Uradni list

Številka 68
Uradni list RS, št. 68/2003 z dne 14. 7. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 68/2003 z dne 14. 7. 2003

Kazalo

3268. Odlok o enkratni denarni pomoči v Občini Dol pri Ljubljani, stran 10578.

Na podlagi 13. in 99. člena zakona o socialnem varstvu (Uradni list RS, št. 54/92, 56/92, 1/99, 41/99, 36/00, 26/01 in 110/02), 8. in 16. člena statuta Občine Dol pri Ljubljani (Uradni list RS, št. 36/02 – prečiščeno besedilo) je Občinski svet občine Dol pri Ljubljani na 6. seji dne 30. 6. 2003 sprejel
O D L O K
o enkratni denarni pomoči v Občini Dol pri Ljubljani
1. člen
S tem odlokom se določijo upravičenci, kriteriji za določitev višine enkratne denarne pomoči (v nadaljevanju: pomoč) in postopek dodeljevanja in izplačevanja denarne pomoči v Občini Dol pri Ljubljani.
2. člen
Upravičenci do pomoči so tisti občani s stalnim prebivališčem v Občini Dol pri Ljubljani, ki trenutno nimajo zadostnih sredstev povezanih s preživljanjem, izkoristili pa so že vse zakonske možnosti za rešitev socialne stiske in so se ne po lastni krivdi zaradi spleta neugodnih okoliščin (dolgotrajna bolezen, invalidnost, smrt v družini, ipd.), znašli v takšnem položaju, da ne morejo poravnati najnujnejših obveznosti.
3. člen
Kriterij za določitev višine občinske pomoči je minimalni dohodek posameznika oziroma družine, povečan za največ 20%, katerega višina se določi po merilih zakona, ki ureja socialno varstvo (v nadaljevanju: zakon). Višina pomoči na posameznika oziroma na družino znaša največ toliko kot znaša denarna socialna pomoč za posameznika po merilih iz zakona v tekočem letu (občinska pomoč).
4. člen
Pomoč je namenjena za:
1. kosila osnovnošolcem v šolskem letu:
a) 50% cene, če dohodek družine presega kriterije po zakonu,
b) 100% cene, če dohodek na družino ne dosega višine določene po zakonu;
2. nakup šolskih potrebščin:
a) za enega otroka 20% višine občinske pomoči,
b) za dva otroka 35% višine občinske pomoči,
c) za tri otroke 50% višine občinske pomoči;
3. šolo v naravi, letovanje/zimovanje osnovnošolcem, do 70% višine občinske pomoči;
4. kurjavo do 50% občinske pomoči;
5. ozimnico do 50% občinske pomoči;
6. kritje drugih stroškov in izdatkov za premostitev trenutne materialne ogroženosti.
5. člen
Občinsko pomoč uveljavljajo upravičenci po vrstnem redu iz predhodnega člena ter jo prejmejo enkrat na leto v enkratnem znesku in to le za enega izmed namenov iz 2. do 6. točke predhodnega člena.
Upravičenci, ki imajo šoloobvezne otroke lahko poleg ene izmed občinske pomoči iz prejšnjega odstavka tega člena dobijo še občinsko pomoč iz 1. točke 4. člena tega odloka za tekoče šolsko leto.
6. člen
V postopku dodelitve občinske pomoči se uporablja zakon, ki ureja splošni upravni postopek in smiselne določbe zakona, ki ureja socialno varstvo in se nanašajo na denarno socialno pomoč ter določbe tega odloka.
7. člen
Upravičenci vlagajo vloge za dodelitev občinske pomoči pri pristojnem centru. Vlogi morajo priložiti vsa potrebna dokazila o izpolnjevanju pogojev v skladu z zakonom in tem odlokom.
O upravičenosti in višini občinske pomoči odloča na prvi stopnji tisti Center za socialno delo, ki pokriva naselje kjer ima upravičenec stalno prebivališče, z odločbo v roku 30 dni od dneva prejema popolne vloge.
Zoper odločbo prve stopnje je dovoljena pisna pritožba, ki se poda v roku 15 dni od vročitve odločbe.
O pritožbi zoper odločbo prve stopnje odloča župan Občine Dol pri Ljubljani.
8. člen
Občinske pomoči za namene 2., 4., 5. in 6. točka 4. člena tega odloka, izplačuje Občina Dol pri Ljubljani v denarju na račun upravičenca. V primeru, ko pristojni center oceni, da občinska pomoč ne bi bila namensko uporabljena, se le-ta izplača v naravi (naročilnica).
Občinska pomoč za namene iz 1. in 3. točke 4. člena tega odloka pa se nakaže neposredno izvajalcu.
9. člen
Sredstva za občinske pomoči se zagotovijo z vsakoletnim proračunom Občine Dol pri Ljubljani.
10. člen
Upravičenci vlagajo vloge za dodelitev pomoči na pristojnem centru od 1. januarja do 1. novembra tekočega leta.
11. člen
Za izvajanje tega odloka sklene Občina Dol pri Ljubljani s pristojnim centrom pogodbo, s katero se določi tudi višina sredstev za njegovo delo.
12. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne s 1. 1. 2004.
Št. 15200-0005/2003
Dol pri Ljubljani, dne 30. junija 2003.
Župan
Občine Dol pri Ljubljani
Primož Zupančič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti