Uradni list

Številka 118
Uradni list RS, št. 118/2003 z dne 3. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 118/2003 z dne 3. 12. 2003

Kazalo

5157. Odlok o taksi na onesnaževanje vode, stran 16029.

Na podlagi 80. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95, 1/96, 9/99, 56/99, 22/00 in 67/02) in 15. člena statuta Občine Dobrna (Uradni list RS, št. 47/99, 15/01 in 112/02) je Občinski svet občine Dobrna na 10. redni seji dne 25. 11. 2003 sprejel
O D L O K
o taksi na onesnaževanje vode
1. člen
Ta odlok določa višino, način obračunavanja, odmero in plačevanje takse na onesnaževanje vode ter merila za oprostitev plačevanja takse.
2. člen
Taksa se plačuje za izvedbo ukrepov, ki bodo zmanjšali onesnaževanje vode. Ti ukrepi so namenjeni sanaciji in izgradnji vodovodnega in kanalizacijskega omrežja ter izgradnji čistilnih naprav.
3. člen
Taksa se plačuje na uporabljeno vodo. Za uporabljeno vodo se šteje vsa voda, ki je odčitana na javnem vodovodnem ali drugem sistemu.
Kjer ni moč odčitati porabo vode, se določi mesečni pavšal.
4. člen
Zavezanci za plačilo takse so:
– uporabniki, ki so priključeni na javno vodovodno omrežje;
– pravne osebe, ki uporabljajo vodo za svojo dejavnost iz lastnega vira in
– lastnik ali uživalec stavbe, kjer so stalno ali začasno prijavljene fizične osebe, oziroma, če sestavlja več lastnikov ali uživalcev stavbe eno samo gospodinjstvo, je zavezanec eden izmed polnoletnih članov, kot predstavnik gospodinjstva.
Z gospodinjstvom je mišljena skupnost življenja, pridobivanja in trošenja sredstev. Za osebe iz te alinee člena se štejejo člani gospodinjstva zavezanca ali druge osebe, ki imajo prijavljeno stalno ali začasno bivališče na naslovu lastnika objekta.
5. člen
»Zavezanci za plačilo takse iz 4. člena tega odloka plačujejo takso v odvisnosti od seštevka enot obremenitve na m3 porabljene vode dosežene z odvajanjem odpadne vode. Cena za enoto obremenitve znaša 2.600 SIT neto.
Če se odpadna voda odvaja v kanalizacijo, ki nima javne čistilne naprave, se za vsak kubični meter porabljene vode plača taksa, ki je zaračunana po naslednji formuli:
Če se odpadna voda odvaja v kanalizacijo, ki je zaključena z javno čistilno napravo, se za vsak kubični meter porabljene vode plača taksa, ki je zmanjšana za enote obremenitve za KPK, ki ga je odstranila javna čistilna naprava in se izračuna po naslednji formuli:
kjer je v obeh zgoraj navedenih formulah:
6. člen
Taksa se obračunava:
– za uporabnike iz prve alinee 4. člena, na m3 uporabljene vode;
– za uporabnike iz druge alinee 4. člena, na m3 uporabljene vode in
– za uporabnike iz tretje alinee 4. člena, pa se določi mesečni pavšal 5 m3 uporabljene vode na osebo.
7. člen
Odmera takse za:
– zavezance iz prve alinee 4. člena, je določena z računom javnega podjetja;
– zavezance iz druge in tretje alinee 4. člena, je določena z odločbo Ministrstva za finance, Davčne uprave RS, Davčnega urada Celje, izpostava Celje.
Zavezanci iz druge alinee 4. člena so dolžni vložiti napoved za uporabljeno vodo s potrebnimi podatki za odmero takse najkasneje do 31. 1. za tekoče leto.
8. člen
Zavezanci iz prve alinee 4. člena plačujejo takso ob izstavitvi računa javnemu podjetju za uporabljeno vodo, zavezanci iz druge in tretje alinee 4. člena pa na podlagi odmere v dveh letnih obrokih Ministrstvu za finance, Davčni upravi RS, Davčnemu uradu Celje, izpostavi Celje. Javno podjetje in Davčni urad sta dolžna tekoče nakazovati sredstva takse na Proračuna Občine Dobrna številka 01355-0100003171.
Podatke za odmero takse posreduje Davčnemu uradu Celje-Izpostavi Celje, Občinska uprava občine Dobrna, najkasneje do 31. 1. za tekoče leto.
9. člen
Za nepravočasno plačano takso mora zavezanec plačati zakonite zamudne obresti.
10. člen
Plačevanja takse za tekoče leto je uporabnik vode lahko delno oproščen skladno s tretjim odstavkom 5. člena tega odloka tudi v primeru, če odpadno vodo čisti na čistilni napravi in poda vlogo za oprostitev takse na Občino Dobrna. Vlogi mora priložiti uporabno dovoljenje za čistilno napravo in monitoring odpadnih voda, ki je izdelan skladno s pravilnikom o prvih meritvah in obratovalnem monitoringu odpadnih vod ter o pogojih za njegovo izvajanje (Uradni list RS, št. 35/96). Iztok iz čistilne naprave mora izpolnjevati pogoje iz uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvodnjavanju odpadnih voda iz virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 35/96) oziroma iz uredbe o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih voda iz komunalnih čistilnih naprav (Uradni list RS, št. 35/96).
Vse do prejetja odločbe o oprostitvi, ki jo izda Občina Dobrna, je uporabnik vode takso dolžan plačevati.
11. člen
Občinski svet občine Dobrna s sklepom usklajuje višino cene za enoto obremenitve za vsako preteklo 12-mesečno obdobje.
12. člen
Za porabo sredstev iz tega odloka je skladno s plani odgovorna Občina Dobrna.
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 015-02-0012-1/2003-1
Dobrna, dne 25. novembra 2003.
Župan
Občine Dobrna
Martin Brecl l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti