Uradni list

Številka 108
Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 108/2003 z dne 7. 11. 2003

Kazalo

4740. Program priprave za spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta rekreacijskega centra na Golovcu, stran 14805.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99) je župan Mestne občine Celje 2003 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta rekreacijskega centra na Golovcu
I. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo zazidalnega načrta
Območje naselja Golovec je v planskih aktih Mestne občine Celje opredeljeno za stanovanjsko gradnjo in ga pokrivajo spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta Rekreacijski center na Golovcu (proj. Urbana d.o.o. št. 431/02, Uradni list RS, št. 69/02).
S tem programom priprave se opredelijo vsebina in obseg zazidalnega načrta, postopki in roki priprave ter sprejemanja, seznam pristojnih nosilcev urejanja prostora, ki sodelujejo v postopku načrtovanja, seznam potrebnih strokovnih podlag, obveznosti v zvezi s financiranjem in drugi pogoji potrebni za izdelavo zazidalnega načrta.
II. Predmet in programska izhodišča izdelave lokacijskega načrta
Predmet izdelave sprememb in dopolnitev ZN Golovec se nanaša na spremembo formiranja parcel 990/1 in 990/4 k.o. Golovec in gradnje na teh parcelah.
Zazidalni načrt mora biti izdelan v skladu s 24., 34., 43., 44., 73. in 139. členom ZUreP-1 ter pravilnikom o podrobnejši vsebini, obliki in načinu priprave lokacijskih načrtov ter vrstah njihovih strokovnih podlag. Postopek se bo v skladu s 34. členom ZUreP izvajal po skrajšanem postopku – to pomeni, da ni potrebnih predhodnih strokovnih rešitev, prostorskih konferenc in variantnih rešitev predlagane prostorske ureditve. Torej mora ZN vsebovati naslednjo vsebino: prikaz ureditvenega območja, usmeritve načrtovane ureditve v prostoru s prikazom vplivov in povezav s sosednjimi območji; načrt parcelacije; zasnovo projektnih rešitev prometne, energetske, vodovodne in druge komunalne infrastrukture z obveznimi priključevanji vanjo; morebitno etapnost izvedbe ZN; rešitve in ukrepe za varovanje okolja, ohranjanje naravne in kulturne dediščine ter trajnostne rabe naravnih dobrin; rešitve in ukrepe za obrambo ter za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.
Poleg navedenega mora ZN vsebovati tudi naslednje obvezne priloge: izvleček iz strateškega prostorskega plana; obrazložitev in utemeljitev ZN; smernice in mnenje nosilcev urejanja prostora; seznam sprejetih aktov o zavarovanju in seznam sektorskih aktov in predpisov, ki so bili pri pripravi ZN upoštevani; oceno stroškov za izvedbo ZN; finančno konstrukcijo pri financiranju prostorske ureditve; povzetek za javnost; spis postopka priprave in sprejemanja lokacijskega načrta; program opremljanja zemljišč, oziroma stroškov komunalnega opremljanja. Načrtovalec predmetnega ZN mora predati pripravljavcu, to je Mestni občini Celje, dva izvoda akta. En izvod bo predan Upravni enoti, drugi izvod pa bodo hranjeni pri Zavodu za planiranje, kjer bo akt na vpogled in dostopen javnosti. Obenem je potrebo celoten ZN s prilogami predati v digitalni obliki in CD, tako tekstualni kot grafični del.
III. Okvirno ureditveno območje
Območje zazidalnega načrta zajema parcele 990/1, 991/1 in 990/4 k.o. Golovec tako, da se sprememba smiselno vklaplja v zasnovo ZN po projektu Urbana d.o.o. tako v ureditveni in komunalni situaciji. Širina ureditvenega območja spremembe ZN mora biti takšna, da zajema vse parcele, ki jih povzročata spremembi parcelacije Gubo in Balek.
IV. Nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter drugi udeleženci, ki sodelujejo pri pripravi zazidalnega načrta
Pobudnika sprememb in dopolnitev ZN Golovec sta Ivo in Branka Gubo ter Aleš Balek, ki po sprejemu programa priprave in izbora načrtovalca pozoveta pristojne nosilce urejanja prostora, da podajo v roku 30 dni smernice za načrtovane prostorske ureditve.
V primeru, da nosilci urejanja prostora v 30 dneh ne bodo podali smernic, se bo v skladu z 29. členom ZUreP-1 štelo, da nimajo smernic.
Pristojni nosilci urejanja prostora za izdajo smernic za izdelavo zazidalnega načrta so:
– RS Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Celje, Dečkova 36, Celje
– RS Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, območna enota Celje, Trg celjskih knezov 9, Celje
– Mestna občina Celje, Oddelek za okolje in prostor ter promet, Trg Celjskih knezov 9, Celje
– Telekom Slovenije, PE Celje, Lava 1, Celje
– Elektro Celje, Javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d.,Vrunčeva 2 a, Celje
– Energetika Celje, Javno podjetje d.o.o., Smrekarjeva 1, Celje
– Javne naprave, Javno podjetje d.o.o., Teharska 49, Celje
– Vodovod–kanalizacija, Javno podjetje Celje d.o.o., Lava 2 a, Celje
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo – ARSO-Območna pisarna Celje, Lava 11, Celje.
V. Seznam potrebnih smernic in druge obvezne vsebine
Pobudnik zazidalnega načrta, oziroma zanj izbrani načrtovalec mora upoštevati pogoje ZN Golovec po proj. Urbana d.o.o. in poiskati takšne rešitve, ki bodo omogočale dovoze tudi k drugim parcelam.
Pri izdelavi zazidalnega načrta je potrebno upoštevati obstoječe veljavne prostorske akte, to so: spremembe in dopolnitve rekreacijskega centra na Golovcu po proj. Urbana d.o.o.
VI. Pridobitev geodetskih podlag
Geodetske podlage za izdelavo zazidalnega načrta za območje stanovanjske gradnje na Golovcu si je izbrani izdelovalec dolžan pridobiti sam.
VII. Roki za pripravo zazidalnega načrta
Pridobitev smernic za načrtovanje
Pobudnik izdela ZN takoj po sprejetju programa priprave pozove pristojne nosilce urejanja prostora kot so navedeni v IV. točki tega programa, da v roku 30 dni podajo svoje smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve.
Izdelovalec ZN mora biti strokovna organizacija, ki je registrirana za opravljanje strokovnih nalog v zvezi z urbanističnim načrtovanjem v skladu z veljavno zakonodajo.
Pobudnik mora osnutek ZN predati Mestni občini Celje.
Javna razgrnitev, javna obravnava ter sprejem stališč do pripomb
Po sprejetju sklepa o javni razgrnitvi, ki ga sprejme župan Mestne občine Celje, se osnutek ZN javno razgrne za 30 dni.
V času javne razgrnitve se izvede javna obravnava osnutka ZN. Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo v času javne razgrnitve svoje pisne pripombe. Stališča do pripomb se pripravijo do prve obravnave mestnega sveta, predlagatelj stališč do pripomb je župan Mestne občine Celje. Mestni svet mestne občine Celje se opredeli do pripomb.
Izdelava dopolnjenega predloga zazidalnega načrta in pridobitev mnenj
Na podlagi sprejetih stališč do pripomb izdelovalec izdela dopolnjen predlog zazidalnega načrta, pobudnik pa pozove nosilce urejanja prostora, določene v IV. točki tega programa priprave, da v 30 dneh podajo mnenja.
Sprejem dopolnjenega predloga oziroma odloka zazidalnega načrta
S sprejetimi stališči do pripomb in pridobljenimi mnenji pristojnih nosilcev planiranja na predlog župana Mestni svet mestne občine Celje obravnava in sprejme usklajen in dopolnjen predlog zazidalnega načrta oziroma odlok, ki se objavi v Uradnem listu RS.
Odlok mora biti izdelan kot spremembe in dopolnitve osnovnega odloka in pravno pravilno formuliran.
VIII. Obveznosti v zvezi s financiranjem zazidalnega načrta
Finančna sredstva za izdelavo zazidalnega načrta zagotovi ponudnik.
IX. Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 35005-00012/2003-0008
Celje, dne 16. oktobra 2003.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti