Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/2003 z dne 12. 8. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/2003 z dne 12. 8. 2003

Kazalo

3786. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča za območje Občine Jesenice, stran 11800.

Na podlagi 4. točke 218. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02) ter 10. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 2/01) in 77. člena poslovnika o delu Občinskega sveta občine Jesenice (Uradni list RS, št. 13/01), je Občinski svet občine Jesenice na redni 7. seji, dne 26. 6. 2003, sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka
o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča za območje Občine Jesenice
1. člen
V odloku o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (Uradni vestnik Gorenjske, št. 3/87, 21/88 in Uradni list RS, št. 20/93, 105/00) se v poglavju II. območja zajemanja nadomestila 2. člen spremeni tako, da se glasi:
“Nadomestilo se plačuje za zazidana in nezazidana stavbna zemljišča na območjih:
A: v mejah ureditvenih območij mesta Jesenice (Krajevne skupnosti Staneta Bokala, Cirila Tavčarja, Mirka Roglja – Petka, in Sava), in delu območja ZN Plavški travnik II; vzhodni del- območje A1 ter na območju Karavanškega predora in spremljajočih poslovnih objektov na avtocesti in delu območja ZN Plavški travnik II; zahodni del – območje A2.
B: v mejah ureditvenih območij naselja Hrušica – območje B1, Krajevne skupnosti Podmežaklja – območje B2 ter naselij Slovenski Javornik, Koroška Bela, Podkočna – območje B3, Kočna, Lipce, Blejska Dobrava – območje B4,
C: v mejah ureditvenih območij naselja Plavški Rovt – območje C1, Prihodi, Planina pod Golico – območje C2, Potoki- območje C3 ter v območjih razpršene gradnje in za stavbišča v zunanjem prostoru – območje C4,
Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se plačuje od stanovanjske in poslovne površine stavb v območjih A, B, C1, C2 in C3 za vsa zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in za zemljišča, na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture. V območje zajemanja nadomestila spadajo tudi stavbna zemljišča v območju C4, če so objekti priključeni na javno vodovodno in električno omrežje. Če določena stavba gradbene parcele še nima določene, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji stavba (fundus), pomnožena s faktorjem 1.5, preostali del površine zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče.
Za nezazidana stavbna zemljišča se nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačuje za tista zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave.
Ob istih pogojih se nadomestilo plačuje na vseh območjih tudi za nezasedene zazidane površine in opuščena nezazidana stavbna zemljišča. Pri odmeri nadomestila se upošteva namembnost oziroma opredelitev po veljavnem prostorskem dokumentu, in dejanska komunalna opremljenost zemljišča.
2. člen
V 3. členu se doda nov odstavek, ki se glasi: “Grafične karte so izdelane v digitalni obliki na katastrski podlagi DKN. Karte vzdržuje Geo-informacijski center občine Jesenice.”
3. člen
V tretjem odstavku 6. člena se za besedi “samostojnih podjetnikov” postavi pika in črta tekst “čiste tlorisne površine, ki jih uporabljajo asociacije družbenih dejavnosti”. V četrtem odstavku tega člena pa se za besedi “proizvodne površine” postavi pika in črta preostali tekst “ter površine, ki jih uporabljajo asociacije družbenih dejavnosti“. Črta se tudi 5. točka tega člena.
4. člen
V 7. členu se v tabeli stolpec “družbene dejavnosti” črta.
Doda se nov odstavek, ki se glasi:
“Za zazidana in nezazidana stavbna zemljišča se nadomestilo vrednoti v območjih A1 in A2 s 100 točkami, v območjih B1, B2, B3 in B4 s 50 točkami, v ostalih območjih pa z 10 točkami”.
5. člen
V 8. členu se drugi odstavek črta.
6. člen
V 9. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
Faktor izkoriščenosti zemljišča je podatek, izračunan iz grafičnih podatkov digitalnega katastra stavb in površine posameznega območja iz grafičnih kart. Za vse površine nezazidanih stavbnih zemljišč, ki so v ureditvenih območjih po prostorskih sestavinah dolgoročnega in družbenega plana Občine Jesenice z označbami: M,C,P,T, se smotrna uporaba vrednoti s 600 točkami.
7. člen
Med tretjo in četrto alineo drugega odstavka 10. člena se dodajo nove alinee, ki se glasijo:
“– na območju Spodnjega in Zgornjega Plavža,
– ob Cesti Staneta Bokala,
– ob Cesti revolucije.“
Za drugim odstavkom tega člena se doda nov odstavek, ki se glasi: “Za označitev posameznih poslovnih objektov se uporablja uradna evidenca katastra stavb.”
8. člen
14.a člen se spremeni tako, da se glasi:
“Za vrednotenje nezazidanih in zazidanih stavbnih zemljišč se upoštevajo točke iz 7. in 9. člena odloka”.
9. člen
15. člen se spremeni tako, da se glasi:
O vrednosti točke za stanovanjski in počitniški tip območja, za poslovni in proizvodni tip območja ter za zazidana in nezazidana stavbna zemljišča, odloča Občinski svet občine Jesenice. Predlog za sprejem sklepa, veljavnega za naslednje leto, pripravi oddelek za finance, plan in analize, po predhodnem mnenju režijskega obrata za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči.
10. člen
16. člen se dopolni z novim četrtim odstavkom, ki se glasi:
“Površine zazidanih in nezazidanih stavbnih zemljišč so podatki iz strokovnih podlag, ki se izdelajo iz grafičnega dela zemljiškega katastra, katastra stavb in digitalnih podlag veljavnih prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana in so sestavni del tega odloka”.
11. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-9/2003
Jesenice, dne 26. junija 2003.
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti