Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2003 z dne 17. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2003 z dne 17. 10. 2003

Kazalo

4492. Splošni pogoji za dobavo in odjem toplote iz distribucijskega omrežja na območju Občine Ravne na Koroškem, stran 14023.

Na podlagi 70. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00, v nadaljevanju: EZ), 26. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) in 16. člena statuta Občine Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 39/99, 61/01) je Občinski svet občine Ravne na Koroškem na 8. redni seji dne 30. 9. 2003 sprejel
S P L O Š N E P O G O J E
za dobavo in odjem toplote iz distribucijskega omrežja na območju Občine Ravne na Koroškem
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Splošni pogoji za dobavo in odjem toplote iz omrežja na območju Občine Ravne na Koroškem (v nadaljevanju: splošni pogoji) so usklajeni s koncesijsko pogodbo za distribucijo zemeljskega plina in distribucijo toplote v Občini Ravne na Koroškem (v nadaljevanju: pogodba) in odlokom o načinu izvajanja gospodarskih javnih služb distribucije zemeljskega plina, distribucije toplote in o podelitvi koncesije v Občini Ravne na Koroškem (Uradni list RS, št. 94/02, v nadaljevanju: odlok) ter opredeljujejo:
– splošne določbe,
– definicije pojmov,
– naprave distributerja,
– naprave odjemalca,
– dobavo in kakovost dobavljene toplote,
– ceno in plačilne pogoje,
– priključitve na toplovodno omrežje,
– izdajo soglasij k tehnični dokumentaciji, gradnjo in nadzor,
– pričetek uporabe toplote,
– odjemno mesto in merilne naprave,
– prijavo in odjavo porabe toplote,
– neupravičen in nekontroliran odjem toplote,
– prekinitev dobave toplote,
– ustavitev dobave toplote,
– obveznosti distributerja in odjemalca,
– višjo silo,
– ugotavljanje prevzetih količin,
– reklamacije,
– ukrepe za zagotovitev varnosti pri uporabi toplotnega omrežja in naprav,
– končne določbe.
II. DEFINICIJE POJMOV
2. člen
Distributer in dobavitelj toplote je družba Petrol Energetika, d.o.o. (v nadaljevanju: distributer), ki ji je s pogodbo in odlokom podeljena izključna pravica za dobavo in distribucijo toplote na območju Občine Ravne na Koroškem.
Odjemalec toplote je vsaka fizična ali pravna oseba, ki ji distributer na osnovi pisne pogodbe distribuira in dobavlja toploto iz toplovodnega omrežja. Pisna pogodba se sklene z lastnikom ali najemnikom stanovanjskih prostorov, v skladu z določili stanovanjskega zakona (Uradni list RS, 69/03).
3. člen
Naprave za pretok toplotne energije od toplotnih virov do odjemalca so vročevodno (primarno) omrežje, priključne postaje, toplovodno (sekundarno) omrežje in interne toplotne naprave.
4. člen
Dobava toplotne energije preko priključnih postaj je indirektna. Distributer dobavlja v vročevodno omrežje vodo temperature do 118° C tako, da ustreza vstopna temperatura v toplovodno in interno omrežje tabeli temperatur v Prilogi 1.
Toplota se transformira v priključni postaji, ki je prikazana na shemi v Prilogi 2.
Če so interne toplovodne naprave pri odjemalcu pravilno dimenzionirane, obratovalno usposobljene in zregulirane, zagotavlja distributer v ogrevanih prostorih temperaturo, kot je določeno v projektih internih naprav (običajno 20° C). Dopustna toleranca je ± 1° C.
5. člen
Razvrstitev toplovodnega omrežja in naprav glede na namen, ki ga imajo za mesto, območje, naselje in odjemalca:
1. Vročevodno (primarno) omrežje je namenjeno oskrbi več obstoječih ali predvidenih stanovanjskih ali drugih območij porabe in poteka od proizvajalca toplotne energije do stanovanjskih naselij (sosesk) oziroma posameznih območij in se zaključuje v priključnih postajah.
2. Priključne postaje so namenjene transformaciji toplotne energije iz vročevodnega (primarnega) v toplovodno (sekundarno) omrežje in so sestavljene iz toplotnih izmenjevalcev, obtočnih črpalk, zapornih, regulacijskih, merilnih in drugih elementov. Priključna postaja mora biti opremljena s shemo, ki mora biti primerno zaščitena in viseti na vidnem mestu v prostoru priključne postaje.
3. Toplovodno (sekundarno) omrežje je namenjeno oskrbi določenega obstoječega stanovanjskega ali drugega območja in poteka od priključne postaje do posameznih porabnikov oziroma do njihovih internih toplotnih naprav.
4. Interne toplotne naprave se nahajajo pri porabnikih za vstopnimi ventili in služijo za odjem, razdelitev, meritev in regulacijo temperature za različne načine ogrevanja (radiatorsko, konvektorsko, toplozračno, klimatizacijo prostorov in podobno).
6. člen
Priključna moč je maksimalna poraba toplotne energije odjemalčevih toplotnih naprav v eni uri. Priključna moč se določi v kW na osnovi transmisijskega izračuna v projektu za priključni objekt oziroma na osnovi izvršenih izmer objekta, ki se namerava priključiti.
7. člen
Odjemno mesto je z merilno napravo opremljeno obračunsko mesto dobave in prevzema toplote med distributerjem in odjemalcem.
8. člen
Dobava toplotne energije je sezonska. Ogrevalna sezona se začne po 15. septembru, ko pade zunanja temperatura na Ravnah na Koroškem ob 21. uri tri dni zapored na +12° C ali manj ter se konča od 1. do 15. maja, ko zunanja temperatura ob 21. uri tri dni zapored znaša več kot +12° C.
9. člen
Tri dni po začetku ogrevalne sezone morajo biti ogrevani vsi objekti, ki so priključeni in imajo interne toplotne naprave obratovalno usposobljene.
10. člen
Dobava toplotne energije v ogrevalni sezoni za posamezne namene (gradbeno ogrevanje, začasno ogrevanje in podobno) je možna le na osnovi predhodne ugotovitve glede priključitve in za to izdane naročilnice.
11. člen
Varstveni pas je območje 2 m od posamezne cevi toplovoda v smeri horizontalno. Hišni priključni vodi so praviloma odcepni cevovodi za dovod toplote iz toplovodnega omrežja ustreznega tlaka do zgradb.
Območje varstvenega pasu v vertikalni smeri je odvisno od nameravanega posega, torej od tega, v kakšni meri ta poseg ogroža varno in nemoteno obratovanje toplovodnega omrežja in njegovih sestavnih delov, praviloma 0,5 m od izolacije cevovoda.
III. NAPRAVE DISTRIBUTERJA
12. člen
Naprave distributerja so vso primarno omrežje, toplovodno omrežje in priključne postaje do vključno razdelilnikov interne instalacije, v kolikor je to s prenosom osnovnih sredstev v last distributerja urejeno.
Pri nestanovanjskih porabnikih so priključne postaje praviloma last odjemalca.
IV. NAPRAVE ODJEMALCA
13. člen
Naprave odjemalca so vse interne instalacije in naprave od razdelilnikov dalje.
V. DOBAVA IN KAKOVOST TOPLOTE
14. člen
Distributer mora zagotavljati parametre dobavljene toplote tako, da je temperatura ogrevne vode v toplotni postaji taka, kot je to razvidno iz Priloge 1.
15. člen
Če se v skladu z dolgoročnim razvojem oskrbe območja Občine Ravne na Koroškem pogoji za dobavo tople vode spremenijo v takšni meri, da so potrebne spremembe, predelave ali zamenjave na napravah distributerja in odjemalca, nosi stroške, ki nastanejo na napravah distributerja, distributer, na napravah odjemalca pa odjemalec.
16. člen
Kolikor odjemalec iz prejšnjega člena potrebnih del ne izvede v dogovorjenem roku, mu distributer ni dolžan dobavljati toplote.
VI. CENA IN PLAČILNI POGOJI
17. člen
Cena in plačilni pogoji za dobavljeno toploto in stroške distribucije se za tarifne odjemalce določijo na podlagi vsakokrat veljavnega tarifnega sistema v Občini Ravne na Koroškem. Cena distribucije toplote je za tarifne odjemalce vključena v ceno po tarifnem sistemu.
Kriteriji za spremembo cen za tarifne odjemalce so določeni s koncesijsko pogodbo med distributerjem in Občino Ravne na Koroškem. K spremembi cen daje soglasje Občinski svet občine Ravne na Koroškem.
18. člen
Odjemalcem se opravi popis in obračun dobavljene toplote po dejanski mesečni porabi. Račun za dobavljeno in distribuirano toploto se odjemalcu izstavi za preteklo mesečno obdobje.
Odjemalci lahko poravnajo stroške za porabljeno toploto tudi mesečno pavšalno glede na preteklo primerljivo obdobje. Poračun se izvede na koncu obračunskega obdobja. Obračunsko obdobje traja od 1. julija tekočega leta do 30. junija naslednjega leta.
Druge storitve in dobave se obračunajo po veljavnem ceniku distributerja.
VII. PRIKLJUČITEV NA TOPLOVODNO OMREŽJE
19. člen
Odjemalec, ki želi priključiti objekt na toplovodno omrežje, spremeniti obseg dobave toplote ali spremeniti merilno mesto, mora od distributerja s pisno vlogo zahtevati soglasje. K vlogi za soglasje mora predložiti situacijo novega objekta in projekt, iz katerega bo razvidna priključna moč in način ogrevanja. Izvedena dela pregleda distributer.
Izdano soglasje predstavlja distributerjevo obvezo za dobavo toplotne energije, vendar šele, ko je investitor izpolnil vse pogoje soglasja, ko je izvršen pregled izvedenih del in sklenjena pogodba o dobavi toplotne energije.
Distributer je upravičen zavrniti priključitev ali povečan obseg dobave, če tega ni mogoče zagotoviti zaradi zasedenosti kapacitet ali tehničnih nezmogljivosti. V tem primeru distributer odloči z upravno odločbo, zoper katero se lahko odjemalec pritoži. O pritožbi odloča skladno s predpisi župan Občine Ravne na Koroškem.
V primeru priključitve objekta na toplovodno omrežje je odjemalec dolžan poravnati stroške priključitve.
20. člen
Zagon internih toplotnih naprav in priključne postaje se izvede le v navzočnosti distributerjevega pooblaščenega delavca.
Investitor oziroma odjemalec mora pisno zagotoviti, da so vse naprave obratovalno usposobljene in da ni možen izliv vode.
21. člen
Distributer vključi priključno postajo v redno obratovanje, ko so izpolnjeni vsi pogoji iz izdanih soglasij, pogodb, sporazumov, Splošnih pogojev in dovoljenj, izdanih na podlagi zakonov.
22. člen
Ob vsaki priključitvi, povečanju ali zmanjšanju priključne moči ali spremembi merilnega mesta se sestavi zapisnik. Zapisnik mora vsebovati:
– naslov naročnika (investitorja ali odjemalca),
– odjemno mesto,
– priključno moč,
– tip toplotnega števca,
– datum priključitve.
23. člen
Odjemalec v celoti prevzame pravice in obveznosti iz soglasij, sklenjenih pogodb in sporazumov njegovih pravnih predhodnikov, ki so ga o teh dolžni seznaniti.
24. člen
Distributer s priključitvijo internih toplotnih naprav na svoje omrežje ne prevzame jamstva za pravilnost izvedbe in brezhibno delovanje le-teh, razen če motnje povzroči distributer.
25. člen
Rok priključitve se določi v soglasju za priključitev na toplovodno omrežje. Nove priključitve so možne praviloma od 15. maja do 15. septembra.
26. člen
Odjemalec sme spremeniti svojo priključno moč v skladu s splošnimi pogoji praviloma le v času izven kurilne sezone. Izjemoma pa se priključna moč lahko spremeni tam, kjer s tem ne moti normalnega ogrevanja drugim odjemalcem.
27. člen
Distributer je dolžan na vlogo iz 19. člena izdati soglasje v skladu z 71. in 72. členom EZ.
Soglasje velja 6 mesecev od dneva izdaje.
VIII. IZDAJA SOGLASIJ K TEHNIČNI DOKUMENTACIJI, GRADNJA IN NADZOR
28. člen
Distributer izdaja projektne pogoje in soglasja v upravnem postopku na podlagi 50. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02).
29. člen
Distributer daje soglasje za posege v varstvenem pasu že izgrajenega toplovodnega omrežja ter določa pogoje in zahteve za graditev v bližini toplovodnega omrežja na podlagi veljavnih predpisov.
30. člen
Gradnjo toplovodnega omrežja in naprav izvajajo podjetja, ki izpolnjujejo pogoje po veljavnih predpisih.
Distributer izvaja kontrolo nad izgradnjo toplovodnega omrežja in naprav.
31. člen
Distribucijske posege na toplovodnem omrežju, hišnih priključnih vodih in toplotnih postajah, vključno z merilnim mestom, izvaja distributer.
IX. PRIČETEK UPORABE TOPLOTE
32. člen
Toplovodno omrežje in naprave je mogoče pričeti uporabljati, ko:
– so izvedeni pregledi preizkusi in zagon ter o tem izdana poročila,
– je izdano soglasje za priključitev,
– je sklenjena pogodba o dobavi in odjemu toplote,
– so poravnane morebitne finančne obveznosti bodočega odjemalca do distributerja.
X. ODJEMNO MESTO IN MERILNE NAPRAVE
33. člen
Odjemno in obračunsko mesto je merilna naprava, ki meri porabo toplote odjemalca. V primeru, ko ima več odjemalcev skupno merilno napravo, je odjemno mesto merilna naprava, obračunsko mesto pa enota porabe (stanovanje, poslovni prostor…), kolikor je med odjemalci sklenjen pisni dogovor o načinu delitve izmerjene porabe na skupnem merilnem mestu. Dejanska površina stanovanja predstavlja ključ za obračun stroškov, dokler ni med odjemalci drugače pisno dogovorjeno.
34. člen
Merilne naprave so namenjene za:
– obračun dobavljenih količin,
– kontrolo odčitanih vrednosti,
– ugotavljanje odčitanih vrednosti na zahtevo in stroške odjemalca.
Odjemalcu dobavljeno količino toplote odčita distributer.
35. člen
Dovoljena je uporaba le tistih meril, ki so odobrena s strani pristojnega državnega organa in so redno overjena v predpisanih rokih. Izpolnjevanje teh določil je obveznost distributerja.
Pred pričetkom uporabe in ob menjavi morajo biti merilne naprave plombirane tako, da je onemogočeno snetje brez poškodbe plombe.
Distributer določi mesto in tip merilne naprave.
36. člen
Odjemalec je dolžan omogočiti distributerju dostop do merilnih naprav za ugotavljanje dobavljenih količin in izvajanje drugih posegov in postopkov, ki so določeni s predpisi in temi pogoji.
37. člen
Količina dobavljene toplote se ugotavlja na osnovi odčitane vrednosti merilne naprave.
38. člen
Redne preglede merilnih naprav v zakonitem roku in zamenjavo dotrajanih merilnih naprav opravlja distributer v skladu z veljavno zakonodajo.
Stroški, ki nastajajo v zvezi z deli iz prejšnjega odstavka tega člena, so vključeni v fiksni del cene toplote.
39. člen
V primeru, ko je zaradi zahtev po spremenjeni odjemni moči potrebno obstoječo merilno napravo nadomestiti z drugo ustrezno, izvede to distributer na stroške odjemalca na podlagi prej izdanega soglasja za povečanje priključne moči.
40. člen
Distributer in odjemalec imata pravico kontrolirati natančnost merilnih naprav. Kolikor se izkaže, da naprava za merjenje porabe toplote ne ustreza predpisanim zahtevam, plača stroške pregleda oziroma kontrolnih meritev distributer, v nasprotnem primeru pa stranka, ki je takšno kontrolo zahtevala.
XI. PRIJAVA IN ODJAVA DOBAVE TOPLOTE
41. člen
Pred pričetkom dobave in odjema toplote skleneta distributer in odjemalec pogodbo o dobavi in odjemu toplote v pisni obliki. Vsebina pogodbenega odnosa temelji na osnovi:
– tarifnih pogojev,
– posebnih pogojev,
– splošnih pogojev.
42. člen
Distributer na osnovi prenehanja pogodbe o dobavi toplote izvrši popis in obračun porabljene toplote do stanja na dan prekinitve dobave toplote, ki ga je dolžan poravnati odjemalec.
Prekinitev ali ustavitev dobave toplote in prenehanje veljavnosti pogodbe o dobavi toplote ne pomeni odklopa odjemalca iz omrežja. Odklop odjemalca iz omrežja se lahko izvrši le v primerih in pod pogoji, ki jih določajo veljavni predpisi.
XII. NEUPRAVIČEN IN NEKONTROLIRAN ODJEM TOPLOTE
43. člen
Za neupravičen odjem toplote šteje vsaka poraba toplote, ki ni prijavljena in merjena pri distributerju in za katero odjemalec ni pridobil soglasja distributerja.
Za nekontroliran odjem toplote se šteje, če odjemalec, ki je pridobil soglasje distributerja za odjem toplote in, ki ima sklenjeno pogodbo o dobavi toplote, namerno vpliva na merilne naprave v škodo distributerja ali če mu ne omogoči odčitka porabljenih količin.
44. člen
Odjemalec mora prijaviti porabo toplote tudi, če ne prejme računa za porabljeno toploto v roku dveh mesecev.
45. člen
Vsako neupravičeno in nekontrolirano uporabo toplote bo distributer prijavil organom pregona.
V primerih neupravičenega in nekontroliranega odjema je distributer upravičen zaračunati že porabljeno toploto na način, ki velja v primeru okvare števca, povečan za 100%. Do izpolnitve vseh pogojev za priključitev na omrežje lahko distributer ustavi dobavo toplote ali pa jo zaračunava še naprej 100% dražje.
Če se trajanje nekontroliranega odjema ne more z gotovostjo ugotoviti, se nekontroliran odjem zaračuna za dobo enega leta.
V primerih neupravičenega in nekontroliranega odjema je distributer upravičen tudi do povračila nastale škode in stroškov, ki presegajo znesek iz drugega odstavka tega člena.
XIII. PREKINITEV DOBAVE TOPLOTE
46. člen
Distributer sme brez odškodnine znižati običajen obseg dobave toplote, omejiti, spremeniti ali prekiniti dobavo toplote pri nastopu višje sile in v naslednjih primerih:
– pri izrednih vzdrževalnih delih na napravah distributerja, gradnji ali razširitvi omrežja,
– pri priključevanju novih odjemalcev na toplovodno omrežje,
– pri priključevanju novega toplovodnega omrežja,
– zaradi okvar na omrežju in napravah,
– kolikor je takšen poseg potreben zaradi gradnje ali rekonstrukcije cest, del na drugih komunalnih napravah in komunikacijah ali gradnje drugih objektov.
Spremembe, omejitve ali prekinitev dobave toplote lahko trajajo le toliko časa, dokler ni odpravljen vzrok, zaradi katerega je do teh ukrepov prišlo.
Distributer je dolžan vsa načrtovana dela praviloma izvajati izven kurilne sezone, za morebitne prekinitve pa izbrati čas, ki po njegovi presoji najmanj prizadene odjemalce.
XIV. USTAVITEV DOBAVE TOPLOTE
47. člen
Distributer lahko takoj in brez predhodnega pisnega obvestila na stroške odjemalca ustavi dobavo toplote v primerih, ko:
– naprave odjemalca ogrožajo življenje, zdravje in varnost okolice,
– se ugotovi, da so na toplovodni napeljavi odjemalca odcepi, ki omogočajo odjem toplote brez meritve porabe,
– odjemalec porablja toploto na način in pod pogoji iz 43. člena teh pogojev,
– distributerju ovira dostop do naprav za merjenje porabe toplote,
– distributer ugotovi, da so plombe na napravah za merjenje porabe toplote ali plombe, ki so bile postavljene na elementih toplovodne instalacije, poškodovane ali nasilno odstranjene.
48. člen
Distributer lahko ustavi dobavo toplote po predhodnem pismenem opominu v primerih, ko:
– naprave odjemalca ovirajo redno dobavo toplote drugim odjemalcem in odjemalec tega noče preprečiti,
– odjemalec ne omogoči distributerju varnega vstopa v prostore, kjer so toplotne naprave,
– med odjemalci na skupnem odjemnem mestu ni več sporazuma o delilniku in načinu plačevanja dobavljenih količin in je to razlog za neplačevanje računov,
– odjemalec, v skladu s tarifnim sistemom, ne poravna zapadlih obveznosti do distributerja,
– odjemalec pisno ne obvesti distributerja o vseh spremembah na internih instalacijah,
– odjemalec pisno ne obvesti distributerja o lastninskih in statusnih spremembah, ki vplivajo na razmerje med odjemalcem in distributerjem,
– odjemalec ne sklene pisne pogodbe z distributerjem o dobavi in distribuciji toplote.
49. člen
V primerih pomanjkljivosti iz 47. in 48. člena lahko distributer, kolikor jih odjemalec v roku 30 dni od prejema pisnega obvestila ne odpravi, brez odpovednega roka, s pisnim obvestilom, odstopi od pogodbe o dobavi in distribuciji toplote in pogodba preneha veljati. Distributer lahko s pisnim obvestilom, brez odpovednega roka, odstopi od pogodbe o dobavi in distribuciji toplote tudi v primerih, ko preneha veljati pogodba sklenjena z občino.
XV. OBVEZNOSTI DISTRIBUTERJA IN ODJEMALCA
50. člen
Obveznosti distributerja so:
– neprekinjena dobava toplote v skladu s splošnimi pogoji in s pogodbeno določenimi količinami,
– izdajanje soglasij,
– obveščanje odjemalcev o zmanjšanju obsega dobave in omejitvi ali prekinitvi dobave toplote,
– priključevanje potrošnikov na toplovodno omrežje v skladu s predpisi, pogodbo in zmogljivostjo distributerjevih naprav,
– organizirati 24-urno dežurno službo,
– nadziranje delovanja toplotnih postaj,
– redno vzdrževanje omrežja do merilnega mesta in priključne postaje vključno s toplotnim števcem in glavnimi ventili.
51. člen
Obveznosti odjemalca toplote so:
– redno in pravočasno plačevanje s pogodbo prevzetih obveznosti,
– obveščanje distributerja o vseh napakah na omrežju ter spremembah odjema,
– da zaradi opravljanja dejavnosti distributerja dovolijo distributerju ter z njegove strani pooblaščenim osebam, da opravijo popravila in vzdrževalna dela na omrežju, ki poteka na zemljišču ali v prostorih odjemalca,
– odprava napak in pomanjkljivosti na toplovodnih napravah in napeljavah, ki so njegova last,
– zagotovitev ustreznega prostora za postavitev obstoječe in bodoče priključne postaje ter neoviranega dostopa distributerjevim delavcem do teh prostorov,
– pisno obveščanje distributerja o vseh lastninskih in statusnih spremembah, ki vplivajo na razmerje med odjemalcem in distributerjem,
– dovolitev priključitve toplovodnega omrežja tretji osebi na svojem zemljišču, kolikor obstoječi toplovod dovoljuje dodatne obremenitve, kar oceni distributer, ki izda ustrezno soglasje,
– upoštevanje navodil distributerja v primeru omejitve porabe.
Odjemalec je odgovoren za svoje naprave in je dolžan poveriti vzdrževalne in konstrukcijske posege podjetjem, ki takšna dela lahko opravljajo v skladu z veljavnimi predpisi.
XVI. VIŠJA SILA
52. člen
Nastop višje sile prekine distributerjev oziroma odjemalčeve obveznosti pri izpolnjevanju pogodb, dokler trajajo njene posledice.
Kot višje sile, ki vplivajo na dobavo in odjem toplotne energije, štejejo zlasti vse prekinitve, ki so nastale kot posledica motenj na omrežju, ki ni v upravljanju distributerja, požari, potresi, poplave ter druge elementarne nesreče, stavke, vojna, masovne protestne manifestacije, neredi, nezmožnost dobave energentov ali toplote edinega dobavitelja in drugi nepredvidljivi dogodki, na potek katerih distributer nima vpliva in ki imajo v skladu s predpisi znake višje sile.
XVII. UGOTAVLJANJE PREVZETIH KOLIČIN
53. člen
Prevzete količine toplote se merijo z merilnimi napravami in se izražajo v MWh. Distributer določa elemente za obračun, odjemalec pa jih ima pravico kontrolirati.
54. člen
Količina prevzete toplote se ugotovi na osnovi odčitkov merilne naprave. Za obdobje, ko je bila merilna naprava v okvari, pa na osnovi ocenjene porabe, izračunane na podlagi podatkov iz primerljivih preteklih obdobij.
55. člen
Če pokaže preizkus merilnih naprav nepravilno delovanje, se korigirajo zaračunane količine za tisto časovno obdobje, za katero se dokazano odstopanje nanaša, vendar največ za zadnjih šest mesecev pred ugotovitvijo odstopanja.
56. člen
Za nekontroliran odjem ne šteje poraba, ki ni merjena, kadar količin iz upravičenih razlogov ni mogoče ali smiselno meriti, sta pa odjemalec in distributer sklenila pisni dogovor o načinu določanja porabe toplote.
Dogovor o določanju porabe toplote lahko velja le tako dolgo, dokler obstajajo tehtni razlogi.
Tako prevzeta količina toplote se ugotavlja na osnovi predhodnih meritev in števila dejanskih obratovalnih ur v obračunskem obdobju.
XVIII. REKLAMACIJE
57. člen
Odjemalec lahko pri distributerju reklamira:
– količino in kvaliteto prevzete toplote,
– obračun prevzete toplote,
– delovanje merilnih naprav,
– druge storitve.
58. člen
Reklamacije so lahko telefonske, ustne ali pisne. Telefonske in ustne reklamacije mora odjemalec pisno potrditi.
Reklamacija zoper obračun je lahko samo pisna. Odjemalec jo mora sporočiti v roku 8 dni po prejemu računa. Kasnejših reklamacij se ne upošteva. Distributer je dolžan na reklamacijo odgovoriti v 15 dneh od prejema pisne reklamacije.
Reklamacija ne zadrži plačila računa za nesporni del. Če se ugotovi, da je obračun napačen, je distributer dolžan preveč plačan znesek vrniti v roku 15 dni od dneva, ko je ugotovljeno, da je reklamacija upravičena.
XIX. UKREPI ZA ZAGOTOVITEV VARNOSTI PRI UPORABI TOPLOTNEGA OMREŽJA IN NAPRAV
59. člen
Če se zaznajo okvare, je treba takoj zapreti zaporne elemente ter poskrbeti za varnost ljudi, zdravja in premoženja in o okvari nemudoma obvestiti distributerja.
60. člen
V prostore, kjer je okvara, nepooblaščenim ni dovoljeno vstopati, razen kadar je to treba zaradi zaščite življenja, zdravja in premoženja.
61. člen
V primeru okvare morajo biti vsi zaporni elementi zaprti. Pred ponovnim zagonom je treba odpraviti pomanjkljivosti in s preizkusi dokazati, da je toplovodna napeljava varna za obratovanje.
62. člen
Navodila za uporabo in vzdrževanje toplovodnih naprav je dolžan izdati izvajalec del oziroma proizvajalec opreme.
63. člen
Odjemalec jamči distributerju in tretjim osebam za vso nastalo škodo, nastalo po krivdi odjemalca in za škodo, ki je nastala zaradi neizpolnjevanja obveznosti, določenih s pogodbo med odjemalcem in distributerjem, splošnimi pogoji in veljavnimi predpisi.
XX. KONČNE DOLOČBE
64. člen
Odjemalec je dolžan obvestiti distributerja o lastninskih in statusnih spremembah v roku 15 dni po nastanku sprememb.
Distributer upošteva spremembe od prvega dne naslednjega meseca.
65. člen
Sporne zadeve se obravnavajo po splošnih pogojih, ki so veljavni ob vložitvi zahtevka.
66. člen
Splošni pogoji pričnejo veljati petnajst dni po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. S tem dnem preneha veljati pravilnik o splošnih pogojih za dobavo toplotne energije iz vročevodnega omrežja, ki ga je sprejela skupščina SIS za KCG dne 6. 4. 1978 in ga dopolnila dne 21. 4. 1980.
Št. 352-04-3/03-30
Ravne na Koroškem, dne 30. septembra 2003.
Župan
Občine Ravne na Koroškem
Maksimiljan Večko, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti