Uradni list

Številka 111
Uradni list RS, št. 111/2003 z dne 13. 11. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 111/2003 z dne 13. 11. 2003

Kazalo

4875. Odlok o priznanjih v Mestni občini Kranj (prečiščeno besedilo), stran 15337.

Na podlagi 18. člena statuta Mestne občine Kranj (Uradni list RS, št. 43/95, 33/96, 35/00 in 85/02) je Svet mestne občine Kranj na 9. seji dne 5. 11. 2003 sprejel
O D L O K
o priznanjih v Mestni občini Kranj
(prečiščeno besedilo)
1. člen
Mestna občina Kranj podeljuje priznanja po določilih tega odloka svojim občanom, pa tudi drugim osebam in organizacijam, ki so z delom prispevali k političnemu, znanstvenemu, gospodarskemu, kulturno prosvetnemu in drugemu napredku ali splošno koristnemu delovanju v Mestni občini Kranj in izven nje, ter pomembnim prireditvam in gostom Mestne občine Kranj.
2. člen
Priznanja Mestne občine Kranj so:
1. podelitev Domicila Mestne občine Kranj,
2. Častni občan Mestne občine Kranj,
3. Nagrada Mestne občine Kranj,
4. Listine o priznanju Mestne občine Kranj,
5. Plaketa Mestne občine Kranj,
6. Prešernova plaketa Mestne občine Kranj.
2.a člen
Pobude za podelitev priznanj lahko dajo župan in člani Sveta Mestne občine Kranj, politične stranke, družbene organizacije in društva, družbe in drugi gospodarski subjekti ter krajevne skupnosti.
Priznanja Mestne občine Kranj se podeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki ga razpiše Komisija za nagrade in priznanja Sveta mestne občine Kranj (v nadaljevanju: komisija za nagrade in priznanja).
Občan ali organizacija lahko izjemoma dobi priznanje večkrat, vendar naslednjo šele po preteku 5 let od prejšnje podelitve.
Priznanja se podeljujejo praviloma ob 3. decembru, prazniku Mestne občine Kranj.
3. člen
Domicil v Mestni občini Kranj se podeljuje vojaškim, družbenim organizacijam in društvom s sedežem izven območja občine ali takim organizacijam, ki so v preteklosti delovale na območju občine in so bistveno prispevale k razvoju in ugledu Mestne občine Kranj.
Sklep o podelitvi domicila sprejme na seji Svet mestne občine Kranj na predlog komisije za nagrade in priznanja. V sklepu se navedejo razlogi, zaradi katerih je bilo priznanje podeljeno ter kako se izvrši podelitev.
Na podlagi sprejetega sklepa se o podelitvi domicila izroči organizaciji ali društvu posebna listina, opremljena s pečatom ali suhim pečatom Mestne občine Kranj in podpisom župana.
4. člen
Naslov Častni občan Mestne občine Kranj se podeljuje fizičnim osebam, ki so z izredno pomembnim delovanjem ali stvaritvami prispevali k ugledu in napredku občine, širše družbene skupnosti ali vsega človeštva.
Sklep o podelitvi naslova sprejme Svet mestne občine Kranj na predlog komisije za nagrade in priznanja. O tem se na enak način kot je določeno v tretjem odstavku 3. člena izda posebna listina, v kateri se navedejo razlogi, zaradi katerih je bilo priznanje podeljeno.
5. člen
Nagrada Mestne občine Kranj se podeljuje občanom, skupinam občanov, družbenim organizacijam in društvom, krajevnim skupnostim, družbam in drugim gospodarskim subjektom za delo in dejanja, ki si v Mestni občini Kranj zaslužijo splošno priznanje in odlike, za izredne uspehe pri delu in za zgledna dejanja, ki imajo poseben pomen za družbeni in gospodarski razvoj občine.
Nagrada Mestne občine Kranj se podeljuje občanom, skupinam občanov, družbenim organizacijam in društvom, krajevnim skupnostim, družbam in drugim gospodarskim subjektom v Mestni občini Kranj, iz drugih občin pa le, če so njihovi uspehi pri delu oziroma dejanja pomembna za območje Mestne občine Kranj.
V posameznem letu se lahko podeli ena nagrada v višini 1,000.000 SIT neto.
Sklep o podelitvi sprejme Svet mestne občine Kranj na podlagi predloga komisije za nagrade in priznanja.
6. člen
Občanom, skupini občanov, družbam in drugim gospodarskim subjektom se za dosežene uspehe pri delu, za prizadevanja v korist družbene skupnosti, zaradi reševanja človeških življenj, zaradi preprečevanja škode na premoženju ali zaradi aktivne udeležbe v drugih humanitarnih akcijah podeljuje listino o priznanju Mestne občine Kranj.
Sklep o podelitvi listine o priznanju Mestne občine Kranj sprejme Svet mestne občine Kranj na podlagi predloga komisije za nagrade in priznanja.
Na podlagi sprejetega sklepa se izda listina o priznanju.
7. člen
Plaketo Mestne občine Kranj se podeljuje za uspešno družbeno delovanje ali za udejstvovanje na katerem koli področju, razen za področje kulture, kjer se podeljujejo Prešernove plakete.
Plakete so izdelane v dveh velikostih, in sicer:
– velika plaketa Mestne občine Kranj in velika Prešernova plaketa sta v obliki okrogle plošče premera 19 cm in debeline 7 mm,
– plaketa Mestne občine Kranj in Prešernova plaketa sta v velikosti okrogle plošče premera 4,5 cm in debeline 4mm.
Na veliki plaketi Mestne občine Kranj in plaketi Mestne občine Kranj je grb Mestne občine Kranj. Na veliki Prešernovi plaketi in Prešernovi plaketi je upodobljen pesnikov lik. O morebitnih spremembah zunanjega izgleda plaket odloča Svet mestne občine Kranj.
Veliko plaketo Mestne občine Kranj in veliko Prešernovo plaketo podeljuje Svet mestne občine Kranj na predlog komisije za nagrade in priznanja. Obenem s plaketo se izda tudi listina o podelitvi, ki jo podpiše župan.
Plaketo Mestne občine Kranj in Prešernovo plaketo podeljuje župan.
V posameznem letu se lahko podelijo največ 3 velike plakete Mestne občine Kranj in 5 plaket Mestne občine Kranj ter 1 velika Prešernova plaketa in 3 Prešernove plakete.
8. člen
(črtan)
9. člen
Domicil v Mestni občini Kranj, imenovanje za častnega občana in listino o priznanju lahko podeli Svet mestne občine Kranj skupaj z drugimi občinami tako, da se o tem izda skupna listina.
V takem primeru se občine dogovorijo za čas, kraj in način podelitve ter glede sestave in vsebine listine.
10. člen
Svet mestne občine Kranj na osnovi predloga župana z vsakoletnim proračunom zagotovi finančna sredstva za nagrade, priznanja in plakete, ki jih podeljuje Mestna občina Kranj.
11. člen
V primeru, da se ugotovi, da so bila priznanja po tem odloku podeljena na podlagi zmotnih ali lažnih podatkov, ki bi, če bi bili znani, vplivali na drugačno odločitev o podelitvi, lahko podeljevalec dano priznanje razveljavi.
Priznanje, ki je podeljeno fizični osebi, se lahko tudi prekliče, če je ta pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja, po postopku, ki velja za podelitev.
12. člen
O podeljevanju priznanj po tem odloku se za vsako obliko posebej, razen za tiste po devetem členu, vodi evidenca v knjigi priznanj.
V evidenco se vpišejo:
1. datum in kraj podelitve priznanja,
2. ime in priimek, prebivališče ter poklic oziroma funkcija osebe, ki je dobila priznanje,
3. razlogi, zaradi katerih je bilo priznanje podeljeno in kdo je odločal o podelitvi,
4. kdo je pobudnik in kdo predlagatelj za podelitev priznanja.
Kabinet župana Mestne občine Kranj skrbi za izdelavo listin in plaket ter za vodenje knjig po tem odloku.
13. člen
Z uveljavitvijo odloka o podeljevanju priznanj v Mestni občini Kranj, za Mestno občino Kranj preneha veljati odlok o podeljevanju nagrad in priznanj v Občini Kranj (Uradni vestnik Gorenjske, št. 12/79).
14. člen
Odlok se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati petnajsti dan po objavi, uporabljati se začne s 1. 1. 2004.
Št. 00108-0001/2003-43/06
Kranj, dne 5. novembra 2003.
Župan
Mestne občine Kranj
Mohor Bogataj, univ. dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti