Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2003 z dne 3. 6. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2003 z dne 3. 6. 2003

Kazalo

2477. Pravilnik o inšpekcijskem nadzoru na področju detektivske dejavnosti, službeni izkaznici inšpektorja za zasebno varstvo in o postopku za njeno izdajo, stran 5965.

Na podlagi petega odstavka 22. člena in drugega odstavka 22.a člena zakona o detektivski dejavnosti (Uradni list RS, št. 7/03 – prečiščeno besedilo) izdaja minister za notranje zadeve
P R A V I L N I K
o inšpekcijskem nadzoru na področju
detektivske dejavnosti, službeni izkaznici
inšpektorja za zasebno varstvo in o postopku
za njeno izdajo
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
(1) S tem pravilnikom se podrobneje ureja način opravljanja inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem določb zakona o detektivski dejavnosti (v nadaljnjem besedilu: zakon) in predpisov, izdanih na njegovi podlagi.
(2) S tem pravilnikom se določa tudi oblika, vsebina in postopek izdaje službenih izkaznic inšpektorjev za zasebno varstvo (v nadaljnjem besedilu: inšpektor).
II. IZVAJANJE INŠPEKCIJE
1. Izvajalci
2. člen
(1) Inšpekcijo iz tega pravilnika izvajajo inšpektorji za zasebno varstvo v ministrstvu, pristojnem za notranje zadeve.
(2) Inšpekcija je dolžna o opravljanju inšpekcije iz tega pravilnika pisno poročati ministru, pristojnem za notranje zadeve do 31. marca za preteklo koledarsko leto.
2. Inšpekcija upravnih zadev na področju detektivske dejavnosti
3. člen
Z inšpekcijo upravnih zadev na področju detektivske dejavnosti se nadzoruje zlasti obstoj in veljavnost licence za opravljanje detektivske dejavnosti (prva alinea četrtega odstavka 22. člena zakona).
3. Inšpekcija strokovnih zadev na področju detektivske dejavnosti
4. člen
Z inšpekcijo strokovnih zadev na področju detektivske dejavnosti se nadzoruje zlasti:
– obstoj in vsebino evidenc, ki jih je detektiv dolžan voditi skladno s 26. členom zakona (druga alinea četrtega odstavka 22. člena zakona);
– način pridobivanja in vrsto pridobljenih informacij (četrta alinea četrtega odstavka 22. člena zakona);
– način varovanja podatkov pri detektivu (peta alinea četrtega odstavka 22. člena zakona).
5. člen
Z inšpekcijo obstoja in vsebine evidence pogodb o opravljanju detektivskih storitev iz 1. točke 26. člena zakona, inšpektor ugotavlja in preverja zlasti podatke o:
– vodenju evidence;
– naročniku detektivskih storitev (ime, priimek in naslov fizične osebe oziroma firma in sedež pravne osebe);
– pogodbi o opravljanju detektivske storitve (zaporedna številka pogodbe, datum sklenitve in datum izpolnitve pogodbe);
– področju zbiranja informacij (področja zbiranja informacij iz prvega odstavka 9. člena tega zakona in opis vsebine detektivske storitve oziroma predmeta pogodbe);
– pooblastilu stranke (datum in obseg pooblastila).
6. člen
Z inšpekcijo evidence zbranih informacij iz 2. točke 26. člena zakona, inšpektor ugotavlja in preverja zlasti podatke o:
– vrsti zbranih informacij (področje zbiranja informacij iz prvega odstavka 9. člena zakona);
– posamezniku oziroma pravni osebi na katere se podatki nanašajo (firma in sedež, ime in priimek, naslov stalnega oziroma začasnega bivališča).
7. člen
Z inšpekcijo evidence naznanjenih kaznivih dejanj iz 3. točke 26. člena zakona, inšpektor ugotavlja in preverja podatke o naznanitvi kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti (naslovnik in datum naznanitve, vrsta kaznivega dejanja).
8. člen
Z inšpekcijo načina pridobivanja informacij in vrste pridobljenih informacij (četrta alinea četrtega odstavka 22. člena zakona) se pri detektivu preverja:
– ali ima sklenjeno pisno pogodbo o opravljanju detektivske storitve;
– ali ima pisno pooblastilo stranke oziroma ali je pisno pooblastilo stranke skladno z določbo prvega odstavka 8. člena zakona;
– skladnost pridobljenih informacij s prvim odstavkom 9. člena in prvim odstavkom 10. člena zakona.
9. člen
Z inšpekcijo načina varovanja podatkov (peta alinea četrtega odstavka 22. člena zakona) se pri detektivu preverja skladnost varovanja podatkov s pravilnikom, ki ureja varovanje osebnih podatkov pri opravljanju detektivske dejavnosti.
4. Inšpekcija opravljanja nedovoljenih dejavnosti
10. člen
(1) Z inšpekcijo opravljanja nedovoljenih dejavnosti (tretja alinea četrtega odstavka 22. člena zakona) se pri detektivu preverja in ugotavlja opravljanje nedovoljenih dejavnosti iz 13. člena zakona.
(2) Če inšpektor pri opravljanju inšpekcije ugotovi, da detektiv opravlja nedovoljene dejavnosti iz 13. člena zakona, o tem takoj pisno obvesti Detektivsko zbornico Republike Slovenije (v nadaljevanju: zbornica), s predlogom, da uvede disciplinski postopek pred častnim razsodiščem zbornice oziroma, da detektivu odvzame licenco, če detektiv v določenem roku ne odpravi pomanjkljivosti ali nepravilnosti.
(3) V primeru ugotovitev iz prejšnjega odstavka inšpektor obvesti tudi pristojne organe (pravosodne organe oziroma policijo).
5. Sodelovanje z drugimi organi
11. člen
(1) Inšpektor sme pri izvajanju inšpekcije sodelovati z državnimi organi in organizacijami ter nosilci javnih pooblastil.
(2) Sodelovanje iz prejšnjega odstavka pomeni zlasti:
– obveščanje drugih državnih organov in organizacij o kršitvah, ki jih inšpektor ugotovi iz njihovega delovnega področja;
– obveščanje zbornice o kršitvah zakona in predpisov, izdanimi na njegovi podlagi, ki jih je storil detektiv pri opravljanju svojega dela ali v zvezi z njim;
– izmenjava strokovne pomoči;
– organizacija in izvedba skupnih oblik sodelovanja (strokovno usposabljanje, izvedba skupnih inšpekcij itn.);
– druge oblike sodelovanja.
III. NAČIN OPRAVLJANJA INŠPEKCIJE
12. člen
Inšpektorji opravljajo inšpekcijo skladno z določbami zakona, ki ureja inšpekcijski nadzor.
13. člen
Inšpekcija je redna, izredna in ponovna.
14. člen
(1) Redna inšpekcija je oblika inšpekcije, pri kateri inšpektor preveri celotno delo in poslovanje posameznega detektiva oziroma ugotavlja skladnost njegovega dela in poslovanja z zakonom in predpisi, izdanimi na njegovi podlagi.
(2) Redna inšpekcija se izvaja na podlagi letnega programa in usmeritev inšpekcije, in se detektivu napove ustno ali pisno najmanj 8 dni pred izvedbo.
15. člen
(1) Izredna inšpekcija je oblika inšpekcije, ki se opravi na podlagi pritožb posameznih pravnih ali fizičnih oseb (nadzorstvena pritožba) oziroma na podlagi predloga državnega organa.
(2) Izredna inšpekcija je praviloma nenapovedana.
16. člen
Ponovna inšpekcija je oblika inšpekcije, v kateri inšpektor preveri skladnost ravnanja detektiva z odrejenimi ukrepi za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti ali nepravilnosti, ki jih je ugotovil v redni ali izredni inšpekciji.
17. člen
Inšpektorji, ki opravljajo inšpekcijo skladno z določbami zakona in tega pravilnika, se pri svojem delu izkazujejo s službeno izkaznico, določeno s tem pravilnikom.
18. člen
Inšpektorji morajo varovati poslovno ali drugo tajnost, s katero se seznanijo pri opravljanju inšpekcije, skladno z določbami zakona, ki ureja varstvo osebnih podatkov in kazenskega zakonika.
19. člen
Inšpektor po opravljeni inšpekciji sestavi zapisnik o opravljenem inšpekcijskem nadzoru v skladu z določbami zakona, ki ureja upravni postopek.
IV. INŠPEKCIJSKI UKREPI
20. člen
(1) Če inšpektor pri opravljanju inšpekcije ugotovi pomanjkljivost oziroma nepravilnost (kršitev zakona ali predpisov, izdanimi na njegovi podlagi), v odločbi določi rok za odpravo pomanjkljivosti oziroma nepravilnosti.
(2) Rok iz prejšnjega odstavka ne sme biti krajši od 8 dni in ne daljši od 30 dni. Pri odmeri roka se upošteva teža ugotovljene pomanjkljivosti oziroma nepravilnosti.
(3) V primeru, ko detektiv zoper odločbo inšpektorja iz prvega odstavka tega člena poda pritožbo, inšpektor postopa skladno z določbami zakona, ki ureja upravni postopek, o pritožbi.
21. člen
(1) Inšpektor predlaga zbornici odvzem licence, če:
– detektiv ne izpolnjuje več z zakonom predpisanih pogojev za opravljanje detektivske dejavnosti;
– v roku iz prvega odstavku 20. člena tega pravilnika ne odpravi ugotovljenih pomanjkljivosti ali nepravilnosti.
(2) Inšpektor v primerih iz prve in druge alinee prejšnjega odstavka zbornici istočasno pisno predlaga, da zoper detektiva uvede postopek za ugotovitev disciplinske odgovornosti.
22. člen
Inšpektor pisno obvesti pristojne državne organe o kršitvah, ki jih je storil detektiv pri svojem delu ali v zvezi z njim, če pri opravljanju inšpekcije ugotovi kršitev predpisov, ki so v stvarni pristojnosti teh organov.
23. člen
Inšpektor izreče denarno kazen na kraju samem v primerih, ki jih določa zakon, ter predlaga uvedbo postopka o prekršku v skladu z zakonom.
24. člen
Inšpektor mora v skladu z zakonom o kazenskem postopku podati ovadbo pristojnim organom za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.
V. SLUŽBENA IZKAZNICA IN POSTOPEK
ZA NJENO IZDAJO
25. člen
Inšpektorjem se izda službena izkaznica (v nadaljnjem besedilu: izkaznica) s katero izkazuje pooblaščenost za opravljanje inšpekcijskega nadzora.
26. člen
(1) Izkaznico inšpektorjev sestavlja usnjen etui velikosti 105 × 70 mm v katerega je vložena identifikacijska izkaznica velikosti 85 × 54 mm, izdelana iz posebnega papirja z zaščitnimi elementi in napisi in plastificiran kartonček z navedbo inšpekcijskih ukrepov.
(2) Na prednji strani identifikacijske izkaznice je fotografija imetnika izkaznice velikosti 3 × 2,5 cm z izpisom: “Republika Slovenija, Ministrstvo za notranje zadeve, Službena izkaznica, Inšpektor za zasebno varstvo”, pod tem napisom pa je izpisano ime in priimek imetnika izkaznice. V spodnjem delu izkaznice je izpisana registrska številka izkaznice, datum izdaje in podpis ministra ter oznaka mesta pečata organa.
(3) Osnovna barva izkaznice je bela, grb Republike Slovenije je v treh barvah (modra, rdeča in rumena), napisa “Republika Slovenija” in “Ministrstvo za notranje zadeve” sta modra. Moder je tudi napis “Inšpektor za zasebno varstvo” na svetlo modri podlagi, ostali napisi so črni. Standard barv je predpisan in je razviden iz priloge tega pravilnika.
(4) Na prednji strani plastificiranega kartončka je napis: “Inšpektor za zasebno varstvo”. Pod tem napisom je zapis: “Detektivi, pravne in fizične osebe so dolžni imetniku te izkaznice, ko opravlja inšpekcijo, omogočiti izvršitev inšpekcije.”. V podtisku je natisnjen grb Republike Slovenije.
(5) Besedilo, izpisano na hrbtni strani plastificiranega kartončka, se glasi: “Imetnik te izkaznice ima v primeru, ko opravlja inšpekcijo, pravico in dolžnost:
– določiti rok za odpravo pomanjkljivosti oziroma nepravilnosti pri izvajanju detektivske dejavnosti;
– predlagati zbornici odvzem licence, če detektiv ne izpolnjuje več z zakonom predpisanih pogojev za opravljanje detektivske dejavnosti oziroma če v določenem roku ne odpravi ugotovljenih pomanjkljivosti ali nepravilnosti;
– predlagati zbornici uvedbo postopka za ugotovitev disciplinske odgovornosti;
– predlagati pristojnemu organu sprejem ukrepov;
– izreči denarno kazen na kraju samem v primerih, ki jih določa zakon oziroma predlagati uvedbo postopka o prekršku v skladu z zakonom;
– podati ovadbo pristojnim organom za kazniva dejanja, ki se preganjajo po uradni dolžnosti.”.
27. člen
(1) Obrazec izkaznice je objavljen skupaj s tem pravilnikom in je njegov sestavni del.
(2) O izdanih izkaznicah se vodi evidenca v organizacijski enoti za kadrovske zadeve ministrstva, ki opravlja tudi vse ostale naloge v zvezi z izdajanjem izkaznic.
28. člen
(1) Izkaznica se zamenja:
– če jo je imetnik izgubil;
– če je poškodovana;
– če je imetnik spremenil osebno ime, ali
– če so se spremenili drugi bistveni podatki iz izkaznice.
(2) Imetnik izkaznice mora v primeru izgube izkaznice ali v primeru katerega koli drugega razloga iz prejšnjega odstavka to dejstvo nemudoma sporočiti organizacijski enoti iz drugega odstavka 27. člena tega pravilnika, ki izkaznico izbriše iz evidence izkaznic oziroma v primeru izgube izkaznice, prekliče njeno veljavnost.
29. člen
(1) Izkaznica preneha veljati z dnem:
– ko imetniku preneha delovno razmerje, ali
– ko iz drugih razlogov izgubi status inšpektorja.
(2) V primerih iz prejšnjega odstavka mora imetnik izkaznice ob prejemu odločbe vrniti izkaznico, ki se pošlje organizacijski enoti iz drugega odstavka 27. člena tega pravilnika.
VI. KONČNA DOLOČBA
30. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 1423-01-016-128/2003/1
Ljubljana, dne 7. maja 2003.
EVA 2003-1711-0004
Minister
za notranje zadeve
dr. Rado Bohinc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti