Uradni list

Številka 133
Uradni list RS, št. 133/2003 z dne 29. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 133/2003 z dne 29. 12. 2003

Kazalo

5820. Pravilnik za vrednotenje programov humanitarnih in invalidskih organizacij, ki se sofinancirajo iz proračuna Občine Železniki, stran 19743.

Na podlagi 21. in 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) in 17. člena statuta Občine Železniki (Uradni vestnik Gorenjske, št. 6/95, 18/96, 47/96, 36/98 in 12/99) je Občinski svet občine Železniki na 9. redni seji dne 17. 12. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
za vrednotenje programov humanitarnih
in invalidskih organizacij, ki se sofinancirajo
iz proračuna Občine Železniki
SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določa pogoje, merila in postopke za razdelitev sredstev, namenjenih sofinanciranju programov humanitarnih in invalidskih organizacij, ki so lokalnega pomena in jih iz javnih sredstev sofinancira Občina Železniki.
2. člen
Predmet sofinanciranja so programi, ki obsegajo:
– posebne socialne programe in storitve invalidskih organizacij, s katerimi prispevajo k realizaciji pravic človeka državljana in nediskriminaciji invalidov,
– programe humanitarnih organizacij, s katerimi rešujejo oziroma blažijo socialne stiske in težave posameznikov in skupin,
– podporo delovanju invalidskih in humanitarnih organizacij,
– programe društev in organizacij, ki delujejo preventivno na področju zdravstva.
3. člen
Upravičenci do finančnih sredstev po tem pravilniku so:
– invalidske organizacije: so prostovoljne in neprofitne organizacije, ki jih ustanovijo invalidi in njihovi zakoniti zastopniki, zaradi uveljavljanja posebnih potreb in interesov invalidov in izvajalke posebnih socialnih programov in storitev, utemeljenih na značilnosti invalidnosti po posameznih funkcionalnih okvarah, ki ogrožajo socialni položaj invalidov. Dejavnosti invalidskih organizacij lahko zajemajo tudi posamezne sestavine dobrodelnosti in samopomoči;
– humanitarne organizacije:
Organizacije za samopomoč, ki jih ustanovijo posamezniki, predvsem neposredno prizadeti za zagotavljanje posebnih potreb za čimbolj enakopravno vključevanje v življenje.
Dobrodelne organizacije, ki jih ustanovijo posamezniki zato, da bi prispevali k reševanju socialnih stisk in težav drugih oseb oziroma da bi pomagale ljudem, katerih življenje je ogroženo;
– organizacije, ki delujejo preventivno na področju zdravstva.
POSTOPEK RAZDELITVE SREDSTEV
4. člen
Finančna sredstva se upravičencem dodelijo na podlagi javnega razpisa, ki ga na krajevno običajen način objavi župan Občine Železniki. Višina razpoložljivih sredstev se določi v vsakoletnem proračunu Občine Železniki.
Višina sofinanciranja prijavljenega programa s strani Občine Železniki je odvisna od razpoložljivih sredstev, obsega in pomembnosti programa in lahko znaša največ do 50% vrednosti programa.
Društvo ali organizacija skupno v proračunskem letu ne more dobiti več kot polovico skupno za ta namen predvidenih sredstev v občinskem proračunu.
5. člen
Javni razpis mora vsebovati najmanj:
– predmet javnega razpisa,
– opredelitev upravičencev, ki se lahko prijavijo na razpis,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati upravičenci,
– višino razpoložljivih sredstev,
– rok za oddajo vlog,
– informacije o razpisni dokumentaciji,
– potrebne priloge,
– drugo.
Razpisni rok se časovno prilagaja postopku priprave in sprejemanju občinskega proračuna in ne sme biti krajši od enega meseca in ne daljši od dveh mesecev.
6. člen
Postopek javnega razpisa in razdelitev sredstev opravi tri članska komisija, ki jo imenuje župan. Mandat komisije je enak mandatu župana.
Izdelan predlog razdelitve sredstev komisija posreduje županu, ki s sklepom odloči o razdelitvi proračunskih sredstev. Odločitev župana je dokončna in nima možnosti pritožbe.
Kandidati bodo obveščeni v 30 dneh po končanem razpisu.
O izplačanih sredstvih komisija enkrat letno seznani odbor za družbene dejavnosti in preko njega občinski svet.
7. člen
Na podlagi sklepa župana občinska uprava pripravi pogodbe o sofinanciranju posameznih programov.
V pogodbi se opredeli program, ki je predmet sofinanciranja, višino in namen sofinanciranja, roke za zagotovitev finančnih sredstev in način nadzora nad namensko porabo proračunskih sredstev.
Izvajalci programov morajo po opravljenih nalogah oziroma v časovnih razdobjih, določenih s pogodbo, predložiti dokazila o izpolnitvi prevzetih obveznosti v skladu s pogodbo. Izvajanje programov spremlja občinska uprava.
V kolikor izvajalci ne izpolnjujejo obveznosti, določenih s pogodbo, se jim za ta del programa ukinejo finančna sredstva, že prejeta sredstva pa mora izvajalec vrniti v občinski proračun skupaj z zakonsko predpisanimi obrestmi.
8. člen
Župan lahko sklene pogodbo o sofinanciranju programa humanitarnih in invalidskih organizacij brez javnega razpisa, če gre za posebno pomemben program, ki ga ni bilo mogoče vnaprej načrtovati.
POGOJI IN MERILA ZA DODELITEV SREDSTEV
9. člen
Organizacije iz 3. člena tega pravilnika morajo izpolnjevati naslednje pogoje:
– da izvajajo programe za funkcionalno, socialno in zdravstveno ogrožene posameznike na območju Občine Železniki,
– program mora imeti cilje, ki so v skladu s predmetom razpisa in izhajajo iz potreb uporabnikov/članstva oziroma so v interesu Občine Železniki,
– program mora imeti pregledno in jasno finančno konstrukcijo, ki vključuje vse prihodke in odhodke programa,
– da se iste dejavnosti ne izvajajo v okviru javne službe,
– da so pravočasno posredovale finančno ovrednotena poročila o izvedbi programov, če so prejela sredstva za preteklo koledarsko obdobje.
10. člen
Merila za dodelitev sredstev:
– vpliv invalidnosti na socialni položaj posameznika in njegove družine, katera se kaže v potrebah po posameznih socialnih programih in storitvah,
– zagotavljanje programov izključno samo za uporabnike na območju Občine Železniki,
– za programe, ki se izvajajo na območju več občin, se upošteva število uporabnikov iz Občine Železniki,
– program se izvaja na principu samopomoči in samoorganizacije uporabnikov,
– vključenost prostovoljcev v program.
KONČNE DOLOČBE
11. člen
Spremembe in dopolnitve pravilnika se sprejemajo po enakem postopku kot sam pravilnik.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 080-09-9213
Železniki, dne 17. decembra 2003.
Župan
Občine Železniki
Mihael Prevc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti