Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2003 z dne 7. 7. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2003 z dne 7. 7. 2003

Kazalo

3197. Pravila Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije za vodenje postopkov v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL, stran 10300.

Na podlagi šeste alinee prvega odstavka 13. člena zakona o Gospodarski zbornici Slovenije (Uradni list RS, št. 14/90 in 19/00) je Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije na predlog predsedstva Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije z dne 4. 4. 2003 na seji dne 22. 4. 2003 sprejel
P R A V I L A
Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije za vodenje postopkov v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL
Da se zagotovi vodenje arbitražnega postopka v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL (Arbitražna pravila Komisije Združenih narodov za mednarodno gospodarsko pravo sprejeta dne 28. aprila 1976):
1. Predsednik Stalne arbitraže opravlja funkcijo organa za imenovanje, kot je določeno v Arbitražnih pravilih UNCITRAL, kadarkoli se stranki tako dogovorita v arbitražni klavzuli, ki je del pogodbe ali s posebnim dogovorom.
2. Stalna arbitraža zagotavlja spodaj opisane administrativne storitve, kadar je to določeno v pogodbi ali kadar to zahtevajo vse stranke ali arbitražni senat.
STORITVE V VLOGI ORGANA ZA IMENOVANJE
1. Imenovanje arbitra posameznika ali predsedujočega arbitra. Na zahtevo, da imenuje arbitra posameznika ali predsedujočega arbitra, bo predsednik Stalne arbitraže uporabil postopek s seznamom, ki ga določajo Arbitražna pravila UNCITRAL (tretji odstavek 6. člena). Stalna arbitraža ima izkušnje z uporabo postopka s seznamom, ker v sporih, ki jih vodi po lastnih Arbitražnih pravilih, uporablja podoben postopek za imenovanje arbitrov.
Pri izbiri arbitrov bo predsednik Stalne arbitraže uporabil obsežne sezname arbitrov za gospodarske spore, ki imajo različne strokovne in poslovne izkušnje. Ti seznami pa za predsednika Stalne arbitraže niso zavezujoči in lahko imenuje tudi osebe, ki niso na seznamu. Stalna arbitraža ima Stalno listo arbitrov, ki so slovenski državljani in Stalno listo arbitrov, ki so tuji državljani. Predsednik Stalne arbitraže bo skrbno preučil naravo spora, ki je opisana v obvestilu o arbitraži, da bi izbral osebe z ustreznimi strokovnimi ali poslovnimi izkušnjami in znanjem jezika.
Pri imenovanju arbitra posameznika ali predsedujočega arbitra v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL mora predsednik Stalne arbitraže upoštevati tiste kriterije, ki lahko zagotovijo imenovanje neodvisnega in nepristranega arbitra, kakor tudi priporočljivost imenovanja arbitra z drugim državljanstvom, kot ga imata stranki.
2. Imenovanje “drugega” arbitra v sporih, kjer odločajo trije arbitri. V skladu s 7. členom Arbitražnih pravil UNCITRAL, če je treba imenovati tri arbitre, vsaka stranka imenuje enega; če pa ena izmed strank tega ne stori, druga stranka lahko zahteva, da drugega arbitra imenuje organ za imenovanje.
V skladu z Arbitražnimi Pravili UNCITRAL, predsednik Stalne arbitraže pri imenovanju drugega arbitra ravna po lastni presoji in ne uporabi postopka s seznamom. Drugi arbiter, imenovan po 2.(a) odstavku 7. člena, mora biti nepristran in neodvisen v razmerju do obeh strank.
3. Odločitve o izločitvi arbitrov. V skladu z 10. členom Arbitražnih pravil UNCITRAL, morajo vsi arbitri, vključno s tistimi, ki jih je imenovala ena izmed strank, ravnati nepristrano in neodvisno. 10. člen določa, da je za vsakega arbitra mogoče zahtevati izločitev, če obstajajo okoliščine, ki povzročajo upravičen dvom o njegovi nepristranosti in neodvisnosti.
12. člen Arbitražnih pravil UNCITRAL določa, da o vseh zahtevah za izločitev odloča organ za imenovanje.
Pri odločanju o izločitvi predsednik Stalne arbitraže upošteva načela opredeljena v Etičnem kodeksu za arbitre Stalne Arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije.
4. Imenovanje nadomestnega arbitra. Arbitražna pravila UNCITRAL določajo, da je nadomestnega arbitra treba imenovati v primeru, če arbiter med arbitražnim postopkom umre ali odstopi ali če je zahtevi za izločitev arbitra ugodeno (drugi odstavek 12. člena in 13. člen). V takih primerih predsednik Stalne arbitraže pri imenovanju nadomestnega arbitra opravlja enako funkcijo, kot je v zvezi z imenovanjem drugih arbitrov opisano zgoraj.
ADMINISTRATIVNE STORITVE
Stalna arbitraža na zahtevo vseh strank ali na zahtevo arbitražnega senata zagotavlja naslednje administrativne storitve.
1. Sporočila. Po izkušnjah velikih arbitraž se vročanje v arbitražnem postopku izvaja najbolj učinkovito tako, da se sporočila, razen na obravnavi, pošiljajo preko tajništva arbitraže. Na zahtevo se lahko vsa ustna ali pisna sporočila stranke arbitražnemu senatu, razen na obravnavi, naslovijo na Stalno arbitražo, ki jih nato vroči arbitražnemu senatu in drugim strankam.
Dogovor strank, da Stalna arbitraža opravlja administrativne storitve, pomeni, da stranki soglašata, da za potrebe izpolnjevanja rokov določenih v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL, vsako pisno sporočilo šteje za prejeto s strani naslovnika, ko ga prejme Stalna arbitraža. Pri vročanju sporočil stranki Stalna arbitraža uporabi naslov, ki je naveden v obvestilu o arbitraži, ali katerikoli drug naslov, ki ga je stranka pisno sporočila Stalni arbitraži.
Obvestilo o arbitraži, tožbo, in vse druge vloge, listine in dopise je treba izročiti v zadostnem številu izvodov: za Stalno arbitražo, za nasprotno stranko in za vsakega arbitra.
2. Obravnave. Stalna arbitraža na posebno zahtevo zagotavlja pomoč arbitražnemu senatu pri določanju datuma, časa in kraja obravnave in o tem dovolj zgodaj obvesti stranki, kot določi Arbitražni senat v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL (prvi odstavek 25. člena).
3. Prostori za obravnave. Stalna arbitraža v svojih prostorih zagotovi prostor za obravnavo, ne da bi zaračunavala dodatne stroške. Če v prostorih Stalne arbitraže ni na voljo noben prostor za obravnavo ali pa na posebno zahtevo, Stalna arbitraža priskrbi prostor za obravnavo na drugi lokaciji. V takih primerih se stroški prostorov za obravnave zaračunajo posebej in niso vključeni v plačilo za administrativne storitve.
4. Vodenje zapisnika o obravnavi. Stalna arbitraža po posvetu z arbitražnim senatom pomaga pri pripravah za vodenje zapisnika o obravnavi. Stroški vodenja zapisnika o obravnavi se zaračunajo posebej in niso vključeni v plačila za administrativne storitve.
5. Tolmačenje. Stalna arbitraža na zahtevo organizira in izvede storitve tolmačenja na obravnavah. Stroški tolmačenja se zaračunajo posebej in niso vključeni v plačila za administrativne storitve.
6. Druge storitve. Stalna arbitraža na zahtevo zagotovi tudi druge ustrezne administrativne storitve.
ARBITRAŽNI STROŠKI
Nagrade za arbitre. Arbitražna pravila UNCITRAL določajo, da morajo biti zneski nagrad za arbitre razumni, upoštevaje vrednost spora, zapletenost predmeta, čas, ki so ga arbitri porabili, in vse druge pomembne okoliščine spora (prvi odstavek 39. člena).
Predujmi za stroške. Stalna arbitraža zagotovi ustrezno pomoč arbitražnemu senatu pri plačevanju in upravljanju predujmov za kritje arbitražnih stroškov v skladu s tarifo Stalne arbitraže, ki je navedena v nadaljevanju.
Če se stranki izrecno ne dogovorita drugače, se nagrade arbitrom določijo v skladu s tarifo Stalne arbitraže.
1. TARIFA STALNE ARBITRAŽE
1.1. Stroški arbitražnega postopka
Stroški arbitražnega postopka obsegajo stroške strank in stroške Stalne arbitraže.
Vsaka stranka mora predhodno sama kriti svoje stroške, ki izhajajo iz arbitražnega postopka.
Stranki morata plačati stroške Stalne arbitraže, ki obsegajo:
– vpisno takso,
– nagrade za člane arbitražnega senata, določene za vsakega arbitra posebej,
– potne in druge razumne stroške arbitrov,
– izdatke, ki so potrebni za izvedbo dokazov,
– administrativne stroške Stalne arbitraže
– stroške, ki jih Stalna arbitraža zaračuna za storitve, ki jih opravi v vlogi organa za imenovanje.
1.2. Vpisna taksa
Stranka, ki vlaga tožbo, nasprotno tožbo ali dodaten zahtevek, mora plačati nepovratno vpisno takso v višini 500 EUR.
1.3. Plačilo predujma
Takoj po določitvi števila arbitrov (t.j. arbiter posameznik ali senat treh arbitrov) mora tožnik plačati predujem za nagrade in za ocenjene stroške arbitrov ter za administrativne stroške Stalne arbitraže, v znesku, ki ga v skladu s temi pravili določi Stalna arbitraža ali predsedujoči arbiter, če je že imenovan. Ta znesek se lahko kadarkoli med postopkom spremeni.
Dokler tožnik ne plača predujma, se arbitražni postopek ne nadaljuje.
Če tožnik predujma ne plača v roku 2 mesecev, mora Stalna arbitraža poslati poziv za plačilo tožencu. Če tudi toženec predujma ne plača v roku 1 meseca, se šteje, da je tožnik tožbo umaknil. Sklep o tem izda predsednik Stalne arbitraže. Na posledice neplačila predujma je treba stranko posebej pisno opozoriti.
Predujem, določen v skladu s prvim odstavkom te točke, se lahko zviša, če se poveča vrednost spornega predmeta, če predujem, ki je določen za ocenjene stroške abitrov, ni zadosten in v drugih primerih v skladu s spodaj navedeno točko 1.8.
Arbitražni postopek se ne nadaljuje, dokler dopolnilni predujem ni plačan. Če zahtevek po dopolnilnem predujmu izhaja iz zvišanja vrednosti spornega predmeta, se to zvišanje ne obravnava, dokler dopolnilni predujem ni plačan.
Če tožnik dopolnilnega predujma ne plača v roku 1 meseca po prejemu poziva za plačilo, mora Stalna arbitraža poslati poziv za plačilo tožencu. Če toženec ne izvrši zahtevanega plačila v roku, ki ne sme biti krajši od 15 dni, arbitražni senat lahko odloči, da se arbitražni postopek zadrži ali konča. Če zahtevek po dopolnilnem predujmu izhaja iz zvišanja vrednosti spornega predmeta, arbitražni senat odloči, da se arbitražni postopek konča v zvezi s tem zvišanjem.
1.4. Predujem za nasprotno tožbo
Če je poleg tožbe vložena tudi nasprotna tožba, Stalna arbitraža lahko določi ločene predujme za stroške za tožbo in nasprotno tožbo. Če Stalna arbitraža določi ločene predujme za stroške, mora vsaka izmed strank plačati predujem za stroške, ki ustreza njeni tožbi.
Določbe teh pravil za plačilo predujma za tožbo se smiselno uporabljajo tudi za nasprotno tožbo.
1.5. Plačilo dodatnih stroškov Stalne arbitraže
Med arbitražnim postopkom arbitražni senat lahko zahteva dopolnilne pologe strank za kritje dodatnih stroškov Stalne arbitraže v zvezi z vodenjem arbitražnega postopka.
Dodatni stroški Stalne arbitraže predstavljajo predvsem izdatke, ki so potrebni za izvedbo posameznih dokazov (npr. izdatki za izvedenske preglede in prevode, plačila izvedencem in tolmačem) in stroške druge pomoči, ki jo zahteva arbitražni senat v skladu s točko (c) 38. člena Arbitražnih pravil UNCITRAL.
Stranka, ki predlaga izvedbo določenega dokaza, mora kriti stroške njegove izvedbe.
Arbitražni senat lahko ukrepa oziroma začne opravljati procesna dejanja v skladu z drugim odstavkom te točke samo v primeru, če je bil plačan dopolnilni polog za predvidene stroške.
1.6. Povrnitev stroškov
Arbitražni senat mora z arbitražno odločbo odločiti, katera stranka je dolžna drugi stranki povrniti stroške arbitražnega postopka in v kakšnem obsegu, pri čemer upošteva načelo uspeha strank v postopku in druge bistvene okoliščine.
1.7. Obračun predujmov za stroške
Vse obračunane nagrade in druge stroške postopka je treba vnesti v stroškovnik, ki predstavlja del spisa.
Stalna arbitraža mora po izdaji arbitražne odločbe dati strankama obračun prejetih predujmov in jima vrniti neporabljeni ostanek.
1.8. Nagrade za arbitre in njihovi izdatki
Nagrade za arbitre se določijo glede na vrednost tožbe ali nasprotne tožbe. Če sporni znesek ni naveden, Stalna arbitraža določi nagrade za arbitre po lastni presoji.
Nagrada za arbitra posameznika se izračuna v valuti evra (EUR) v skladu s spodaj navedeno tarifo nagrad za arbitre (Dodatek I). Nagrade za arbitražni senat so dvainpolkrat višje od nagrade za arbitra posameznika.
Pri posebno zapletenih in strokovno zahtevnih sporih, ki zahtevajo posebno strokovno znanje, dodatno zbiranje informacij, proučevanje tujih pravnih sistemov ali izvedbo posebno obsežnih dokazov, se zneski, ki so navedeni v tarifi nagrad za arbitre, lahko zvišajo za do 100% (do sto odstotkov).
Arbiter(arbitri) je(so) upravičen(i) tudi do povračila tistih razumnih izdatkov, ki so jih imeli v zvezi z arbitražo in to v razumnih zneskih.
1.9. Administrativni stroški
Administrativne storitve. Ob določitivi višine predujma, ki se izračuna v višini predvidenih stroškov arbitražnega postopka, mora stranka plačati tudi administrativne stroške za kritje stroškov administrativnih storitev arbitražnega postopka.
Administrativni stroški se določijo na podlagi vrednosti predmeta spora v skladu s tarifo za administrativne stroške (Dodatek I). Minimalni administrativni stroški ne smejo biti nižji od 2.500 EUR. Če sta v postopku več kot dve stranki, se za vsako dodatno stranko plača dodatnih 10% administrativnih stroškov.
Če vrednost predmeta spora ne presega 100.000 EUR, je vpisna taksa iz točke 1.2. vključena med administrativne stroške.
Če na začetku postopka ni mogoče določiti vrednosti predmeta spora, znašajo začetni administrativni stroški 2.500 EUR. Ta znesek se lahko spremeni v skladu z zgoraj omenjeno tarifo, takoj ko je mogoče ugotoviti vrednost predmeta spora.
Administrativni stroški krijejo naslednje administrativne storitve: prevzem in vpis poslanih vlog in listin v vpisnik, nastavitev in urejanje arbitražnega spisa, vročanje pisnih vlog in listin ter izdajanje sporočil strankam in arbitrom, arhiviranje in vodenje arhiva, dajanje teh pravil in seznama arbitrov na razpolago strankam, pošiljanje vabil na obravnavo, zagotavljanje ustreznih prostorov za obravnavo v prostorih Stalne arbitraže, spremljanje in organizacija izvedbe arbitražnih postopkov z namenom, da se zagotovi ustrezen potek po terminskem planu, kakor tudi druge podobne aktivnosti, ki so potrebne za ustrezen potek arbitražnega postopka.
Stroški prevajanja in stroški vodenja zapisnika o obravnavi se zaračunajo posebej in niso vključeni v plačila za administrativne storitve.
1.10. Znižanje in delno vračilo arbitražnih stroškov
Če se arbitražni postopek zaključi pred izdajo dokončne arbitražne odločbe, mora Stalna arbitraža določiti arbitražne stroške (nagrade arbitrov in administrativne stroške) po lastni presoji, ob upoštevanju, v kateri fazi se je končal arbitražni postopek in vseh drugih pomembnih okoliščin primera.
1.11. Stroški, ki jih Stalna abitraža kot organ za imenovanje zaračunava za storitve v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL
Zahteva za ukrepanje zgolj v vlogi organa za imenovanje
Za svoje storitve v vlogi organa za imenovanje zaračunava Stalna arbitraža stroške v višini 500 EUR, ki se plačajo vnaprej za vsak zahtevek posebej. Ta znesek vključuje nagrado organu za imenovanje in administrativne stroške Stalne arbitraže.
Zahteva za odločanje o izločitvi arbitrov
Ob vložitvi zahtevka za izločitev arbitra mora stranka, ki vloži tak zahtevek, plačati vnaprej 500 EUR.
Navedeni znesek krije kakršnekoli dodatne storitve Stalne arbitraže v zvezi z izločitvijo in imenovanjem nadomestnih arbitrov v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL, kot sta odločitev o izločitvi arbitra in imenovanje nadomestnega arbitra.
SPLOŠNE DOLOČBE
1. Varovanje zaupnosti
Če se stranki pisno izrecno ne dogovorita drugače, se stranki in arbitri zavezujejo, da bodo kot osnovno načelo upoštevali varovanje zaupnosti vseh podatkov v zvezi z arbitražnim postopkom. Varovanje zaupnosti velja tudi za arbitražno odločbo, razen kadar je njeno razkritje potrebno zaradi njene izpolnitve, izvršitve ali izpodbijanja.
2. Začetek veljavnosti
Ta pravila, ki jih je sprejel Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije, začnejo veljati 23. aprila 2003.
Predsedstvo
Stalne arbitraže pri GZS
Predsednik
prof. dr. Krešo Puharič l. r.
Upravni odbor GZS
Predsednik
Jožko Čuk l. r.
                                 TARIFA ARBITRAŽNIH STROŠKOV

                                         (Priloga I)
                          Stroški za mednarodne arbitražne storitve

I. Vpisna taksa 500 EUR

II. Nagrade za arbitre (v EUR)

------------------------------------------------------------------------------------------
   Vrednost predmeta spora          Arbiter posameznik                    Arbitražni senat
           (v EUR)                       nagrada                               nagrade
    od (a)        do (b)      Osnovna       + odstotek od zneska          za (a)    za (b)
                              nagrada             nad (a)
------------------------------------------------------------------------------------------
         0        25.000     5% (min.                                      2500     3.125
                           1.000 EUR)
    25.000        50.000        1.250          3%       25.000            3.125     5.000
    50.000       100.000        2.000        2,5%       50.000            5.000     8.125
   100.000       250.000        3.250          2%      100.000            8.125    15.625
   250.000       500.000        6.250          1%      250.000           15.625    21.875
   500.000     1,000.000        8.750        0,5%      500.000           21.875    28.125
 1,000.000     2,000.000       11.250        0,3%    1,000.000           28.125    35.625
 2,000.000     5,000.000       14.250       0,15%    2,000.000           35.625    46.875
 5,000.000    10,000.000       18.750       0,05%    5,000.000           46.875    54.375
              10,000.000   20,000.000      21.750        0,03%       10,000.000    54.375
              20,000.000       in več      24.750        0,02%       20,000.000    61.875
------------------------------------------------------------------------------------------


III. Administrativni stroški (v EUR)

-------------------------------------------------------------------------------
Vrednost predmeta spora (v EUR)               Administrativni stroški
      od (a)          do (b)      Osnovni strošek  + odstotek od zneska Nad (a)
-------------------------------------------------------------------------------
           0         100.000                2.500
     100.000         250.000                2.500           0,5%        100.000
     250.000         500.000                3.250           0,3%        250.000
     500.000       1,000.000                4.000          0,15%        500.000
   1,000.000       2,000.000                4.750          0,11%      1,000.000
   2,000.000       5,000.000                5.850          0,04%      2,000.000
   5,000.000      10,000.000                7.050          0,02%      5,000.000
  10,000.000      20,000.000                8.050          0,01%     10,000.000
  20,000.000          in več                9.050
-------------------------------------------------------------------------------

VZORČNE ARBITRAŽNE KLAVZULE ZA STORITVE STALNE ARBITRAŽE V SKLADU Z ARBITRAŽNIMI
PRAVILI UNCITRAL
Uporaba storitev Stalne arbitraže kot organa za imenovanje in administrativne
storitve. Stranki, ki soglašata, da postopek poteka v skladu z Arbitražnimi
pravili UNCITRAL in da predsednik Stalne arbitraže opravlja funkcijo organa za
imenovanje ter da Stalna arbitraža zagotavlja administrativne storitve, lahko
uporabita naslednjo klavzulo:
»Vsak spor, nesoglasje ali zahtevek, ki izhaja iz te pogodbe ali je z njo v zvezi
ali izvira iz njene kršitve, prenehanja ali neveljavnosti, bo reševala arbitraža v
skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL, ki veljajo na dan sklenitve te pogodbe.
Organ za imenovanje je predsednik Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici
Slovenije.
Spori se bodo reševali pri Stalni arbitraži pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki
bo zagotavljala administrativne storitve v skladu z njenimi »Pravili za vodenje
postopkov v skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL«.
Opomba: Stranki lahko dodata tudi naslednje:
a) Arbitražni senat sestavljajo ____________ (arbiter posameznik ali tričlanski
arbitražni senat).
b) Kraj arbitraže bo v__________ (mesto in država/kraj v Republiki Sloveniji).
c) Jezik(i), ki se bo(do) uporabljal(i) v postopku, je (so) _________.

Uporaba storitev Stalne arbitraže kot organa za imenovanje, brez administrativnih
storitev. Stranki, ki soglašata, da postopek poteka v skladu z Arbitražnimi
pravili UNCITRAL ter da predsednik Stalne arbitraže opravlja funkcijo organa za
imenovanje, lahko uporabita naslednjo klavzulo:
»Vsak spor, nesoglasje ali zahtevek, ki izhaja iz te pogodbe ali je z njo v zvezi
ali izvira iz njene kršitve, prenehanja ali neveljavnosti, bo reševala arbitraža v
skladu z Arbitražnimi pravili UNCITRAL, ki veljajo na dan sklenitve te pogodbe.
Organ za imenovanje je predsednik Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici
Slovenije.
Opomba: Stranki lahko dodata tudi naslednje:
a) Arbitražni senat sestavljajo ____________ (arbiter posameznik ali tričlanski
arbitražni senat).
b) Kraj arbitraže bo v__________ (mesto in država/kraj v Republiki Sloveniji).
c) Jezik(i), ki se bo(do) uporabljal(i) v postopku, je (so) _________.


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti