Uradni list

Številka 100
Uradni list RS, št. 100/2003 z dne 17. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 100/2003 z dne 17. 10. 2003

Kazalo

4432. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Murska Sobota za območje Občine Cankova, stran 13951.

Na podlagi 175. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) ter na podlagi 16. člena statuta Občine Cankova (Uradni list RS, št. 21/99, 69/99 in 12/01) je Občinski svet občine Cankova na 9. redni seji dne 2. 10. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Murska Sobota za območje Občine Cankova
I. UVODNE DOLOČBE
1. člen
Ta odlok določa spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Cankova (Uradni list RS, št. 93/99), ki so bile sprejete na podlagi planskih dokumentov bivše Občine Murska Sobota (dolgoročni plan Občine Murska Sobota za obdobje od leta 1986 do leta 2000 – Uradne objave, št. 24/86 in 10/90), ter srednjeročni plan Občine Murska Sobota za obdobje od leta 1986–1990 – Uradne objave, št. 24/86 in 7/87).
2. člen
Spremembe in dopolnitve se nanašajo na spremembo namenske rabe na območju Občine Cankova zaradi gradnje stanovanjskih, gospodarskih in obrtno-servisnih objektov, širitev rekreacijskih con, ureditev turistično-rekreacijskega centra v Korovcih, ter zaradi uskladitve z republiškim planom na področju varstva narave in varstva kulturne dediščine ter kategorizacije državnih cest. Spremembe kmetijskih in gozdnih zemljišč v nezazidana stavbna zemljišča in kmetijska zemljišča z dvonamensko rabo ter ostale spremembe so opisane v posebni tabeli, ki je podana v obrazložitvi sprememb in dopolnitev planskih aktov.
(Dolgoročni plan)
3. člen
V poglavju 6.1.2. Vodnogospodarske ureditve, objekti in naprave se na koncu doda besedilo: Poplavna območja so namenjena predvsem občasnemu izlivanju vode iz struge. Vode se tako dalj časa zadržijo v porečju, kar ima velik vpliv na bogatenje podtalnice in razvoj obvodnih ekosistemov, kakor tudi na zmanjšanje ogroženosti naselij in javne infrastrukture pred škodljivim delovanjem voda.
Raba zemljišč mora biti usklajena z možnimi rabami na vodnih in priobalnih zemljiščih, kakor tudi na varstvenih in ogroženih območjih, pri čemer je treba upoštevati pravni režim ter omejitve in prepovedi definirane v zakonu o vodah.
Za vse večje posege je pred nadaljnjo izdelavo občinskih prostorskih aktov treba izdelati strokovne ocene oziroma strokovne podlage (zasnovane na predhodnih raziskavah in študijah) v katerih morajo biti definirani pričakovani vplivi na vode, vodni režim in stanje voda, kakor tudi potrebni ukrepi za zmanjšanje teh vplivov.
4. člen
Dopolni se tekstualni del dolgoročnega plana (Uradne objave, št. 24/86), in sicer poglavje 6.2.5. Območja varovanja naravne in kulturne dediščine in ostalih vrednot okolja z besedilom:
Varstvo narave
Občina Cankova bo pri nadaljnjem načrtovanju posegov v prostor upoštevala varstvene usmeritve, varstvene režime in pogoje navedene v naravovarstvenih smernicah, ki jih hrani Občina Cankova. Za vse posege na območjih, ki so v naravovarstvenih smernicah opredeljena kot naravne vrednote ali ekološko pomembna območja, je potrebno pridobiti naravovarstvene pogoje in naravovarstveno soglasje, ki ga izda Ministrstvo za okolje, prostor in energijo.
Najpomembnejšo območje naravne dediščine je Krajinski park Goričko, ki zavzema celotni severni del občine, ter naravna spomenika močvirski travniki v Korovcih in Ledavsko jezero v Kraščih ter dendrološki spomenik v Fuks grabi.
Varstvo kulturne dediščine
Poleg že zavarovanih območij in objektov kulturne dediščine bo Občina Cankova upoštevala tudi območja in objekte kulturne dediščine iz zbirnega registra.
5. člen
Na koncu poglavja 6.2.7. Poselitvene površine zunaj ureditvenih območij naselij se doda:
V Občini Cankova je za nadaljnji razvoj zdraviliške, rekreacijske in turistične ponudbe predvidena ureditev turistično-rekreacijskega centra Kotrman v Korovcih. Predvidena je fazna izgradnja hotela, restavracije in pripadajočih servisnih prostorov, ureditev zunanjih površin (dovozi, parkirišča, zelenice) ter gradnja čistilne naprave. V nadaljnjih fazah je predvidena širitev posteljnih kapacitet v apartmajskem naselju, gradnja zaprtih in odprtih bazenov ter ureditev kampa s pripadajočo infrastrukturo. V končni fazi ureditve bo v turistično-rekreacijskem centru do 45 ležišč v hotelu, 168 v apartmajih in do 100 v kampu. Za zdravstvene in rekreacijske namene se bo poleg navadne vode, ki se bo zajemala iz vodnjaka v kompleksu, uporabljala tudi geotermalna voda.
Na območju kmetijskih zemljišč in gozdov bodo izjemoma možni posegi za gradnjo infrastrukturnih objektov, s katerimi se ne spremeni namenska raba površin (vodovod, kanalizacija, plin, elektrika, sistemi zvez in ostalo). Prav tako so dopustne vse vodnogospodarske ureditve, s katerimi se revitalizira in na okolju prijazen način sanira in uredi osnovna odvodnja za zagotovitev večje poplavne varnosti naselja (preprečitev poplav, erozije) ali se sanirajo druge spremembe, povzročene z naravnimi nesrečami.
(Srednjeročni plan)
6. člen
Dopolni se tekstualni del družbenega plana (Uradne objave, št. 24/86), in sicer v poglavju 11.1. Načini urbanističnega urejanja, kjer se k seznamu prostorskih izvedbenih načrtov doda: – turistično-rekreacijsko območje Kotrman v Korovcih.
7. člen
Dopolni se kartografski del dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Cankova zaradi vrisa predvidenih sprememb namenske rabe, in sicer:
– karte v merilu 1: 25000 Zasnova primarne rabe prostora,
kmetijstvo in gozdarstvo,
zasnova vodnogospodarskih ureditev in varstva okolja,
usmeritve in načine urejanja s prostorskimi izvedbenimi akti,
zasnova prometnega omrežja,
zasnova energetskega omrežja,
zasnova PTT omrežja,
zasnova rudnin,
zasnova varstva naravne in kulturne dediščine,
zasnova območij za potrebe obrambe in zaščite,
– karte v merilu 1: 5000, ki so istočasno sestavni del prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana z oznakami Mačkovci 24, 25, 34, 35, 36, 37, 44, 45, 46 in 47 ter Radgona 5, 6 in 7.
II. KONČNE DOLOČBE
8. člen
Spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Cankova pričnejo veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 00303-30/2003
Cankova, dne 2. oktobra 2003.
Župan
Občine Cankova
Drago Vogrinčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti