Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2003 z dne 17. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2003 z dne 17. 10. 2003

Kazalo

4443. Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Ig, stran 13973.

Na podlagi 36. člena zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) in 6. in 7. člena zakona o nadzoru državnih pomoči (Uradni list RS, št. 1/00, 30/01), 2. člena uredbe o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državni pomoči (Uradni list RS, št. 59/00) in 7. člena statuta Občine Ig (Uradni list RS, št. 2/00, 68/01, 56/03) je Občinski svet občine Ig na 6. redni seji dne 24. 9. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju proračunskih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Ig
1. člen
Ta pravilnik določa obliko, upravičence, namene, višino in pogoje ter merila za dodeljevanje proračunskih sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva v Občini Ig.
2. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva se zagotavljajo v proračunu Občine Ig v višini, ki jo za tekoče leto določi občinski svet s sprejetjem odloka o proračunu. Sredstva za investicije se lahko dodelijo samo za tiste investicije, ki so se pričele v tekočem letu in je zanje podala mnenje Kmetijska svetovalna služba glede obstoja kmetijske dejavnosti.
3. člen
Za uresničevanje ciljev ohranjanja in razvoja kmetijstva Občine Ig se finančna sredstva usmerjajo v:
– pospeševanje strukturnih sprememb in usmerjanje razvojno naložbene dejavnosti v kmetijstvu za ustvarjanje ekonomsko stabilnih gospodarskih enot,
– okolju prijaznejšo tehnologijo pridelave kmetijskih proizvodov in s tem v zvezi izboljšanje kvalitete kmetijskih proizvodov,
– ohranitev in varstvo, razumno in optimalno koriščenje kmetijskih zemljišč ter ohranjanje poseljenosti,
– zagotovitev ustrezne izobrazbe in stalnega strokovnega izobraževanja (tečaji, predavanja…),
– celovit razvoj kmetijstva s posebnim upoštevanjem območij s težavnejšimi pridelovalnimi razmerami za kmetijstvo,
– občinski program urejanja kmetijskih zemljišč,
– druge ukrepe, sprejemljive za ohranjanje in razvoj kmetijstva.
4. člen
Sredstva se po tem pravilniku se dodeljujejo kot nepovratna sredstva v obliki subvencij, regresov, plačil storitev in investicijskih odhodkov, določeni višini za posamezne namene.
5. člen
Prednost pri izvajanju ciljev ohranjanja in razvoja ter usmerjanja sredstev za ohranjanje in razvoj kmetijstva določi z letnimi programom Odbor za kmetijstvo in gozdarstvo ter ohranjanje podeželja Občine Ig (krajše: odbor za kmetijstvo), prav tako odbor predlaga višino in razdelitev sredstev, ki jih nato potrdi občinski svet z odlokom o proračunu občine za tekoče leto.
Letni program ukrepov se pripravi na osnovi določil tega pravilnika in mora vsebovati najmanj:
– navedbo ukrepa,
– višino razpoložljivih sredstev za posamezen ukrep,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev iz pravilnika in druge pogoje in merila, ki jih ta pravilnik ne določa.
Občinska uprava po sprejetju proračuna občine Ig za proračunsko leto na podlagi le-tega pripravi javni razpis.
Sredstva se dodeljujejo do porabe sredstev za posamezni namen.
6. člen
Državna pomoč po tem pravilniku se lahko dodeli, če predstavlja spodbudo za izvedbo programa oziroma je zanj nujno potrebna.
7. člen
Do finančnih sredstev so na podlagi določb tega pravilnika upravičene:
– fizične osebe – državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem na območju Občine Ig, ki se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo in katerih kmetije so vpisane v register kmetijskih gospodarstev pri pristojnem državnem organu ter izpolnjujejo druge pogoje, predpisane s tem pravilnikom,
– društva, krožki in združenja ter strokovne in veterinarske službe, ki delujejo na področju kmetijstva v občini.
Upravičenci do finančnih sredstev pa so lahko tudi pravne osebe, ki izvajajo izključno nepridobitno dejavnost na področju kmetijstva.
Upravičenci iz prvega in drugega odstavka lahko pridobijo sredstva na podlagi tega pravilnika le pod pogojem, da za isti namen niso prejeli sredstev iz državnih ali mednarodnih virov za kar morajo podati pisno izjavo.
8. člen
Sredstva za ohranjanje in razvoj kmetijstva se izvajajo na naslednjih področjih:
8.1. Subvencije v živinoreji
8.1.1. Sofinanciranje osemenjevanja živine
Namen ukrepa: namen ukrepa je skozi program umetnega osemenjevanja s strani pooblaščene veterinarske organizacije izboljšati prirejo mleka in mesa na kmetijah z uporabo semena kvalitetnih plemenjakov.
Višina pomoči: sofinancirajo se stroški za opravljeno storitev osemenjevanja največ v višini 70% stroškov osemenitve za prvo osemenitev telice ali krave. V enaki višini se sofinancira nabava semena kvalitetnih plemenjakov za kmete, ki imajo koncesijo.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva namenjena osemenjevanju se izplačujejo službam, ki imajo koncesijo za osemenjevanje, po poprej sklenjenih pogodbah s katero se določi letni obseg sredstev, neposredno na podlagi izstavljenega zahtevka in poročila o opravljenih osemenitvah. Za sofinanciranje nakupa semen je potrebno priložiti odločbo o koncesiji, račun za nakup semena ter evidenco o osemenitvah živali.
8.1.2. Sofinanciranje analize somatskih celic in uree
Namen ukrepa: podpora pridobivanju kvalitetnega mleka.
Višina pomoči: sofinancira se do 100% predloženega računa.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva namenjena analizi se izplačujejo službam, ki imajo koncesijo za opravljanje analize somatskih celic in uree, po poprej sklenjenih pogodbah s katero se določi letni obseg sredstev, neposredno na podlagi izstavljenega računa in poročila o opravljeni analizi.
8.1.3. Sofinanciranje pregledov molznih strojev
Namen ukrepa: preprečevanje obolenj vimena in pridelava kvalitetnejšega mleka.
Višina pomoči: sofinanciranje opravljenega pregleda molznega stroja v višini 60%.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva namenjena za sofinanciranje pregledov molznih strojev se izplačujejo na podlagi zahtevka posameznika, ob predložitvi računa in potrdila o opravljenem pregledu s strani pooblaščene organizacije.
8.1.4. Sofinanciranje dejavnosti veterinarske službe
Namen ukrepa: sredstva so namenjena sofinanciranju veterinarske dežurne službe, jemanju vzorcev in regresiranju preiskav za zatiranje živalskih bolezni.
Višina pomoči: sofinancirajo se veterinarske dežurne ure, ena ura na dan oziroma 365 ur na leto, za izvedbo ostalih ukrepov pa znaša subvencija največ do 30% upravičenih stroškov.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva se izplačujejo neposredno na podlagi izstavljenih računov oziroma zahtevkov veterinarske službe, po poprej sklenjeni pogodbi s katero se določi obseg sredstev.
8.1.5. Programi v konjereji
Namen ukrepa: vzpodbujanje reje plemenskih konj in zmanjševanje zaraščanja travnatih površin.
Višina pomoči: sredstva se upravičencem izplačujejo v višini do 70% upravičenih stroškov naravnega pripusta kobil, ki jih je upravičenec predhodno plačal rejcu plemenjaka.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva, namenjena naravnemu pripustu konj se izplačujejo na podlagi vlog, katerim mora upravičenec priložiti fotokopijo Potrdila o pripustu kobile Inštituta za rejo in zdravstveno varstvo kopitarjev ter račun za opravljeno storitev.
8.2. Izobraževanje in društvene dejavnosti
8.2.1. Izvajanje izobraževanja
Namen ukrepa: izobraževanje kmečkih žena in kmetov predvsem na področju dopolnilnih dejavnosti v smislu pospeševanja registracije kmetij, seznanjanja z obstoječo zakonodajo in predstavitev možnosti za opravljanje dopolnilne dejavnosti ter organiziranje strokovnih seminarjev ter podpora k večji strokovni usposobljenosti.
Višina pomoči: pooblaščenim izvajalcem izobraževanja se krijejo plačila honorarjev zunanjih predavateljev, stroški uporabe prostorov za izvedbo strokovnih ekskurzij, tečajev, demonstracij, prireditev na katerih se predstavljajo kmečke žene in kmetije ter društva do višine 50% stroškov izobraževanja.
Pogoji za pridobitev sredstev:
Sredstva se dodeljujejo na podlagi:
– računa oziroma dokazila o izvedeni storitvi za kmete-udeležence izobraževanja,
– vloge za sofinanciranje s priloženim računom o izvedeni storitvi ali finančno ovrednotenega programa pooblaščenega izvajalca izobraževanja z ustreznimi dokazili in seznam udeležencev izobraževanja.
8.2.2. Sofinanciranje delovanja društev in njihovih programov
Namen ukrepa: spodbujanje aktivnosti društev s področja kmetijstva, ki so neprofitna in se ne ukvarjajo s komercialno dejavnostjo, izvajanje strokovnega dela, pri izdajanju informativnih publikacij in pri prenosu tržnih informacij.
Višina pomoči: višina sofinanciranja posameznega programa oziroma aktivnosti društev je odvisna od razpoložljivih sredstev za te namene in znaša največ do 30% upravičenih stroškov za izvedbo strokovnih prireditev, za izdajo informativnih publikacij, izvajanje izobraževanja in usposabljanj za člane društva.
Sofinancira se do 30% upravičenih stroškov finančno ovrednotenega programa, če pa društvo ali krožek deluje za več občin, pa glede na % članov iz Občine Ig.
Pogoji za pridobitev sredstev: do podpore so upravičena društva in združenja s področja kmetijstva in gozdarstva, ki so registrirana na območju občine oziroma delujejo na področju kmetijstva skladno z zakonom o društvih. Sofinanciranje programov in drugih aktivnosti poteka na osnovi javnega poziva k oddaji letnega finančno ovrednotenega programa društva ter finančnega poročila o delu društva v preteklem letu. Na predlog odbora se lahko objavijo pogoji in merila za izbor programov in drugih aktivnosti, ki jih bo sofinancirala občine. Odbor pregleda in odobri sofinanciranje posameznim programov.
8.3. Rastlinska pridelava
8.3.1. Sofinanciranje testiranja škropilnic, pršilnikov in sofinanciranje analiz zemlje in krme
Namen ukrepa: namen testiranja škropilnic in pršilnikov je optimalna raba zaščitnih sredstev in s tem zmanjševanje onesnaženosti tal in okolja. Analiza zemlje se sofinancira s ciljem izdelave gnojilnih načrtov in s tem pravilnejšega dodajanja manjkajočih hranil posameznim kmetijskim kulturam. Analiza krme pa služi kot podlaga za izračunavanje krmnih obrokov za posamezno vrsto in kategorijo živali in posredno vpliva na količino in kvaliteto mleka in mesa.
Višina pomoči: sofinanciranje največ do višine 50% upravičenih stroškov za testiranje škropilnic in pršilnikov ter analize zemlje in krme.
Pogoji za pridobitev sredstev: sofinanciranje poteka na podlagi javnega razpisa na katerega se lahko prijavijo upravičenci, ki se morajo izkazati z računom in potrdilom o opravljenem testu škropilnice, pršilnika ali analizi zemlje in krme.
8.3.2. Subvencije v rastlinski proizvodnji
Namen ukrepa: namen podpor je spodbujanje nabave kvalitetnega repordukcijskega materiala za uvajanje ekološkega in integriranega kmetovanja, obnovo trajnih nasadov in zatiranje rastlinskih bolezni.
Višina pomoči: sofinancira se največ do 80% upravičenih stroškov kontrole ekološke in integrirane pridelave rastlin pooblaščene organizacije. Sofinancira se največ do 40% upravičenih stroškov za nabavo reprodukcijskega materiala za uvajanje ekološkega in integriranega kmetovanja ter za obnovo trajnih nasadov in zatiranje rastlinskih bolezni.
Pogoji za pridobitev sredstev: upravičenci morajo zahtevku, ki ga podajo na podlagi javnega razpisa priložiti: dokazilo o vključitvi kmetije v kontrolo ekoloških kmetij, dokazilo o vključenosti v integrirano pridelavo, račun o plačilu stroškov kontrole ekološke oziroma integrirane pridelave v tekočem letu, dokazilo o stroških obnove trajnega nasada, dokazilo o stroških, ki nastanejo pri nakupu sredstev za zatiranje škodljivih bolezni rastlin ter mnenje kmetijsko svetovalne službe.
8.3.3. Obnova-oživitev travniških sadovnjakov in sadnih vrtov
Namen ukrepa: oživitev zapuščenih travniških sadovnjakov in sajenje novih, odpiranje novih delovnih mest v pridelavi, predelavi in prodaji sadja na domu ter ohranjanje kulturne krajine in podeželja.
Višina pomoči: sofinancira se do 30% upravičenih stroškov postavitve travniškega sadovnjaka, in sicer: koli, ograja.
Pogoji za pridobitev sredstev: upravičenci morajo zahtevku, ki ga podajo na podlagi javnega razpisa priložiti mnenje kmetijsko svetovalne službe in druga dokazila zahtevana v razpisu.
8.3.4. Podpora čebelarstvu
Namen ukrepa: ohranjanje biološke pestrosti kmetijskega prostora z razmnoževanjem in širjenjem medovitih rastlin ter zdravstveno varstvo čebel.
Višina pomoči: sofinancira se zdravljenje čebel največ do višine 50%, delovanje čebelarskega krožka v OŠ največ do 50.000 SIT in sofinanciranje stroškov izobraževanja, ki ga organizira čebelarsko društvo na območju občine ali kmetijsko svetovalna služba največ do višine 30%.
Pogoji za pridobitev sredstev: zahtevek za sofinanciranje na podlagi javnega razpisa vlaga čebelarsko društvo s poročilom o izvedenih ukrepih, kateremu je potrebno priložiti ustrezne račune, ki bremenijo program izvedenih ukrepov in seznam koristnikov zdravstvene preventive čebel. Sofinanciranje čebelarskega krožka poteka na podlagi plana in poročila, ki ga mora le-ta predložiti.
8.4. Investicije in tehnološke posodobitve v kmetijstvu
8.4.1. Investicije in tehnološke posodobitve
Namen ukrepa: sredstva se namenjajo za podporo naložbam za prestrukturiranje kmetij, pripravo dokumentacije za gradnjo ali adaptacijo, preusmeritve in modernizacijo proizvodnje, ekološko kmetovanje, nakup specializirane mehanizacije za ekološko pridelavo hrane, nakup kmetijskih zemljišč in druge vrste prestrukturiranja, ki pomenijo razširitev kmetijske dejavnosti ali uvedbo novih del na kmetiji.
Višina pomoči:
– za pripravo dokumentacije za izgradnjo, nakup ali izboljšanje nepremičnine ter nakup novih strojev in opreme do 15% upravičenih stroškov celotne investicije začete v tekočem letu,
– ostalo do največ 40% upravičenih stroškov za investicije začete v tekočem letu.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva za prestrukturiranje kmetije lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Prijava mora vsebovati mnenje kmetijsko svetovalne službe, o pomenu naložbe za razvoj kmetije ter račune za nakup materiala ali opravljeno delo, vezano na naložbo, dokazila o plačilu računov in gradbeno dovoljenje oziroma odločbo o priglasitvi del, če to zahtevajo veljavni predpisi. Za preusmeritev kmetije v ekološko pridelavo hrane upravičenec predloži dokazilo o vključenosti v kontrolo ekoloških kmetij, račun o nakupu orodij ali strojev v tekočem letu, potrebnih za ekološko kmetovanje.
8.4.2. Ureditev gnojišč in greznic
Namen ukrepa: spodbujanje urejanja gnojišč in gnojiščnih jam s ciljem trajnega varovanja življenjskega in naravnega okolja ter naravnih dobrin (tla, voda).
Višina pomoči: subvencija znaša do 40% upravičenih stroškov izvedenih del ureditev gnojišč in greznic, začetih v tekočem letu, in sicer za gradbeni material in gradbena dela.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Prijava mora vsebovati pozitivno mnenje kmetijsko svetovalne službe, račun o izvedenih delih ter odločba o priglasitvi del ali gradbeno dovoljenje.
8.4.3. Podpora trženju ekološko pridelane hrane
Namen ukrepa: podpora različnim oblikam prodaje na ekološki način pridelane hrane.
Višina pomoči: sofinancirajo se upravičeni stroški stojnin na tržnici do 50%.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Prijava mora vsebovati pogodbo s pooblaščeno organizacijo za izvedeno storitev (stojnine na tržnicah) oziroma račun in dokazilo o vključitvi kmetije v kontrolo ekoloških kmetij.
8.5. Urejanje kmetijskih zemljišč in kmetijske infrastrukture
8.5.1. Urejanje kmetijskih zemljišč in kmetijske infrastrukture
Namen ukrepa: sredstva se namenjajo za izboljšanje fizikalno-kemičnih in bioloških lastnosti tal, preprečevanje zaraščenosti, ravnanje terena ipd. Sredstva se prioritetno namenjajo za pripravo in izvajanje ukrepov občinskega programa agrarnih operacij in urejanje kmetijske infrastrukture in manjše agromelioracije.
Višina pomoči: sofinancira se do največ 50% upravičenih stroškov.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Sredstva lahko pridobijo le upravičenci, ki so lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč na območju občine v višini, ki jo glede na razpoložljiva sredstva določi odbor v letnem programu.
Upravičenost investicije se dokazuje na osnovi priloženega programa in popisa predvidenih del, ki ga pred investicijo pripravi za upravičenca kmetijsko svetovalna služba. Maksimalna strnjena površina, za katero lahko upravičenec pridobi sredstva za sofinanciranje je 0,5 ha. Najvišjo vrednost za urejanje 1 ha zemljišča določi odbor. Prijava mora vsebovati dokazilo o lastništvu ali najemu zemljišča, soglasje najemodajalca, če gre za najeto zemljišče in če je po veljavnih predpisih za nameravan poseg na zemljišču potrebno, tudi odločba o gradbenem dovoljenju ali priglasitvi del.
8.5.2. Preprečevanje zaraščenosti in ohranjanje krajine
Namen ukrepa: spodbujanje urejanja kmetijskih zemljišč in s tem preprečevanje zaraščanja kmetijskih zemljišč.
Višina pomoči: financira se največ 40% vrednosti investicije do 0,5 ha.
Višina izplačanih sredstev se določi na podlagi točkovnega sistema. Vrednost točke je odvisna od razpoložljivih sredstev in na razpis prispelih vlog, ki ustrezajo razpisnim pogojem. Točkovnik bo opredeljen v javnem razpisu.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis.
Dokazila o izpolnjevanju pogojev za pridobitev sredstev in drugi pogoji se določijo z razpisom.
8.5.3. Naprava pašnikov
Namen ukrepa: spodbujanje urejanja pašnih površin in podpora pašnemu in kosnemu izkoriščanju travne ruše s ciljem obdržati stalež živine, poseljenost krajine in ohranjanje izgleda krajine.
Višina pomoči: sofinanciranje največ do višine 40% upravičenih stroškov investicije.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Upravičenci morajo biti lastniki ali najemniki kmetijskih zemljišč na območju občine, število živali na kmetiji mora biti najmanj 4,5 GVŽ/kmetijo, vlogi mora biti priložena ocena možnosti kmetijsko svetovalne službe, poročilo o opravljenem delu ter posestni list. Najmanjša površina pašnika mora biti 1 ha.
8.5.4. Sofinanciranje stroškov postopka pri nakupu kmetijskih zemljišč
Namen ukrepa: namen ukrepa je sofinanciranje stroškov postopka pri nakupu kmetijskih zemljišč, predvsem z namenom zaokrožitve parcel in s tem izboljšanjem velikostne sestave zlasti tistih kmetij, katerim pomeni kmetovanje edini vir preživljanja.
Višina pomoči: sofinancira se največ do 40% stroškov notarja in stroškov vpisa v zemljiško knjigo.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Prijava mora vsebovati mnenje kmetijske svetovalne službe, kupoprodajno pogodbo, ki ne sme biti starejša od enega leta, dokazilo, da se upravičenec ukvarja s kmetijsko dejavnostjo, račune za stroške nastale pri izvedbi pravnega posla nakupa kmetijskega zemljišča in kopijo katastrskega načrta.
8.5.5. Vzdrževanje sekundarnih jarkov
Namen ukrepa: vzdrževanje sekundarnih jarkov na kmetijskih površinah z jarkačem.
Višina pomoči: sofinancira se največ do 40% stroškov opravljenih strojnih ur z jarkačem.
Pogoji za pridobitev sredstev: zahtevke vlagajo fizične osebe na podlagi javnega razpisa. Zahtevku mora biti predložen račun o opravljenem delu izvajalca, številko parcele in označba parcele na načrtu, kjer se je delo izvajalo.
8.6. Dopolnilne dejavnosti na kmetijah
8.6.1. Razširitev in posodobitev ter pridobitev novih zmožnosti na kmetijah za dopolnilne dejavnosti
Namen ukrepa: pospeševanje razvoja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, pospeševanje strukturne spremembe v kmetijstvu, konkurenčno usposobitev kmetijskih proizvajalcev in širitev obstoječih ali uvajanj novih dejavnosti v skladu s VI. poglavjem zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) in uredbo o vrsti, obsegu in pogojih za opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji (Uradni list RS, št. 46/01) in pravilnikom o usposobljenosti za opravljanje dopolnilnih dejavnosti na kmetiji (Uradni list RS, št. 72/01). Te dejavnosti so: turizem na kmetiji, predelava in prodaja kmetijskih pridelkov lastne proizvodnje, gradbena in obrtniška dela.
Višina pomoči: sofinancira se največ do 35% upravičenih stroškov za investicije za posamezne dopolnilne dejavnosti, začete v tekočem letu.
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci s prijavo na javni razpis. Prijava mora vsebovati mnenje kmetijsko svetovalne službe o pomenu in smotrnosti uvajanja nove dejavnosti, račune za nakup materiala ali opravljeno delo, vezano na naložbo, dokazila o plačilu računov ter odločbo o priglasitvi del ali gradbeno dovoljenje, če je to potrebno na podlagi veljavnih predpisov.
8.7. Gozdarstvo
8.7.1. Gozdne vlake
Namen ukrepa: ureditev in ohranitev gozdnih vlak in dostopov do gozdnih zemljišč.
Višina pomoči: sofinancira se ureditev gozdne vlake do višini 50% upravičenih stroškov
Pogoji za pridobitev sredstev: sredstva lahko pridobijo upravičenci na podlagi skupnih vlog, ki jih obravnava Odbor za kmetijstvo v sodelovanju z Zavodom za gozdove ter pripravi letni program vzdrževanja.
9. člen
Upravičenci predložijo zahtevke za pridobitev sredstev po objavi razpisnih pogojev, ki ga objavi občina v obliki javnega razpisa.
Javni razpis mora vsebovati:
– namene, za katere se dodeljujejo sredstva,
– višino sredstev za posamezne namene,
– pogoje in merila za pridobitev sredstev,
– navedbo dokumentacije, ki jo morajo upravičenci priložiti k vlogi,
– naslov, na katerega upravičenci vložijo vloge,
– rok za vložitev vlog in rok do katerega bodo upravičenci obveščeni o izidu razpisa.
Prijava na javni razpis mora vsebovati vse z razpisom zahtevane podatke, predvsem pa:
– ime, naslov, sedež prosilca, davčno številko, številko računa za nakazilo sredstev,
– namen za katerega se podaja zahtevek,
– izjava o točnosti navedenih podatkov in izjavo upravičenca, da za določen namen-projekt ni pridobil državne pomoči iz državnih ali mednarodnih virov.
10. člen
Medsebojne obveznosti med Občino Ig in prejemnikom pomoči se uredijo s pogodbo ali z odločbo.
11. člen
Kontrolo nad izvajanjem namenske porabe sredstev izvaja občinska uprava v sodelovanju z odborom za kmetijstvo in s kmetijsko svetovalno službo.
12. člen
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko porabljena sredstva skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva plačila upravičencu do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke,
– da je upravičenec odtujil (prodal) specialno mehanizacijo in opremo, sofinancirano iz nepovratnih sredstev poračuna občine, pred iztekom 5 let,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
Upravičenec, ki krši določila prvega odstavka tega člena ne more kandidirati za sredstva občine na naslednjem javnem razpisu.
13. člen
V primeru ostanka predvidenih sredstev za posamezne intervencije, se le-te prerazporedijo v druge namene, določene v tem pravilniku. Predlog za prerazporeditev predlaga odbor za kmetijstvo, sprejme pa jo župan s sklepom.
14. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 320-00/03-10
Ig, dne 24. septembra 2003.
Župan
Občine Ig
Janez Cimperman l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti