Uradni list

Številka 119
Uradni list RS, št. 119/2003 z dne 4. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 119/2003 z dne 4. 12. 2003

Kazalo

5196. Program priprave lokacijskega načrta za Učno razvojni center za krajino in šport - golf Otočec, stran 16154.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) ter 30. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01 in 44/02) je župan Mestne občine Novo mesto dne 25. 11. 2003 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta za Učno razvojni center
za krajino in šport – golf Otočec
1. člen
Izhodišča za pripravo lokacijskega načrta
Izhodišče za pripravo lokacijskega načrta je bilo določeno s Programsko zasnovo za ureditveni načrt UČNO RAZVOJNI CENTER ZA KRAJINO IN ŠPORT – GOLF OTOČEC, ki je bila sprejeta z Odlokom o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in srednjeročnega družbenega plana Občine Novo mesto za obdobje od leta 1986 do leta 1990, za območje Mestne občine Novo mesto.
Golf grad Otočec d.o.o. v povezavi s KRKA ZDRAVILIŠČA d.o.o., ki je nosilec turistične dejavnosti na Dolenjskem, planira v svojem bodočem razvoju na območju Gradu Struga s širšo okolico zgraditi športno-rekreacijski park golf Otočec, ki bo obsegal gradnjo golf igrišča z 18 luknjami, prenovo Gradu Struga v smislu zagotovitve gostinskih in nočitvenih kapacitet, gradnjo dodatnih nočitvenih kapacitet v obliki apartmajev, v okviru golf igrišča pa naj bi se poleg same športne ponudbe golf igrišča zgradil tudi izobraževalni center za šolanje kadrov za upravljanje in vzdrževanje travnatih igrišč kot Učno razvojni center za krajino in šport.
S tem bodo dane možnosti za razvoj turizma višjega standarda na širšem območju Otočca, ki je skupaj s turističnim kompleksom na levem bregu reke Krke in gradovoma Otočec ter Struga, ena najpomembnejših turističnih destinacij osrednjega dela jugovzhodne Slovenije. Perspektiva v razvoju turističnih produktov je v razvoju tistih oblik, ki bodo dolgoročno pomenile kvalitetno ponudbo, predvsem na področju rekreacije in zdravih počitnic.
Ambientalni naravni prostor reke Krke in struških gozdov ter možnost revitalizacije obstoječih kulturnih spomenikov za turistične namene v povezavi z golfom nudi kvaliteten preskok v zagotavljanju visoko kategorne turistične ponudbe Otočca.
2. člen
Predmet in programska izhodišča za pripravo lokacijskega načrta
Predmet obravnave v lokacijskem načrtu je določitev podrobnejše namenske rabe površin in določitev pogojev za gradnjo ter ureditev:
– golf igrišča,
– grajskega kompleksa Struga z nočitvenimi in gostinskimi kapacitetami v smislu revitalizacije gradu in dograditve oziroma novogradnje objektov za potrebe golfa,
– dodatnih nočitvenih kapacitet v smislu hotela apartmajskega tipa,
– prometne infrastrukture, manipulativnih površin in parkirišč,
– upravnih in gospodarskih objektov učno razvojnega centra za krajino in šport za dejavnosti, namenjene kmetijstvu, izobraževanju, športu, rekreaciji in turizmu,
– komunalne in energetske infrastrukture.
Na območju urejanja s predvidenim lokacijskem načrtom mora bit celotna organizacija prostora podrejena ohranjanju naravnega okolja in razmestitvi dejavnosti tako, da si ne bodo v nasprotju. Ob predpostavki, da so predvideni različni programi, ki se med sabo ne smejo prepletati oziroma se ob sočasnem odvijanju med sabo motijo, mora biti pri konceptu upoštevano, da je v največji meri potrebno varovati zaščitene in najkvalitetnejše elemente naravnih in ustvarjenih danosti. Predvsem gre tu za površine prvenstveno namenjene športu in rekreaciji – golfu ter površine namenjene kmetijstvu – pridelava travnih tepihov ter v povezavi s tem za uvedbo učno razvojnega centra za krajino in šport, v okviru katerega naj bi se zagotavljali tudi pogoji za servisiranje golf igrišča.
3. člen
Ureditveno območje lokacijskega načrta
Območje učno razvojnega centra za krajino in šport – golf Otočec vključno z golf igriščem je predvideno v neposredni bližini gradu Struga, to je med reko Krko in regionalno cesto R2 419 odsek 1204, na meji med Mestno občino Novo mesto in Občino Šentjernej.
Naravno mejo območja predstavlja na vzhodnem delu potok Žerjavin z vplivnim območjem zamočvirjenega zemljišča – mokrišče, ki je opredeljeno kot naravna dediščina, na severozahodnem delu reka Krka z površinami, ki so v naravi mokrotni travniki in opuščeni sadovnjaki, na zahodnem delu lokalna cesta za kompleks gradu Struga in na južnem delu regionalna cesta R2 419/1204.
V območje urejanja so zajeta zemljišča s parcelno številko: 3634/1, 3713/4, 3714, 3713/1, 3742/3-pot, 3748/7-pot, 3633, 3716/1, 3742/1-pot, 3741-pot, 3715/1, 3732/2, 3732/1, 3738, 3733, 3740-pot, 3739/1, 3739/2, 3739/3, 3739/4, 3739/5, 3739/6, 3739/7, 3739/8, 3736/1, 3736/2, 3736/3, 3735, 3731, 3727, 3730, 3725/2, 3725/3, 3725/1, 3724, stp.147, 3742/2-pot, 3748/2-pot, 3722, 3717-del vse k.o. Brusnice.
Območje urejanja obsega 136,5 ha površin.
4. člen
Nosilci urejanja prostora
Pri pripravi občinskega lokacijskega načrta morajo z svojimi smernicami za načrtovanje in mnenji k dopolnjenemu predlogu lokacijskega načrta sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora ter udeleženci:
1. Zavod za gozdove Slovenije OE Novo mesto, Gubčeva 15, Novo mesto
2. Zavod RS za varstvo narave OE Novo mesto, Skalickega 1, Novo mesto
3. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje Ljubljana, Območna pisarna Novo mesto, Novi trg 9
4. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije OE Novo mesto, Skalickega 1, Novo mesto
5. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Sektor za upravljanje, vzdrževanje in varstvo cest, Izpostava Novo mesto, Ljubljanska 47, Novo mesto
6. JP Elektro Ljubljana d.d., DE Novo mesto, Ljubljanska c. 7, Novo mesto Geoplin, d.o.o. Ljubljana, Cesta Ljubljanske brigade 11, Ljubljana
7. Komunala Novo mesto, Podbevškova 12, Novo mesto
8. Mestna občina Novo mesto, Oddelek za KS in komunalne zadeve, Novo trg 6, Novo mesto
9. Ministrstvo za šolstvo in šport
10. TELEKOM Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 7a, Novo mesto
11. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto, Kočevarjeva ulica 1, Novo mesto
12. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Novo mesto, Seidlova cesta 1, Novo mesto
V kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za LN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave LN morajo nosilci urejanja prostora iz te točke na zahtevo pripravljavca le-tega podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami smernice za načrtovanje, ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi predloga LN za javno razgrnitev, k dopolnjenemu predlogu LN pa morajo na zahtevo pripravljavca dokumenta podati mnenje o upoštevanju predhodno podanih smernic. Nosilci urejanja prostora morajo v skladu 1. odstavkom 29. in 33. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek; v nadaljnjem besedilu: ZureP-1) podati smernice in mnenja v 30-dneh od podane zahteve.
5. člen
Strokovne podlage za načrtovane prostorske ureditve in način pridobitve strokovnih rešitev ter geodetskih podlag
Pri pripravi lokacijskega načrta je potrebno upoštevati veljavne prostorske akte občine, podatke o prostoru ter že izdelane strokovne podlage, in sicer:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Mestne občine Novo mesto s programsko zasnovo za ureditveni načrt Učno razvojni center za krajino in šport – golf Otočec,
– podatke o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatke o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve),
– podatke o programih investitorja,
– Strokovne podlage za utemeljitev lokacije igrišča za golf Otočec, Topos d.o.o., april 2003
– Strokovne podlage za utemeljitev programa učno razvojnega centra za krajino in šport, Kmetijska šola Grm Novo mesto,
– Idejni projekt krajinske arhitekture igrišča za golf Otočec, ProLoco d.o.o., marec 2003,
– Naravovarstvene smernice h programski zasnovi za ureditveni načrt Učno razvojni center za krajino in šport –golf Otočec, Zavod RS za varstvo narave, Ljubljana maj 2002.
Za načrtovanje predvidene prostorske ureditve je potrebno izdelati še naslednje strokovne podlage:
– idejne zasnove ureditve učno razvojnega centra, grajskega kompleksa in apartmajskega naselja.
– idejni projekt primarne infrastrukture,
– idejni projekt rekonstrukcije lokalne ceste za Strugo in ureditve obstoječega križišča regionalne ceste R2 419/1204 Novo mesto – Šentjernej z lokalno cesto L 295230,
– valorizacija s področja hidrologije in zaščite podzemne vode za območje predvidenega golf igrišča,
– naravovarstvene smernice Zavoda RS za varstvo narave,
– konzervatorski program grajskega kompleksa Struga,
– kulturnovarstvene smernice oziroma pogoje,
– poročilo o vplivih na okolje.
Posebne strokovne podlage za LN se pripravijo v obsegu in vsebini kot jih predpisuje Navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
Strokovne rešitve ureditev grajskega kompleksa, gradnje apartmajev in učno razvojnega centra za krajino in šport, ki jih bo obravnaval lokacijski načrt, se v skladu 1. odstavkom 30. člena ZUreP-1 pridobijo z izdelavo variantnih rešitev, ki jih zagotovi naročnik.
Geodetske podlage za obravnavano območje pred pričetkom priprave LN zagotovi naročnik LN.
6. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja LN
Posebne strokovne podlage           30 delovnih dni po sprejetju
in variantne rešitve ter            programa priprave in
gradivo za pridobitev smernic       podpisu pogodbe
Predlog LN za javno razgrnitev      20 delovnih dni po pridobitvi
                                    smernic nosilcev urejanja
                                    prostora
Stališča do pripomb                 10 delovnih dni po prejemu
iz javne razgrnitve                 pripomb iz JR
Dopolnjeni predlog LN               10 delovnih dni po sprejetju
                                    stališč do pripomb
Predlog LN za sprejem               20 delovnih dni po pridobitvi
                                    mnenj k dopolnjenemu
                                    predlogu LN
Kompletacija dokumenta              10 delovnih dni po sprejetju
                                    LN na občinskem svetu
– Pred javno razgrnitvijo (najmanj 14 dni) pripravljavec LN v skladu z 28. členom ZUreP-1 skliče prostorsko konferenco.
– Predlog LN za javno razgrnitev se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag, idejnih zasnov objektov in smernic nosilcev urejanja prostora.
– Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto in Krajevne skupnosti Brusnice za 30 dni. O javni razgrnitvi sprejme župan sklep, ki se ga objavi na krajevno običajen način. V času javne razgrnitve mora biti izvedena tudi javne obravnava.
– Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga LN.
– Po končani javni razgrnitvi pripravljavec zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in poskrbi za pripravo dopolnjenega predloga dokumenta.
– K dopolnjenemu predlogu LN pridobi pripravljavec mnenja pristojnih nosilcev urejanja prostora o upoštevanju predhodnih smernic.
– Po pridobitvi mnenj izdelovalec pripravi predlog LN za sprejem.
– Župan posreduje predlog LN občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem le-tega z odlokom.
– Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
7. člen
Organizacija priprave in obveznosti v zvezi s financiranjem lokacijskega načrta
Pripravljavec LN je Mestne občina Novo mesto v sodelovanju z izdelovalcem dokumenta.
Izdelovalec LN se določi na predlog investitorja.
Naročnik in investitor LN je Golf grad Otočec d.o.o.
Sredstva za izdelavo lokacijskega načrta zagotovi naročnik.
8. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem sprejema.
Novo mesto, dne 25. novembra 2003.
Župan
Mestne občine Novo mesto
mag. Boštjan Kovačič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti