Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003

Kazalo

4744. Program priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Staro mestno jedro Celja , stran 14811.

Na podlagi 27. in 34. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) in 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je župan Mestne občine Celje sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Staro mestno jedro Celja
(skrajšani postopek)
1. člen
(predmet in cilj sprememb in dopolnitev ZN)
S tem programom se podrobneje določijo:
– ocena stanja, razloge in pravno podlago za pripravo sprememb in dopolnitev ZN,
– predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev ZN,
– okvirno ureditveno območje sprememb in dopolnitev ZN,
– nosilce urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja in druge udeležence, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN,
– seznam potrebnih strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve,
– navedbo in način pridobitve geodetskih podlag,
– obveznosti v zvezi s financiranjem sprememb in dopolnitev ZN.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo PIA)
Zazidalni načrt Staro mestno jedro Celja je bil sprejet v letu 1986 (odlok o sprejetju je bil objavljen v Uradnem listu SRS, št. 42/86). Ker je staro mestno jedro Celja zaščiteno kot kulturna (naselbinska) dediščina je varstvo kulturne dediščine eden izmed relevantnih vidikov urejanja v območju mestnega jedra. Strokovne podlage za zaščito kulturne dediščine za zadevni izvedbeni prostorski akt, so bile izdelane v osemdesetih letih in jih je danes strokovna praksa v nekaterih pogledih že presegla. Kot eden izmed problemov, ki bi jih lahko rešili takoj, se kaže možnost izkoriščanja podstreh za stanovanjske prostore. Namen zazidalnega načrta je vseskozi prenova obstoječe grajene strukture, s tem izboljšanje bivalnih pogojev in vrnitev življenja in stanovalcev v staro mestno jedro. V nekaterih objektih, predvsem tistih, ki so posebej zaščiteni kot kulturna dediščina, pa v skladu z veljavnim izvedbenim prostorskim aktom, ni mogoče adaptirati podstrešja, kar je v mnogih primerih želja lastnikov in investitorjev. Strokovna stališča, predvsem pristojne službe za varstvo kulturne dediščine, so v teh letih, kar velja zazidalni načrt postala bolj diferencirana, prevladalo je spoznanje, da je potrebno ohraniti strešine objektov kot relevanten element v oblikovanju podobe mestnega jedra (naklon, barva in tekstura kritine), medtem ko je volumen podstreh mogoče izkoristiti pod pogoji pristojnih služb. To ugotovitev MOC želi vnesti v odlok o sprejetju ZN SMJ Celja kot dopolnitev v skrajšanem postopku, ker se v skladu s 34. členom zakona o urejanju prostora nanaša na objekte, »za katere ni predpisana presoja vplivov na okolje in predlagane spremembe bistveno ne vplivajo na kulturno dediščino in na rabo sosednjih zemljišč ali objektov«.
3. člen
(predmet in programska izhodišča prostorskega akta)
Predmet sprememb in dopolnitev je zazidalni načrt Staro mestno jedro Celja (Uradni list SRS, št. 42/86 in Uradni list RS, št. 76/94, 46/96, 64/96, 38/01, 108/01). V členih odloka o sprejetju zazidalnega načrta, ki definirajo mogoče tolerance pri gradnji v starem mestnem jedru, je potrebno podati predlog postopka za rekonstrukcijo podstreh objektov, ki so zaščiteni kot kulturna dediščina.
4. člen
(okvirno ureditveno območje sprememb ZN)
Območje urejanja je enako kot v veljavnem zazidalnem načrtu Staro mestno jedro Celja
5. člen
(nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci)
Organi in organizacije, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN so:
– RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Celje,
– RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Celje,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine RS, Območna enota Celje,
– Mestna občina Celje, Oddelek za okolje in prostor ter promet,
– Telekom Slovenije, PE Celje,
– Elektro Celje, Javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d.,
– Energetika Celje, Javno podjetje d.o.o.,
– Javne naprave, Javno podjetje d.o.o.,
– Vodovod–kanalizacija, Javno podjetje Celje d.o.o.
V skrajšanem postopku izdelave sprememb in dopolnitev ZN morajo nosilci urejanja v skladu s 34. členom ZureP-1 podati pogoje in usmeritve v zvezi s pripravo sprememb in dopolnitev ZN v roku 15 dni.
Organi in organizacije (nosilci urejanja) podajo mnenja na dopolnjeni predlog sprememb in dopolnitev ZN (osnutek sprememb in dopolnitev ZN, ki je že usklajen s stališčem župana do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve) v roku 15 dni. Če v predpisanem roku ne podajo smernic in mnenj, se šteje, da jih nimajo.
Pripravljavec sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je Mestna občina Celje – Zavod za planiranje in izgradnjo.
6. člen
(seznam strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve)
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev ZN je potrebno upoštevati:
– prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta in prostorske sestavine srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88 in Uradni list RS, št. 86/00);
– zazidalni načrt Staro mestno jedro Celja (Uradni list SRS, št. 42/86 in Uradni list RS, št. 76/94, 46/96, 64/96, 38/01, 108/01).
7. člen
(navedba in način pridobitve geodetskih podlag)
Za območje predvidene prostorske ureditve bo gradiva za izvedbo postopka pripravila pristojna strokovna služba MOC (ZPI Celje) v sodelovanju s Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Celje.
8. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem)
Finančna sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev ZN niso potrebna ker bo dokumentacijo pripravila in postopke vodila prisojna služba MOC v okviru svojih dejavnosti.
9. člen
Ta program priprave sprememb in dopolnitev ZN začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 35005-16/2003-8
Celje, dne 20. oktobra 2003.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti