Uradni list

Številka 97
Uradni list RS, št. 97/2003 z dne 10. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 97/2003 z dne 10. 10. 2003

Kazalo

4333. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o financiranju in sofinanciranju mednarodnega znanstvenega sodelovanja Republike Slovenije, stran 13734.

Na podlagi tretjega odstavka 49. člena zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti (Uradni list RS, št. 96/02) minister za šolstvo, znanost in šport izdaja
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah pravilnika
o financiranju in sofinanciranju mednarodnega znanstvenega sodelovanja Republike Slovenije
1. člen
V pravilniku o financiranju in sofinanciranju mednarodnega znanstvenega sodelovanja Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 62/96, 11/98, 48/99 in 46/01) se v 3. členu doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Postopek obravnavanja vlog za (so)financiranje mednarodnega sodelovanja poteka skladno s predpisi, ki urejajo dodeljevanje sredstev državnih pomoči, subvencij, posojil in drugih oblik sofinanciranj, razen če je s tem pravilnikom drugače določeno.«.
2. člen
V prvem in drugem odstavku 4. člena se besedilo »komisijo za vodenje postopka« nadomesti z besedilom »strokovno komisijo«.
V drugem odstavku se doda nov drugi stavek, ki se glasi:
»Skupaj s predsednikom in člani strokovne komisije so lahko imenovani tudi njihovi namestniki.«.
3. člen
V prvem odstavku 5. člena se besedilo »iz 2. člena, ter iz druge in tretje točke 3. člena« nadomesti z besedilom »iz 2. točke prvega odstavka 2. člena ter iz 2., 3. in 4. točke prvega odstavka 3. člena«.
V prvi alinei drugega odstavka se besedilo »ki izvajajo nacionalni raziskovalni program;« nadomesti z besedilom »ki so vpisani v evidenco ministrstva za opravljanje raziskovalne dejavnosti v Republiki Sloveniji oziroma register zasebnih raziskovalcev, ter izpolnjujejo pogoje, predpisane z zakonom o raziskovalni in razvojni dejavnosti in predpisi ministrstva ter izvajajo s strani ministrstva financirane programe dela javnih raziskovalnih organizacij (v nadaljnjem besedilu: JRO) ali s strani ministrstva financirane oziroma sofinancirane projekte temeljnega ali aplikativnega raziskovanja ali odobrene mednarodne projekte (zlasti npr. sodelovanje v 5. oziroma 6. okvirnem programu Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: EU) na področju raziskav in tehnološkega razvoja) oziroma s strani Ministrstva za gospodarstvo Republike Slovenije sofinancirane razvojno tehnološke projekte, ki zagotavljajo osnovni vir raziskav;«.
V tretji alinei drugega odstavka se črta beseda »raziskovalne«.
4. člen
V 7. členu se četrta alinea spremeni tako, da se glasi:
»- navedbe programov dela JRO ali projektov iz prve alinee drugega odstavka 5. člena tega pravilnika, na katere se nanaša vloga za (so)financiranje mednarodnega sodelovanja;«.
Črtata se peta in osma alinea.
5. člen
V 8. členu se za besedilom »mednarodnega sodelovanja se« doda besedilo »vsebinsko lahko«, besedilo »v ministrstvo« pa se nadomesti z besedilom »na ministrstvo«.
6. člen
9. člen se spremeni tako, da se glasi:
»Strokovna komisija pripravi predlog sklepa o izboru vlog za sofinanciranje, ki ga izda ministrstvo. Zoper sklep ministrstva o izboru vlog za sofinanciranje je dovoljena pritožba na ministrstvo, in sicer skladno s predpisi, ki urejajo dodeljevanje sredstev državnih pomoči, subvencij, posojil in drugih oblik sofinanciranja.«.
7. člen
10. člen se spremeni tako, da se glasi:
»Pri javnih razpisih iz 2. točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika, ki se izvajajo kot dvostranski javni razpisi, predlog izbora vlog za obravnavo pri skladno z veljavnimi mednarodnimi akti pristojnih mednarodnih organih (npr. skupni odbori, skupne komisije) pripravi imenovani slovenski del mednarodnih organov, pri čemer upošteva ovrednotenje kvalitete raziskovalnih projektov oziroma programov po metodologiji ministrstva. Ovrednotenje vključuje: pomen rezultatov raziskav za družbeni in gospodarski razvoj Republike Slovenije, znanstveno odličnost oziroma aplikativnost raziskav, potencialne možnosti za vključitev v raziskovalne projekte EU, uporabnost projekta v praksi oziroma gospodarstvu, reference vodje projekta in raziskovalne skupine, vključenost mladih raziskovalcev in izvedljivost projekta. Obrazložen sklep o izboru vlog za sofinanciranje (zlasti odobritev števila izmenjav in odobritev pripadajočih sredstev) izda ministrstvo, na podlagi izbire pristojnih mednarodnih organov, na katero je ministrstvo vezano.
Pri javnih razpisih iz 2. točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika, ki se izvajajo kot enostranski javni razpisi, predlog izbora vlog za sofinanciranje pripravi s strani ministra imenovana strokovna komisija. Strokovna komisija pri tem upošteva v prvem odstavku tega člena določeno ovrednotenje kvalitete raziskovalnih projektov oziroma programov po metodologiji ministrstva. Obrazložen sklep o izboru vlog za sofinanciranje (zlasti odobritev števila izmenjav in odobritev pripadajočih sredstev) izda ministrstvo. «.
8. člen
V 11. členu se besedilo »na osnovi« nadomesti z besedilom »na podlagi«, besedilo »druge točke« se nadomesti z besedilom »2. točke«, besedilo »prenočevanja na podlagi računa, vendar največ v višini nočnine v hotelu B kategorije in dnevnice, določene za republiške organe s sklepom vlade« pa se nadomesti z besedilom »stroškov namestitve v domu podiplomcev in sicer na podlagi računa oziroma izjemoma največ v višini nočnine v hotelu B kategorije in dnevnic, določenih za državne organe v Republiki Sloveniji«.
9. člen
V 12. členu se besedilo »obiščejo Republiko Slovenijo v okviru« nadomesti z besedilom »prihajajo na obisk v Republiko Slovenijo na podlagi«, besedilo »druge točke« se nadomesti z besedilom »2. točke«, besedilo», in mesečnega nadomestila, ki je usklajeno med državnimi organi v Republiki Sloveniji« pa se nadomesti z besedilom »oziroma izjemoma največ v višini nočnine v hotelu B kategorije, in mesečnega nadomestila (za namene dnevnic) v skladu z mednarodnimi akti«.
10. člen
V 13. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»Pri javnih razpisih iz 2. točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika ministrstvo sredstva izplačuje najmanj dvakrat letno. V tem primeru ministrstvo predhodno odobrena sredstva izplača na podlagi predloženih strokovnih in finančnih poročil o vseh zaključenih obiskih v določenem obdobju ter zahtevka oziroma računa organizacije za izplačilo sredstev, iz katerega izhaja natančen obračun stroškov zaključenih odobrenih izmenjav v okviru posameznega projekta.«.
11. člen
V 16. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
»Pri javnih razpisih iz 2. točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika ministrstvo sredstva izplačuje na način, določen v tretjem odstavku 13. člena tega pravilnika.«.
12. člen
V 18. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi:
»Ministrstvo bo izplačalo enkratni finančni prispevek k stroškom prijave projekta slovenskim organizacijam, ki so kot prijaviteljice ali glavne koordinatorke prijavile projekt ali sodelujejo kot partnerke pri projektu, ki ga je prijavila druga tuja ali slovenska organizacija Evropski komisiji na objavljene razpise 6. okvirnega programa EU oziroma 6. okvirnega programa EURATOM. Za vsako prijavo projekta, za katero bo Evropska komisija ugotovila, da je pravno-formalno popolna in jo bo posredovala v ocenjevanje recenzentom, bo ministrstvo izplačalo enkratni finančni prispevek k stroškom prijave projekta v znesku 600.000 tolarjev slovenski organizaciji, ki je projekt prijavila kot koordinatorka, in 150.000 tolarjev slovenski organizaciji, ki pri projektu sodeluje kot partnerka.«.
13. člen
V 19. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Pri javnih razpisih iz 2. točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika ministrstvo sredstva iz prejšnjega odstavka (mednarodni prevozni stroški po APEX oziroma drugi najbolj ekonomični tarifi za slovenske znanstvenike in strokovnjake) izplačuje na način, določen v tretjem odstavku 13. člena tega pravilnika.«.
14. člen
V 23. členu se v prvem odstavku besedilo »ki traja manj kot 14 dni, ministrstvo financira dnevnice, kot jih določa uredba ter sofinancira 50% mednarodnih prevoznih stroškov po APEX oziroma drugi najbolj ekonomični tarifi, kadar gre za potovanja v prekomorske države« nadomesti z besedilom »ministrstvo (so)financira dnevnice, kot jih določa uredba ter sofinancira 50% mednarodnih prevoznih stroškov po APEX oziroma drugi najbolj ekonomični tarifi«.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi:
»Pri javnih razpisih iz 2. točke prvega odstavka 2. člena tega pravilnika ministrstvo sredstva izplačuje na način, določen v tretjem odstavku 13. člena tega pravilnika.«.
15. člen
Črta se 24. člen.
16. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 011-39/2003
Ljubljana, dne 29. septembra 2003.
EVA 2003-3311-0166
Dr. Slavko Gaber l. r.
Minister
za šolstvo, znanost in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti