Uradni list

Številka 66
Uradni list RS, št. 66/2003 z dne 7. 7. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 66/2003 z dne 7. 7. 2003

Kazalo

3196. Spremembe in dopolnitve pravilnika o arbitražnem postopku pred Stalno arbitražo pri Gospodarski zbornici Slovenije, stran 10298.

Na podlagi šeste alinee prvega odstavka 13. člena zakona o Gospodarski zbornici Slovenije (Uradni list RS, št. 14/90 in 19/00) je upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije na predlog predsedstva Stalne arbitraže pri Gospodarski zbornici Slovenije z dne 4. 4. 2003, na seji dne 22. 4. 2003 sprejel spremembe in dopolnitve pravilnika o arbitražnem postopku pred Stalno arbitražo pri Gospodarski zbornici Slovenije (Uradni list RS, št. 63/93, 61/95 in 49/00),
S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E
P R A V I L N I K A
o arbitražnem postopku pred Stalno arbitražo pri Gospodarski zbornici Slovenije
1. člen
V petem poglavju pravilnika »V. STROŠKI POSTOPKA« se členi od 42. do 45. nadomestijo z novimi členi, ki glasijo:
42. člen
(1) Stroški postopka so stroški strank in stroški arbitraže.
(2) Vsaka stranka predhodno sama trpi stroške, ki jih ima zaradi arbitražnega postopka.
(3) Stranke morajo pokriti stroške arbitraže, ki obsegajo:
– vpisno takso,
– nagrade za člane senata, določene za vsakega arbitra posebej,
– potne in druge razumne stroške arbitrov,
– stroške potrebne za izvedbo dokazov,
– administrativne stroške Stalne arbitraže.
43. člen
(1) Stranka ob vložitvi tožbe ali nasprotne tožbe plača vpisno takso določeno v tarifi, ki je sestavni del tega pravilnika.
Sekretar Stalne arbitraže ne vroči tožbe (nasprotne tožbe) nasprotni stranki v odgovor in ne opravi katerega drugega procesnega dejanja dokler vpisna taksa ni plačana.
Plačana vpisna taksa se ne vrača.
(2) Ko je znano število arbitrov (arbitražni senat ali arbiter posameznik) tožeča stranka položi predujem za kritje stroškov in nagrad arbitrov ter administrativnih stroškov Stalne arbitraže v znesku, ki ga v skladu s tem pravilnikom določi sekretar Stalne arbitraže oziroma predsednik senata, če je že imenovan. Ta znesek se lahko med postopkom kadarkoli spremeni.
(3) Arbitražni postopek se ne nadaljuje, dokler tožnik ne položi predujma.
(4) Stalna arbitraža posreduje spis arbitražnemu senatu, če je bil predujem določen v skladu z drugim odstavkom tega člena plačan v celoti.
(5) Če tožeča stranka predujma ne plača v roku 2 mesecev, pošlje Stalna arbitraža poziv za plačilo toženi stranki. Če tudi tožena stranka predujma ne plača v roku 1 meseca, se šteje, da je tožeča stranka tožbo umaknila. Sklep o tem izda predsednik Stalne arbitraže. Na posledice neplačila predujma je potrebno stranko posebej pisno opozoriti.
(6) Stranka, ki je imenovala arbitra, ki je tuj državljan s prebivališčem v tujini, mora sama založiti njegove stroške (potne in druge razumne stroške). Če je takšna oseba imenovana za arbitra posameznika ali za predsednika arbitražnega senata, predujem za kritje stroškov arbitra plačata obe stranki v enakem deležu.
(7) Če se med arbitražnim postopkom poveča vrednost spora ali če predujem določen v skladu z drugim odstavkom tega člena ne zadošča za kritje stroškov arbitraže iz tretjega odstavka 42. člena, lahko predsednik senata pozove stranke k plačilu dodatnega predujma v roku, ki ne sme biti krajši od 15 dni.
Arbitražni postopek se ne nadaljuje dokler dodatni predujem ni plačan. Če je bil dodatni predujem zahtevan zaradi povečanja vrednosti spora, se to povečanje ne obravnava, dokler dodatni predujem ni plačan.
Če dodatni predujem ni plačan v roku, ki ga določi predsednik senata, lahko arbitražni senat sprejme sklep, da se arbitražni postopek nadaljuje ali ustavi.
(8) Med arbitražnim postopkom lahko arbitražni senat zahteva od strank predujem za kritje dodatnih stroškov arbitraže, ki so potrebni za izvedbo posameznih dokazov (npr. izdatki za izvedenska mnenja, stroški prevodov, nagrade in stroški izvedencev in tolmačev) in drugih stroškov v zvezi z vodenjem arbitražnega postopka.
Če dodatni predujem, ki je bil zahtevan za kritje stroškov za izvedbo posameznih dokazov ni plačan v roku, se dokaz ne izvede.
(9) Stranka, ki predlaga izvedbo dokaza, mora kriti stroške njegove izvedbe.
(10) Stranke plačajo vpisno takso in predujem na bančni račun, ki ga določi Stalna arbitraža.
(11) Če je poleg tožbe vložena nasprotna tožba, lahko sekretar Stalne arbitraže oziroma predsednik senata, če je že imenovan, določi ločene predujme za stroške za tožbo in nasprotno tožbo. Določbe tega člena o plačilu predujma za tožbo se smiselno uporabljajo tudi za nasprotno tožbo.
44. člen
Senat z arbitražno odločbo odloči, katera stranka mora drugi povrniti stroške arbitražnega postopka in v kakšnem obsegu, pri čemer upošteva načelo uspeha strank v postopku in druge bistvene okoliščine.
Stroške arbitra tujca, ki ga je imenovala stranka v domačem sporu, mora plačati ta stranka, ne glede na uspeh v postopku.
45. člen
Stalna arbitraža po izdaji arbitražne odločbe strankama pošlje obračun prejetih predujmov in jima vrne neporabljeni ostanek.
2. člen
V šestem poglavje pravilnika »VI. TARIFA« se 46. člen spremeni tako, da glasi:
46. člen
(1) Vpisna taksa v domačih sporih je 250 EUR.
Vpisna taksa v sporih z mednarodnim elementom je 500 EUR.
(2) Merila za določitev višine nagrade arbitru posamezniku v sporih z mednarodnim elementom so:
--------------------------------------------------------------------------
  Vrednost spora (v EUR)                            Višina nagrade (v EUR)
                  od (A)        do (B)           osnova (C) + odstotek (D)
                                                          za vsoto nad (A)
--------------------------------------------------------------------------
                              do 5.000                   500
                   5.000        25.000                   500          4
                  25.000        50.000                 1.300          3
                  50.000       100.000                 2.050          2,5
                 100.000       250.000                 3.300          1
                 250.000       500.000                 4.800          0,8
                 500.000     1,000.000                 6.800          0,5
               1,000.000     2,000.000                 9.300          0,3
               2,000.000    20,000.000                12.300          0,05
              20,000.000        in več                21.300          0,02
--------------------------------------------------------------------------
(3) Če gre za domače spore, se zneski nagrad iz drugega odstavka zmanjšajo za 20% in pri osnovi 6.800 in več za 25%.
(4) Zneski za nagrade senatu se povečajo dvakratno.
(5) Če gre za posebej zapleteno in strokovno zahtevno zadevo, pri kateri so potrebna posebna strokovna znanja, dodatno zbiranje informacij, proučevanje tujih pravnih ureditev ali posebej obsežnih dokazov, se lahko zneski iz drugega odstavka povečajo do 100%.
(6) Ob določitvi višine predujma, ki se izračuna v višini predvidenih stroškov postopka, se stranki naloži še plačilo administrativnih stroškov Stalne arbitraže.
Če je imenovan arbiter posameznik, znašajo administrativni stroški 30% od višine stroškov za nagrado arbitra posameznika, vendar ne manj od 850 EUR v domačih sporih in ne manj od 1250 EUR v sporih z mednarodnim elementom. Če vrednost spornega predmeta v domačih sporih ne presega 5.000 EUR so administrativni stroški 400 EUR.
Če je imenovan arbitražni senat, znašajo administrativni stroški 20% od višine stroškov za nagrade arbitražnega senata, vendar ne manj od 1.150 EUR v domačih sporih in ne manj od 2.000 EUR v sporih z mednarodnim elementom.
Če vrednost spornega predmeta ne presega 50.000 EUR, je vpisna taksa iz prvega odstavka vključena med administrativne stroške.
Če sta v postopku več kot dve stranki, se za vsako dodatno stranko administrativni stroški povečajo za 10%.
(7) Če ne pride do meritornega odločanja, predsednik Stalne arbitraže določi primerno višino nagrad arbitrov in administrativnih stroškov Stalne arbitraže upoštevajoč, v kateri fazi se je končal arbitražni postopek in druge relevantne okoliščine.
(8) Vsi zneski v tej tarifi so navedeni v valuti EUR in se preračunavajo v tolarski protivrednosti po srednjem tečaju Banke Slovenija na dan plačila.
(9) Vse obračunane nagrade in drugi stroški postopka se sproti vpisujejo v stroškovnik, ki je v spisu.
(10) Določila tega pravilnika o stroških postopka se uporabljajo tudi za posredovalni postopek razen, če ni drugače določeno s pravilnikom o posredovalnem postopku.
3. člen
Spremembe in dopolnitve pravilnika iz 1. in 2. člena se uporabljajo za vse arbitražne postopke, v katerih je bila tožba vložena po njihovi uveljavitvi.
Te spremembe pravilnika začnejo veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Predsedstvo
Stalne arbitraže pri GZS
Predsednik
prof. dr. Krešo Puharič l. r.
Upravni odbor GZS
Predsednik
Jožko Čuk l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti