Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2003 z dne 18. 6. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2003 z dne 18. 6. 2003

Kazalo

2902. Pravilnik o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Dol pri Ljubljani, stran 6806.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Dol pri Ljubljani (Uradni list RS, 36/02 – prečiščeno besedilo) je Občinski svet občine Dol pri Ljubljani na 5. seji z dne 29. 5. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva
v Občini Dol pri Ljubljani
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo pogoji in postopki dodeljevanja subvencij za obrestne mere kreditov na osnovi sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Dol pri Ljubljani.
2. člen
Občina Dol pri Ljubljani na podlagi sprejetega proračuna objavi javni razpis, v katerem objavi pogoje in postopke dodeljevanja sredstev za subvencioniranje obrestne mere kreditov iz sredstev občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Dol pri Ljubljani.
Subvencija se lahko dodeli samo v primeru, kadar ta predstavlja vzpodbudo za izvedbo projekta, oziroma je zanj nujno potreben. Do sredstev niso upravičena podjetja v težavah in podjetja iz sektorja kmetijstva in transporta.
3. člen
Subvencioniranje obrestne mere kreditov je mogoče le za upravičene stroške investicij in stroške povezane z odpiranjem novih delovnih mest.
Upravičeni stroški investicij so:
– stroški materialnih investicij (zemljišča, zgradbe oprema) in
– stroški nematerialnih investicij (nakup patentov, licenc, know-howa ali nepatentiranega tehničnega znanja).
Upravičeni stroški odpiranja novih delovnih mest so stroški bruto plač za novo odprta delovna mesta, povezana z investicijo, za obdobje dveh let.
Odprtje novega delovnega mesta mora biti ustvarjeno v treh letih po dokončanju investicije in biti ohranjeno za čas najmanj 5 let.
II. UKREPI ZA POSPEŠEVANJE IN RAZVOJ MALEGA GOSPODARSTVA
4. člen
1. Subvencioniranje obrestne mere kreditov samostojnim podjetnikom in podjetjem
Namen ukrepa
Namen ukrepa je podpora samostojnim podjetnikom in podjetjem z do dvajset zaposlenimi za:
– zagotavljanje delovnih mest,
– uvajanje sodobnega, tehnološko in ekološko neoporečnega delovnega procesa,
– uvajanje energetsko varčnega delovnega procesa,
– zagotavljanje pozitivnih ekonomskih učinkov,
– uvajanje turistične ponudbe in promocije občine.
Višina pomoči
– subvencioniranje obrestne mere kreditov, do največ 5 odstotnih točk letno,
Pogoji za pridobitev pomoči
Upravičenci predložijo naslednjo dokumentacijo:
– podatke prosilca z dokazili o registraciji, priglasitveni list oziroma sklep o vpisu družbe v sodni register, dovoljenje za opravljanje dejavnosti,
– dokazilo o kreditni sposobnosti prosilca – davčna odločba za preteklo leto oziroma napoved za odmero davka od dejavnosti z vsemi prilogami,
– podatke o poslovanju v tekočem letu, oziroma zaključni račun za preteklo leto, zadnji trimesečni periodični obračun, podatke o tekočem poslovanju če gre za gospodarsko družbo,
– izjavo o dosedanjih posojilih,
– potrdilo o plačanih obveznostih v državi,
– investicijski program z vsemi dokazili, ki izkazujejo upravičenost do subvencij za namene, določene v 2. točki 3. člena pravilnika.
V javnem razpisu se objavijo tudi pogoji poslovne banke, s katero ima Občina Dol pri Ljubljani sklenjeno pogodbo o subvencioniranju obrestne mere kredita iz povezanega posla.
5. člen
Za sredstva lahko zaprosijo samostojni podjetniki in podjetja s sedežem, dejavnostjo in lokacijo investicije na območju Občine Dol pri Ljubljani z do dvajset zaposlenimi.
Za sredstva lahko zaprosijo samostojni podjetniki in male gospodarske družbe s sedežem izven Občine Dol pri Ljubljani, če nameravajo zaprošena sredstva vložiti v investicije na območju Občine Dol pri Ljubljani.
Prav tako lahko zaprosijo tudi občani, ki nameravajo odpreti obrtno ali podjetniško dejavnost na območju občine Dol pri Ljubljani in so pri pristojnem organu vložili zahtevo za priglasitev statusa samostojnega podjetnika in podjetja, ki so na pristojnem sodišču vložila zahtevo za vpis v sodni register s sedežem ali dejavnostjo na območju Občine Dol pri Ljubljani.
6. člen
Podjetja morajo izpolnjevati pogoje za majhna podjetja iz 6. člena uredbe o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči (Uradni list RS, št. 59/00). Pri podjetnikih posameznikih se ti pogoji smiselno upoštevajo.
7. člen
Sredstva se dodeljujejo prosilcem, ki poleg pogojev in meril banke izpolnjujejo še najmanj dva od naslednjih kriterijev:
– zagotavljajo nova delovna mesta na podlagi novih programov in samozaposlovanja,
– vlagajo v dejavnosti, ki se ukvarjajo s proizvodnjo, turizmom in storitvami proizvodnega značaja,
– ustanavljajo obrate, podružnice in proizvodne enote z visoko stopnjo inovativnosti in z uvajanjem sodobnih tehnologij,
– vlagajo v dejavnosti, ki so energetsko varčne in ne onesnažujejo okolja,
– vlagajo v razvoj obrtnih in drugih storitev,
– vlagajo v dvig kvalitete storitev.
8. člen
Višina pomoči ne sme presegati 15% upravičenih stroškov investicije.
9. člen
Višina obrestne mere za kredite in delež sofinanciranja obresti se določi pri vsakem razpisu posebej, glede na obrestne mere, ki veljajo za tovrstne kredite pri bankah, s katero Občina Dol pri Ljubljani sklenjeno pogodbo o izvajanju kreditiranja.
10. člen
Krediti se odobravajo za dobo vračila do 5 let.
11. člen
Višina kredita sme dosegati največ 50% predračunske vrednosti investicije. Prejemnik sredstev poda izjavo, da za določen namen ni dobil državne pomoči, oziroma če jo je, kolikšen delež je dobil iz drugih virov.
12. člen
Vloge za kredit sprejema in popolnost zahtevane dokumentacije preverja banka, s katero ima Občina Dol pri Ljubljani sklenjeno pogodbo o kreditiranju.
Banka lahko odobri kredit le na podlagi soglasja k odobritvi posojila, ki ga izda Občina Dol pri Ljubljani, na podlagi predloga za odobritev naložbe, ki jo pripravi banka.
O morebitnih pritožbah odloča župan. Razmerja med posameznim kreditojemalcem in banko se urejajo v kreditni pogodbi, katere določila ne smejo biti v nasprotju z določili tega pravilnika.
13. člen
Sklepanje in izvajanje kreditnih pogodb izvaja banka, s katero ima Občina Dol pri Ljubljani sklenjeno ustrezno pogodbo.
14. člen
Kreditna pogodba, sklenjena med kreditodajalcem in kreditojemalcem v skladu s tem pravilnikom, vsebuje poleg bančnih določb še naslednje:
– obveznosti kreditojemalca, da kredit porabi za namen, za katerega je bil pridobljen,
– rok za dokončanje investicije,
– rok za začetek poslovanja, če obrat, podružnica ali enota gospodarske družbe še ne posluje,
– obveznosti da kreditojemalec v primeru, če ne izpolni katerokoli obveznost iz kreditne pogodbe, vrne kredit ali neodplačani del kredita z obrestmi po zakoniti zamudni obrestni meri,
– določbo glede zavarovanja posojila.
III. KONČNA DOLOČBA
15. člen
Ta pravilnik se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati dan po objavi. Z dnem njegove uveljavitve prenehajo veljati določbe, ki se nanašajo na subvencioniranje obrestne mere kreditov v pravilniku o dodeljevanju državnih – občinskih pomoči za podporo in pospeševanje razvoja kmetijstva in malega gospodarstva, št. 40305-1/02, ki je bil objavljen v Uradnem vestniku Občine Dol pri Ljubljani, št. 26/02.
Št. 31300-1/2003
Dol pri Ljubljani, dne 29. maja 2003.
Župan
Občine Dol pri Ljubljani
Primož Zupančič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti