Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003

Kazalo

4768. Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Podčetrtek, stran 14855.

Na podlagi 36. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) in 17. člena statuta Občine Podčetrtek (Uradni list RS, št. 49/99, 95/99, 6/01 in 68/03) je Občinski svet občine Podčetrtek na 7. redni seji dne 16. 10. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Podčetrtek
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se urejajo način pridobivanja, nameni, pogoji in oblike dodelitve sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Podčetrtek.
2. člen
Obseg sredstev, vrste in oblike pospeševanja kmetijstva za posamezno proračunsko obdobje določi občinski svet Občine Podčetrtek z odlokom o proračunu za tekoče leto. Predlog letnega programa pripravi občinska uprava v sodelovanju z odborom za kmetijstvo.
3. člen
Upravičenci do finančnih sredstev so fizične osebe (kmetje) in pravne osebe (društva in zveze društev), ki opravljajo kmetijsko dejavnost oziroma storitve za kmetijstvo in imajo stalno prebivališče oziroma sedež v Občini Podčetrtek.
4. člen
Dodeljevanje sredstev za namene iz tega pravilnika posameznim upravičencem poteka preko javnega razpisa, ki se objavi na krajevno običajen način. V primerih, ki jih določa ta pravilnik, se sredstva lahko dodeljujejo tudi preko neposrednih pisnih vlog.
V primerih, ko se proračunska sredstva dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, je v objavi potrebno navesti:
– namene za katere se dodeljujejo sredstva za posamezno proračunsko leto,
– višina razpisanih sredstev,
– pogoji za pridobitev sredstev z navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena na predpisanem obrazcu,
– rok za vložitev vlog, ki ne sme biti krajši od 15 dni od dneva objave, ter naslov na katerega se vložijo vloge.
Vloge za izplačilo sredstev javnega razpisa uveljavljajo upravičenci iz tretjega člena v svojem imenu oziroma njihovi pooblaščenci (vlagatelji) v njihovem imenu in za njihov račun.
5. člen
Vlagatelji kandidirajo za sredstva iz javnega razpisa na podlagi pisne vloge na predpisanem obrazcu za določen namen in priložijo predpisano dokumentacijo.
Vlagatelji jamčijo s svojim podpisom za pravilnost podatkov, navedenih na obrazcih. Vlagatelji, ki intervencijska sredstva pridobivajo za druge upravičence, morajo vlogi predložiti dokumente, iz katerih je razvidno, da so neposredni upravičenci vlagatelja pooblastili.
6. člen
Vloge obravnava strokovna služba in jih predloži v potrditev odboru za kmetijstvo. Na podlagi mnenja odbora za kmetijstvo, odloči o vloženih vlogah upravni organ s sklepom oziroma na podlagi sklenjene pogodbe, ki jo morajo upravičenci oziroma organizacije skleniti v roku, ki ga določi občinska uprava, sicer izgubijo pravico do odobrenih sredstev.
7. člen
Nepopolne in prepozno prispele vloge se zavržejo, neutemeljene pa zavrnejo.
8. člen
Sredstva za pospeševanje in razvoj kmetijstva se dodeljujejo glede na vrsto ukrepa kot nepovratna sredstva na podlagi dokazil o plačanih računih oziroma potrdil o realizaciji posameznih ukrepov, ki so bili izvedeni v tekočem letu.
Za vse subvencije na področju kmetijstva velja določba, da subvencija, razen če to ni posebej določeno, ne sme presegati 50% vrednosti ukrepa. Dodeljena višina sredstev posamezniku pa ne sme presegati 800.000 SIT.
Pomoč se lahko dodeli, če pomeni vzpodbudo za izvedbo projekta oziroma je zanj nujno potrebna.
Višino subvencije v okviru posameznega ukrepa določi odbor za kmetijstvo v odvisnosti od višine razpoložljivih sredstev.
9. člen
Na znesek dospelih, vendar neporavnanih obveznosti iz javnega razpisa, občina ne plačuje obresti.
10. člen
Upravičenec lahko dodeljena sredstva uporabi le za namene, ki so določeni v pogodbi oziroma sklepu.
Upravičenec, pri katerem se ugotovi, da je za katerikoli namen pridobitve interventnih sredstev navajal neresnične podatke, se mu sredstev ne dodeli oziroma je dolžan povrniti vsa neupravičeno pridobljena sredstva skupaj s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila občine upravičencu do dneva vračila.
11. člen
Prejemniki proračunskih sredstev morajo v primeru, da namenska poraba zaradi kakršnih koli razlogov ni bila mogoča ali če se v obdobju med prijavo in podpisom pogodbe oziroma izdajo sklepa spremenijo dejstva, ki so bila pogoj za pridobitev sredstev, o tem obvestiti občinsko upravo.
12. člen
Namensko porabo sredstev sproti spremlja in preverja občinska uprava. V primeru nenamenske porabe sredstev je prejemnik dolžan takoj vrniti sredstva z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
II. UKREPI
13. člen
Finančne intervencije so namenjene za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Podčetrtek za naslednje namene:
1. Živinoreja
1.1. Sofinanciranje osemenjevanja živine
Namen ukrepa: podpora vzreji in ohranjanju kvalitetne in zdrave osnovne črede plemenske živine v kmečki reji.
Pogoj za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičene pooblaščene organizacije, ki opravljajo storitve osemenjevanja živine za upravičence iz tega pravilnika na podlagi računa s priloženim seznamom kmetijskih pridelovalcev, ki so jim opravili navedeno storitev,
– sredstva se dodeljujejo na osnovi neposrednih vlog.
1.2. Sofinanciranje zavarovanja živine
Namen ukrepa: podpora ohranjanju zdrave črede.
Pogoj za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičene pooblaščene organizacije, ki opravljajo storitve zavarovanja živali za upravičence iz tega pravilnika, na podlagi računa s priloženim seznamom upravičencev z navedbo števila zavarovanih živali,
– sredstva se dodeljujejo na osnovi neposrednih vlog.
2. Rastlinska proizvodnja
2.1. Sofinanciranje analize krme in zemlje
Namen ukrepa: analiza krme kot pomoč pri izračunavanju krmnih obrokov in analiza zemlje za zmanjšanje stroškov apnenja oziroma gnojenja in zmanjšanju onesnaženosti okolja s pravo porabo manjkajočih hranil.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni kmetje s stalnim bivališčem v Občini Podčetrtek, ki predložijo dokazilo – račun za izvedeno analizo krme ali zemlje.
– sofinancira se do 100% stroškov opravljene analize.
2.2. Regresiranje testiranja škropilnic
Namen ukrepa: optimalna raba zaščitnih sredstev in s tem preprečevanje oziroma zmanjševanje onesnaževanja okolja, kar daje možnosti za pridelovanje kvalitetnejših pridelkov.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičene pooblaščene organizacije, ki opravljajo testiranje škropilnic za upravičence iz tega pravilnika na podlagi računa s priloženim seznamom kmetijskih pridelovalcev, ki so jim opravili storitev testiranja, s priloženimi potrdili o opravljenem testiranju.
– sofinancira se do 100% stroškov testiranja škropilnic,
– sredstva se dodeljujejo na osnovi neposrednih vlog.
2.3. Drugi ukrepi, ki dokažejo vsebinsko upravičenost
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni osebe iz 5. člena tega pravilnika s predložitvijo ustreznih računov in dokazili o plačilu.
3. Izobraževanje in društvene dejavnosti
3.1. Kmetijsko izobraževanje
Namen ukrepa: izobraževanje kmetov na področju dopolnilnih dejavnosti in seznanjanja z obstoječo zakonodajo in seznanjanje z novimi tehnologijami kmetijske proizvodnje.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni izvajalci in organizatorji izobraževalnih programov na osnovi računa s seznamom udeležencev,
– do sredstev so upravičeni kmetijski pridelovalci na podlagi računa, ki ga izda pooblaščena organizacija, ki organizira in izvaja izobraževanje za kmetijske pridelovalce, z območja Občine Podčetrtek,
– sofinancira se do 100% stroškov izobraževanja,
– sredstva se dodeljujejo na osnovi neposrednih vlog.
3.2. Podpora za delovanje strokovnih društev
Namen ukrepa: podpora organizirani dejavnosti na področju kmetijstva.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičena registrirana društva s področja kmetijstva in gozdarstva s sedežem v Občini Podčetrtek oziroma z dejavnostjo na območju Občine Podčetrtek, ob predložitvi finančno ovrednotenega programa dela.
– sredstva se dodeljujejo na osnovi neposrednih vlog.
4. Varovanje okolja
4.1. Sofinanciranje ekoloških kontrol
Namen ukrepa: okolju prijaznejša pridelava kmetijskih proizvodov in s tem v zvezi izboljšanje kvalitete kmetijskih proizvodov.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni kmetje s stalnim bivališčem v Občini Podčetrtek, ki predložijo dokazilo – račun za izvedeno ekološko kontrolo,
– sofinancira se do 100% stroškov ekološke kontrole.
4.2. Drugi ukrepi, ki dokažejo vsebinsko upravičenost
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičene osebe iz 5. člena tega pravilnika s predložitvijo ustreznih računov in dokazili o plačilu.
5. Razvoj dopolnilnih dejavnosti na kmetijah
5.1 Sofinanciranje razvoja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah
Namen ukrepa: diverzifikacija kmetijske proizvodnje in ustvarjanje dodatnih virov dohodka na kmetijah.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni kmetje s stalnim bivališčem v Občini Podčetrtek, ki so si pridobili oziroma si pridobivajo dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji;
– sofinancirajo se izvedene investicije, pridobivanje dokumentacije za izdajo dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in stroški izobraževanja;
– upravičenci morajo za pridobitev sredstev predložiti račune z dokazili o plačilu, poslovni načrt in mnenje Kmetijske svetovalne službe. Kolikor gre za investicijo, ki se je začela že v preteklem letu, je potrebno podati poročilo o že izvedenih delih;
– upravičenci morajo podati izjavo, da za isti namen niso prejeli sredstev iz drugih virov.
6. Naložbe v kmetijska gospodarstva
6.1. Sofinanciranje izgradnje in obnove gospodarskih poslopij
Namen ukrepa: širjenje kmetijske dejavnosti in modernizacija kmetijskih gospodarstev.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni kmetje s stalnim bivališčem v Občini Podčetrtek ob predložitvi ustrezne gradbene dokumentacije ter računov z dokazili o plačilu,
– upravičenci morajo podati izjavo, da za isti namen niso prejeli sredstev iz drugih virov.
6.2. Sofinanciranje nakupa nove tehnološke opreme na kmetijah
Namen ukrepa: izboljšati kvaliteto tehnološke opreme na kmetijah, spodbujanje uvajanja sodobnih tehnologij na kmetijah.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni kmetje s stalnim bivališčem v Občini Podčetrtek na osnovi predloženih računov za nabavljeno opremo z ustreznimi dokazili o plačilu;
– upravičenci morajo podati izjavo, da za isti namen niso prejeli sredstev iz drugih virov.
6.3. Sofinanciranje izgradnje in obnove pomožnih gospodarskih objektov
Namen ukrepa: urejanje okolice kmetij in zmanjševanje negativnih vplivov na okolje.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni kmetje s stalnim bivališčem v Občini Podčetrtek ob predložitvi ustrezne gradbene dokumentacije ter računov z dokazili o plačilu;
– upravičenci morajo podati izjavo, da za isti namen niso prejeli sredstev iz drugih virov.
6.4. Sofinanciranje nakupa kmetijske mehanizacije
Namen ukrepa: izboljšati kvaliteto kmetijske mehanizacije in spodbujanje nabave specialne mehanizacije na območju z omejenimi možnosti za kmetijsko pridelavo.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni kmetje s stalnim bivališčem v Občini Podčetrtek na osnovi predloženih računov za nabavljeno opremo z ustreznimi dokazili o plačilu,
– upravičenci morajo podati izjavo, da za isti namen niso prejeli sredstev iz drugih virov.
7. Urejanje kmetijskih zemljišč
7.1 Urejanje kmetijskih zemljišč
Namen ukrepa: sofinanciranje manjših zemeljskih del (čiščenje zaraslih površin, izravnava zemljišč, zasipanje depresij, namakanje naravnih površin, osuševanje manjših zamočvirjenih površin, rekultivacije…) v smislu povečanja proizvodnih zmogljivosti in zaokroževanja površin, pri čemer je potrebno upoštevati pogoje varovanja okolja.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičeni kmetje (lastniki kmetijskih zemljišč) s stalnim bivališčem v Občini Podčetrtek, ki obdelujejo kmetijska zemljišča v Občini Podčetrtek ob predložitvi računov za opravljena dela,
– upravičenci morajo podati izjavo, da za isti namen niso prejeli sredstev iz drugih virov.
III. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
15. člen
Z dnem, ko začne veljati ta pravilnik, preneha veljati pravilnik o dodeljevanju sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Podčetrtek (Uradni list RS, št. 80/00).
Št. 06202-072/2003
Podčetrtek, dne 17. oktobra 2003.
Župan
Občine Podčetrtek
Marjan Drofenik, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti