekinitve prišlo zato, ker je bil delavec začasno brezposeln ali je imel status dijaka oziroma študenta, ali je bil v delovnem razmerju pri drugih delodajalcih ali je do prekinitve prišlo iz drugih razlogov (Uradni list RS, št. 98-4629/1999, uveljavljanje pravic na podlagi delovne dobe pri zadnjem delodajalcu).
3. KPD-n pa v prehodnih določbah (člen 82) tudi določa, da se v času veljavnosti te pogodbe jubilejna nagrada za 30 let delovne dobe izplača na osnovi dosežene skupne delovne dobe. V istem členu je tudi omejitev, da lahko delavec za isti jubilej (torej za 10, 20 ali 30 let delovne dobe, ne glede na osnovo) pri enem delodajalcu prejme samo eno jubilejno nagrado.
4. Po določbah KPD-n delodajalec lahko v kolektivni pogodbi ali splošnem aktu pri delodajalcu opredeli tudi nagrado za skupno delovno dobo in nagrado za jubileje družbe.
Predsednik
komisije za razlago kolektivne pogodbe
za dejavnosti pridobivanja
in predelave nekovinskih rudnin
mag. Martin Debelak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti