Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003

Kazalo

4759. Pravilnik o sofinanciranju množičnih javnih prireditev s področja turizma in medijske promocije lokalne turistične prepoznavnosti Občine Litija, stran 14839.

Na podlagi 12. člena statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 110/00, 2/01 in 65/02) je Občinski svet občine Litija na 10. redni seji dne 21. 10. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o sofinanciranju množičnih javnih prireditev
s področja turizma in medijske promocije lokalne turistične prepoznavnosti Občine Litija
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji, merila in postopki za sofinanciranje množičnih javnih prireditev in medijske promocije lokalne turistične prepoznavnosti Občine Litija iz občinskega proračuna.
2. člen
Za sofinanciranje programov morajo predlagatelji (organizatorji ali izvajalci prireditev; društva, zavodi, gospodarske družbe, zasebniki in druge pravne osebe) izpolnjevati naslednje pogoje:
– da imajo v okviru svoje dejavnosti registrirano ustrezno dejavnost s področja turizma ali organizacije javnih prireditev;
– da imajo sedež na območju Občine Litija ali izvedejo prireditev/projekt na območju Občine Litija;
– da imajo zagotovljene osnovne materialne, prostorske, kadrovske in organizacijske pogoje za uresničitev načrtovanih turističnih dejavnosti, za katere kandidirajo na razpisu;
– predlagatelji, ki ponovno kandidirajo za proračunska sredstva, morajo občinski upravi ob prijavi posredovati tudi finančno in vsebinsko poročilo o opravljenih dejavnostih, ki so bile sofinancirane iz proračunskih sredstev v preteklem letu;
– društva morajo poleg tega izpolnjevati tudi vse pogoje, ki jih določa zakon o društvih, gospodarske družbe in zasebniki pa priložiti ustrezno potrdilo o poravnanih davčnih obveznostih ter o finančni oziroma poslovni sposobnosti (solventnosti v obdobju zadnjih 6 mesecev) od dneva prijave na ta razpis.
3. člen
Predmet tega pravilnika je sofinanciranje javnih množičnih prireditev s področja turizma ter prireditev s širšo medijsko promocijo lokalne turistične prepoznavnosti občine v širši skupnosti z namenom spodbujanja rasti turistične potrošnje ter z njo povezanega podjetništva, obrti in storitvenih dejavnosti v Občini Litija.
Sredstva za investicije v prostor, opremo in drugo infrastrukturo za izvedbo tovrstnih prireditev niso predmet tega pravilnika.
4. člen
Predlagatelj, ki je pridobil sredstva za prijavljene programe iz drugih proračunskih virov Občine Litija, ne more uveljavljati te pravice za iste programe ponovno preko tega razpisa.
II. POSTOPEK PRIDOBIVANJA
5. člen
Višina sredstev za sofinanciranje množičnih javnih turističnih prireditev in medijske promocije se določi v vsakoletnem proračunu občine. Sredstva se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki ga objavi župan v javnem glasilu.
6. člen
Javni razpis mora vsebovati:
– navedbo naročnika, naslov za vložitev prijave in rok za prijavo,
– navedbo dejavnosti, ki so predmet sofinanciranja,
– okvirno višino finančnih sredstev in predvideno obdobje za porabo sredstev,
– pogoje, ki jih morajo izpolnjevati predlagatelji,
– predvideni rok, v katerem bodo vlagatelji obveščeni o izidu javnega razpisa.
Predlagatelji se prijavijo na razpis, objavljen v javnih medijih, z razpisno dokumentacijo, ki jo pripravi občinska uprava na podlagi tega pravilnika ter sprejetih usmeritev pri sprejemanju proračuna. Razpisni rok praviloma ne sme biti krajši od 30 dni.
7. člen
Predlog izbora predlagateljev in razdelitev razpoložljivih proračunskih sredstev za ta namen na osnovi določil tega pravilnika in javnega razpisa pripravi komisija, ki je praviloma sestavljena iz delavcev pristojne občinske strokovne službe ter drugih predstavnikov iz javnih služb in pravnih oseb, ki delujejo na področju javnega življenja in dela občine (predstavnik sveta predsednikov KS in MS Litija, predstavnik Centra za razvoj, predstavnik turističnih društev iz Občine Litija idr.), ki jo imenuje župan. Na podlagi navedenega predloga za sofinanciranje programov odloči s sklepom župan.
Z izbranim predlagateljem sklene Občina Litija pogodbo o sofinanciranju. Pogodba vsebuje:
– naziv in naslov predlagatelja,
– navedbo projekta/prireditve, ki se sofinancira,
– višina dodeljenih sredstev in proračunska postavka,
– način nadzora nad realizacijo,
– način financiranja,
– določilo o vračilu sredstev v primeru nenamenske porabe sredstev.
Odobrena sredstva se upravičencem nakazujejo za namen, za katerega so bila dodeljena, po izvedbi projekta/prireditve ter prejemu vsebinskega in finančnega poročila o realizaciji.
Kolikor upravičenec ni realiziral prijavljenega projekta/prireditve in izpolnil obveznosti v predpisanem roku, lahko župan s sklepom prerazporedi ostanek sredstev za odobrene projekte/prireditve ostalih predlagateljev, ki so se prijavili na razpis in izvedli prireditev/projekt.
III. MERILA IN KRITERIJI
8. člen
Pri izboru programov za sofinanciranje se upoštevajo naslednja merila in kriteriji:
– finančna konstrukcija predložene prireditve/projekta in delež lastnih sredstev predlagatelja oziroma sredstev iz drugih (neproračunskih) virov;
Predlagatelji lahko kandidirajo za največ 50% predvidene finančne konstrukcije svojega načrtovanega projekta/prireditve.
– število vseh obiskovalcev prireditve;
– časovni obseg in trajanje prireditve;
– kadrovska in organizacijsko-tehnična struktura predlagatelja pri izvedbi prireditve: število vključenih posameznih služb in izvajalcev za izvedbo prireditve;
– število nastopajočih skupin, izvajalcev oziroma udeležencev pri izvedbi kulturnega programa prireditve;
– pomen prireditve za nadaljnji razvoj kraja in lokalne skupnosti v smislu večjega povezovanja in pospeševanja razvoja obrti in storitvenih dejavnosti s področja turizma – število vključenih različnih izvajalcev oziroma udeležencev iz naše občine;
– tradicionalnost prireditve in reference predlagatelja za kakovostno izvedbo podobnih prireditev v občini v preteklih letih;
– da je predloženi projekt/prireditev namenjen čim večjemu številu obiskovalcev tudi izven meja Občine Litija.
Višina točk se podrobneje opredeli v razpisni dokumentaciji in določi po posameznih zgoraj navedenih merilih med izbrane predlagatelje v sorazmernem deležu glede na prijavo, in sicer:
– za prvo alineo iz prejšnjega odstavka tega člena do 20 točk;
– za vse ostale alinee iz prejšnjega odstavka tega člena pa do 10 točk.
9. člen
Programi so ocenjeni v skladu z merili in kriteriji ter ob upoštevanju specifičnosti posameznih programov. Merila so določena v točkah. Vrednost točke se izračuna vsako leto na podlagi razpoložljivih proračunskih sredstev in skupnega števila točk ovrednotenih programov.
10. člen
Namensko uporabo sredstev po tem pravilniku spremlja in preverja občinska strokovna služba ali pa druga pravna oseba, ki jo pooblasti župan.
V primeru ugotovitve, da predlagatelj v skladu s sklenjeno pogodbo sredstev ni porabil namensko, občina lahko zahteva vrnitev nenamensko porabljenih sredstev, skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
IV. KONČNA DOLOČBA
11. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 334-1/2003
Litija, dne 21. oktobra 2003.
Župan
Občine Litija
Mirko Kaplja l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti