Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/2003 z dne 14. 7. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/2003 z dne 14. 7. 2003

Kazalo

3272. Odlok o načinu izvajanja gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina in odjemu in dobavi zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja v Občini Jesenice, stran 10582.

Na podlagi 3., 7. in 55. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) ter tretjega odstavka 70. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00 – popr.) in 10. člena statuta Občine Jesenice (Uradni list RS, št. 2/01) je Občinski svet občine Jesenice na 7. seji dne 26. 6. 2003 sprejel
O D L O K
o načinu izvajanja gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina in odjemu in dobavi zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja v Občini Jesenice
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
(Predmet urejanja)
Ta odlok ureja način izvajanja gospodarske javne službe distribucije zemeljskega plina (v nadaljevanju: distribucija zemeljskega plina) v Občini Jesenice (v nadaljevanju: občina), še posebej pa:
– organizacijsko zasnovo izvajanja te javne službe po vrsti in številu izvajalcev,
– pogoje za zagotavljanje storitev distribucije plina ter pravice in obveznosti izvajalcev te javne službe,
– pravice in obveznosti odjemalcev,
– način financiranja distribucije plina,
– vrsto in obseg objektov in naprav, potrebnih za distribucijo plina,
– druge elemente, ki so pomembni za razvoj in opravljanje distribucije plina.
Ta odlok določa tudi splošne pogoje za odjem in dobavo zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja v Občini Jesenice.
2. člen
(Javna služba)
Distribucija zemeljskega plina se v Občini Jesenice opravlja kot izbirna lokalna gospodarska javna služba (v nadaljevanju: javna služba).
Javna služba iz prejšnjega odstavka obsega:
– distribucijo zemeljskega plina po distribucijskem omrežju,
– dobavo zemeljskega plina odjemalcem, ki po zakonu niso upravičeni odjemalci (tarifni odjemalci),
– priključevanje odjemalcev na distribucijsko omrežje,
– upravljanje, obratovanje in razvoj distribucijskega omrežja.
Dejavnost iz druge alinee prejšnjega odstavka obsega zagotavljanje in prodajo zemeljskega plina tarifnim odjemalcem v skladu s tarifnim sistemom za prodajo zemeljskega plina.
Dejavnost iz tretje alinee prejšnjega odstavka vsebuje izgradnjo dela distribucijskega omrežja, priključka ter ostalih objektov in naprav, ki so potrebni za omogočanje odjema zemeljskega plina s strani odjemalca.
Dejavnost iz četrte alinee drugega odstavka tega člena obsega:
– odgovornost za varnost in zanesljivost funkcioniranja distribucijskega omrežja,
– izvajanje potrebnih meritev ter preizkusov delovanja distribucijskega omrežja,
– vzdrževanje distribucijskega omrežja,
– odgovornost za ohranjanje ustrezne povezave s prenosnim omrežjem zemeljskega plina,
– razvoj in gradnjo distribucijskega omrežja in razvoj oskrbe z zemeljskim plinom,
– vodenje katastra distribucijskega omrežja.
Poleg dejavnosti iz drugega odstavka tega člena mora izvajalec javne službe opravljati tudi vse naloge in dejavnosti, ki so z navedenimi dejavnostmi javne službe neločljivo povezane.
II. OBVEZNOSTI PRI IZVAJANJU JAVNE SLUŽBE
3. člen
(Obveznost neprekinjenega izvajanja javne službe)
Distribucijo zemeljskega plina mora izvajalec te javne službe izvajati neprekinjeno in jo lahko začasno prekine le v primerih in iz razlogov določenih z zakonom in s tem odlokom.
4. člen
(Obveznost omogočanja dostopa do omrežja za distribucijo plina)
Izvajalec distribucije zemeljskega plina je dolžan brez razlikovanja in pod enakimi pogoji omogočiti dostop do storitev te javne službe vsaki pravni ali fizični osebi, ki izpolnjuje za to predpisane pogoje.
V primeru kršitve obveznosti izvajalca iz prejšnjega odstavka lahko pravna ali fizična oseba zahteva od občine, da z upravno odločbo odloči o njegovi pravici in naloži izvajalcu ustrezno ravnanje.
5. člen
(Obveznosti pri ravnanju z distribucijskim omrežjem)
Pri načrtovanju, vzdrževanju in gradnji distribucijskega omrežja je izvajalec distribucije zemeljskega plina dolžan ravnati z načelom najboljše dosegljive tehnologije, predvsem pri izbiri rešitev, ki naj v največji možni meri prispevajo k varovanju okolja ter zagotavljajo varnost in zanesljivost delovanja distribucijskega omrežja. Pri izbiri tehnologije upošteva izvajalec tudi sorazmernost med tehnično izpopolnjenostjo določenega elementa ter stroški njegove uporabe.
6. člen
(Javno pooblastilo)
Izvajalec na podlagi javnega pooblastila iz drugega odstavka 71. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00 – popr.) odloča v upravnem postopku o izdaji ali zavrnitvi soglasja za priključitev na plinovodno omrežje v Občini Jesenice.
Izvajalec na podlagi javnega pooblastila iz 48. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00 – popr.) določa pogoje in daje soglasja v postopkih za pridobitev dovoljenj za posege v prostor in okolje, ki zadevajo plinovodno omrežje v Občini Jesenice.
7. člen
(Poslovanje izvajalca)
Izvajalec distribucije zemeljskega plina je pri svojem poslovanju dolžan:
– za izvajanje distribucije zemeljskega plina voditi račun, ki je ločen od ostalih dejavnosti izvajalca,
– pripraviti, revidirati in objaviti letne računovodske izkaze na način, kot to zakon zahteva za velike družbe, skladno z določili energetskega zakona,
– pripravljati letna poročila, voditi računovodstvo in sprejemati druge z zakonom zahtevane ukrepe za preprečevanje navzkrižnih subvencij, razlikovanja med odjemalci in izkrivljanja konkurence,
– spoštovati energetsko zasnovo Občine Jesenice.
Izvajalec distribucije plina ne sme navzkrižno subvencionirati dobave plina odjemalcem ter tudi ne subvencionirati distribucije plina iz druge dejavnosti.
III. NAČIN IZVAJANJA JAVNE SLUŽBE TER IZBIRA IZVAJALCEV
8. člen
(Način izvajanja javne službe)
Distribucijo zemeljskega plina zagotavlja občina na podlagi vlaganja javnega kapitala v dejavnost oseb zasebnega prava.
Oseba zasebnega prava iz prejšnjega odstavka postane z vložitvijo javnega kapitala izvajalec javne službe po tem odloku. Začetek izvajanja distribucije zemeljskega plina in druga vprašanja izvajanja te javne službe se uredijo s pogodbo o vlaganju javnega kapitala.
Za obveznosti izvajalca občina odgovarja le v primeru, da je izvajalec v lasti občine.
9. člen
(Izvajalci javne službe)
Distribucijo zemeljskega plina v občini opravlja fizična ali pravna oseba zasebnega prava oziroma skupno več fizičnih ali pravnih oseb zasebnega prava (v nadaljevanju: izvajalec).
V primeru, da distribucijo zemeljskega plina opravlja skupno več fizičnih ali pravnih oseb zasebnega prava, se s temi subjekti sklene skupna pogodba o vlaganju javnega kapitala, v kateri se opredelijo tudi njihova medsebojna razmerja ter pravice in obveznosti.
Občina izbere izvajalca na podlagi določil zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93) in tega odloka.
10. člen
(Pogoji za izvajanje distribucije zemeljskega plina)
Za izvajanje distribucije zemeljskega plina se lahko izbere fizična ali pravna oseba, ki ima licenco za opravljanje distribucije in dobave zemeljskega plina in upravljanje distribucijskega omrežja ter ima zagotovljena potrebna sredstva v zvezi z zahtevano izgradnjo omrežja za distribucijo plina in njegovo upravljanje in plačilom denarnega nadomestila za uporabo omrežja. Izvajalec mora imeti tudi zagotovljen dostop do prenosnega omrežja.
11. člen
(Izbira izvajalca)
Izvajalca se izbere na javnem razpisu za pridobivanje zainteresiranih oseb zasebnega prava.
V primeru, da prejme občina vlogo o zainteresiranosti za izvajanje distribucije zemeljskega plina na podlagi vlaganja javnega kapitala, lahko izvede občina postopek pridobivanja vlog drugih zainteresiranih oseb.
Postopek iz prejšnjega odstavka vodi občina v skladu z določili tega odloka, ki veljajo za javni razpis, pri čemer mora biti namera o vlaganju objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije, rok za sprejem vlog pa ne sme biti krajši od 30 dni.
12. člen
(Javni razpis)
Javni razpis vodi petčlanska komisija, sestavljena iz treh občinskih svetnikov, strokovnjaka s področja urejanja javnih služb ali distribucije plina in upravnega delavca občinske uprave, ki jo imenuje in za to pooblasti občinski svet. Glede sestave komisije se uporabljajo tiste določbe zakona, ki ureja splošni upravni postopek, ki se nanašajo na izločitev uradne osebe.
Javni razpis se prične na podlagi sklepa občinskega sveta. V sklepu o javnem razpisu mora biti navedeno:
1. predmet javnega razpisa, pri čemer mora biti jasno določen obseg izvajanja distribucije plina (del ali celotno območje občine, število odjemalcev, količina distribucije plina itd.);
2. pogoji, ki jih mora v skladu s predpisi izpolnjevati zainteresirana oseba;
3. višina in vrsta javnega kapitala, ki ga bo občina vložila v dejavnost izbrane zainteresirane osebe;
4. oblika in način vlaganja javnega kapitala;
5. obdobje, za katero se javni kapital vlaga;
6. način vračila ali odkupa javnega kapitala;
7. pravice in obveznosti glede objektov, zgrajenih z javnim kapitalom;
8. pravice in obveznosti občine do vloženega javnega kapitala in upravljanja;
9. pravice in obveznosti izvajalca do uporabe in razpolaganja z vloženim javnim kapitalom;
10. vrsta in pogoji zagotavljanja in uporabe storitev distribucije plina;
11. predviden način financiranja distribucije plina;
12. čas trajanja obveznosti distribucije plina;
13. razmerja izvajalca do odjemalcev distribucije plina;
14. posebne zahteve občine do izvajalca distribucije plina;
15. pogodbeno kazen ter razlogih za odpoved, razvezo ali razdrtje pogodbe ter pravicah in obveznostih pogodbenih strank v takih primerih;
16. merila za izbiro najugodnejše vloge in način njihove uporabe ter kakršnekoli omejitve, ki bodo upoštevane pri ocenjevanju vlog;
17. rok in način predložitve vlog, ki ne sme biti krajši od 30 dni;
18. kraj in čas javnega odpiranja vlog;
19. kraj, čas in osebo, pri kateri lahko zainteresirane osebe dvignejo razpisno dokumentacijo, ceno dokumentacije in način plačila te dokumentacije;
20.drugi elementi, povezani s postopkom izvedbe javnega razpisa.
Javni razpis iz prejšnjega odstavka se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
13. člen
(Razpisna dokumentacija)
Občina mora v razpisni dokumentaciji navesti pogoje, določene v zakonu in v tem odloku, ki jih mora izpolnjevati zainteresirana oseba, vključno z zahtevanimi podatki o zainteresirani osebi in navesti, katera dokazila o izpolnjevanju pogojev morajo biti predložena, da se bo vloga štela za popolno.
Razpisna dokumentacija mora vsebovati vse informacije, na podlagi katerih bo lahko zainteresirana oseba ustrezno in kvalitetno oblikovala svojo vlogo.
14. člen
(Vložitev vlog zainteresiranih oseb)
Rok za predložitev vloge prične teči naslednji dan po objavi sklepa o javnem razpisu v skladu z drugim odstavkom 12. člena tega odloka.
Pravočasno je vložena tista vloga, ki je na občino prispela v roku iz prejšnjega odstavka.
Prepozne vloge ter spremembe ali dopolnitve vlog, ki prispejo po preteku roka iz prvega odstavka tega člena se v nadaljnjem postopku ne upoštevajo in jih občina neodprte vrne zainteresirani osebi.
Do poteka roka za predložitev vlog je občina dolžna seznam zainteresiranih oseb in njihove vloge varovati kot poslovno skrivnost.
15. člen
(Zaključek javnega razpisa)
Šteje se, da je javni razpis uspešen, če je občina pravočasno prejela vsaj eno popolno vlogo.
Odpiranje vlog je javno.
Po končanem javnem odpiranju vlog komisija ugotovi ali vloge izpolnjujejo razpisne pogoje in oceni prispele vloge v skladu z razpisnimi merili. Meril, ki niso bila navedena v javnem razpisu, komisija ne sme upoštevati.
Po pregledu in oceni vlog izda komisija upravno odločbo o izbiri zainteresirane osebe.
Odločba o izbiri iz prejšnjega odstavka tega člena se izda po predhodnem soglasju občinskega sveta. Občinski svet mora dati soglasje v desetih dneh od dneva, ko je bilo od njega to zahtevano. Če občinski svet v tem roku ne sporoči komisiji niti da daje niti da odreka soglasje, se šteje, da soglasja ni dal.
Zoper odločbo iz prejšnjega odstavka je dovoljena pritožba. O pritožbi odloči župan. Če župan odločbo komisije odpravi in sam odloči o izbiri zainteresirane osebe mora pridobiti predhodno soglasje občinskega sveta skladno s prejšnjim odstavkom tega člena.
16. člen
(Pogodba o vlaganju javnega kapitala)
Na podlagi dokončne odločbe o izbiri sklene župan z izbrano zainteresirano osebo pogodbo o vlaganju javnega kapitala, skladno z določili 58. člena zakona o gospodarskih javnih službah in z vsebino sklepa o javnem razpisu iz 12. člena tega odloka.
Župan lahko sklene pogodbo o vlaganju javnega kapitala iz prejšnjega odstavka tega člena, ko pridobi soglasje občinskega sveta.
Pogodba, sklenjena v nasprotju s prejšnjim odstavkom, je nična.
IV. RAZMERJA MED IZVAJALCEM IN ODJEMALCI
17. člen
(Izdaja soglasja v primeru poseganja v okolje in prostor)
Izvajalec izdaja soglasja v postopkih za pridobitev dovoljenj za posege v okolje in prostor, ki vplivajo ali bi lahko vplivali na objekte in naprave, ki sestavljajo omrežje za distribucijo zemeljskega plina, če je na tem območju distribucijsko omrežje že izgrajeno ali pa že obstaja načrt njegove izgradnje.
V okviru svoje pristojnosti iz prvega odstavka izdaja izvajalec projektne pogoje in soglasja v skladu zakonom o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02) in zakonom o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02).
Soglasja iz prvega odstavka tega člena izda izvajalec pod pogojem, da je iz zadevnega spisa razvidno, da projekt izpolnjuje tehnične pogoje za priključitev na distribucijsko omrežje zemeljskega plina, oziroma da nameravani poseg v prostor ne bo ogrozil nemotenega ali varnega izvajanja distribucije zemeljskega plina.
Soglasja izdaja izvajalec na stroške investitorja (tistega, ki je soglasje zahteval).
18. člen
(Pravice in obveznosti odjemalcev)
Pravice in obveznosti odjemalcev distribucije plina so določene z zakonom o gospodarskih javnih službah, energetskim zakonom in tem odlokom.
Pravico do priključitve svojih porabniških objektov in naprav na omrežje izvajalca distribucije plina ima vsaka pravna ali fizična oseba skladno z določbami zgoraj navedenih zakonov, energetsko zasnovo Občine Jesenice in splošnih pogojev za odjem zemeljskega plina iz distribucijskega omrežja, ki jih določa ta odlok.
Za stavbe na področju, na katerem je izgrajeno distribucijsko omrežje in katerih energetske naprave presegajo skupno moč 20 kW, je priključitev na distribucijsko omrežje obvezna najkasneje v roku 5 let od začetka veljavnosti tega odloka, razen če uporablja tiste vire energije, ki po veljavnih standardih in normativih ne onesnažujejo okolja preko dovoljenih meja.
Obveznost iz prejšnjega odstavka velja za nove stavbe in za stavbe, ki se jih dograjuje in s tem odjem preseže predpisanih 20 kW od dograditve oziroma od začetka uporabe stavbe, razen če uporablja tiste vire energije, ki po veljavnih standardih in normativih ne onesnažujejo okolja preko dovoljenih meja.
Zavezanec za priključitev na distribucijsko omrežje iz tretjega in četrtega odstavka tega člena je investitor oziroma lastnik objekta.
19. člen
(Dobava plina tarifnim odjemalcem)
Izvajalec je dolžan odjemalcu, ki izpolnjuje pogoje predpisane z zakonom in tem odlokom, ob upoštevanju določb 4. člena tega odloka, dobavljati zemeljski plin.
Tarifni odjemalec lahko odstopi od dobave zemeljskega plina v odpovednem roku, ki ne sme biti daljši od treh mesecev, razen za odjemalce, katerih količina mesečnega odjema zemeljskega plina presega 20.000 Sm3 in odjemalce, ki morajo biti obvezno priključeni na distribucijsko omrežje.
Rok iz prejšnjega odstavka se določi ob upoštevanju sklenjenih obveznosti izvajalca nasproti upravljavcu prenosnega omrežja zemeljskega plina, obveznosti izvajalca nasproti občini ter drugih okoliščin, ki so povezane z nemotenim izvajanjem distribucije zemeljskega plina.
Izvajalec distribucije zemeljskega plina mora skrbeti za trajno in nemoteno dobavo zemeljskega plina tarifnim odjemalcem preko vzpostavitve ustreznih možnosti dobave in skladiščenja zemeljskega plina, oblikovanja ustreznih zalog zemeljskega plina, dostopa in povezav do prenosnega omrežja zemeljskega plina in sklepanja ustreznih dolgoročnih pogodb v te namene.
Občina lahko z upravno odločbo naloži izvajalcu, da sprejme določene ukrepe iz prejšnjega odstavka, če je to nujno potrebno za zagotovitev varne ter nemotene oskrbe tarifnih odjemalcev z zemeljskim plinom.
20. člen
(Obveščanje odjemalcev)
Izvajalec distribucije plina je dolžan odjemalce najmanj enkrat letno obveščati o vseh pomembnih okoliščinah, ki se nanašajo na distribucijo in odjem zemeljskega plina, ob tem pa jih tudi informirati o možnostih in ciljih učinkovite rabe energije ob upoštevanju programov, ki jih izvaja izvajalec sam ali pa drug subjekt na ozemlju distribucije zemeljskega plina.
Izvajalec distribucije zemeljskega plina je dolžan odjemalce tekoče obveščati o vseh okoliščinah, ki bi lahko vplivale na prekinitev ali spremembo pogojev dobave zemeljskega plina, in o drugih pomembnih dejstvih.
21. člen
(Dostop do omrežja)
Izvajalec distribucije plina je dolžan omogočiti dostop do omrežja zemeljskega plina upravičenim odjemalcem na način in pod pogoji, kot jih določa energetski zakon (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00) in s smiselno uporabo uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe prenos zemeljskega plina in gospodarske javne službe upravljanje prenosnega omrežja (Uradni list RS, št. 8/01 in 11/01).
V. SPLOŠNI POGOJI ZA ODJEM ZEMELJSKEGA PLINA IZ DISTRIBUCIJSKEGA OMREŽJA
22. člen
(Pogoji in merila za izdajo soglasja za priključitev odjemalcev)
Odjemalec, ki želi priključiti svoj objekt na plinovodno omrežje ali spremeniti priključno moč plinskih trošil, mora vložiti pisno vlogo za izdajo soglasja za priključitev na distribucijsko omrežje zemeljskega plina oziroma zaprositi za soglasje povečanja priključne moči.
Investitor ali lastnik pridobi soglasje za priključitev na distribucijsko omrežje zemeljskega plina če izpolnjuje pogoje iz energetskega zakona in:
– če njegove energetski objekti, naprave in napeljave izpolnjujejo predpisane tehnične normative in druge pogoje, določene s sistemskimi obratovalnimi navodili, kar mora odjemalec dokazati z ustreznimi atesti in pisnimi izjavami pooblaščenih servisov ali oseb o funkcionalnem preizkusu plinskih porabnikov,
– če odjem zemeljskega plina s strani te osebe ne bi ogrožal življenja, zdravja in premoženja ljudi.
Sistemska obratovalna navodila iz prve alinee prvega odstavka pripravi izvajalec, sprejme pa jih občinski svet. Stroški navedenih atestov in preizkusov bremenijo investitorja oziroma lastnika.
23. člen
(Soglasje za priključitev)
V soglasju za priključitev se navedejo zahteve, ki jih mora investitor ali lastnik izpolniti pred priključitvijo na distribucijsko omrežje, predvsem:
– postavitev objekta glede na distribucijsko omrežje,
– tehnične značilnosti priključnih cevi ter mesto priključitve na distribucijsko omrežje,
– ukrepe za zaščito priključka in distribucijskega omrežja,
– potek distribucijskega omrežja glede na ostale infrastrukturne povezave.
Vsa potrebna soglasja za izvedbo plinskega priključka (lokacijska informacija, soglasje za prekop tujega zemljišča, soglasja stanovalcev v več stanovanjskih objektih, soglasje za zaporo in prekop cestišča, soglasje upravljalcev ostalih komunalnih vodov, soglasje upravljalcev večstanovanjskih zgradb...) pridobi odjemalec.
24. člen
(Priključitev odjemalcev)
Izvajalec distribucije zemeljskega plina je dolžan priključiti odjemalca na distribucijsko omrežje zemeljskega plina najkasneje v 15 dneh po obvestilu investitorja ali lastnika o izpolnitvi pogojev, ki so skladno z določbami 23. člena določeni v soglasju za priključitev. Pred priključitvijo skleneta izvajalec in odjemalec pogodbo o plačilu prispevka za priključitev na plinovodno omrežje in izgradnji plinskega priključka ter ustrezno služnostno pogodbo.
Prispevek za priključno moč je plačilo, ki ga plača odjemalec pred izvedbo plinskega priključka. Prispevek za priključitev se plača na račun izvajalca distribucije zemeljskega plina in se uporabi za vzdrževanje in investiranje v plinovodno omrežje in naprave.
Prispevek se plača glede na priključno moč odjemalca (kW) na odjemnem mestu, ne glede na namembnost prostorov, po veljavnem ceniku oziroma veljavnem tarifnem sistemu.
Prispevek je dolžan poravnati odjemalec najkasneje ob izvedbi priključitve, če se z izvajalcem ne dogovori drugače.
Ob priključitvi odjemalca mora izvajalec le-tega seznaniti z navodili za varno ravnanje pri uporabi plina.
Višino prispevka za priključno moč iz tretjega odstavka tega člena potrdi občinski svet na podlagi predloga izvajalca.
25. člen
(Odločanje o prekinitvi dobave plina)
O začasni ali trajni prekinitvi dobave plina izda izvajalec upravno odločbo.
O pritožbi zoper odločbo iz prejšnjega odstavka odloča župan.
26. člen
(Financiranje)
Distribucija zemeljskega plina se financira iz plačil tarifnih odjemalcev na podlagi tarifnega sistema in iz plačil upravičenih odjemalcev za dostop do omrežja.
Tarifni sistem skladno z določbami energetskega zakona pripravi izvajalec, veljati pa prične, ko da nanj soglasje občinski svet.
Višino tarifnih postavk za zemeljski plin na distribucijskem omrežju določa občinski svet.
VI. INFRASTRUKTURA, VZDRŽEVANJE IN RAZVOJ
27. člen
(Objekti in naprave, ki so potrebni za distribucijo plina)
Objekti in naprave, ki so potrebni za distribucijo zemeljskega plina so infrastruktura.
Med objekte in naprave iz prejšnjega odstavka spadajo:
– merilno regulacijske postaje obsegajo vso potrebno plinsko armaturo, opremo in merilne inštrumente za redukcijo tlaka in meritev količine za odjem zemeljskega plina od dobavitelja plina,
– primarni plinovodi, ki predstavljajo del distribucijskega omrežja od prenosnega omrežja do posameznih preskrbovalnih območij ali merilno regulacijskih postaj,
– regulacijske postaje znižujejo tlak plina in so namenjene za preskrbo skupine stanovanjskih, poslovnih ali drugih objektov s plinom,
– sekundarni plinovodi, ki predstavljajo del distribucijskega omrežja od regulacijskih postaj do odjemalcev,
– plinski priključki so odcepni cevovodi speljani od odcepa na primarnem ali sekundarnem plinovodu do mesta na fasadi objekta, zaključeni s požarnimi pipami.
Infrastrukturo iz prvega odstavka tega člena prenese občina v upravljanje izvajalcu, skladno z določili pogodbe o vlaganju javnega kapitala iz 16. člena tega odloka.
28. člen
(Razvoj in gradnja infrastrukture)
Skladno s sprejetimi programi razvoja in pogodbo o vlaganju javnega kapitala iz 16. člena tega odloka izvajalec skrbi za razvoj in gradnjo infrastrukture.
Za namene iz prejšnjega odstavka izvajalec nastopa kot stranka v postopkih pridobivanja energetskih dovoljenj in dovoljenje za poseg v prostor ter v drugih s tem povezanih upravnih ali sodnih postopkih.
Objekti in naprave, katere izvajalec zgradi skladno z določbami iz prejšnjega odstavka ne postanejo lastnina izvajalca, temveč se opredelijo kot infrastruktura, skladno z določbami energetskega zakona, če občinski svet ne odloči drugače.
29. člen
(Vzdrževanje infrastrukture)
Izvajalec je dolžan investicijsko in tekoče skrbeti za vzdrževanje distribucijskega omrežja zemeljskega plina in z njim povezane infrastrukture tako, da je zagotovljeno nemoteno ter varno izvajanje distribucije plina.
Izvajalec mora v najkrajšem možnem času poskrbeti za odpravo okvar, nepravilnosti in drugih pomanjkljivosti, ki se pojavijo na distribucijskem omrežju. V ta namen mora izvajalec zagotoviti sam ali na podlagi pogodbe z drugim subjektom dežurno službo, ki razpolaga z ustreznim številom usposobljenih ljudi in potrebno opremo.
Odjemalec je dolžan izvajalca nemudoma obvestiti o vseh okvarah ali nepravilnostih na distribucijskem omrežju zemeljskega plina in na napeljavi ter napravah znotraj objektov, ki bi lahko vplivali na varnost ali nemoteno izvajanje distribucije zemeljskega plina. V primeru, da izvajalec odkrije nepravilnosti ali pomanjkljivosti na napravah odjemalca, mu določi rok, v katerem mora ugotovljene pomanjkljivosti odpraviti.
VII. KAZENSKE DOLOČBE
30. člen
Z denarno kaznijo od 50.000 SIT do 60.000 SIT se za prekršek kaznuje pravna ali fizična oseba, ki:
– v nasprotju z obveznostjo uporabe distribucije zemeljskega plina ne vloži zahtevka oziroma ne prične z odjemom, skladno z določili tretjega in četrtega odstavka 18. člena tega odloka;
– če je pričela z odjemom plina brez pridobljenega soglasja iz 22. člena tega odloka;
– če preprečuje izvajalcu izvajanje nalog v zvezi s pregledom in vzdrževanjem distribucijskega omrežja ter z njim povezanih objektov in naprav;
– če ne javi okvare ali pomanjkljivosti skladno s tretjim odstavkom 29. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo od 20.000 SIT do 60.000 SIT se kaznuje za prekršek tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prejšnjega odstavka.
VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
31. člen
(Prehodna ureditev)
Do sklenitve pogodbe o vlaganju javnega kapitala iz 16. člena tega odloka ter začetka izvajanja distribucije plina s strani izvajalca opravlja naloge javne službe distribucije zemeljskega plina Javno komunalno podjetje, JEKO-IN, d.o.o., Jesenice skladno z določili predpisov, ki so se uporabljali do uveljavitve tega odloka.
32. člen
(Javni razpis)
Pristojni organi Občine Jesenice so dolžni nemudoma po uveljavitvi tega odloka posredovati v objavo namero o zagotavljanju izvajanja gospodarske javne službe za distribucijo in dobavo zemeljskega plina ter graditev in upravljanje distribucijskega omrežja zemeljskega plina v Občini Jesenice na način vlaganja javnega kapitala v dejavnost oseb zasebnega prava in javno povabilo za vložitev vlog drugih zainteresiranih oseb.
33. člen
(Priprava in sprejem predpisov)
Sistemska obratovalna navodila iz 22. člena pripravi izvajalec skladno z določbami energetskega zakona najkasneje v roku 6 mesecev po sklenitvi pogodbe o vlaganju javnega kapitala iz 16. člena tega odloka.
Tarifni sistem iz 26. člena skladno z določbami energetskega zakona pripravi izvajalec, najkasneje v roku 3 mesecev po sklenitvi pogodbe o vlaganju javnega kapitala iz 16. člena tega odloka, veljati pa prične, ko da nanj soglasje občinski svet.
Občinski svet sprejme sistemska obratovalna navodila in tarifni sistem iz prejšnjega odstavka najkasneje v roku 3 mesecev po njegovi predložitvi s strani izvajalca.
34. člen
(Prenehanje veljavnosti)
Z dnem uveljavitve tega odloka se na območju Občine Jesenice preneha uporabljati odlok o odjemu in dobavi zemeljskega plina iz plinovodnega omrežja v Občini Jesenice, ki je v upravljanju javnega komunalnega podjetja JEKO-IN, sektor zemeljski plin (Uradni list RS, št. 11/97), razen določb, ki zagotavljajo kontinuiteto lokalne gospodarske javne službe distribucije plina, ki ostanejo v veljavi do sklenitve pogodbe o vlaganju javnega kapitala iz 16. člena tega odloka. Tarifni pravilnik za dobavo in prodajo plina iz plinovodnega omrežja v Občini Jesenice (Uradni list RS, št. 48/01 in 58/01) se uporablja do sprejema tarifnega sistema iz prejšnjega člena.
35. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 012-8/2003
Župan
Občine Jesenice
Boris Bregant, univ. dipl. inž. str. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti