Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003

Kazalo

4747. Pravilnik za sofinanciranje programov za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Občine Dobrepolje, stran 14813.

Na podlagi 36. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) in na podlagi 16. člena statuta Občine Dobrepolje (Uradni list RS, št. 37/99) je Občinski svet občine Dobrepolje na 11. redni seji dne 28. 10. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
za sofinanciranje programov za ohranjanje
in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Občine Dobrepolje
1. člen
S tem pravilnikom se določi namen, upravičence, višino in pogoje ter merila za dodeljevanje proračunskih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Občine Dobrepolje.
2. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja na območju Občine Dobrepolje se zagotavljajo v občinskem proračunu, njihovo višino pa določi občinski svet z odlokom o proračunu za tekoče leto.
3. člen
Za uresničevanje ciljev ohranjanja, razvoja kmetijstva in podeželja na območju Občine Dobrepolje se finančna sredstva usmerjajo v naslednje namene:
– pospeševanje strukturnih sprememb in usmerjanje razvojne naložbene dejavnosti v kmetijstvu,
– večanje kakovosti pridelkov in okolju prijaznejših dejavnosti ter ekološke pridelave hrane,
– uporaba kakovostnih semen in nakup plemenske živine (registrirane v rodovnih knjigah ali njihovih ekvivalentih),
– uvajanje novih tehnologij in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah,
– ohranitev, varstvo in optimalno rabo kmetijskih zemljišč ter ohranjanje poseljenosti,
– zagotovitev stalnega strokovnega izpopolnjevanja,
– urejanje kmetijskih zemljišč in kmetijske infrastrukture,
– spodbujanje pašništva,
– združevanje kmetijskih zemljišč,
– pospeševanje društvene dejavnosti, povezane s promocijo kmetijstva in podeželja,
– druge ukrepe, sprejemljive za ohranjanje in razvoj podeželja.
4. člen
Sredstva za posamezne namene se po tem pravilniku v določeni višini dodeljujejo kot nepovratna sredstva v obliki subvencij, regresov, plačil storitev in investicijskih odhodkov. Upravičenci za dodelitev nepovratnih sredstev so fizične osebe – kmetje in pravne osebe ter društva, ki imajo stalno prebivališče oziroma sedež v Občini Dobrepolje, ki opravljajo kmetijsko dejavnost. Prosilci za sofinanciranje morajo imeti obdelane vse lastne površine in površine v zakupu.
Sredstva se lahko dodelijo upravičencem samo za ukrepe, ki se izvajajo na območju Občine Dobrepolje.
Sredstva se lahko dodelijo, če pomenijo spodbudo za izvedbo projekta oziroma so zanj nujno potrebna.
Sredstva za investicije se lahko dodelijo samo za investicije, začete v tekočem letu, razen tistih, ki jih je zaradi sezonskih del potrebno pričeti že prej. Pri investicijah mora biti podana ocena možnosti ohranitve kmetije s strani kmetijske svetovalne službe.
5. člen
Prednost pri izvajanju ciljev ohranjanja in razvoja ter usmerjanja sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva določi z letnim programom odbor za gospodarstvo in kmetijstvo. Prav tako odbor predlaga tudi višino in razdelitev sredstev. Letni program ukrepov se pripravi na podlagi določil tega pravilnika in mora vsebovati:
– navedbo ukrepa,
– višino razpoložljivih sredstev za posamezen ukrep,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev iz pravilnika in druge pogoje in merila, ki jih ta pravilnik ne določa.
Občinska uprava po sprejetju proračuna za posamezno proračunsko leto pripravi javni razpis.
Sredstva se dodeljujejo do porabe sredstev za posamezni namen.
6. člen
Upravičenci iz 3. člena tega pravilnika lahko pridobijo sredstva le pod pogojem, da za isti namen niso prejeli sredstev iz državnih ali mednarodnih virov, za kar morajo podati pisno izjavo.
7. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva ter podeželja se izvajajo na naslednjih področjih:
1. Subvencioniranje obrestne mere
Namen ukrepa: spodbujanje razvoja kmetijstva in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah (gradnja in prenova objektov, nakup in posodobitev opreme, razširitev, posodobitev in pridobivanje novih zmožnosti za dopolnilne dejavnosti na kmetijah, nakup in urejanje kmetijskih zemljišč).
Višina pomoči: sofinancirajo se obresti.
Pogoji za pridobitev sredstev: pogoji so podrobneje opredeljeni v pravilniku o dodeljevanju posojil iz sredstev občinskega proračuna za področje kmetijstva v Občini Dobrepolje. Na osnovi pravilnika in pogodbe o subvencioniranju obrestne mere kredita iz povezanega posla z banko se preko tako pridobljenega potenciala kreditojemalcem krijejo obresti v višini do 100%.
2. Sofinanciranje osemenjevanja živali
Namen ukrepa: z umetnim osemenjevanjem in uporabo semena kvalitetnih plemenjakov želimo izboljšati genetsko kakovost živali (višja prireja mleka in mesa).
Višina pomoči: sofinancirajo se stroški v višini do 30% za opravljeno storitev osemenjevanja za prvo osemenitev krave ali telice in 100% razliko za osemenitev s semenom boljših plemejakov.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva, namenjena osemenjevanju, se izplačujejo službam, ki imajo koncesijo za osemenjevanje, po poprej sklenjenih pogodbah, na podlagi izstavljenega zahtevka in poročila o opravljenih osemenitvah.
3. Sofinanciranje zdravljenja mastitisa in analize mleka na skupno število somatskih celic
Namen ukrepa: podpora pridobivanju kvalitetnega mleka.
Višina pomoči: sofinancira se do 70% stroškov zdravljenja mastitisa in 100% stroškov analize mleka na skupno število somatskih celic.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva, namenjena zdravljenju mastitisa, in analizi mleka na skupno število somatskih celic, se izplačujejo službam oziroma pooblaščeni veterinarski organizaciji, po poprej sklenjenih pogodbah, na podlagi izstavljenega računa in poročila o opravljenem zdravljenju oziroma analizi.
4. Sofinanciranje analize zemlje in krme
Namen ukrepa: analiza zemlje se sofinancira s ciljem izdelave gnojilnih načrtov in s tem pravilnejšega dodajanja manjkajočih hranil posameznim kmetijskim kulturam. Z načrtnim usmerjenim gnojenjem zmanjšujemo onesnaževanje tal in podtalnice. Analiza krme pa služi kot podlaga za izračunavanje krmnih obrokov za posamezno vrsto in kategorijo živali in posredno vpliva na količino in kvaliteto mleka in mesa.
Višina pomoči: sofinanciranje opravljene analize zemlje in krme v 100% vrednosti.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva, namenjena analizi zemlje in krme, se izplačujejo pooblaščenim organizacijam za opravljanje analize na podlagi sklenjene pogodbe, izstavljenega računa in poročila o opravljeni analizi.
5. Sofinanciranje testiranja škropilnic, sejalnic, molznih strojev in silokombajnov
Namen ukrepa: namen testiranja strojev je optimalna raba zaščitnih sredstev in s tem zmanjševanje onesnaženosti tal in okolja, oprtimalno porabo semen, pridobivanje higiensko neoporečnega mleka in pridelavo kakovostne krme.
Višina pomoči: sofinanciranje v višini 100% upravičenih stroškov za testiranje škropilnic, sejalnic, molznih strojev in silokombajnov (stroške rezervnih delov poravna upravičenec v celoti sam).
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva, namenjena testiranju strojev, se izplačujejo pooblaščenim organizacijam za opravljanje testiranja na podlagi izstavljenega računa.
6. Sofinanciranje urejanja pašnikov
Namen ukrepa: spodbujanje urejanja pašnih površin in podpora pašnemu izkoriščanju s ciljem obdržati stalež živine, poseljenost krajine in ohranjanje izgleda krajine ter preprečiti zaraščanje kmetijskih zemljišč.
Višina pomoči: sofinanciranje največ do višine 50% upravičenih stroškov investicije.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Upravičenci morajo biti lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč na območju občine, vlogi mora biti priloženo mnenje kmetijsko svetovalne službe ter posestni list. Najmanjša površina pašnika mora biti 1 ha, v primeru, da gre za razširitev že obstoječega pašnika, pa mora biti površina, ki se na novo ureja, najmanj 0,5 ha.
Pogoji in kriteriji so podrobneje opredeljeni v veljavnem pravilniku o dodeljevanju sredstev za sofinanciranje ureditve pašnikov.
7. Urejanje kmetijskih zemljišč – male agromelioracije
Namen ukrepa: sredstva se namenjajo za izvajanje manjših agromelioracij, to je operacij, ki ne pomenijo večjega posega v prostor kot so: krčenje grmičja, planiranje terena, odstranjevanje kamenja in druga manjša dela s ciljem izboljšanja rodovitnosti tal, izboljšanja pogojev obdelave kmetijskih zemljišč in s tem tudi preprečevanju zaraščanja kmetijskih zemljišč.
Višina pomoči: sofinancira se do največ 70% upravičenih stroškov.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Sredstva lahko pridobijo le upravičenci, ki so lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč na območju občine v višini, ki jo glede na razpoložljiva sredstva, določi odbor za gospodarstvo in kmetijstvo. O upravičenosti ukrepa agromelioracije odloča posebna komisija, ki jo imenuje župan, predhodno pa poda mnenje kmetijska svetovalna služba. Agromelioracije izvaja po postopku o oddaji javnih naročil izbran izvajalec, ki na osnovi pogodbe izstavi račun Občini Dobrepolje, pred začetkom izvajanja del pa morajo upravičenci na osnovi izstavljenega zahtevka poravnati 30% lastne udeležbe.
8. Sofinanciranje prepisov zemljišč
Namen ukrepa: sofinancirajo se administrativni stroški postopkov nakupa in medsebojne menjave kmetijskih zemljišč z namenom zaokrožitve posesti in s tem racionalnejše rabe kmetijskih zemljišč. Skupna površina po nakupu ali menjavi mora biti najmanj 1 ha.
Višina pomoči: sofinancirajo se stroški pogodbe in stroški sodne ter upravne takse pri nakupu ali zamenjavi parcel v 100% višini.
Pogoji za pridobitev pomoči:
Upravičenci predložijo naslednjo dokumentacijo:
– kopijo katastrskega načrta,
– overjeno menjalno pogodbo in zemljiškoknjižni izpisek, iz katerega je razvidno, da je zemljišče v lasti upravičenca,
– fotokopije računov za izvedbo pravnega posla.
9. Sofinanciranje označevanja govedi
Namen ukrepa: podpora je namenjena imetnikom govedi, ki so dolžni označevati vse živali. S tem zagotavljajo sledljivost živali.
Višina pomoči: sofinancirajo se stroški v višini 50%.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva, namenjena označevanju govedi, se izplačujejo pooblaščenemu označevalcu na podlagi izstavljenega računa in poročila o opravljenem označevanju govedi.
10. Sofinanciranje nakupa in vzdrževanja hladilnih naprav v zbiralnicah mleka
Namen ukrepa: podpora zagotavljanju ustrezne kakovosti mleka.
Višina pomoči: sofinancira se nakup in vzdrževanje hladilnih naprav do višine 50% upravičenih stroškov.
Pogoji za pridobitev sredstev: sofinancerski delež se izplača investitorju na podlagi pogodbe in predloženega računa o nakupu oziroma vzdrževanju.
11. Izvajanje izobraževanja
Namen ukrepa: izobraževanje kmečkih žena in kmetov predvsem na področju dopolnilnih dejavnosti v smislu pospeševanja registracije kmetij, seznanjanja z obstoječo zakonodajo in predstavitev možnosti za opravljanje dopolnilne dejavnosti ter organiziranje strokovnih seminarjev ter podpora k večji strokovni usposobljenosti.
Višina pomoči: pooblaščenim izvajalcem izobraževanja se krijejo plačila honorarjev predavateljem, stroški uporabe prostorov za izvedbo strokovnih predavanj, tečajev, demonstracij, prireditev, na katerih se predstavljajo kmečke žene in kmetije ter društva v višini 100% stroškov izobraževanja.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva občinske pomoči se dodeljujejo na podlagi: vloge za sofinanciranje s priloženim računom o izvedeni storitvi ali finančno ovrednotenega programa pooblaščenega izvajalca izobraževanja z ustreznimi dokazili in seznam udeležencev izobraževanja.
12. Sofinanciranje delovanja društev in njihovih programov
Namen ukrepa: spodbujanje aktivnosti društev s področja kmetijstva, ki so neprofitna in se ne ukvarjajo s komercialno dejavnostjo, izvajanje strokovnega dela, pri izdajanju informativnih publikacij in pri prenosu tržnih informacij.
Višina pomoči: višina sofinanciranja posameznega programa oziroma aktivnosti društev je odvisna od razpoložljivih sredstev za te namene in znaša največ do 50% upravičenih stroškov za izvedbo strokovnih prireditev, za izdajo informativnih publikacij, izvajanje izobraževanja in usposabljanj za člane društva.
Sofinancira se do 50% upravičenih stroškov finančno ovrednotenega programa, kolikor društvo ali krožek deluje na medobčinski ravni, pa glede na delež članov iz Občine Dobrepolje.
Pogoji za pridobitev sredstev: do podpore so upravičena društva in združenja s področja kmetijstva in gozdarstva, ki so registrirana na območju občine oziroma delujejo na področju kmetijstva skladno z zakonom o društvih. Sofinanciranje programov in drugih aktivnosti poteka na osnovi javnega poziva k oddaji letnega finančno ovrednotenega programa društva ter finančnega poročila o delu društva v preteklem letu.
13. Podpora čebelarstvu
Namen ukrepa: ohranjanje biološke pestrosti kmetijskega prostora z razmnoževanjem in širjenjem medovitih rastlin ter zdravstveno varstvo čebel.
Višina pomoči: sofinancira se največ do višine 50% stroškov zdravljenja čebel.
Pogoji za pridobitev sredstev: zahtevek za sofinanciranje vlaga čebelarsko društvo, kateremu je potrebno priložiti poročilo o izvedenih ukrepih, ustrezne račune, ki bremenijo program izvedenih ukrepov in seznam koristnikov zdravstvene preventive čebel. Sofinanciranje čebelarskega krožka poteka na podlagi plana in poročila, ki ga mora le-ta predložiti.
8. člen
Upravičenci predložijo vloge za pridobitev sredstev po objavi razpisnih pogojev, ki ga objavi občina v obliki javnega razpisa v občinskem glasilu.
Javni razpis mora vsebovati:
– namene, za katere se dodeljujejo sredstva,
– višino sredstev za posamezne namene,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev,
– navedbo dokumentacije, ki jo morajo upravičenci priložiti k vlogi,
– naslov, na katerega upravičenci vložijo vloge,
– rok za vložitev vlog in rok do katerega bodo upravičenci obveščeni o izidu razpisa,
Prijava na javni razpis mora vsebovati vse z razpisom zahtevane podatke, predvsem pa:
– ime, naslov, sedež prosilca, davčno številko, številko računa za nakazilo sredstev,
– namen, za katerega se podaja zahtevek,
– izjava o točnosti navedenih podatkov in izjavo upravičenca, da za isti namen – projekt ni pridobil pomoči iz državnih ali mednarodnih virov.
9. člen
Medsebojne obveznosti med Občino Dobrepolje in prejemnikom pomoči se uredijo s pogodbo ali z odločbo.
10. člen
Kontrolo nad izvajanjem namenske porabe sredstev izvaja občinska uprava v sodelovanju z odborom za gospodarstvo in kmetijstvo in Kmetijsko svetovalno službo.
11. člen
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva plačila upravičencu do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– druge nepravilnosti pri porabi sredstev.
Upravičenec, ki krši določila prvega odstavka tega člena, ne more kandidirati za sredstva občine na naslednjem javnem razpisu.
12. člen
V primeru ostanka predvidenih sredstev za posamezne intervencije, se lahko prerazporedijo v druge namene, določene v tem pravilniku. Predlog za prerazporeditev lahko predlaga odbor za gospodarstvo in kmetijstvo, sprejme pa ga župan s sklepom v skladu s proračunom.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 32001-1/03
Dobrepolje, dne 28. oktobra 2003.
Župan
Občine Dobrepolje
Anton Jakopič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti