Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/2003 z dne 12. 8. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/2003 z dne 12. 8. 2003

Kazalo

3782. Odlok o predkupni pravici Občine Gorenja vas - Poljane, stran 11798.

Na podlagi 85. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) ter 16. člena statuta Občine Gorenja vas – Poljane (UVG št. 22/99, Uradni list RS, št. 80/01) je Občinski svet občine Gorenja vas – Poljane na 6. redni seji dne 1. 7. 2003 sprejel
O D L O K
o predkupni pravici Občine Gorenja vas – Poljane
1. člen
S tem odlokom se določa predkupna pravica Občine Gorenja vas – Poljane (v nadaljevanju: občina) kot predkupnega upravičenca na celotnem območju poselitve in na območju obstoječih oziroma predvidenih infrastrukturnih omrežij in objektov izven poselitvenih območij ali na delu teh območij.
2. člen
Poselitvena območja so območja naselij in območja, predvidena za njihovo širitev, ki so kot takšna določena v prostorskih aktih občine.
Za območja poselitve v prehodnem obdobju se do sprejetja prostorske strategije in prostorskega reda občine štejejo ureditvena območja naselij, območja stavbnih zemljišč na območju razpršene gradnje (stavbna zemljišča izven ureditvenih območij naselij oziroma gradbene parcele, na katerih stojijo veljavno zgrajeni objekti) ter območja za komunalo infrastrukturo, opredeljena v naslednjih veljavnih prostorskih aktih občine:
– odlok o prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Škofja Loka za območje Občine Gorenja vas – Poljane (Uradni list RS, št. 73/98 in 40/01),
– odlok o prostorsko ureditvenih pogojih v Občini Škofja Loka za območje Občine Gorenja vas – Poljane (Uradni list RS, št. 47/93, 11/99, 17/00, 24/00, 67/01 in 102/01).
Za gradbene parcele se do sprejetja prostorskega reda občine štejejo vsa zazidana in nezazidana stavbna zemljišča iz veljavnega prostorskega plana občine.
Za območja predkupne pravice se določijo tudi vse tiste parcele, po katerih potekajo lokalne ceste (LC) in javne poti (JP), kategorizirane z odlokom o kategorizaciji občinskih cest v Občini Gorenja vas – Poljane (Uradni list RS, št. 73/98), ter druga območja za promet in zveze s pripadajočim varovalnim pasom, vključno s koridorji za izgradnjo linijskih infrastrukturnih objektov.
3. člen
Občina lahko uveljavlja predkupno pravico na nepremičninah iz 2. člena tega odloka za vse namene, ki jih predvideva zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02), predvsem pa za naslednje namene:
1. gradnjo objektov in naprav za potrebe javnih služb s komunalnega področja;
2. gradnjo objektov za potrebe izvajanja javnih služb na področju zdravstva, vzgoje, šolstva, kulture, znanosti in socialnega varstva;
3. gradnjo socialnih in neprofitnih stanovanj;
4. rekonstrukcije in rušitve po predpisih o graditvi objektov na objektih iz gornjih točk tega člena;
5. za zemljišča, ki so potrebna za smotrno izkoriščanje ali zaokrožitev gradbenih parcel, na katerih so obstoječi objekti.
4. člen
Območja poselitve ter območja infrastrukturnih omrežij in objektov, na katerih velja predkupna pravica občine na nepremičninah po tem odloku, so prikazana v prostorskem redu občine, in sicer tako natančno, da je njihove meje možno določiti v naravi in prikazati v zemljiškem katastru.
5. člen
Poselitvena območja in območja infrastrukturnih omrežij se lahko spreminjajo s spreminjanjem občinskih prostorskih aktov po postopkih, ki veljajo za njihovo pripravo in sprejem.
6. člen
Kartografsko gradivo za območja predkupne pravice je na vpogled na sedežu Občine Gorenja vas – Poljane.
7. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 0200-371-9/03
Gorenja vas, dne 1. julija 2003.
Župan
Občine Gorenja vas – Poljane
Jože Bogataj l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti