Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/2003 z dne 12. 8. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/2003 z dne 12. 8. 2003

Kazalo

3803. Odlok o dopolnitvi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča, stran 11831.

Na podlagi 218. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02) in 16. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99 in 55/01) je Občinski svet občine Rogatec na seji dne 10. 7. 2003 sprejel
O D L O K
o dopolnitvi odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča
1. člen
S tem odlokom se spreminja in dopolnjuje odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (Uradni list RS, št. 21/98).
2. člen
K 1. členu se dodata nov 1.a in 1.b člen, ki se glasita:
»1.a člen
Za stavbno zemljišče po 1. členu tega odloka se štejejo zazidana in nezazidana stavbna zemljišča.
Kot zazidana stavbna zemljišča se štejejo zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tista zemljišča, na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture. Če določena stavba gradbene parcele še nima določene, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji takšna stavba (fundus), pomnožena s faktorjem 1,5, preostali del površine takšne zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče.
Kot nezazidana stavbna zemljišča se štejejo tista zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave in da je na njih dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave.
1.b člen
Nadomestilo za uporabo zazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od stanovanjske oziroma poslovne površine stavbe in drugih poslovnih površin.
V primeru, da stoji stavba na zemljiški parceli, ki se jo šteje kot gradbeno parcelo, je predmet odmere nadomestila, stanovanjska oziroma poslovna površina stavbe.
Nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se plačuje od površine zemljiške parcele. Nadomestilo za uporabo nezazidanega stavbnega zemljišča se plačuje tudi v primeru, ko stavba ne stoji na zemljišču, ki ga je možno šteti za gradbeno parcelo.«
3. člen
Dopolni se prvi odstavek 4. člena tako, da se glasi:
»Za določitev višine nadomestila za zazidano stavbno zemljišče se upoštevajo naslednja merila:«.
Doda se drugi odstavek 4. člena, ki se glasi:
»Za določitev višine nadomestila za nezazidano stavbno zemljišče se upoštevata naslednji merili:
1. opremljenost stavbnega zemljišča s komunalnimi in drugimi objekti ter napravami ter dejanska možnost priključitve na te objekte in naprave in
2. lega in namembnost stavbnega zemljišča glede na izvedbeni prostorski akt.«
4. člen
Doda se 6.a člen, ki se glasi:
»6.a člen
Namen uporabe nezazidanega stavbnega zemljišča se razvrsti glede na lego v opredeljenih kakovostnih skupinah in glede na namembnost območja, kot jo določa izvedbeni prostorski akt-IPA.
-----------------------------------------------------
Namembnost območja              Kakovostne skupine
po IPA                         1         2          3
-----------------------------------------------------
Območja za izgradnjo
stanovanjskih stavb           15        10          5
Območja za izgradnjo
stanovanjskih ali poslovnih
stavb                         20        15         10
Območja za izgradnjo
poslovnih stavb               30        20         10
-----------------------------------------------------
5. člen
Dopolni se 11. člen tako, da se prvi odstavek glasi:
»Vsi zapuščeni in dotrajani objekti na zazidanih stavbnih zemljiščih na območju 1. kakovostne skupine se dodatno ovrednotijo z naslednjim številom točk:«.
6. člen
Spremeni se 16. člen tako, da se glasi:
»Zahtevo za oprostitev ali delno oprostitev plačila nadomestila mora zavezanec vložiti do 31. januarja za tekoče leto na Občino Rogatec. Prispele zahteve obravnava odbor za prostorsko planiranje in gospodarjenje z nepremičninami.
Po prejemu letne odločbe o odmeri nadomestila lahko upravičenec v zakonitem roku ugovarja odmeri nadomestila pri Davčni upravi Republike Slovenije – Izpostava Šmarje pri Jelšah.«
7. člen
Spremeni se 17. člen tako, da se glasi:
»Mesečna višina nadomestila za zazidano stavbno zemljišče po merilih iz 5., 6., 7., 8., 9., 10., 11., 12., 13., 14. in 15. člena tega odloka se določi tako, da se skupno število točk pomnoži s stanovanjsko ali poslovno površino zavezančevega objekta in z vrednostjo točke za izračun nadomestila.
Mesečna višina nadomestila za nezazidano stavbno zemljišče po merilih iz 5., 6.a člena tega odloka se določi tako, da se skupno število točk pomnoži s površino nezazidanega stavbnega zemljišča in vrednostjo točke za izračun nadomestila ter pomnoži s faktorjem 0,20.«
8. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS, uporabljati pa se začne od 1. 1. 2004.
Št. 06202-76/2003
Rogatec, dne 10. julija 2003.
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič, univ. dipl. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti