Uradni list

Številka 77
Uradni list RS, št. 77/2003 z dne 6. 8. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 77/2003 z dne 6. 8. 2003

Kazalo

3694. Tarifni sistem za dobavo in odjem zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja na območju Občine Mežica, stran 11612.

Na podlagi 90. in 96. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00), 26. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93), 7. člena odloka o načinu izvajanja gospodarske javne službe in merilih za podelitev koncesije za distribucijo in dobavo zemeljskega plina ter graditev in upravljanje distribucijskega omrežja zemeljskega plina v Občini Mežica (v nadaljevanju: odlok, Uradni list RS, št. 98/02 ) in 16. člena statuta Občine Mežica (Uradni list RS, št. 16/99, 73/00 in 16/03) je Občinski svet občine Mežica na 7. redni seji dne 3. 6. 2003 potrdil
T A R I F N I S I S T E M
za dobavo in odjem zemeljskega plina
iz distribucijskega omrežja na območju
Občine Mežica
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1
S tem tarifnim sistemom koncesionar Petrol, d.d. in Petrol Energetika, d.o.o., kot izvajalec gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina (v nadaljevanju distributer), določa tarifne postavke za zemeljski plin, ki ga dobavlja tarifnim odjemalcem iz plinovodnega omrežja na območju Občine Mežica.
Distributer je dolžan brez diskriminacije in pod enakimi pogoji omogočiti dostop do storitev te javne službe vsaki pravni ali fizični osebi, ki izpolnjuje za to predpisane pogoje.
Distributer je dolžan skleniti pogodbo o dobavi zemeljskega plina z vsakim tarifnim odjemalcem, ki izpolnjuje pogoje predpisane z zakonom in odlokom.
Tarifni odjemalec zemeljskega plina je vsaka pravna ali fizična oseba, ki po zakonu ni upravičeni odjemalec.
2
Tarifne odjemalce razdelimo v tarifne skupine po kategoriji uporabnikov. Cene za posamezne tarifne skupine morajo biti javno objavljene.
3
Distribucija zemeljskega plina se financira iz plačil tarifnih odjemalcev na podlagi tarifnega sistema in iz plačil upravičenih odjemalcev za dostop do omrežja.
II. TARIFNI ELEMENTI IN TARIFNE POSTAVKE
4
Tarifni elementi, za katere se določajo tarifne postavke, so:
– za variabilni del stroškov:
– dobavljena količina zemeljskega plina;
– za fiksni del stroškov:
– priključna moč ali površina prostorov in sicer:
1. za gospodinjstva
– pri ločeni meritvi:
– za individualno stanovanjsko hišo, kjer znaša priključna moč instaliranih trošil do 30 kW: 30 kW;
– za individualno stanovanjsko hišo, kjer znaša priključna moč instaliranih trošil nad 30 kW: dejanska moč instaliranih trošil;
– za stanovanja v več stanovanjskih objektih: 20 kW.
– pri skupni meritvi:
– za stanovanja v več stanovanjskih objektih: stanovanjska površina.
2. za ustanove
– pri ločeni meritvi:
– kjer znaša priključna moč instaliranih trošil do 30 kW: 30 kW;
– kjer znaša priključna moč instaliranih trošil nad 30 kW: dejanska moč instaliranih trošil.
– pri skupni meritvi:
– za poslovne prostore v objektih z več obračunskimi enotami: površina prostorov.
3. za gospodarstvo
– pri ločeni meritvi:
– kjer znaša priključna moč instaliranih trošil do 30 kW: 30 kW;
– kjer znaša priključna moč instaliranih trošil nad 30 kW: dejanska moč instaliranih trošil.
– pri skupni meritvi:
– za poslovne prostore v objektih z več obračunskimi enotami: površina prostorov.
5
Dobavljena količina zemeljskega plina na odjemnem mestu se izmeri s plinomeri in izraža v m3. Zaokroži se na celo število.
6
Priključna moč na odjemnem mestu je enaka seštevku nazivnih inštaliranih moči vseh plinskih trošil, ki se oskrbujejo z zemeljskim plinom preko tega odjemnega mesta. Izraža se v kW. Zaokroži se na eno decimalno mesto.
7
Površina prostorov pomeni vsoto vseh tlorisnih površin prostorov v objektu, ki se oskrbuje z zemeljskim plinom. Izraža se v m2. Zaokroži se na eno decimalno mesto.
8
Tarifne postavke so v denarni vrednosti izraženi elementi tarifnega sistema, ki omogočajo izračun cene energije v obračunskem obdobju.
Tarifne postavke za posamezne tarifne elemente so:
– za dobavljeno količino zemeljskega plina: cena za enoto plina v SIT/m3;
– za priključno moč: cena za enoto priključne moči v SIT/kW, mesec ali površina prostorov: cena za enoto površine v SIT/m2, mesec.
9
Strošek za dobavljeni zemeljski plin je sestavljen iz variabilnega in fiksnega dela stroška.
Variabilni del stroškov je odvisen od dobavljene količine zemeljskega plina in je zmnožek dobavljene količine zemeljskega plina v m3 in variabilnega dela cene v SIT/m3.
Fiksni del stroškov je neodvisen od dobavljene količine zemeljskega plina. Izračuna se:
– glede na priključno moč odjemnega mesta tako, da se pomnoži priključna moč odjemalca v kW s ceno za enoto priključne moči v SIT/kW, mesec;
– glede na površino prostorov tako, da se pomnoži površina prostorov v m2 s ceno za enoto površine v SIT/m2, mesec.
III. TARIFNE SKUPINE
10
Tarifni odjemalci zemeljskega plina na distribucijskem omrežju so glede na kategorijo razvrščeni v tarifne skupine:
1. tarifna skupina: gospodinjstva,
2. tarifna skupina: ustanove,
3. tarifna skupina: gospodarstvo.
V 1. tarifno skupino: v gospodinjstva so razvrščeni odjemalci z rabo zemeljskega plina v zasebnih in družbenih stanovanjih blokovne ali individualne gradnje za gospodinjske namene ter individualno ali centralno ogrevanje prostorov.
V 2. tarifno skupino: v ustanove so razvrščeni odjemalci z rabo zemeljskega plina za gospodinjske namene in ogrevanje prostorov v dijaških, študentskih in samskih domovih, domovih starejših občanov ter vzgojnovarstvenih, gospodarskih, kulturnih in znanstvenih ustanovah oziroma zavodih in drugih javnih prostorih.
V 3. tarifno skupino: v gospodarstvo so razvrščeni odjemalci z rabo zemeljskega plina v proizvodnih procesih in za ogrevanje poslovnih prostorov ter objektov, v katerih se izvajajo proizvodni procesi ali opravlja pridobitna dejavnost.
IV. OBRAČUN DOBAVE ZEMELJSKEGA PLINA
11
Obračun dobave zemeljskega plina pri posameznemu odjemalcu se opravi z:
– razvrstitvijo odjemalca v ustrezno tarifno skupino glede na kategorijo;
– obračunom fiksnega dela - priključne moči oziroma površine prostorov po veljavnih cenah;
– obračunom variabilnega dela - dobavljenih količin zemeljskega plina po veljavnih cenah.
Če se več odjemalcev oskrbuje z zemeljskim plinom preko istega odjemnega mesta, je lastnik objekta ali upravitelj objekta oziroma predstavnik stanovalcev dolžan distributerju posredovati sporazumno izdelan razdelilnik stroškov in vse spremembe.
12
Odjemalcem v tarifnih skupinah, navedenih v prvem odstavku 10. člena, se opravi popis in obračun zemeljskega plina po dejanski mesečni porabi.
Odjemalci lahko poravnajo stroške za porabljen zemeljski plin tudi mesečno, pavšalno, glede na preteklo primerljivo obdobje. Poračun se izvede na koncu obračunskega obdobja.
13
Odjemalec je dolžan plačati račun za dobavljeni zemeljski plin in ostale obveznosti v plačilnem roku navedenem na izstavljenem računu, položnici ali drugem veljavnem dokumentu.
Račun zapade v plačilo 15 dan po nastanku terjatve za vse tarifne odjemalce z izjemo 3. tarifne skupine, za katere zapade v plačilo 30 dan po nastanku terjatve v primeru, da ima obveznosti poravnane v omenjenem roku, v nasprotnem pa se plačilni rok skrajša na 15 dni.
Odjemalci lahko pooblastijo banko, da opravlja plačila računov preko trajnika. Če odjemalec ne poravna pravočasno svojih obveznosti, mu distributer od zapadlosti računa do dneva plačila zaračunava zakonske zamudne obresti v skladu z obligacijskim zakonikom.
14
Če odjemalec najkasneje v 15 dneh od zapadlosti obveznosti ne poravna, se mu lahko ustavi dobava zemeljskega plina po predhodnem opominu, za neporavnane obveznosti pa se uvede postopek pri pristojnem sodišču.
V primeru, da odjemalec ne poravna računa v roku zapadlosti, ima distributer pravico zahtevati zavarovanje ali avansiranje plačil za nadaljnjo dobavo zemeljskega plina.
15
Reklamacije na prejeti račun sprejema distributer od odjemalca pisno z obrazložitvijo najkasneje v osmih dneh po izstavitvi računa.
Distributer je dolžan odgovoriti v 15 dneh po prejemu reklamacije.
Reklamacija ne odloži plačila računa za nesporni del.
16
Distributer odjemalcu zaračuna vse stroške izterjave (ustavitve dobave, ponovnega priklopa zemeljskega plina, strošek opomina, …).
Zemeljski plin se po ustavitvi dobave zaradi neporavnanih obveznosti prične dobavljati šele takrat, ko so poravnane vse obveznosti do distributerja, vključno s stroški ustavitve dobave in ponovnega priklopa.
V. OSNOVE ZA OBLIKOVANJE CEN IN DOLOČANJE
TARIFNIH POSTAVK ZA OBRAČUN DOBAVE
ZEMELJSKEGA PLINA
17
Na podlagi tarifnega sistema se tarifne postavke za posamezne tarifne elemente določajo na podlagi veljavnega postopka in jih je distributer obvezan javno objaviti.
18
Cene zemeljskega plina se določajo posebej za vsako tarifno skupino, in sicer za variabilni in fiksni del cene. Oblikujejo se v skladu z dolgoročno politiko oskrbe z zemeljskim plinom v Občini Mežica in sklenjeno koncesijsko pogodbo med distributerjem in Občino Mežica.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
19
Tarifni sistem je sestavni del splošnih pogojev za dobavo in odjem zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja na območju Občine Mežica.
20
Tarifni sistem se uporablja za vsa že sklenjena in nova dobavna razmerja.
21
Ta tarifni sistem začne veljati, ko ga potrdi Občinski svet občine Mežica, objavi se v Uradnem listu RS.
Mežica, dne 3. junija 2003.
Župan
Občine Mežica
Janez Praper l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti