Uradni list

Številka 72
Uradni list RS, št. 72/2003 z dne 25. 7. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 72/2003 z dne 25. 7. 2003

Kazalo

3531. Odlok o uvedbi samoprispevka za izgradnjo in rekonstrukcijo lokalne javne infrastrukture v naseljih Podlipa in Smrečje - Občina Vrhnika, stran 11072.

Na podlagi 12. člena zakona o samoprispevku (Uradni list RS, št. 87/01) in izida glasovanja na referendumu dne 6. 7. 2003 je Občinski svet občine Vrhnika na 6. redni seji dne 10. 7. 2003, sprejel
O D L O K
o uvedbi samoprispevka za izgradnjo in rekonstrukcijo lokalne javne infrastrukture
v naseljih Podlipa in Smrečje – Občina Vrhnika
1. člen
S tem odlokom se uvede samoprispevek za območje naselij Podlipa in Smrečje, v Občini Vrhnika.
Namen, za katerega se uvede samoprispevek, je izgradnja in rekonstrukcija lokalne javne infrastrukture v naseljih Podlipa in Smrečje.
2. člen
Samoprispevek se uvede za obdobje 5 let, in sicer od 1. 8. 2003 do 31. 7. 2008.
3. člen
Sredstva, zbrana s samoprispevkom, se bodo uporabila za izvajanje investicijskega programa in sicer za:
– modernizacijo vaških cest v skladu s sprejetim dokumentom identifikacije investicijskega projekta, marec 2003, ki je bil potrjen na Občinskem svetu občine Vrhnika dne 10. 4. 2003 in dopolnitvijo dokumenta identifikacije investicijskega projekta, z dne 6. 5. 2003, ki je bil potrjen na Občinskem svetu občine Vrhnika dne 29. 5. 2003,
– razširitev pokopališča v skladu s sprejetim dokumentom identifikacije investicijskega projekta, marec 2003 ki je bil potrjen na Občinskem svetu občine Vrhnika dne 10. 4. 2003,
– izgradnjo mrliške vežice v skladu s sprejetim dokumentom identifikacije investicijskega projekta, marec 2003 ki je bil potrjen na Občinskem svetu občine Vrhnika dne 10. 4. 2003.
4. člen
Samoprispevek bodo zavezanci plačevali v denarju, po stopnji 1,5% od bruto dohodka. Izračunani znesek samoprispevka se letno revalorizira s količnikom rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji.
5. člen
S samoprispevkom bo predvidoma zbrano 49,512.000 SIT.
Razlika do ocenjenega programa se bo zagotovila v višini:
– 19,502.000 SIT iz občinskega proračuna iz postavke sofinanciranje investicij v krajevnih skupnostih;
– 31,260.000 SIT iz proračuna krajevne skupnosti Podlipa-Smrečje;
– 20,449.000 SIT iz sofinanciranja investicij iz naslova RS Agencije MKGP;
– 20,449.000 SIT iz sredstev občinskega proračuna namenjenega financiranju programov CRPOV;
– 1,816.000 SIT iz donatorskih sredstev;
– 2,817.000 SIT iz prispevka krajanov.
6. člen
Zavezanci za samoprispevek so občani, ki imajo stalno prebivališče na območju naselij Podlipa in Smrečje ter fizične osebe, ki so lastniki oziroma lastnice stavbnega zemljišča na območju naselij Podlipa in Smrečje, pa na tem območju nimajo stalnega prebivališča.
Ne glede na določbo prvega odstavka tega člena, zavezanci za samoprispevek niso fizične osebe, katerih dohodki, ki so obdavčljivi po zakonu o dohodnini, v predpreteklem letu pred uvedbo samoprispevka niso presegali 25 odstotkov povprečne letne plače v Republiki Sloveniji v letu, na katero se nanašajo dohodki ter osebe, ki so mlajše od 15 let.
Zavezanec za samoprispevek postane tudi fizična oseba, ki v obdobju, za katero je samoprispevek uveden, izpolni pogoje iz prvega in drugega odstavka tega člena ter ima dohodke, ki so bili obdavčeni z dohodnino v predpreteklem letu pred letom v katerem se ugotavlja nove zavezance. Nove zavezance enkrat letno ugotavlja pristojni organ občine, najkasneje do 30. novembra tekočega leta.
Fizična oseba izgubi lastnost zavezanca za samoprispevek, če ne izpolnjuje pogojev iz prvega in drugega odstavka tega člena. Izpolnjevanje pogojev se ugotavlja enkrat letno v roku, določenem v prejšnjem odstavku tega člena.
Lastnost zavezanca za samoprispevek fizična oseba pridobi ali izgubi s prvim dnem naslednjega leta po letu, v katerem je pristojni organ z odločbo ugotovil pridobitev oziroma izgubo lastnosti zavezanca.
7. člen
Zavezanca se na njegovo zahtevo lahko oprosti plačevanja samoprispevka ali se mu prizna znižanje pri plačevanju samoprispevka, če se nahaja v slabih premoženjskih razmerah. Zahteva za oprostitev oziroma znižanje plačevanja samoprispevka se lahko vloži kadarkoli v obdobju, za katerega je uveden samoprispevek.
8. člen
Za zavezance iz prejšnjega člena tega odloka se štejejo:
– prejemniki denarne pomoči kot edinega vira preživljanja po predpisih socialnega varstva,
– prejemniki denarnega dodatka po predpisih socialnega varstva ter
– prejemniki nadomestila za invalidnost po predpisih, ki urejajo varstvo odraslih telesno in duševno prizadetih oseb.
Status upravičenca iz prejšnjega odstavka dokazujejo zavezanci za samoprispevek s pravnomočno odločbo centra za socialno delo.
Za zavezance v slabih premoženjskih razmerah se štejejo tudi osebe, ki niso prejemniki denarne pomoči, dodatka ali nadomestila iz prvega odstavka tega člena, izpolnjujejo pa vse predpisane kriterije za prejemke iz prvega odstavka tega člena. Zavezanec mora v postopku, v katerem zahteva oprostitev plačevanja samoprispevka dokazati, da izpolnjuje zahtevane kriterije.
9. člen
Zavezanec uveljavlja oprostitev ali znižanje plačevanja samoprispevka z vlogo, ki jo vloži pri organu občinske uprave, pristojnem za finance.
Vloga se posreduje tričlanski komisiji, ki jo na predlog Sveta krajevne skupnosti Podlipa-Smrečje imenuje župan Občine Vrhnika. Komisija poda k vlogi svoje mnenje v 8 dneh od njenega prejema.
Organ občinske uprave, pristojen za finance, izda odločbo o oprostitvi oziroma znižanju plačevanja samoprispevka. Odločba o oprostitvi oziroma znižanju plačevanja samoprispevka se lahko izda za celotno obdobje ali le za del obdobja, za katerega je uveden samoprispevek.
10. člen
Za odmero in izterjavo skrbi organ občinske uprave, pristojen za finance.
11. člen
Organ občinske uprave, pristojen za finance, v roku 30 dni po uveljavitvi tega odloka izda zavezancem odločbe o samoprispevku za leto 2003. V odločbi določi znesek samoprispevka za celotno obdobje plačevanja glede na višino dohodkov doseženih v letu 2001 in obveznost, ki jo je potrebno plačati v letu 2003.
Samoprispevek posameznega zavezanca se odmeri od njegovega bruto dohodka v predpreteklem letu pred uvedbo samoprispevka.
Organ občinske uprave, pristojen za finance, vsako leto izda dopolnilno odločbo v kateri revalorizira znesek samoprispevka, ki ga je potrebno plačati do izteka samoprispevka v skladu z določili 4. člena tega odloka ter določi obveznost, ki jo je potrebno plačati v tekočem letu. Dopolnilne odločbe se izda do 15. januarja tekočega leta.
12. člen
Samoprispevek za tekoče leto plačujejo zavezanci v 4 enakih mesečnih obrokih in sicer do 1. obrok do 30. 3., 2 obrok do 30. 6., 3. obrok do 30. 9. in 4. obrok do 30. 12. tekočega leta. V letu 2003 plačajo zavezanci samoprispevek v dveh obrokih in sicer 1. obrok do 30. 9. 2003 in 2. obrok do 30. 12. 2003. V letu 2008 plačajo zavezanci samoprispevek v dveh obrokih in sicer 1. obrok do 30. 3.2008 in 2. obrok do 31. 7. 2008. Vplačilni račun, na katerega bo zavezanec plačeval samoprispevek, bo naveden v odločbi.
13. člen
S sredstvi samoprispevka bo upravljal Svet krajevne skupnosti Podlipa-Smrečje, ki je tudi odgovoren za gospodarjenje in namensko porabo sredstev samoprispevka.
14. člen
Občina Vrhnika lahko sklene s fizično osebo, ki želi prispevati svoja denarna sredstva za namene iz dokumentov identifikacije projektov, ki jih je izdelal Primis d.d., in so bili potrjeni na Občinskem svetu občine Vrhnika dne 10. 4. 2003 in dopolnjeni dne 29. 5. 2003, pisno pogodbo o soinvestiranju izgradnje in rekonstrukcije lokalne javne infrastrukture.
15. člen
Presežek sredstev, zbranih s samoprispevkom, se porabi za ureditev lokalne javne infrastrukture v naseljih Podlipa in Smrečje.
16. člen
Glede vprašanj, ki jih ta odlok ne ureja, se neposredno uporablja zakon o samoprispevku (Uradni list RS, št. 87/01).
17. člen
Ta odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, objavi pa se tudi v občinskem glasilu Naš časopis – uradne objave.
Št. 11/2-41000-01/03
Vrhnika, dne 11. julija 2003.
Župan
Občine Vrhnika
dr. Marjan Rihar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti