Uradni list

Številka 79
Uradni list RS, št. 79/2003 z dne 12. 8. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 79/2003 z dne 12. 8. 2003

Kazalo

3775. Pravilnik Občine Cerkno o dodeljevanju vzpodbud za področje malega gospodarstva, stran 11782.

Na podlagi zakona o razvoju malega gospodarstva (Uradni list RS, št. 18/91, 13/93, 66/93 in 22/00) in v skladu z uredbo o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči (Uradni list RS, št. 38/03) ter na podlagi 25. člena statuta Občine Cerkno (Uradni list RS, št. 48/95) je Občinski svet občine Cerkno na seji dne 5. 6. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
Občine Cerkno o dodeljevanju vzpodbud
za področje malega gospodarstva
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določijo postopek, pogoji in oblike ter prednostni kriteriji za dodeljevanje vzpodbud Občine Cerkno za področje malega gospodarstva.
Sredstva po tem pravilniku se lahko dodelijo, kolikor predstavljajo spodbudo za izvedbo projekta oziroma so zanj nujno potrebna.
2. člen
Občina Cerkno dodeljuje sredstva za vzpodbujanje malega gospodarstva na podlagi programa, ki ga sprejme vsako leto ob upoštevanju proračunskih sredstev za tekoče leto. V programu se določijo oblike vzpodbud, pogoji za njihovo pridobitev ter skupni obseg sredstev za posamezen namen.
Do subvencij po tem pravilniku niso upravičena podjetja v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave ter podjetja, ki poslujejo v sektorju premogovništva, ladjedelništva, pomorskega transporta, kmetijstva in ribištva.
3. člen
Oblike vzpodbujanja malega gospodarstva so:
– subvencioniranje obrestne mere za kredite, najete pri bankah,
– nepovratne finančne vzpodbude,
– sofinanciranje projektov občinskega pomena.
Sredstva se lahko namenijo tudi za nagrade nosilcev inovacij in razvojno raziskovalne dejavnosti s področja gospodarstva.
4. člen
Do vzpodbud iz tega pravilnika so upravičene (v nadaljevanju upravičenci):
– gospodarske družbe,
– fizične osebe, ki imajo status samostojnega podjetnika posameznika,
– občani, ki so pri pristojnem organu vložili zahtevo za izdajo dovoljenja za opravljanje dejavnosti oziroma na pristojnem sodišču vložili priglasitev za vpis v sodni register in priložili zahtevi vse predpisane dokumente za ustanovitev gospodarske družbe,
– do sofinanciranja projektov občinskega pomena so upravičene tudi fizične in pravne osebe, ki opravljajo organizacijske, svetovalne in druge dejavnosti za podporo malemu gospodarstvu s sedežem izven občine Cerkno ne glede na velikost.
Gospodarske družbe morajo izpolnjevati pogoje za majhna podjetja iz 6. člena uredbe o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči, pri podjetnikih posameznikih se ti pogoji smiselno upoštevajo.
Prednost pri dodeljevanju finančnih sredstev imajo prosilci, ki še niso prejeli sredstev za namene iz tega pravilnika.
Do nagrad za inovacije so upravičene le fizične osebe – inovatorji.
5. člen
Poleg posebnih pogojev, ki jih mora izpolnjevati prosilec in so določeni z razpisom, mora prosilec izpolnjevati tudi sledeče splošne pogoje:
– sedež upravičenca ali lokacija poslovne enote oziroma kraj investicije mora biti na območju Občine Cerkno,
– upravičenec ne sme biti v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave,
– upravičenci, ki pridobijo sredstva na podlagi tega pravilnika, jih morajo porabiti za namene, za katere so jim bila dodeljena.
6. člen
Sredstva za vzpodbujanje malega gospodarstva po tem pravilniku se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, ki ga objavi Občina Cerkno na krajevno znan način.
Razpis vsebuje podatke o:
1. obliki in namenih vzpodbujanja malega gospodarstva,
2. višini sredstev za posamezno obliko in namen,
3. pogojih, ki jih morajo izpolnjevati prosilci,
4. pogojih, pod katerimi se dodeljujejo sredstva (delež investicije, maksimalna višina vzpodbude),
5. prednostih kriterijih za dodelitev vzpodbud,
6. dokumentaciji, ki jo mora prosilec priložiti vlogi,
7. roku in kraju oddaje vlog.
7. člen
Postopek razpisa vodi Občinska uprava občine Cerkno, ki pripravi predlog za odobritev zahtevkov. Predlog za odobritev zahtevkov obravnava odbor za razvoj, malo gospodarstvo, turizem in promocijo pri Občini Cerkno ter odloča o njihovi odobritvi.
O odobritvi zahtevkov župan izda sklep, ki se prosilcem vroči v 8 dneh po sprejetju odločitve.
II. SUBVENCIONIRANJE OBRESTNE MERE
8. člen
Občina Cerkno izbere na podlagi zbiranja ponudb najugodnejšo poslovno banko, s katero sklene pogodbo o medsebojnem sodelovanju. S to pogodbo se obe podpisnici dogovorita o višini sredstev iz občinskega proračuna, o pogojih odobravanja kreditov (odplačilna doba, obrestna mera, način odplačila glavnice, obračun obresti), o načinu izbora kreditojemalcev, o višini posameznega kredita ter o medsebojnih pravicah in obveznostih občine in banke.
9. člen
Subvencioniranje obrestne mere se dodeli za naslednje upravičene namene:
– nakup, urejanje in opremljanje zemljišč za poslovne namene vključno s pridobivanjem projektne dokumentacije za gradnjo poslovnih prostorov,
– nakup, graditev, adaptacijo poslovnih prostorov,
– nakup opreme – osnovnih sredstev,
– posodobitev obstoječih proizvodnih in storitvenih kapacitet,
– uvajanje novih proizvodnih in storitvenih programov,
– stroški nematerialnih investicij (nakup patentov, licenc, know-how, nepatentirano tehnično znanje),
– svetovalne storitve, nujno potrebne za izvedbo zgoraj navedenih investicij.
10. člen
Prednostni kriteriji za subvencioniranje obrestne mere za najete kredite so:
– zagotavljanje novih delovnih mest,
– vlaganja na izbranih območjih občine, ki so določeni z razpisom,
– vlaganje v deficitarne dejavnosti,
– vlaganje v dejavnosti oziroma programe, ki so energetsko varčni in ne onesnažujejo okolja.
Vsakokratni razpis lahko natančneje opredeli prednostne kriterije.
Prosilec lahko pridobi sredstva za subvencioniranje obrestne mere največ do 50% predračunske vrednosti upravičenih stroškov investicije. Sredstva občinskega proračuna se dodelijo za kredite z odplačilno dobo do 10 let. Prejemnik pomoči mora prispevati vsaj 25% vrednosti investicije iz lastnih sredstev. Investicija, se mora ohraniti na območju vsaj 5 let po njenem zaključku.
III. NEPOVRATNE FINANČNE VZPODBUDE
11. člen
Nepovratne finančne vzpodbude v obliki delnega sofinanciranja stroškov se dodelijo za naslednje namene:
– odpiranje novih ali ohranitev obstoječih delovnih mest,
– pridobitev standardov kakovosti,
– zaščita pravic intelektualne lastnine,
– strokovno izobraževanje in usposabljanje,
– zavarovanje kreditov, najetih za namene iz 9. člena pravilnika,
– pridobivanje projektne dokumentacije za poslovne prostore,
– pokritje stroškov odobritve leasinga,
– promocijo izdelkov in storitev,
– svetovalne storitve ter
pri posamezni finančni vzpodbudi se sofinancira do 50% upravičenih stroškov. Za ukrep spodbujanja strokovnega izobraževanja in usposabljanja ter odpiranja novih delovnih mest je stopnja intenzivnosti nepovratnih vzpodbud posebej določena.
12. člen
Vzpodbude za odpiranje novih delovnih mest se dodelijo kot nepovratna sredstva pri samozaposlitvi ali zaposlitvi delavcev za določen ali nedoločen čas, če še niso bili zaposleni (prva zaposlitev), so ostali brez zaposlitve (brezposelni) ali so v postopku izgubljanja dosedanje zaposlitve.
Nepovratna vzpodbuda se lahko dodeli v višini do 15% stroškov bruto plač za dveletno obdobje za ustrezno tarifno skupino. Višina pomoči pri samozaposlitvi oziroma zaposlitvi težje zaposljivih ali invalidnih oseb je lahko višja v skladu z uredbo o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči.
Prednostno se nepovratna sredstva za zaposlovanje dodeljujejo za zaposlitev oseb s stalnim bivališčem na območju Občine Cerkno ter visoko kvalificiranega kadra. Dodatne prednostne kriterije za dodelitev nepovratnih vzpodbud za zaposlovanje se v skladu s cilji, ki jih zasleduje občinska politika, opredeli za vsak razpis posebej.
Novo odprta delovna mesta in samozaposlitve morajo obstajati vsaj dve leti po prejeti pomoči za ta namen. Izpolnjevanje kriterija novih delovnih mest se ugotavlja na podlagi dodatnih delovnih mest v primerjavi s celotnim povprečjem zaposlenih v podjetju leto pred odobritvijo pomoči za razvoj.
Zaposlitev se dokazuje z obrazcem potrdilo o prijavi-odjavi za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje (obrazec Obr. M1/M2).
Pri dodeljevanju pomoči za ohranjanje delovnih mest je potrebno upoštevati določbe zakona o nadzoru državnih pomoči, ki urejajo to področje.
13. člen
Nepovratne vzpodbude se dodelijo za pridobivanje sistema kakovosti po standardih ISO 9001, 2000, ISO 14000, EN 45000 in oznake CE, ter druge mednarodno priznane sisteme kakovosti. Sredstva so namenjena tudi za subvencioniranje stroškov, ki so nastali v postopku recertifikacije.
14. člen
Nepovratne vzpodbude se dodelijo za prijave patentov, modelov in blagovnih znamk v skladu z zakonom o industrijski lastnini.
15. člen
Nepovratne finančne vzpodbude za spodbujanje strokovnega izobraževanja in usposabljanja se namenijo za pridobitev strokovnih znanj po verificiranih programih (splošno usposabljanje) ter pridobivanje teoretičnega in praktičnega znanja (posebno usposabljanje), uporabljivega na sedanjem oziroma bodočem delovnem mestu zaposlenega v podjetju, ki je koristnik pomoči oziroma nosilca dejavnosti.
Vzpodbudo se dodeli v višini do 45% upravičenih stroškov (kotizacija, šolnina).
Občina bo subvencionirala šolnine oziroma kotizacije kandidatom, ki so že vpisani v izobraževalni program.
16. člen
Nepovratne vzpodbude za promocijo izdelkov in storitev se namenijo za sodelovanje podjetij in podjetnikov na sejmih v tujini in doma, da se predstavijo potencialnim kupcem z izdelki in storitvami.
Upravičeni stroški so stroški najetja, postavitve in delovanja stojnice pri prvi udeležbi na določenem sejmu.
17. člen
Nepovratne vzpodbude za svetovalne storitve se namenijo za svetovalne storitve fizičnim in pravnim osebam v postopku registracije, podjetnikom in podjetjem v fazi rasti, svetovanjem podjetnikom pri pripravi programov povezovanja, vzpostavljanja skupnih razvojnih funkcij, internacionalizacije in tehnološkega razvoja.
Upravičeni stroški so stroški svetovalnih storitev enkratnega značaja.
IV. PODPORA PROJEKTOM ŠIRŠEGA POMENA
18. člen
Sredstva so namenjena izključno projektom, ki se izvajajo na območju Občine Cerkno ali za razvojne potrebe, namenjene spodbujanju razvoja malega gospodarstva Občine Cerkno.
Nepovratna finančna pomoč v obliki subvencije se dodeljuje za:
– organizacijo izobraževalnih programov ter strokovnih seminarjev,
– organizacijo in izvedbo strokovnih ekskurzij,
– organizirane skupne nastope na sejmih in predstavitvah malega gospodarstva,
– projekte poslovne infrastrukture,
– informacijsko podporo podjetništvu,
– razvojne projekte, ki izboljšujejo konkurenčno sposobnost malega gospodarstva,
– izvajanje podjetniških krožkov.
19. člen
Cilj projektov in programov širšega pomena je razvoj podjetniške infrastrukture, povezovanje malih podjetij in ustvarjanje podjetnikom prijaznega okolja.
Sredstva se dodeljujejo projektom, ki se izvajajo na območju Občine Cerkno ali za podporo razvoju malega gospodarstva Občine Cerkno.
V. NAGRADE NOSILCEM INOVACIJ
20. člen
Namen ukrepa nagrajevanja inovacij je spodbujanje inovativnega razvoja podjetništva in obrti na območju Občine Cerkno, uvajanje inovacij v proizvodnjo in storitve (izboljšanje tehnologije, uvajanje novih izdelkov in storitev, ipd.), uvajanje novih postopkov proizvodnje ali storitev (hitrejše, racionalnejše, ipd.).
Nagrade za inovacijo so namenjene fizičnim osebam – inovatorjem, ki so zaposleni pri upravičencu iz 4. člena tega pravilnika oziroma se bo inovacija prenesla v uporabo pri upravičencu iz 4. člena tega pravilnika.
Predlagatelji oddajajo vloge na podlagi javnega razpisa v razpisnem roku s priloženo dokumentacijo. K vlogi mora biti priloženo potrdilo o inovaciji s strani pooblaščene institucije (gospodarska zbornica, ministrstvo, ipd.). V vlogi morajo biti navedeni osnovni podatki: naziv inovacije, seznam inovatorjev, vrednost inovacije (tržna vrednost), uporabnost inovacije, kdaj in kje je bila potrjena.
Višina nagrade se določi z vsakokratnim razpisom. Nagrade se dodeljujejo na posamezno predlagano inovacijo in ne na število inovatorjev, ki so jo izvedli.
VI. KONČNI DOLOČBI
21. člen
Zgornje višine intenzivnosti pomoči po tem pravilniku veljajo ne glede na to, iz katerih virov (sredstva občinskih proračunov, državnega proračuna ali mednarodnih virov) je pomoč dodeljena. Prejemnik sredstev poda izjavo, da za določen namen ni dobil državne pomoči oziroma, če jo je, kolikšen delež je že dobil iz drugih virov.
Prejemniki pomoči za razvoj morajo sredstva s pripadajočimi zamudnimi obrestmi vrniti če, občinska uprava in pristojni organ nadzora ugotovijo, da:
– pomoč za razvoj ni bila porabljena za upravičene stroške
– se investicija iz 10. člena na območju ni ohranila 5 let po zaključku
– novo delovno mesto ni trajalo dve leti
– je v vlogi za pridobitev pomoči vlagatelj navajal neresnične podatke
Pristojni organ nadzora je odbor za razvoj, malo gospodarstvo, turizem in promocijo pri Občini Cerkno
22. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik Občine Cerkno o dodeljevanju spodbud za področje malega gospodarstva (Uradni list RS, št. 63/01).
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 31300-01/2003
Cerkno, dne 5. junija 2003.
Župan
Občine Cerkno
Jurij Kavčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti