Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/2003 z dne 14. 7. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/2003 z dne 14. 7. 2003

Kazalo

3302. Odlok o spremembah in dopolnitvah dela zazidalnega načrta Prevrat - območje Konec, stran 10612.

Na podlagi 23., 27. in 34. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) in 16. člena statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01 in 100/02) je Občinski svet občine Slovenske Konjice na 7. redni seji dne 19. 6. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah dela zazidalnega načrta Prevrat – območje Konec
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Za območje obravnave so bile v letu 1984 izdelane spremembe zazidalnega načrta Prevrat (Zavod za urbanizem Velenje, št. proj. 336-B, Uradni list SRS, št. 12/84).
Zazidalni načrt, ki je bil narejen pred skoraj 20 leti, je bil delno realiziran, razen na obravnavanem območju. Zaradi lastninskih razmerij, spremenjenih potreb in neizdelanih cest, v tem območju ni bil uveljavljen.
Predmetni projekt predstavlja spremembe in dopolnitve projekta št. 336-B in spremembo odloka (Uradni list SRS, št. 12/84) v območju Konec.
2. člen
Za 3. členom odloka se vstavi nov 3.a člen.
Za obravnavano območje Konec so bile izdelane spremembe in dopolnitve ZN Prevrat, ki ga je izdelal BIRO 2001 Maksimilijana Ozimič Zorič s.p. Trg Alfonza Šarha 1, Slovenska Bistrica s številko projekta 05/03-SP/ZN v maju 2003. Sestavni del odloka je:
A) Tekstualni del.
B) Soglasja in mnejna pristojnih organov in organizacij.
C) Grafične priloge.
II. PROGRAMSKA IZHODIŠČA
3. člen
K 3. členu se doda nov 3.c člen.
Predvidena je parcelacija 6 novih parcel velikosti ca. 700m2 z interno dovozno cesto na vzhodni strani in predvideno novo cesto, ki kare prečka v smeri V–Z.
Ukine se interna dovozna cesta a-a, ki je potekala ob kotlarni v smeri S–J in je imela profil 5,5 m + 1 x 1,5 m pločnik, ohrani se rezervat za cesto a-a v smeri V–Z.
Uredi se nova interna dovozna cesta profila 1 m pločnik + 4 m asfaltno vozišče + 1 m bankina za dostop do predvidenih stanovanjskih objektov 3, 4 in 7.
Dostop do objektov 1 in 2 ostane nespremenjen in poteka iz Ulice Toneta Melive.
Dostop do objektov 5 in 6 je po predvideni projektirani cesti iz veljavnega ZN, interni priključki so urejeni iz severne strani, dopušča se možnost za izvedbo priključkov na novo interno dovozno cesto iz južne strani.
Nova interna dovozna cesta mimo predvidenih objektov 3 in 5 bo profila 4 m vozišče in 1 m pločnik. Poteka v smeri S–J po parc. št. 352/6 in 355/6, severozahodni rob ceste za ureditev pločnika sega na parc. št. 352/1 vse k.o. Slovenske Konjice.
III. OBMOČJE UREJANJA, SEZNAM PARCEL
IN POVRŠINE
4. člen
Dopolni se 3. člen s 3.b členom.
Meja obravnavanega območja poteka na severu ob bodoči cesti a-a, ki je definirana s potekom kanalizacije in ostane nespremenjena, na vzhodu po vzhodnem robu nove interne ceste, ki jo v naravi predstavlja betonska ograja stanovanjskih hiš v gradnji na parc. št. 355/1 in 355/4, na jugu meja ostane nespremenjena in poteka po severnem robu ulice Toneta Melive, na zahodu meji na območje »kotlovnice Prevrat« in privatne parcele v lasti Pravst Andreje in Petra.
Območje obsega naslednje parcelne številke, vse v k.o. Slovenske Konjice:
352/1-del do koridorja predvidene ceste a-a po osnovnem zazidalnem načrtu, 352/3, *157, 350/3-del, 352/6 in 355/6.
Obravnavano območje urejanja je veliko 5420m2.
IV. URBANISTIČNA ARHITEKTONSKA ZASNOVA
5. člen
Zasnova objektov
V zazidalni osnovi smo predvideli dva tipa objektov. Možna je gradnja objektov P+M ali K+P+M, kolikor to dopuščajo geomehansko-geološki in hidrološki pogoji na obravnavanem območju.
Zazidljivost parcel je 30%-40%, pri upoštevani maksimalni poprečni velikosti objekta 13 m x 11 m s prizidkom za garažo ca. 30 m2. Poraba prostora za dovozno cesto, parkirišče in dostope je ca. 100 m2.
S predlagano gradnjo enodružinskih hiš je dosežena planska opredelitev za dosego gostote 50-60 preb./ha.
Pogoji oblikovanja
Objekti bodo sodobno oblikovani, želeno je arhitekturno oblikovanje. Objekti so podolgovatega tlorisa z možnostjo izvedbe in uporabe nekonvencionalnih oblik in materialov, z možnostjo gradnje garaže v prizidku. Osnovna strešina je simetrična dvokapnica naklona 35°–40°, izjemoma je lahko strešina višjega ali nižjega naklona. Streha na prizidku je lahko pravokotno vključena v osnovno strešino. V strešini se za osvetlitev mansarde izdelajo frčade.
Gradnja je klasična ali montažna, gabariti za stanovanjski del 11 m x 9 m ±2 m do 16 m x 11 m, nadstrešnica ali garaža max. 6 m x 5 m ±1 m. Objekti bodo etažnosti P +M, oziroma K + P + M, kolikor to dopuščajo geomehansko geološki in hidročloški pogoji. Streha je simetrična dvokapnica, lahko je sestavljena iz dveh zaklinjenih pravokotnikov, oblike L ali T, stožčaste oblike niso dopustne. Osnovno sleme strehe je v smeri V–Z kot na okoliških objektih. Možna je fazna gradnja stanovanjskega dela in garaže.
Stanovanjska hiša 1:
Stanovanjska hiša je locirana na dominantni legi ob ulici Toneta Melive. Oblikovana je kot primestna vila z lomljeno mansardno streho. Osnovni gabarit objekta je 16 m x 11 m s toleranco 2 m in možnostjo gradnje garaže v prizidku. Na južni in severni strani ima nadstrešek velikosti 2,5 m x 5,80 m in 3,7 m x 5,80 m.
Streha je simetrična štirikapnica v naklonu 75° spodaj in 20° zgoraj. Sleme je 8 m nad koto pritličja, lom naklona mansardne strehe ja na koti + 6 m, kap je na koti + 3 m. Kritina je opečna ali podobna kritina v rdeče rjavi barvi. Fasada se izvede v zaglajenem ometu in v svetlih pastelnih tonih.
Pogoji za zunanjo ureditev in ozelenitev
Zunanja ureditev posamezne parcele obsega ureditev dovozne ceste na parcelo in parkirišča za osebni avto. Okolje objektov se uredi in zasadi sonaravno z avtohtonimi rastlinami, teren se višinsko prilagodi dovoznim cestam.
Okoli parcel bo žična ograja višine maks. 1 m in ozelenjena.
V. PROMETNA UREDITEV
6. člen
Cestno omrežje, peš poti in parkirne površine
V spremembah in dopolnitvah predmetnega ZN ni predvidenega novega cestnega priključevanja na obstoječ sistem ulic. Iz severovzhodne strani se promet priključuje na Štajersko ulico, v osrednjem delu se območje navezuje na novo povezovalno ulico. Objekta, ki sta locirana v južnem delu območja imata cestne prikjučke izdelane direktno na Ulico Toneta Melive.
Uredi se nova ulica, ki poteka iz smeri severa proti jugu in povezuje oba kraka Štajerske ulice. Cesta je široka 4 m in se ob zahodnem robu izdela hodnik za pešce min. širine 1 m. Ulica je dolga 47,60 m v premi z radijem 6 m v osi ceste.
Predlog sprememb in dopolnitev ZN predvideva izdelavo še ene stanovanjske ulice, ki bo omogočala dovoz do objektov št. 3, 4 in 7. Je prereza 4 m + 2 x 1 m bankina, zelenica ali ustrezno širok pločnik, dolga je 52,14 m in se od ceste S-J v točki C pod kotom 96,56°.
Parkiranje osebnih avtomobilov je urejeno na posamezni parceli. Na javnih površinah – ulicah zadrževanje in parkiranje osebnih vozil ni dovoljeno.
VI. KOMUNALNA, ENERGETSKA IN TELEKOMUNIKACIJSKA INFRASTRUKTURA
7. člen
Vodovod
Ob območju obravnave poteka javni vodovod (Ø90 in 6/4 col). Vodovodni priključki se izvedejo ločeno izven posameznih objektov s tipskimi vodomernimi jaški, ki so izdelani proti zmrzovanju. Namestijo se na vogalu parcele, na zelenici.
Preskrba vode v primeru požara se zagotavlja iz hidrantnega omrežja v naselju.
Kanalizacija
Pod traso bodoče stanovanjske ulice a-a, v njeni osi, poteka javno kanalizacijsko omrežje v mešanem sistemu.
Predvideni sanitarni in padavinski vodi se bodo projektirali v ločenih kanalih in se bodo začasno priključevali preko skupnega jaška na obstoječi mešani sistem naselja tako, da bo v kasnejšem času možna prevezava sanitarnih vod na predvideni ločeni fekalni kolektor.
Odpadne sanitarne vode je potrebno odvajati preko vodotesnih pretočnih greznic, ki so locirane ob stanovanjskih zgradbah.
Elektroenergetsko omrežje
Do obstoječih objektov v neposredni bližini so napeljani nizkonapetostni vodi.
Za napajanje predvidenih objektov bo potrebno:
– zgraditi nizkonapetostni kabelski razvod do predvidenih objektov
TK omrežje
TK zemeljski vod poteka po območju obravnave, v skrajnem vzhodnem delu.
Predvideni objekti so locirani tako, da ne posegajo v območje kabla oziroma najbližji objekt je oddaljen min. 1 m,
– upoštevati in ustrezno zaščititi je potrebno obstoječe TK omrežje,
– v ZN je vrisano predvideno TK omrežje, s potrebnim številom TK priključkov, z izvedenimi odcepi od obstoječega TK podzemnega voda.
Ogrevanje
– Iz lastnih kotlovnic v objektih, energent je lahko kurilno olje ali plin.
VII. VARSTVO OKOLJA
8. člen
Varstvo okolja
Dolgoročni plan Občine Slovenske Konjice opredeljuje območje Prevrat kot individualno stanovanjsko cono. Območje na jugu meji na blokovsko naselje Prevrat, na zahodu na kotlovnico Prevrat, na vzhodu na obstoječo izvršeno pozidavo, na severu na predvideno stanovanjsko ulico, ki še ni izdelana po ZN. Predlagana sprememba in dopolnitev ZN ne bo poslabšala pogojev v okolju.
Hrup
Območje obravnave uvrščamo v III. stopnjo varstva pred hrupom po uredbi o hrupu v naravnem in življenjskem okolju (Uradni list RS, št. 45/95).
III. stopnja varstva je za območje, kjer je dopusten poseg v okolje, ki je manj moteč zaradi povzročanja hrupa, to je trgovsko-poslovno-stanovanjsko območje, ki je hkrati namenjeno bivanju oziroma zgradbam z varovanimi prostori in obrtnim ter podobnim proizvodnim dejavnostim (mešano območje), območje namenjeno kmetijski dejavnosti ter javno središče, kjer se opravljajo upravne, trgovske, storitvene ali gostinske dejavnosti (v nadaljevanju: III. območje).
Meje ravni hrupa za III. območje po uredbi so:
-------------------------------------------------------------
Vse v dBA                   Nočna raven Ln    Dnevna raven Ld
-------------------------------------------------------------
Mejne ravni                       50                 60
Kritične ravni                    59                 69
Mejne ravni za vire hrupa         48                 58
Mejne konične ravni hrupa         70                 85
-------------------------------------------------------------
Varstvo voda
Upoštevati je potrebno pogoje upravljavca za odvod fekalnih in meteornih voda.
Odpadki
Zbiranje in odvoz odpadkov bo urejeno v skladu z določili občinskega odloka za odvoz komunalnih odpadkov.
Posode za smeti morajo biti postavljene na mesta, kjer ne povzročajo smradu v okolje in ne bodo vizualno motilne. Priporočljivo jih je zaščititi z zidom, nadstreškom ali zelenjem.
VIII. POŽARNA VARNOST
9. člen
Varen umik je možen na zunanje površine, ulice in dovozne ceste.
Dostop za intervencijska vozila je možen po manipulativnih površinah.
Požarna voda je zagotovljena iz hidrantnega omrežja v naselju ob upoštevanju pravilnika o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91).
10. člen
Faznost izvedbe
Izgradnja objektov in naprav je možna v več fazah.
11. člen
Ostali pogoji za realizacijo zazidalnega načrta ostanejo v veljavi po naslednjih odlokih: Uradni list SRS, št. 12/84.
12. člen
Dopolni se 2. člen z 2.a členom.
Predlog sprememb in dopolnitev ZN Prevrat – območje Konec je bil razgrnjen na javni vpogled s sklepom župana Občine Slovenske Konjice.
13. člen
Dopolni se 4. člen s 4.a členom.
Predlog sprememb in dopolnitev ZN Prevrat – območje Konec je stalno na vpogled organizacijam in občanom pri občinskem upravnem organu, ki je pristojen za okolje in prostor.
14. člen
Nadzorstvo nad tem odlokom izvaja pristojna Inšpekcija za Prostor in okolje.
15. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-05-0001/2003-200
Slovenske Konjice, dne 19. junija 2003.
Župan
Občine Slovenske Konjice
Janez Jazbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti