Uradni list

Številka 133
Uradni list RS, št. 133/2003 z dne 29. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 133/2003 z dne 29. 12. 2003

Kazalo

5785. Odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Razkrižje, stran 19713.

Na podlagi 58., 60. in 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/ 84, 32/85 in 33/86), 218. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/ 02) in 14. člena statuta Občine Razkrižje (Uradni list RS, št 12/99 in 2/01) je Občinski svet občine Razkrižje na 9. redni seji dne 22. 12. 2003 sprejel
O D L O K
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča
v Občini Razkrižje
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
V Občini Razkrižje se plačuje za uporabo stavbnih zemljišč, ki so po prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega planskega akta Občine Razkrižje določena kot stavbna zemljišča in na območjih, ki jih določa ta odlok, nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (v nadaljevanju: nadomestilo).
2. člen
Za stavbno zemljišče po 1. členu tega odloka se štejejo zazidana in nezazidana stavbna zemljišča.
Kot zazidana stavbna zemljišča se štejejo zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tista zemljišča, na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture. Če določena stavba gradbene parcele še nima določene, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji takšna stavba (fundus), pomnožena s faktorjem 1,5, preostali del površine takšne zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče.
Kot nezazidana stavbna zemljišča se štejejo tista zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave in da je na njih dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave.
3. člen
Nadomestilo se plačuje od stanovanjske površine stanovanj in počitniških objektov oziroma poslovne površine stavbe. Stanovanjska površina stanovanja ali počitniškega objekta je čista tlorisna površina sob, predsob, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja ter čista tlorisna površina garaže za osebne avtomobile. Poslovna površina je čista tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom, kakor tudi pokrita in nepokrita skladišča, interna parkirišča, delavnice na prostem, površine namenjene začasnim in trajnim odlagališčem odpadkov, odprte športno-rekreativne površine namenjene pridobitni dejavnosti, javna parkirišča, za katere se plačuje parkirnina ali najemnina in podobno.
Nadomestilo se plačuje od površine nezazidanega stavbnega zemljišča, ki je po prostorskem izvedbenem načrtu ali PUP določeno za gradnjo ozirom, za katero je pristojni organ izdal dovoljenje za poseg v prostor.
4. člen
Zavezanec za plačilo nadomestila je lastnik ali uporabnik stavbnega zemljišča, stavbe ali dela stavbe (najemnik, zakupnik, uživalec).
Odločbo o odmeri nadomestila izda zavezancu Ministrstvo za finance, Davčna uprava RS, Davčni urad Murska Sobota, izpostava Ljutomer (v nadaljevanju: davčni urad).
Davčni urad začne postopek za odmero nadomestila na podlagi prijave zavezanca ali na podlagi podatkov o stavbnem zemljišču, ki jih posreduje davčnemu uradu Občinska uprava občine Razkrižje. Podatke o zavezancih in stavbnem zemljišču pridobiva občinska uprava na podlagi prijave neposrednega uporabnika stavbnega zemljišča, od upravnega organa pristojnega za izdajo dovoljenja za posege v prostor ter iz uradnih evidenc. Če občinska uprava ugotovi, da je podan razlog za izračun nadomestila, za katerega pa ni dobila prijave, prične postopek po uradni dolžnosti.
Zavezanci so dolžni prijaviti Občinski upravi občine Razkrižje nastanek obveznosti plačila nadomestila po tem odloku in vse spremembe, ki vplivajo na odmero nadomestila, in sicer v 30 dneh po nastanku obveznosti oziroma po nastali spremembi.
Če nastane obveznost za plačilo nadomestila po tem odloku ali sprememba med letom, se le-ta upošteva od prvega dne naslednjega meseca, v katerem je sprememba nastala.
Za izračun nadomestila se uporabljajo uradni podatki in evidence. Če ti podatki niso dostopni, je zavezanec za plačilo nadomestila dolžan, na poziv Občinske uprave občine Razkrižje, v roku 15 dni od prejema poziva, posredovati verodostojne podatke, ki omogočijo odmero nadomestila.
Za vse postopke v zvezi z odmero, pobiranjem, vračanjem, izterjavo, odpisom zaradi neizterljivosti, zastaranja in plačila obresti v zvezi z nadomestilom se uporabljajo določbe zakona o davčnem postopku.
5. člen
Pravne in fizične osebe plačujejo nadomestilo v dveh enakih polletnih obrokih.
II. OBMOČJA, KJER SE PLAČUJE NADOMESTILO
6. člen
Območja, kjer se plačuje nadomestilo, so:
I. območje: Gibina, Šafarsko, Razkrižje, Veščica,
II. območje: Kopriva, Šprinc.
7. člen
Območja iz prejšnjega člena tega odloka so vrisana na grafičnih listih (TTN in PKN karte v merilu 1:5000) veljavnih prostorskih sestavin srednjeročnega in dolgoročnega plana Občine Razkrižje in so na vpogled v upravi Občine Razkrižje.
III. MERILA ZA DOLOČITEV VIŠINE NADOMESTILA
8. člen
Za določitev višine nadomestila se upoštevajo naslednja merila:
1. opremljenosti stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami in dejanskimi možnostmi priključitve na te objekte in naprave;
2. namen uporabe in lega stavbnega zemljišča;
3. zapuščenost objekta in njegova nesmotrna raba.
9. člen
(Opremljenost stavbnega zemljišča)
Opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti in napravami individualne rabe in skupne rabe in dejanske možnosti priključka na te objekte in naprave se ovrednoti z naslednjim številom točk:
1. makadamska cesta                                5 točk
2. asfaltna cesta                                 15 točk
3. kanalizacija                                   15 točk
4. vodovod                                        10 točk
5. električno omrežje                             15 točk
6. toplovodno ali plinsko ogrevanje               10 točk
7. telefonsko naročniško omrežje                   5 točk
8. javna razsvetljava                             15 točk
Opremljenost stavbnega zemljišča se točkuje s seštevkom točk iz prejšnjega odstavka, ki se nanašajo na posamezno opremljenost stavbnega zemljišča.
10. člen
(Namen uporabe in lega stavbnega zemljišča)
Namen uporabe stavbnega zemljišča:
– za stanovanjske objekte oziroma prostore se po tem odloku štejejo stanovanja v blokih, družinske hiše, domovi za starostnike ter drugi objekti ali prostori, ki so namenjeni stalnemu prebivanju (v nadaljevanju: stanovanjski namen);
– za počitniške objekte oziroma prostore se po tem odloku štejejo počitniške hišice (vikendi) in vinogradniške hišice, počitniška stanovanja, počitniški domovi, počitniški apartmaji, stanovanjske hiše, stanovanja in drugi prostori, ki so namenjeni začasnemu prebivanju (v nadaljevanju: počitniški namen);
– za poslovne objekte oziroma prostore se po tem odloku štejejo objekti in prostori, v katerih se opravlja kakršnakoli poslovna, storitvena ali gospodarska dejavnost ter prostori v družinskih in kmečkih hišah, ki so namenjeni oddajanju prenočevanja turistov.
11. člen
Namen in lega se ovrednotita z naslednjim številom točk:
-----------------------------------------------------------
Namen uporabe              Lega stavbnega zemljišča-območje
-----------------------------------------------------------
                                    I.              II.
-----------------------------------------------------------
1. Stanovanjski objekti             10                5
2. Počitniške hiše                  40               50
3. Poslovni objekti                 85               70
-----------------------------------------------------------
12. člen
(Zapuščeni objekti in njihova nesmotrna raba)
Kriterij za zapuščen objekt in njegova nesmotrna uporaba je nenaseljen objekt (brez stanovalcev ali poslovne dejavnosti).
Ovrednoti se z naslednjim številom točk:
-----------------------------------------------------------
                           Lega stavbnega zemljišča-območje
-----------------------------------------------------------
                                    I.               II.
-----------------------------------------------------------
1. Stanovanjski objekti             40                30
2. Poslovni objekti                400               300
-----------------------------------------------------------
IV. OPROSTITEV PLAČILA NADOMESTILA
13. člen
Nadomestilo se ne plačuje:
– za zemljišče, ki se uporablja za potrebe obrambe,
– za objekte tujih držav, ki jih uporabljajo tuja diplomatska in konzularna predstavništva ali v njih stanuje njihovo osebje,
– za objekte mednarodnih ali meddržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije ali v njih stanuje njihovo osebje, če ni v mednarodnem sporazumu drugače določeno,
– za stavbe, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo versko dejavnost in bivanje,
– za sakralne objekte in za objekte, ki imajo status kulturnega spomenika,
– poslovne prostore občinskih organov,
– objekte ali prostore, ki jih uporablja javni zavodi, katerih ustanoviteljica je občina,
– za prostore, ki jih uporabljajo humanitarne organizacije in društva, ki delujejo v javnem interesu,
– za prostore, ki jih uporabljajo kulturna, športna in druga društva, ki se financirajo iz občinskega proračuna.
Plačila nadomestila so oproščeni občani, ki so kupili novo stanovanje ali zgradili, dozidali ali nadzidali družinsko stanovanjsko hišo, če so v ceni stanovanjske hiše ali neposredno plačali stroške urejanja stavbnega zemljišča po določbah zakona o stavbnih zemljiščih. Oprostitev plačevanja nadomestila začne teči od dneva vselitve v stanovanje oziroma v stanovanjsko hišo. Oprostitev traja 5 let in se uvede na zahtevo občana.
Če občani prejemajo denarni dodatek ali denarno pomoč kot edini vir preživljanja so oproščeni plačila nadomestila. Pri oprostitvi se upoštevajo merila in pogoji, ki jih določa zakon o socialnem varstvu.
Občina Razkrižje lahko tudi v drugih primerih (elementarne ali druge nezgode, bolezen v družini, invalidnost…) oprosti zavezanca plačila nadomestila, če ugotovi, da bi plačevanje nadomestila ogrožalo socialno varnost zavezanca in njegove družine. Oprostitev velja za eno leto.
14. člen
Pisno zahtevo za oprostitev plačila ter dokazila (pogodba o nakupu, odločba o stroških komunalne opreme, potrdilo socialne službe…) za oprostitev plačila nadomestila mora zavezanec vložiti najkasneje do 31. 1. za tekoče leto na Občino Razkrižje.
O oprostitvi plačila nadomestila odloči Občinska uprava občine Razkrižje s sklepom.
V. DOLOČANJE VIŠINE NADOMESTILA
15. člen
Višina nadomestila po merilih iz 9., 12. in 13. člena tega odloka se določi tako, da se skupno število točk pomnoži s stanovanjsko, počitniško ali poslovno površino zavezančevega objekta oziroma s površino zavezančevega nezazidanega stavbnega zemljišča in z vrednostjo točke za izračun nadomestila, ter s faktorjem 0,2 za nezazidana stavbna zemljišča.
16. člen
Nadomestilo odmeri davčni urad zavezancu z odločbo na osnovi veljavnega sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Razkrižje, ki ga sprejme Občinski svet občine Razkrižje.
Vrednost točke za leto 2004 je 1,9 SIT.
Vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč na območju Občine Razkrižje se uskladi enkrat letno na podlagi gibanja cen življenjskih potrebščin.
17. člen
Vsa sredstva zbrana iz plačil nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč so prihodek proračuna Občine Razkrižje in se namensko uporabljajo za pridobivanje stavbnih zemljišč v občinsko lastnino, pripravo in opremljanje stavbnih zemljišč in investicij v komunalno infrastrukturo na območju vseh naselij v občini.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
18. člen
Z denarno kaznijo 150.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki je zavezanec za plačilo nadomestila, če ne vloži prijave za odmero nadomestila v skladu s tem odlokom ali če v prijavi navede neresnične podatke.
Z denarno kaznijo 30.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo 100.000 SIT se kaznuje samostojni podjetnik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo 30.000 SIT se kaznuje fizična oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
19. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka opravlja Uprava občine Razkrižje.
VII. PREHODNA DOLOČBA
20. člen
Ta odlok se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati 1. januarja 2004.
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha na območju Občine Razkrižje veljati odlok o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v Občini Ljutomer (Uradni list RS, št. 49/95).
Št. 423-06/03-12
Razkrižje, dne 22. decembra 2003.
Župan
Občine Razkrižje
Stanko Ivanušič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti