Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2003 z dne 4. 7. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2003 z dne 4. 7. 2003

Kazalo

3190. Pravilnik o zahtevah za pravne osebe, ki izvajajo strokovne naloge meroslovnega nadzora nad predpakiranimi izdelki, ki so označeni z znakom EGS, stran 10157.

Na podlagi četrtega odstavka 21. člena zakona o meroslovju (Uradni list RS, št. 22/00) izdaja minister za šolstvo, znanost in šport
P R A V I L N I K
o zahtevah za pravne osebe, ki izvajajo strokovne naloge meroslovnega nadzora nad predpakiranimi izdelki, ki so označeni z znakom EGS
l. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem pravilnikom se določajo dodatne zahteve, ki jih morajo izpolnjevati pravne osebe za pridobitev imenovanja za izvajanje posameznih strokovnih nalog (v nadaljnjem besedilu: naloge) v zvezi z meroslovnim nadzorom nad predpakiranimi izdelki, ki so označeni z znakom EGS, postopek imenovanja, naloge imenovanih pravnih oseb (v nadaljnjem besedilu: IPO) in nadzor nad izpolnjevanjem zahtev, ki so predpisane za imenovanje.
2. člen
Zahteve za označevanje količin predpakiranih izdelkov z znakom EGS so določene v pravilniku o količinah predpakiranih izdelkih (Uradni list RS, št. 110/02).
II. ZAHTEVE ZA IMENOVANJE PRAVNIH OSEB
3. člen
Pravna oseba je lahko imenovana za izvajanje posameznih nalog, če:
1. razpolaga s potrebnim strokovnim osebjem, ki je tehnično usposobljeno, ima poklicno integriteto ter varuje poslovno tajnost vseh podatkov, s katerimi se seznani med opravljanjem svojih nalog,
2. razpolaga s potrebnimi tehničnimi sredstvi ter opremo,
3. je usposobljena za izvajanje nalog skladno s predpisom iz 2. člena tega pravilnika.
III. POSTOPEK IMENOVANJA PRAVNIH OSEB
4. člen
Postopek imenovanja se začne z vložitvijo vloge pravne osebe pri uradu.
Pravna oseba mora v vlogi navesti oziroma k vlogi priložiti:
1. svoje ime oziroma firmo in naslov,
2. originalni izpisek iz sodnega registra,
3. navedbo obsega nalog, za katere se imenovanje zahteva,
4. seznam merilne opreme, s katero lahko izvaja naloge, za katere se imenovanje zahteva (meritve mase, prostornine ali gostote in statistično obdelavo rezultatov) ter podatke o merilni negotovosti merilnih metod,
5. seznam morebitnih podpogodbenikov in dokaze o njihovi usposobljenosti,
6. zadnjo potrjeno verzijo poslovnika kakovosti in vseh dokumentov, pomembnih z vidika sistema kakovosti in
7. dokaz o izpolnjevanju zahtev iz 3. člena tega pravilnika
Dokaz iz 7. točke prejšnjega odstavka je veljavna akreditacijska listina, izdana v skladu s standardom o zahtevah za usposobljenost kontrolnih organov. Samo izjemoma, če usposobljenosti pravne osebe ni mogoče preveriti po pravilih akreditacije, urad določi način preverjanja glede na zahteve 3. člena tega pravilnika.
5. člen
Direktor urada imenuje tričlansko strokovno komisijo (v nadaljnjem besedilu: komisija), ki izdela predlog mnenja urada o utemeljenosti zahteve pravne osebe za imenovanje. Komisija poda predlog mnenja na podlagi proučitve zahteve in priložene dokumentacije, pri čemer ugotavlja zlasti pokritost obsega nalog, za katere se zahteva imenovanje, z obsegom nalog, za katere pravna oseba dokazuje usposobljenost v skladu s 3. členom tega pravilnika.
Pred dokončno izdelavo predloga mnenja lahko komisija izvede ocenjevalni obisk pri pravni osebi, s katerim predvsem preveri podatke iz dokumentacije, priložene vlogi.
Komisija o ocenjevalnem obisku sestavi zapisnik, v katerem se opredelijo tudi morebitne ugotovljene neskladnosti in rok za njihovo odpravo.
6. člen
Mnenje o upravičenosti imenovanja pravne osebe urad najpozneje v dveh mesecih od dneva, ko je vloga popolna, posreduje ministru, pristojnem za meroslovje (v nadaljnjem besedilu: minister), ki izda odločbo o imenovanju oziroma zavrne zahtevo. Proti odločbi ministra ni pritožbe.
7. člen
Odločba o imenovanju mora vsebovati naslednje podatke:
– obseg nalog, za katere je izdano imenovanje in predpis, ki določa meroslovne zahteve, na katere se imenovanje nanaša,
– podatke o dokazilu iz 7. točke drugega odstavka 4. člena tega pravilnika,
– veljavnost odločbe,
– naloge IPO skladno z drugim odstavkom 10. člena tega pravilnika.
8. člen
Minister izda odločbo o imenovanju za dobo štirih let. Odločba se lahko podaljša.
Za postopek podaljšanja odločbe o imenovanju oziroma za postopek razširitve ali zoženja obsega nalog se smiselno uporabljajo določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na postopek imenovanja.
Minister objavi izrek odločbe o imenovanju v Uradnem listu Republike Slovenije.
Stroške objave nosi IPO.
lV. NALOGE IN OBVEZNOSTI IPO
9. člen
IPO na podlagi ugotovljene ustreznosti odobri interni sistem količinske kontrole pri pravni osebi ali posamezniku, odgovornem za pakiranje oziroma uvažanje predpakiranih izdelkov.
Ugotavljanje ustreznosti internega sistema količinske kontrole vsebuje:
– izvajanje kontrolnih pregledov z vzorčenjem po referenčni metodi,
– kontrolo ustreznosti merilnih instrumentov, ki se uporabljajo pri merjenju oziroma pregledu količin predpakiranih izdelkov,
– kontrolo ustreznosti napisov in oznak na predpakiranih izdelkih,
– kontrolo ustreznosti dokumentacije o izvajanju interne količinske kontrole.
Postopki ugotavljanja ustreznosti internega sistema količinske kontrole obsegajo izvajanje prvih in rednih nadzornih pregledov kot tudi ponovnih pregledov, ki se izvedejo v primeru nastalih sprememb že odobrenega sistema interne količinske kontrole.
10. člen
IPO je dolžna:
– izpolnjevati zahteve za imenovanje v času veljavnosti odločbe o imenovanju,
– nemudoma pisno obvestiti urad o vseh spremembah, ki bi lahko vplivale na njegovo usposobljenost ali obseg dejavnosti iz odločbe o imenovanju,
– izvajati naloge v skladu s potrjenimi postopki,
– strankam, ki izpolnjujejo predpisane meroslovne zahteve, izdati pisno poročilo, skladno z obrazcem, ki ga potrdi urad,
– posredovati uradu poročilo po vsaki končani strokovni nalogi pri posamezni stranki oziroma kot to določi urad,
– voditi evidenco o vseh izvedenih nalogah skladno z obrazcem, ki ga določi urad,
– sodelovati v programih strokovnega usposabljanja, ki jih organizira urad,
– slediti in se prilagajati tehničnemu razvoju na področju nalog, za katere je imenovana ter se stalno izpopolnjevati na obravnavanem področju,
– obvestiti urad o vsaki pritožbi odjemalcev v zvezi z dejavnostjo, za katero je imenovana.
V odločbi o imenovanju se podrobneje določijo naloge in obveznosti IPO.
11. člen
IPO mora dovoliti uradu dostop do vseh podatkov, povezanih z njegovim izpolnjevanjem zahtev iz tega pravilnika, ter dostop do vseh prostorov, kjer se izvajajo naloge, ki spadajo v obseg imenovanja.
V. NADZOR NAD DELOM IPO
12. člen
Nadzor nad delom IPO izvaja urad.
Nadzor nad delom IPO se izvaja predvsem z ocenjevalnim obiskom pri IPO in s proučitvijo dokumentacije o izpolnjevanju nalog in obveznosti IPO iz 9. in 10. člena tega pravilnika.
13. člen
Če se pri nadzoru ugotovi, da IPO ne izpolnjuje nalog in obveznosti iz 9. in 10. člena tega pravilnika, urad naloži IPO izvedbo korektivnih ukrepov in določi rok za odpravo nepravilnosti.
IPO je dolžna v določenem roku obvestiti urad o izvedbi ukrepov iz prejšnjega odstavka.
Če IPO ne odpravi pomanjkljivosti v določenem roku, urad predlaga ministru, da razveljavi odločbo o imenovanju. Enako ravna urad tudi v primeru, ko pri nadzoru ugotovi, da IPO ne izpolnjuje več zahtev za imenovanje.
VI. KONČNA DOLOČBA
14. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne z dnem pristopa Republike Slovenije k Evropski uniji.
Št. 009-6/03
Ljubljana, dne 2. junija 2003.
EVA 2003-3311-0026
dr. Slavko Gaber l. r.
Minister
za šolstvo, znanost in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti